overstappen naar natuurlijke beautyproducten
Green beauty

Overstappen naar natuurlijke beautyproducten: 5 tips

Ik gebruik inmiddels al heel wat jaren natuurlijke cosmetica. Toch heb ik dat besluit ook niet van de ene op andere dag genomen, maar is het zo langzamerhand gegroeid. Nog steeds ontwikkel ik mij op dit gebied, ik ben nog lang niet uitgeleerd! Wil jij graag natuurlijke cosmetica gaan gebruiken, maar weet je niet waar je beginnen moet? Ik geef je een aantal tips hoe je kunt overstappen naar natuurlijke beautyproducten.

Waarom overstappen naar natuurlijke beauty producten?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zou willen overstappen naar natuurlijke cosmeticamerken. Er wordt wel eens beweerd dat 60% van wat je op je lichaam smeert, in je bloedbaan terechtkomt. Of dat echt zo is durf ik niet te zeggen. Maar mocht het wél zo zijn, dan kies ik liever voor ingrediënten die onschadelijk zijn.

Daarnaast merk ik dat mijn huid beter op natuurlijke producten reageert, in vergelijking met synthetische producten. Mijn huid is minder gevoelig geworden sinds ik overgestapt ben. Rustiger ook. Mijn huid is egaler en minder vlekkerig. Ik had voorheen regelmatig last van acne, een jeukende hoofdhuid, eczeem en dit is gelukkig allemaal verdwenen.

Bovendien vind ik het een prettig idee dat ik niet de wereld onnodig vervuil omdat ik zelf zo graag cosmetica producten gebruik. Mijn scrub is vrij van microplastics, mijn bodybutter vrij van aardolie en mijn make-up is niet op dieren getest. En yes, dat voelt goed! Misschien overweeg je ook over te stappen naar natuurlijke producten en weet je niet zo goed waar je beginnen moet. Kan ik me goed voorstellen! Ik geef je daarom een aantal tips om je op weg te helpen.

natuurlijke cosmetica

Overstappen naar natuurlijke beautyproducten

Tip 1: weet wat je huidtype is

Ok, sowieso is het handig om te weten wat je huidtype is, ongeacht of je nu wilt overstappen naar natuurlijke beautyproducten of niet. Wanneer je weet wat jouw huidtype is, is het heel wat makkelijker de juiste producten uit te zoeken. Je kiest dan voor producten die goed passen bij de behoefte van je huid. Bovendien help je zodoende miskopen te voorkomen. Er is namelijk niets zo zonde als investeren in producten die niks voor je huid doen!

Op internet zijn veel testjes vinden om te achterhalen welk huidtype je hebt. En bij twijfel kun je altijd een schoonheidsspecialiste om advies vragen. Let op: je huid kan in der loop van tijd van huidtype veranderen. In de winter is de huid vaak wat droger dan in de zomer. En naarmate je ouder wordt verandert je huidtype ook. Houd hier dus rekening mee.

Tip 2: laat je niet misleiden door de term ‘natuurlijk’.

Het ene natuurlijke product is het andere niet. De term ‘natuurlijk’ zegt namelijk niet zo veel, want het is geen beschermende titel. Een product kan hartstikke synthetisch zijn, misschien een vleugje Aloë Vera bevatten en evengoed natuurlijk genoemd worden. Geef het product een leuke verpakking met bloemen en het lijkt meteen alsof dit product hartstikke duurzaam is. Dit wordt ook wel greenwashing genoemd, trap hier dus niet in. Overigens wil dit niet zeggen dat het product slecht is, begrijp me niet verkeerd. Maar het is gewoonweg niet natuurlijk.

Gelukkig zijn er ook steeds meer merken die gebruik maken van bepaalde keurmerken, die aantonen of een product natuurlijk of biologisch is. Voorbeelden van keurmerken zijn bijvoorbeeld COSMOS of ECOCERT. Kies je voor een merk met een keurmerk, dan weet je zeker dat je goed zit.

Tip 3: let op de ingrediëntenlijst

Als je wilt overstappen naar natuurlijke beautyproducten, dan is het belangrijk om op de ingrediëntenlijst (ook wel inci genaamd) te letten. Er zijn bepaalde ingrediënten die je beter kunt vermijden, waaronder sulfaten, siliconen, plastic deeltjes en minerale oliën. Zeker de plastic deeltjes (microplastics) zijn niet goed voor het milieu. Ze komen in de riolering terecht en het is lastig ze eruit te filteren. Uiteindelijk komen deze plastic deeltjes in de oceanen terecht, met alle gevolgen van dien. Een scrub op suiker- of zoutbasis is wat dat betreft veel beter én werkt net zo doeltreffend!

