Delen doe je zo
Duurzame lifestyle Review

Delen doe je zo | Boek review

Martine Zeijlstra en Robert Visscher dompelden zich 1,5 jaar lang onder in de opkomende deeleconomie. Ze aten garnalen van de buren via Thuisafgehaald, leenden tuingereedschap via Peerby en gingen op vakantie via AirBnB. In Delen Doe Je Zo omschrijven Martine en Robert hun ervaringen van de deeleconomie in de praktijk.

Delen Doe Je Zo – De deeleconomie in de praktijk

Het is geen wonder dat delen steeds vanzelfsprekender wordt in onze samenleving. We Marie Kondo’en onszelf helemaal suf, gewoon omdat we met z’n allen veel te veel spullen hebben. En zeg nou zelf, hebben we nou echt allemaal een eigen boormachine of partytent nodig? Waarom zou je zelf spullen aanschaffen (die je misschien maar 3x per jaar gebruikt), als je ze ook van je buren kunt lenen? Door spullen te delen, in plaats van te kopen, bespaar je niet alleen geld, je doet ook nog eens sociale contacten op én het is nog eens beter voor het milieu!

Delen doe je zo

Ik ben dan ook helemaal voor een deeleconomie. Ik zie het persoonlijk als een verrijking, omdat iedereen, van jong tot oud, een bijdrage kan leveren en je zo elkaars talenten kunt benutten. Een deeleconomie gaat overigens verder dan het uitlenen van spullen. Want ook het delen van kennis en zorg behoort tot de mogelijkheden.

delen2

Stel, je bent op zoek naar iemand die mooie foto’s voor je website kan maken, want zelf ben je daar niet zo goed in. Toevallig is je buurvrouw een fantastische fotografe. Zelf heb je een administratieve achtergrond en ben je een kei in het invullen van belastingformulieren. Je buurvrouw heeft echter geen kaas gegeten van administratie en ze kan wel wat hulp gebruiken bij het invullen van de belastingaangifte. Jullie besluiten elkaar daarom te helpen. De buurvrouw zorgt voor prachtige foto’s en jij helpt je buurvrouw met de belastingaangifte. Win win!

Dit natuurlijk een enkel voorbeeld, maar in het boek worden vele voorbeelden gegeven en initiatieven getoond waar je aan deel kunt nemen. Ook initiatieven waar ik eerder nog geen kennis van genomen had. Fablab bijvoorbeeld, is een werkplaats waar op een laagdrempelige manier concepten worden omgevormd tot tastbare producten. Hoe cool is dat!

delen4

Wat ik goed vind aan Delen Doe Je Zo is dat Martine en Robert vergelijkingen maken met verschillende aanbieders. Zo worden Greenwheels, Snappcar en Car2go met elkaar vergeleken, inclusief de kosten en voor- en nadelen van de betreffende aanbieders. Zo hoef je niet overal zelf het wiel uit te vinden, want dat hebben Martine en Robert al voor je gedaan.

Een deeleconomie werkt vooral op basis van vertrouwen. Geheel zonder risico’s is het niet. Want stel dat je auto in de prak gereden wordt of dat er ingebroken wordt terwijl jij je huis verhuurt, wat dan? Ook dat leggen Martine en Robert uit in Delen Doe Je Zo.

delen3

Er staat een hoop interessante informatie in Delen doe je zo. Handig voor de beginner, maar ook iemand die zich al wat langer met dit onderwerp bezighoudt, kan er nog veel van opsteken.

Als ik naar mezelf kijk merk ik dat er nog veel meer mogelijk is op het gebied van delen en de deeleconomie. Ik vind het interessant om te zien hoe deze trend zich verder gaat ontwikkelen. Zelf heb ik het idee dat we nog maar aan het begin staan van alles. Hoe de deeleconomie er over 10-20 jaar uit zal zien? Ik vermoed dat delen tegen die tijd helemaal vanzelfsprekend zal zijn!

‘Delen doe je zo’ van Martine Zeijlstra en Robert Visscher is verkrijgbaar via Bol.com voor €22,50.

Maak jij wel eens gebruik van bepaalde initiatieven zoals Peerby of AirBnB?

Disclaimer: dit product heb ik opgestuurd gekregen ter review.

 

You Might Also Like...

3 Comments

 • Mariëlle
  11 mei 2016 at 09:12

  Klinkt zeker als een aanvulling op onze samenleving. Zelf ben ik alleen van mening dat dit helaas niet meer helemaal werkt. Niet iedereen is bereid om te delen. Natuurlijk kun je het altijd proberen. Nee heb je en ja kun je krijgen:)

 • H*
  12 mei 2016 at 10:28

  Wat leuk dat hier een boek over bestaat! Ik ben groot fan van peerby. Nu iedreen zo druk is met ontspullen is het toch de perfecte manier om alles te hebben wat je nodig hebt, maar dan niet allemaal in je eigen garage of op zolder? Ik hoop zo dat dit zich ook in economisch voorspoediger tijden blijft doorzetten. Zoveel beter voor de wereld en je doet er ook nog leuke contacten mee op

 • Greenblush
  18 mei 2016 at 21:10

  Ja, ik hoop het ook! Vaak wordt men toch wat ‘luier’, als je toch geld genoeg hebt om het nieuw te kopen. Dat herken ik bij mezelf ook, dus zaak om dan juist nog meer op te letten 🙂

Leave a Reply