een maand lang opruimen
Duurzame lifestyle

Dit is wat een maand lang opruimen met mij deed

Yes, I did it! Een paar dagen later dan dat eigenlijk de bedoeling was, maar hey, het is me gelukt: Ik heb The Minimalist Game afgerond. Ik heb een maand lang spullen opgeruimd, wat er op neerkomt dat ik in totaal 465 spullen de deur uit heb gedaan! Afgelopen dinsdag heb ik de laatste spullen weg gegeven, waaronder 10 complete jaargangen Happinez tijdschriften. Wat een maand lang opruimen met mij deed? Ik voel me wel 20 kg lichter!

Een maand lang opruimen

Ik heb de hele maand september aan opruimen besteed. Iedere dag deed ik een beetje meer. Op dag 1 gooide ik 1 ding weg, op dag 2 enzovoort. Dit ging zo door totdat ik op dag 30 dus 30 spullen vaarwel zei. In totaal komt dat neer op 465 spullen. Voordat ik met deze challenge begon, die ook wel bekend staat onder de naam The Minimalist Game, ging ik er vanuit dat het lastig zou zijn. Maar eigenlijk viel het mij 100% mee. Ik had geen moeite om 465 spullen te vinden die ik weg wilde hebben. Het klinkt als een groot aantal, maar omdat je rustig aan begint, valt het uiteindelijk reuze mee.

Ik weet niet de exacte aantallen meer, maar ik heb de afgelopen maand ongeveer 90 tijdschriften, 120 make-up- en verzorgingsproducten, 45 speelgoedartikelen, 20 kledingstukken, 18 knutselwerkjes, 40 boeken, 10 dvd’s, 1 fietskar, 1 kinderbedje, 1 kinderfietsje, 1 wandelwagen, 15 enkele sokken, 20 textiel artikelen, 2 vitaminepreparaten, 30 glazen en nog wat overige rommel naar de kringloopwinkel gebracht of weggegeven/weggegooid.

Mijn ervaring na 30 dagen opruimen

Ok, ik ben niet letterlijk 20 kilo afgevallen (was het maar waar), maar ik voel me wel veel lichter en opgeruimder in mijn hoofd. Ik ervaar veel meer rust en dat geeft mij ook meer energie. Het cliché is waar… een opgeruimd huis geeft écht een opgeruimd hoofd! Dit gevoel bevalt mij zo goed, dat ik besloten heb om nog even door te gaan met opruimen. Want alhoewel ik de meeste kamers compleet uitgepluisd heb, ben ik bijvoorbeeld nog helemaal niet aan de keuken toegekomen, heb ik de voorraadkast nog niet uitgezocht en heb ik de schuur ook nog niet gedaan. Het heeft mij totaal geen moeite gekost om 465 spullen te vinden om weg te geven. Dit gaan er dus makkelijk 500 worden!

Minder spullen bezitten heeft best wel wat voordelen

 • Wat ik heb gemerkt is dat ik nu veel sneller klaar ben met het schoonmaken van het huis. Ik hou dus tijd over. Tijd die ik kan besteden aan iets leukers, zoals bloggen of iets leuks doen met de kinderen bijvoorbeeld.
 • Mijn computer is ook opgeschoond. Minder bestanden = een snellere computer en dat levert dus tijdswinst op.
 • Ik heb meer energie. Ik hoef namelijk met minder dingen rekening te houden, ik kan sneller beslissingen maken en me beter focussen. Ik krijg méér gedaan in minder tijd.
 • Ik geniet meer van het leven. Ik geniet van de spullen die ik wél bezit en ik geniet van de rust. Eigenlijk heb ik maar heel weinig nodig om gelukkig te zijn heb ik gemerkt.
 • Meer tijd, geld en meer energie = meer ontspannenheid, tevredenheid, vrijheid en geluk. En dat willen we allemaal wel, toch?

En nu? Een echte minimalist?

Hmm nee, dat zal wel meevallen. Of nou ja, het is maar net hoe je het bekijkt. Als je een minimalist ziet als iemand die maar max 100 spullen mag bezitten en een afschuw heeft aan materialisme en bezit, nou, dan nee. Ik hou van een opgeruimd huis, maar het hoeft zeker geen kale, saaie, stricte boel te worden. Ik ben ook niet tegen shoppen en een beetje comfort en luxe. Wel vind ik het zonde als er spullen ongebruikt in de kast staan. Overbodige spullen bezitten waar ik niks (meer) mee kan probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen. Dan geef/verkoop ik het liever aan iemand die er wél wat aan heeft. Zij blij, ik blij.

Hoe nu verder?

