Beauty

DIY Koffie Scrub: 2 recepten voor het gezicht en lichaam

DIY Koffie Scrub

Hoi allemaal! Zoals ik al eerder aangaf in mijn artikelen over een duurzame badkamer en zero waste beauty, ben ik momenteel bezig met het downsizen van mijn beauty stash. Niet dat ik nou nooit meer beautyproducten zal aanschaffen, maar ik wil (in ieder geval deze maand) even wat minderen met het gebruik ervan. En daarnaast even lekker creatief bezig zijn en mijn eigen DIY beautyproducten maken! Vandaag heb ik twee recepten voor DIY koffie scrub. Eén die voor het lichaam is bedoeld en de ander voor het gezicht. 

DIY koffie scrub

Ik kwam om het idee om iets met koffie te gaan doen, toen ik voor de miljoenste keer in mijn leven de koffieprut weggooide in de prullenbak. ‘Wat zonde eigenlijk’ dacht ik nog, terwijl ik het filter met koffieprut wegkieperde., ‘misschien moet ik het de volgende keer toch maar anders gaan doen’.

Ik ben me toen in het onderwerp koffieprut gaan verdiepen, en echt, er ging een wereld voor me open. Wat je allemaal niet met koffieprut kunt doen! Oma weet raad is daar niks bij. Ik zou er een hele blog aan kunnen wijden, dus wellicht ga ik dat wel doen ook. Maar first things first. Vandaag hebben we het over een DIY Koffie Scrub. Niet één, maar twee recepten die verschrikkelijk eenvoudig zijn. En het mooie is: dikke kans dat je alle benodigde ingrediënten al in huis hebt. Mits je een koffiedrinker bent natuurlijk. En een beetje van planten houdt.

DIY Koffie Scrub

Recept: DIY koffie scrub voor het lichaam

Dit heb je nodig:
– Een glazen potje
– 2 eetlepels koffie (je kunt zowel afgekoelde koffieprut als gewone gemalen koffie gebruiken)
– 2 eetlepels suiker
– 1 eetlepel olie (ik gebruikte olijfolie)
– Eventueel beetje aloë vera gel (optioneel dus)

Roer de ingrediënten goed door elkaar. Voeg gerust een beetje extra koffie of olie toe, wanneer je de scrub dikker danwel vloeibaarder wilt hebben. Gebruik de bodyscrub direct, zeker wanneer je koffieprut gebruikt, want dat kun je namelijk niet lang bewaren. De cafeïne in koffie schijnt een gunstig effect te hebben op cellulitis en samen met suiker en olie zorg je ervoor dat je een schone, gladde en zachte huid krijgt!

Mocht je nog afvragen of douchen met koffieprut één grote kliederboel wordt? Nee, dat viel (althans bij mij) reuze mee. Je spoelt het eenvoudig weg en je hoeft niet bang te zijn dat het afvoerputje verstopt raakt of zo.

img_20161108_100606126-1

Recept: DIY koffie scrub voor het gezicht

Dit heb je nodig:
– 1 eetlepel koffieprut (is zachter voor de huid dan gemalen koffie)
– 1 eetlepel verse aloë vera gel (van ongeveer twee stengels)
– 1 theelepel plantaardige olie (ik gebruikte olijfolie)

Roer alles goed door elkaar en breng het aan op een gereinigd gezicht. Direct gebruiken, want je kunt dit niet bewaren.

Ik heb de scrub eerst als een soort masker op mijn gezicht aangebracht en het zo 5 minuten laten zitten. Vervolgens ben ik pas tijdens het afspoelen gaan scrubben. Mijn huid voelde na gebruik en super glad en zacht aan. Niet droog of trekkerig, wel gezond en stralend. Ik was echt aangenaam verrast door het effect hier van!

Hoe kom je aan aloë vera gel?

Ik heb een tijdje geleden een aloë vera plantje gekocht bij de Ikea voor maar 2,50 euro. In de stengels van de aloë vera plant zit een gel, die je eruit kunt schrapen. Aloë vera gel is super verzorgend voor de huid. Het is hydraterend, kalmerend en het herstelt wondjes en huidirritatie. Ideaal voor alle huidtypes, zeker voor de gevoelige huid!

img_20161108_101740770
En nu? Alleen nog maar aan de DIY koffie scrub?

