badkamer duurzamer maken
Green beauty

Zo wil ik mijn badkamer duurzamer maken

Ik heb sinds mijn grote opruimbeurt in huis zoveel plannen en ideeën, dat ik soms gewoon niet zo goed weet waar en hoe ik beginnen moet. Ken je dat gevoel, dat je als een kip zonder kop rondrent, zonder met ook maar enige focus? Het liefste voer ik al mijn plannen tegelijkertijd uit, maar dat gaat natuurlijk niet. Tijd dus om eerst gewoon rustig te zitten en te beginnen bij het begin. Eén van de dingen die ik graag wil doen in mijn badkamer duurzamer maken. Uiteindelijk wil ik dat voor mijn hele huis, maar omdat ik veel over beauty blog, begin ik gewoon hier. Ik heb besloten om dit voor mezelf op te schrijven en zo heb ik een beetje houvast hoe ik dit kan aanpakken. Sommige tips voer ik al uit, andere wil ik voor mezelf nog gaan toepassen.

Een badkamer duurzamer maken

Een badkamer duurzamer maken kan op vele manieren. Je kan natuurlijk kijken naar het materiaal, je c.v. ketel en waterbesparende kranen en dergelijke. Uiteraard zijn deze zaken ontzettend belangrijk, maar dit is niet het enige wat ik bedoel. Ik kijk ook naar de producten die je dagelijks gebruikt en die je standaard in de badkamer hebt staan.

Tip 1: Eerst oude producten opmaken voordat je nieuwe koopt

En koop alleen wat je nodig hebt! Hier ben ik al goed mee op weg. Ik heb een flinke voorraad aan producten opgemaakt en veel de deur uitgedaan, want dat had ik toch nooit allemaal zelf op kunnen maken. Aangezien ik tegen verspilling ben, leek het mij fijner om een ander blij mee te maken. Dat is gelukt! Verder heb ik nog genoeg spullen staan om zeker nog een half jaar (en waarschijnlijk langer) door te komen. Maar goed, mijn regel houdt in dat ik pas een nieuwe product koop wanneer ik mijn voorraad heb opgemaakt. En koop ik pas een nieuwe mascara als mijn huidige aan vervanging toe is. Zodoende hou je meer ruimte over in je badkamer kastje!

De Zeepshop; Shampoo, Zeep & Zeepnoten
Tip 2: Vervang plastic producten door zero waste artikelen

In het kader van afval besparen ben ik – waar mogelijk – overgestapt naar zero waste producten. Ik heb onze plastic tandenborstels weer vervangen door bamboe tandenborstels. En gebruik ik tegenwoordig wasbare wattenschijfjes, shampoo bars en zeepjes. Ik vind bijvoorbeeld de verzorgingsproducten van Flow Cosmetics superfijn: ze werken fantastisch, ze zijn zero waste (of duurzaam verpakt) en volledig natuurlijk. Het enige wat mij rest is een goede vervanger vinden voor mijn plastic wegwerp scheermesjes. Hier valt voor mij nog winst te behalen.

Shoplog Lush
Tip 3: Recycle!

Eén van de fijne dingen aan Lush is dat je lege potjes weer bij de winkel in kunt leveren en ze zo kan laten recyclen! Wanneer je vijf van deze lege potjes inlevert, mag je gratis een gezichtsmasker uitzoeken. Ik vind dit een geweldige oplossing, want zodoende ga je toch een hoop afval tegen!

Daarnaast kun je natuurlijk ook bij aanschaf andere merken letten op het verpakkingsmateriaal. Glas bijvoorbeeld is recyclebaar en staat ook nog eens mooi in je badkamer. Maar ook plastic verpakkingen kunnen van gerecycled materiaal zijn. Natuurlijke beauty merken hebben vaak ook een duurzame verpakking is mijn ervaring.

Marcel's Green Soap
Tip 4: Gebruik ecologische schoonmaakmiddelen

Goed, dit doe ik eigenlijk al. Ik gebruik graag de producten van Marcel’s Green Soap, want ze werken goed, zijn goed voor het milieu en ze ruiken geweldig. Sinds kort hebben ze ook nog eens een gerecyclede verpakking. Qua wasmiddel gebruik ik Klok. Werkt prima! Ik heb ook wel eens zelf wasmiddel gemaakt, maar ik gebruik toch liever een merk variant.

Stop the water while using me tandpasta
Tip 5: Korter douchen

Uiteraard kan energie besparen in de badkamer ook niet in dit rijtje ontbreken. De meest voor de hand liggende is natuurlijk korter douchen. Je bespaart namelijk al enorm veel energie als je dagelijks een paar minuten korter doucht, dus ik probeer er wel op te letten. Als men bijvoorbeeld 5 minuten doucht in plaats van 9 minuten (= de gemiddelde douchetijd), dan bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas! Dit scheelt op jaarbasis zo’n 60 euro per persoon.

