Ken je dat? Je opent even Instagram voor wat ontspanning en voor je het weet zit je in een rabbit hole van nare berichten, conspiracies, verontrustend nieuws en felle discussies in de reacties. Of je zet de tv aan en binnen twee minuten besef je dat de wereld letterlijk in brand staat. Pfff. Het is veel. De constante stroom van negativiteit in het nieuws en op social media kan overweldigend zijn. Oorlogen, klimaatrampen, onrechtvaardigheid – het lijkt soms alsof het nooit ophoudt. En online krijgen de hardste meningen het meeste bereik, waardoor alles nóg heftiger binnenkomt.
En het is logisch dat dat je raakt. Je bent een mens, geen robot. Als je te veel nare berichten binnenkrijgt, kan je brein in een soort constante alarmfase terechtkomen. Je voelt je onveilig, gestrest of zelfs machteloos, ook al zit je gewoon op de bank met je telefoon in je hand. Je zenuwstelsel raakt overprikkeld en dat kan leiden tot angst, somberheid of het gevoel dat je niets kunt doen. Het is dus geen aanstellerij als je merkt dat je er mentaal moe van wordt – het is een normale reactie op een overdosis negativiteit. Maar er is ook goed nieuws: je hèbt invloed op hoe je hiermee omgaat. Hier zijn mijn tips om mentaal gezond te blijven in een wereld die soms wel erg hard binnenkomt.
Zo ga je om met negativiteit in het nieuws en op social media
1. Kies bewust wat je ziet
Weet je nog dat je zelf bepaalt wie je volgt? Ja, echt. Je hoeft niet iedereen een podium te geven in jouw hoofd. Ontvolg en blokkeer accounts die je stress geven, en volg mensen die je inspireren, laten lachen of je wereld op een fijne manier verbreden.
Maak van je tijd online een fijne plek. Dat betekent niet dat je je hoofd in het zand steekt, maar wel dat je bewust kiest voor informatie die je voedt in plaats van uitput. Richt je feed in alsof het een tuin is: wat wil je laten groeien?
2. Nieuwsconsumptie met mate
Je hoeft niet 24/7 op de hoogte te zijn. Echt niet. Kies 1 of 2 betrouwbare nieuwsbronnen en check die bijvoorbeeld maar één keer per dag. Of zelfs minder. Het is geen egoïstische daad om even afstand te nemen – het is zelfzorg.
Probeer vaste momenten op de dag te kiezen om nieuws te bekijken, bijvoorbeeld ’s ochtends en niet vlak voor het slapengaan. En vraag jezelf bij elk bericht af: moet ik dit nu weten? Of kan het wachten?
3. Herinner jezelf aan het goede
Negatief nieuws verkoopt, dus dat zie je overal. Maar dat betekent niet dat er geen goede dingen gebeuren. Volg accounts die positief nieuws delen of houd een klein dankbaarheidsdagboekje bij. Er gebeuren nog steeds prachtige dingen. Elke dag.
Overweeg ook om dagelijks drie positieve dingen op te schrijven die je zijn opgevallen – groot of klein. Het trainen van je brein om het goede te zien helpt je om veerkrachtiger te worden.
4. Wees kritisch, maar zacht
Voel je boosheid, verdriet of frustratie? Dat is oké. Laat het toe, maar blijf er niet in hangen. En let op dat je niet zelf meegezogen wordt in het zwart-wit denken. De wereld is complex, mensen ook. En jij mag kiezen waar je je energie op richt.
5. Ga offline en doe iets aardigs
Niets haalt je sneller uit een negatieve spiraal dan zelf iets positiefs doen. Bel een vriendin, maak een wandeling, plant een bloemetje, stuur iemand een kaartje. Kleine daden, grote impact.
Offline verbinden is misschien wel het krachtigste tegengif voor online negativiteit. Kijk mensen aan, luister met aandacht, glimlach naar een onbekende. Het lijkt klein, maar het maakt uit.
6. Vergeet jezelf niet
Self-care is geen luxe, het is noodzaak. Of dat nou yoga is, een kop thee in stilte, een dikke huilbui of dansen in je woonkamer. Voel wat jij nodig hebt, en gun het jezelf ook echt.
Zorg voor jezelf alsof je je beste vriendin bent. Wat zou je haar aanraden als ze uitgeput is? Grote kans dat je haar rust, liefde en zachtheid zou gunnen – doe dat ook voor jezelf. Maak van self-care een vaste gewoonte, geen noodoplossing. Denk aan dingen als genoeg slapen, gezond eten, je grenzen aangeven, offline tijd inplannen, of gewoon even lekker niksen. En onthoud: je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Praat met iemand, zoek steun als je die nodig hebt. Je hoeft niet sterk te zijn om waardevol te zijn.
7. Word onderdeel van de oplossing
Je hoeft de wereld niet in je eentje te redden, maar je kunt wél bijdragen. Word vrijwilliger bij een organisatie waar je in gelooft, steun lokale initiatieven, of help een buur die het nodig heeft. Liever op de barricade? Sluit je aan bij een demonstratie of protest dat bij je past, teken petities of schrijf een brief aan een politicus. Verandering begint klein, maar begint bij jou.
Ervaar je frustratie of machteloosheid over wat je leest of ziet? Gebruik dat gevoel als brandstof om het goede te doen. Soms is actie ondernemen beter dan blijven piekeren. Door iets te doen, hoe klein ook, geef je richting aan je energie en hervind je een gevoel van grip.
Heb je maar weinig tijd? Ook dat telt. Doneer een paar euro, deel een informatief artikel of organiseer een kleine opruimactie in je buurt. Verandering is niet alleen groots en luid – het zit ook in kleine, stille daden die zich als golven verspreiden.
Ervaar je negativiteit in het nieuws of social media? Laat de wereld niet je lichtje uitblazen. Jij bent nodig. Juist nu.
Liefs, Marieke
Photo by Fabian Møller on Unsplash
No Comments