Ha, nou ik moet zeggen: ik ben aangenaam verrast door het effect van deze scrubs. Zowel de bodyscrub als gezichtsscrub werken prima. De recepten zijn low-budget, dierproefvrij, vegan en werken ook nog goed. Alleen of het daadwerkelijk effect heeft op cellulitis kan ik nog niet beoordelen.

Ik vind het leuk om een beetje te rommelen met DIY beautyproducten. En het is ook niet ‘nodig’ om veel geld uit te geven aan scrubs, dat blijkt maar weer. Je kunt ze prima zelf maken met producten die je in je eigen keukenkastje hebt staan. Maar hey, ik kan ook enorm genieten van een fijne scrub van Lush bijvoorbeeld. Het één sluit het ander niet uit.

Een ander DIY scrub recept is deze op basis van citroen.

Maak jij wel eens een DIY body scrub? 

DIY Coffee Scrub With Aloe Vera. Zero Waste & Vegan

23 Comments

Ik schrijf op greenblush.nl over green beauty, duurzame lifestyle, gezondheid, vega(n) voeding en minimalisme.

Previous Post
15 november 2016
Next Post
15 november 2016

23 Comments

 • Inge

  Oh ja koffiescrub staat ook al heel lang op mijn lijstje, maar het is er nog niet van gekomen. Het klinkt goed en het is zo makkelijk.. eigenlijk belachelijk dat ik het nog noet eerder heb gedaan 😉

  • Greenblush

   Dat had ik zelf dus ook, gek hè, dan stel je het toch uit. Terwijl het maar 5 minuten werk is.

 • Hennie

  Wat een ontzettend leuk idee. Dit ga ik in een vrij minuutje zeker eens proberen, want geloof het of niet, dat aloe vera plantje heb ik ook!

  • Greenblush

   Haha, leuk Hennie! Ik ben benieuwd wat je er van vindt 🙂

 • Claire

  Super leuk artikel! Ik ben koffie addict en gooi een hoop koffieprut weg, mega zonde! Ik ben heel benieuwd wat je er nog meer mee kan doen. Ik ga vanavond de koffiescrub proberen 🙂 Thanks

 • Rachel Kromdijk

  oh koffie scrub klinkt goed! hehe! heel slim

 • Natasja

  Super leuk zeg! Ik ben momenteel een scrub met gemalen koffie en olijfolie aan het testen, maar dan kant en klaar zeg maar. Terwijl je het eigenlijk natuurlijk helemaal prima zelf kunt mengen. Ik vind het effect ook geweldig!

  • Greenblush

   Ik wilde eerst een kant en klare kopen, maar toen dacht ik: hmm, ik kan het net zo goed zelf maken. Het is zo eenvoudig! Misschien probeer ik wel eens zo’n zakje hoor, maar zo werkt in ieder geval ook prima!

 • Anne

  Aah, wat een super gaaf idee. Als is het alleen al om gewoon eens uit te proberen. Thnx voor de tip!

 • hillybillybeauty

  Wat leuk!! Dit is ook een leuk vakantie-diy om met mijn dochters te doen!

 • Renske

  Oeh, dit moet ik eens proberen! Het is echt zonde om ‘prutjes’ weg te gooien. Een bekende van mij gooit het sap / restant van gekookte broccoli bij zijn planten. Ik zou dat trouwens niet aanraden, want het stinkt ont-zet-tend, haha! Maar prutjes als koffieprut zijn eigenlijk zonde om weg te gooien als ik het zo bekijk! 🙂

  • Greenblush

   Oh ja, daar heb ik ook wel eens van gehoord, met broccoli. Als het werkt is het fijn, maar die lucht lijkt mij inderdaad wat minder 😉

 • maja & naomi

  Heel erg leuk! gaan we zeker eens proberen, we zijn benieuwd!