Geld besparen op je energierekening kan daarnaast ook door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Met de handige website van energie vergelijken zie je zo hoeveel je nog meer kunt besparen!

DIY lemon body scrub
Tip 6: Ga voor producten zonder microbeads

Als er iets is wat écht niet ok is, is het gebruik van plastic bolletjes in verzorgingsproducten. Welke idioot dat bedacht heeft? Fijn hoor, zo’n scrub met plastic die je door het afvoerputje het riool in stuurt. Nope, niet ok. En het kan ook prima zonder! Maak desnoods zelf een DIY scrub. Dan weet je zeker wat er wel of niet in zit.

Tip 7: Ga voor natuurlijke ingrediënten

Doe ik ook al, maar toch wil ik het wel even genoemd hebben. Natuurlijke ingrediënten zijn mijns inziens niet alleen milder voor de huid, ze zijn ook beter voor het milieu. Dus liever geen minerale oliën gebruiken in dit geval. Die zijn gemaakt van aardolie.

Tip 8: Leg een baksteen in het waterreservoir van de toilet

Dit deed mijn moeder vroeger al. Ik was het eigenlijk vergeten, maar op deze manier kun je behoorlijk veel water besparen bij het doortrekken van je wc! Dit ga ik snel doen dus.

Andere tips
– Spoel je wc door met regenwater. Niet echt haalbaar in mijn geval.
– Ga douchen in plaats van in bad. Ik heb geen bad, dus dat is makkelijk 😉

Je hoeft gelukkig niet meteen een hele verbouwing te ondergaan wanneer je je badkamer duurzamer wilt maken. Met een paar tips die direct uitvoerbaar zijn, kom je al een heel eind!

Heb jij nog duurzame badkamer tips?

Meer over duurzaamheid:

Vegan lipscrub met vanillesmaak
DIY Koffie Scrub
Delen Doe Je Zo!

You Might Also Like...

23 Comments

 • Eva
  2 november 2016 at 09:38

  Leuke tips Marieke! Ik heb een epileerapparaat die ik zeg maar overal voor gebruik… Dus zo bespaar je ook op scheermesjes!

 • Lori (Mama's Jungle)
  2 november 2016 at 11:08

  Wat een leuk artikel met leuke tips zoals die bamboe tandenborstel en baksteen hihi. Je kunt voor in de douche nog zo’n zandloper doen. Of de kraan op halve kracht zetten. Veel producten kun je missen. En ja schoonmaken met azijn en soda. Zelf maken en dus de verpakkingen hergebruiken 😉 fijne dag!

 • Jessica J.
  2 november 2016 at 11:37

  Leuke en handige tips die ik zelf ook zo veel mogelijk naleef! 🙂 Fijn artikel!

 • Jessica J.
  2 november 2016 at 11:49

  Ontzettend handige tips die ik zelf ook zo veel mogelijk probeer na te leven. 🙂 Fijn artikel!

 • Sara | MevrouwMiauw
  2 november 2016 at 15:37

  Wat een super fijn artikel is dit. Ik ben ook bezig met verduurzamen en veel punten die je aanhaalt zijn dingen waar ik momenteel al mee bezig ben/waar ik mee bezig wil gaan. Zo wil ik ook overstappen op wasbare wattenschijfjes en pak ik pas een nieuw product als het andere product tot de laatste druppel op is. Ik zou eigenlijk ook écht minder lang moeten douchen, maar ik vind douchen echt een gelukszalig momentje in mijn dag. Dus ik denk dat ik met mezelf af ga spreken dat ik door de weeks korter moet douchen en in het weekend mag genieten van een douchebeurt a la Sara. Dan geniet ik in het weekend vast nóg meer!

 • Rachel
  2 november 2016 at 16:37

  Wij gebruiken het biologische product Ha-ra om het bad mee schoon te krijgen. ideaal! vooral de bluepasta op je kranen want dan heb je die druppel vlekken niet meer want het water loopt er direct af! van lush ben ik ook een hele grote fan!

 • Greenblush
  2 november 2016 at 21:11

  Ha-ra heb ik wel eens van gehoord. Klinkt goed zeg!