Gebruik in plaats van minerale oliën liever plantaardige oliën, wassen en boters. Olijfolie, jojobolie, kokosolie, amandelolie, cacaoboter, sheaboter en candellilla was zijn fijne natuurlijke ingrediënten. Ook honing, lanoline, yoghurt en bijenwas komen veelvuldig in natuurlijke producten voor, Deze ingrediënten zijn ook fijn voor de huid, maar uiteraard niet geschikt voor vegans.

Tip 4: weet wat jij belangrijk vindt

Je hebt natuurlijke producten, biologische producten, veganistische producten, dierproefvrije producten… er zijn vele opties mogelijk. Daarnaast is verpakking ook nog een ding waar je op kunt letten. De vraag is echter wat je het meest belangrijk vindt. Heb je liever dat een product vegan is? Dat een product biologisch is? Dierproefvrij? Een plasticvrije verpakking? Of alles tegelijk?

Het is goed om te weten dat een natuurlijk product niet per se dierproefvrij is (of andersom). En een vegan product kan ook synthetisch zijn. Het is daarom fijn om voor jezelf duidelijk te hebben wat voor jou persoonlijk belangrijk is.

Persoonlijk kies ik het liefst voor een natuurlijk, biologisch én dierproefvrij merk. Flow Cosmetics behoort tot één van mijn persoonlijke favoriete natuurlijke cosmetica merken!

flow cosmetics conditioner bar

Tip 5: overstappen naar natuurlijke beautyproducten: doe het beetje bij beetje

Je hoeft niet echt niet in één keer je gehele beautyroutine om te gooien. Maak rustig eerst al je producten op en koop daarna weer iets nieuws. Gewoon, beetje bij beetje. Mijn ervaring is dat, zeker bij online drogisterijen en cosmetica webshops, er steeds meer keuze is op natuurlijk gebied. Het wordt steeds makkelijker gelukkig!

Bij sommige merken of winkels is het mogelijk om testers te vragen van een product. Zo kan je eerst testen of je huid goed op het product reageert. Handig bij een gevoelige huid!

Daarnaast is het ook mogelijk om zelf producten te maken. Een crème of DIY bodyscrub maken is helemaal niet zo moeilijk. Je weet precies wat er in gaat en het is vaak nog heel wat goedkoper ook. Erg leuk om te doen ook. Het enige nadeel is dat deze producten meestal niet lang houdbaar zijn. Maak daarom zeker niet teveel, mocht je zelf aan de slag gaan.

Maak het voor jezelf vooral niet te moeilijk. Doe het liever in kleine stapjes die voor jou vol te houden zijn. Probeer het niet te perfect te doen en geniet er ook van. Het is beauty hè, geen rocket science!

Misschien is dit ook voor jou interessant:

Natuurlijke beauty reviews merkenoverzicht
Betaalbare natuurlijke merken
Kurkuma masker & havermout scrub voor een mooie huid
DIY Koffie Scrub
Natuurlijke deodorant test
Zo wil ik mijn badkamer duurzamer maken

Uiteraard is het gebruikmaken van natuurlijke beautyproducten nog altijd een persoonlijke keuze. Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik echt niet meer anders zou willen 🙂 Gebruik jij graag natuurlijke cosmetica? Heb jij nog vragen op dit gebied? Let me know, ik help je graag!

Afbeelding: Pixabay

You Might Also Like...

6 Comments

 • Marianne - Groene stapjes
  14 augustus 2017 at 09:40

  Fijne tips! Voor mij is het op dit moment het belangrijkst dat het vegan is. Mijn huid is vrij gemakkelijk, en dat maakt de zoektocht naar fijne producten ook wat makkelijker. Als het vegan is, kijk ik verder naar andere criteria zoals fairtrade of natuurlijk 🙂

 • Mariëlle
  14 augustus 2017 at 17:48

  Goed artikel <3 I love natural as you know 🙂

 • Kim
  15 augustus 2017 at 10:44

  Handige tips geef je! Ik probeer zelf zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken maar heb helaas nog niet overal een alternatief voor gevonden.

 • Tal Daniel
  15 augustus 2017 at 16:03

  Leuk artikel :)!

 • Greenblush
  23 augustus 2017 at 22:16

  Verzorgingsproducten lukt wel merk ik, maar persoonlijk vind ik make-up soms nog lastig. Vooral mascara!

 • Greenblush
  23 augustus 2017 at 22:19

  Helemaal prima! Voor mij is vegan wel een pre, de meeste producten die ik heb zijn inmiddels ook vegan. Ik merk dat ook natuurlijke merken steeds vaker voor vegan ingrediënten kiezen. Ik denk dat er ook steeds meer vraag naar is 🙂

Leave a Reply