 • thebeautyblognl

  Wat een leuke DIY! x

 • Karlien - Polished Cats

  oh wat leuk zeg
  ik heb ooit een koffie scrub gemaakt tegen cellulitis, het verstevigde toch ook wel na een tijd
  deze ga ik zeker ook eens proberen

  liefs
  Karlien

 • Nienke Hilbrands

  Oeh, klinkt goed zeg! Heb al heel wat scrubs in mijn leven gemaakt, maar heb eerlijk gezegd nog nooit aan een koffiescrub gedacht. Lijkt me heerlijk! Thanks voor de tip. Leuke DIY. Liefs,

 • Florentine

  Wat een goed idee!! Ga ik onthouden! Ik houd heel erg van DIY’s 🙂
  Wat een mooie en leuke blog heb je.
  Liefs, Florentine

 • Sarah

  Ik ga je scrub recepten dit weekend proberen!

Leave a Reply

Instagram

 • Wanneer je cactussen tijdens een weekendje weg bloemetjes hebben gekregen 😄 #cactus #plants #succulents #plantpower #flowers #nature #greenlife #greenlifestyle #greenblogger #weekend #sunday #sun #casa
 • 😍 #sunset #zonsondergang #weekend #sun #loveit #sailing
 • In Amsterdam! Zien jullie die hoge toren? Bovenop staan twee schommels, hoogste van Europa 😄 #amsterdam #sailing #holiday #bluesky #summer #sun #overtheedge #haven
 • Ahhh zo fijn dit! Lekker een paar dagen even helemaal niks en genieten van het heerlijke weer! 💙 #sailing #holiday #zeilen #loveit #ship #water #enjoy #chill #genieten #relaxing
 • ❤ flowerfields #holland #flowers #bloemen #fields #hiking #walk #sunday #family #familytime #love #beautiful #nature #home #backyard #garden #bloemenveld
 • Ik werd door @djuuuuli getagd of ik 20 random feitjes over mezelf wil delen. Hier komen ze: 1. Ik ben linkshandig. 2. Ik heb een obsessie voor Pretty Little Liars. Ik heb hele theorieën uitgedacht wie 'A' kan zijn, ik ken alle feitjes uit mijn hoofd! 3. Ik word hoogstwaarschijnlijk aan mijn oog geopereerd. Doodeng. Als kind heb ik ook een oogoperatie ondergaan. 4. Ik heb al bijna 14 jaar een relatie met Simon ❤ 5. Grote-mensen-dingen vermijd ik als de pest. Ik ben dus niet getrouwd, heb geen hypotheek en geen rijbewijs. 6. Kinderen hebben we dan weer wel. Toegegeven: het was een enorme schok toen ik 7 jaar geleden ontdekte dat ik zwanger was. Toch kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat het het beste is wat mij ooit is overkomen. 7. Mijn secret crush is Julian Morris. Ook van #pll ja 😊 8. Ik heb ooit een eigen beauty webshop gehad, maar daar ben ik helaas niet meer bij betrokken. De webshop bestaat nog wel. 9. Ik MOET 's avonds koffie drinken, anders kan ik niet slapen. Daarentegen kan ik rustig om 23.00 uur koffie drinken om daarna meteen in slaap te vallen. Maf hè? 10. Ik heb geen broers/zussen. 11. Ik heb een jeugdtrauma opgelopen dankzij de kinderpostzegels. Niemand die postzegels bij me wilde kopen, behalve mijn moeder dan. 12. Ik heb de meest liefdevolle ouders en schoonfamilie ooit. 13. Ik koop alleen flessen wijn met schroefdop. 14. Wij zijn grote liefhebbers van speciaal bier en Simon hoopt nog steeds dat ik een keer over speciaal bier ga bloggen. Haha, who knows. 15. Mijn beste vriendin ken ik al sinds de kleuterschool. We zijn al 30 jaar bevriend! 16. Ik heb 1 tatoeage, ook heb ik twee piercings gehad. 17. Ik hou van gamen: World of Warcraft, The Sims en Guitar Hero zijn favoriet. Helaas ontbreekt het aan tijd. 18. Mijn mooiste reis ooit was toen ik op mijn 16e alleen naar Californië reisde. 19. Ik benijd mensen die 100% vegan kunnen leven. Ik kan het niet. 20. Mijn favoriete bands zijn Muse en Arctic Monkeys. Vanavond ga ik #girlboss kijken op Netflix, wat ga jij doen?

Follow Me!