 • Greenblush
  2 november 2016 at 21:14

  Dat is inderdaad een goede deal! Doordeweeks kort douchen en in het weekend wat uitgebreider, ik vind het een goed idee! 🙂

 • Greenblush
  2 november 2016 at 21:15

  Dankjewel! 🙂

 • Greenblush
  2 november 2016 at 21:17

  De kraan op halve kracht zetten doe ik inderdaad ook wel, dat is waar! Een zandloper is inderdaad ook een idee. De komende tijd wil ik vooral eens zelf dingetjes gaan maken. Heb het in het verleden ook gedaan, maar ik krijg de behoefte om dat weer op te pakken.

 • Greenblush
  2 november 2016 at 21:17

  Dat is waar!

 • Mariëlle
  2 november 2016 at 21:29

  Mijn mond valt open haha! Wij zijn ZO met dezelfde dingen bezig!! Ik zie heel veel punten die ik ook als doel heb 🙂

 • Natasja
  2 november 2016 at 21:36

  Wat een leuk, maar vooral goed artikel!

 • Greenblush
  2 november 2016 at 21:37

  Haha, ja dat was mij ook al opgevallen hoor! We hebben echt dezelfde interesses! 😉

 • Claire
  2 november 2016 at 22:20

  Leuke tips, en mij heb je zeker blij gemaakt haha. Ik wil ook graag wat duurzamer leven. Ik douche vaak lauw ipv heet en kort. Ook probeer ik zo min mogelijk nieuwe producten te kopen en echt te letten op diervriendelijkheid en duurzaamheid. Microbeads komen er bij mij niet in haha. Ik wil graag zelf beauty producten maken, beter voor het milieu en je weet precies wat erin zit. Man ik zou nog zoveel willen doen haha. Mooie foto’s trouwens (:

 • hillybillybeauty
  2 november 2016 at 22:34

  Ik probeer in ieder geval ook mijn producten helemaal op te maken of weg te geven. Ook bewaar ik alle proefjes die ik krijg en maak die ook allemaal op. Ik koop wel al veel minder aan shampoo etc, eerst de voorraad opmaken. Verpakkingen gaan in de glas/plastic bak en niet in de gewone container. Zelf ben ik geen lange doucher, dus dat scheelt. Naar die schoonmaakmiddelen ga ik eens kijken!

 • Hennie
  3 november 2016 at 08:35

  Leuke tips en ook interessant aangezien wij met de badkamer bezig zijn, as we speak. Qua duurzaamheid mag ik best wat bewuster gaan leven. Zo heb ik alle restjes van mij doorgespeeld naar de mannen om op te maken – haha, ook nog echt – maar ik moet zeggen dat jouw tips en foto’s wel heel erg aanspreken!

 • Teddy
  4 november 2016 at 18:17

  Wat een leuk artikel! En handige tips ook! Ik moet eerlijk zeggen dat ik vaak producten wel eerst helemaal opmaak, voordat ik nieuwe flessen in de douche zet!

 • Djuli
  5 november 2016 at 11:20

  Wat leuk dat je hierover schrijft! Ik ben hier zelf ook heel veel mee bezig, dus deze tips kan ik goed gebruiken!

 • Noortje
  18 november 2016 at 16:36

  Ik heb wel een oplossing voor je scheermesjes. Ok, het is even wat anders dan scheren. Maar sugaring. Suiker hars. Het is simpelweg gekookte suiker met citroensap en als je de steel van een lepel gebruikt om het op te brengen en een theedoek om je hars er mee vanaf te trekken zero waste. Ik gebruik het nu al een tijdje. Allereerst na een tijdje veel minder haren en daarnaast geen plastic scheermesjes meer, plus babyzacht huidje als je een lekkere scrub maakt van cocosolie met suiker om ingegroeide haartjes tegen te gaan.

  Hopelijk heb je er wat aan.

  Groetjes

 • Greenblush
  21 november 2016 at 20:37

  Dankjewel voor je tip Noortje! Ik heb wel ervaring met suikerwax, heb zelfs een potje staan, maar ik heb er nog geen handigheid in merk ik. Ik krijg niet alle haartjes mee weg. Of misschien doe ik het fout of heb ik te weinig geduld? Ik zal nog eens een poging wagen! Als het wel werkt is het inderdaad interessant om het zelf te maken en helemaal zero waste te doen 🙂

 • Glamourista
  22 april 2017 at 14:03

  Ik ben met hetzelfde bezig, stilletjesaan! Al moet ik nog veel producten opmaken die op dieren getest zijn, maar stilaan zal ik er wel komen 🙂

 • Resaarcle
  25 juli 2017 at 20:19

  Ik ben ook helemaal fan van Lush! Wasbare wattenschijfjes vond ik bij Body Shop (al wel een hele tijd terug, weet niet of ze dat nog hebben. Het zijn eigenlijk gewoon 5 doekjes in een netje.)

Leave a Reply