Dankzij The Minimalist Game ben ik me er van bewust geworden dat geluk maar voor een deel in materiële zaken zit. Kijk, een dak boven je hoofd hebben is fijn. Dat je je rekeningen kan betalen, kleding hebt te dragen en iedere dag te eten hebt ook. Dit is de basis en die moet gewoon goed zijn. En natuurlijk heb je materiële wensen en wil je vooruit in het leven. Tuurlijk! Dat heb ik zelf ook! Maar ben je nou echt gelukkiger als je 10 soorten shampoo bezit in plaats van 1? Wat heb je aan een overvolle kledingkast waarvan je de helft niet draagt? Of 15 enkele sokken? 40 boeken of 100 tijdschriften die je nooit meer gaat lezen? Op een gegeven moment kan het je in de weg gaan zitten waardoor het onderhouden ervan je alleen maar méér tijd en energie gaat kosten. Less is more in dit geval. Persoonlijk word ik ook gewoon blij van een beetje ruimte en overzicht in mijn leven, maar that’s just me.

Overigens, mocht nou het hebben van een grote verzameling van het één of ander je veel geluk en voldoening geven, dan is daar natuurlijk niks op tegen, lekker van genieten! Ik heb het puur over de dingen die je juist belemmeren om te genieten. Het is echt wezenlijk iets anders.

Conclusie

Uiteindelijk draait The Minimalist Game niet om de hoeveelheid spullen die je wegdoet, maar om jezelf bewust te worden van wat jou gelukkig maakt. Of het nou een carrière is, een hobby, sport of je gezin: doe het! Ga ervoor en hou je minder bezig met zaken die er niet toe doen. Welke zaken dat zijn, dát is helemaal aan jou. Als het je echter op den duur méér tijd, geld, focus en energie oplevert is het denk ik wel waard om te kijken of een maand lang opruimen ook niet iets voor jou is. En als een maand niet lukt, dan doe je een dag. Of een paar dagen. Je hoeft alleen maar jezelf even een schop onder de kont te geven en aan de slag te gaan 😉 Het is het absoluut waard!

 

You Might Also Like...

12 Comments

 • Robin Valentine
  8 oktober 2016 at 09:36

  wat interessant! dit lijkt mij ook wel wat. eens in de zoveel tijd doe ik een grote schoonmaak en dan ruim ik veel op.. voelt veel fijner om in een minder drukke omgeving te zijn en zoals jij zegt voelt het ook lichter in mijn hoofd. 🙂

 • Nienke Hilbrands
  8 oktober 2016 at 11:00

  Wat leuk om te lezen, ik ben ook dol op opruimen en weggooien. :0

 • Eva
  8 oktober 2016 at 11:24

  Fijn dat je het nu zelf hebt mogen ervaren. Door de twee verhuizingen het afgelopen jaar heb ik heel veel weggedaan (lees weggegeven aan de kringloop) en dat voelde inderdaad heel goed. Het is inmiddels zo ver dat ik slecht tegen rommel kan. Vroeger had ik letterlijk stapels tijdschriften en nu loop ik alles eens per week door. Ik probeer ” het bewaren” veel minder te doen. Overigens doet dit mij eigenlijk heel erg denken aan de Marie Kondo manier! Fijn weekend!

 • Sanne
  9 oktober 2016 at 10:30

  Wat ontzettend knap van je en wat goed dat het zo veel heeft opgeleverd zeg!
  Het lijkt me super tof om ook aan zoiets te beginnen, maar (haha, altijd een maar) ik heb in september ook heel veel weggegooid – kleding, oude meubels en heel veel troep. Dus als ik hieraan zou beginnen ben ik bang teveel weg te moeten doen, haha. Wat denk jij?
  Liefs

 • hillybillybeauty
  9 oktober 2016 at 13:48

  Een grote schoonmaak houden geeft inderdaad een opgeruimd hoofd. Ik kan heel makkelijk weggooien/weggeven, maar ik moet er wel tijd voor vinden om dat te doen. Gisteren wel weer een tasje afgegeven bij mijn bonusmoeder met beauty items. Maar er kan nog veel meer weg, dus binnenkort eens met een vuilniszak door het huis 🙂

 • Evelien
  10 oktober 2016 at 23:29

  Ik heb zojuist het artikel gelezen toen je net met de challenge begon, en ik vind het nog leuker om dit artikel nu te lezen. Less is zeker more, in dit geval. Ik twijfel erg om dit ook te doen, maar iets houdt me tegen nog.

 • Beautyjuf
  12 oktober 2016 at 16:31

  Ik heb met bewondering dit artikel gelezen! Wat ontzettend knap van je! Ik kan me heel goed voorstellen dat je nu ook opgeruimder bent in je hoofd en dat je je (figuurlijk!) lichter voelt. Ik ga deze challenge eens onthouden en wie weet ooit eens uitvoeren…Het is een goede stok achter de deur om ook daadwerkelijk je huis op te ruimen.

 • Greenblush
  13 oktober 2016 at 21:33

  Wat leuk om te horen, dankjewel! Mocht je de challenge zelf ooit doen ben ik erg benieuwd naar je ervaringen 🙂

 • Greenblush
  13 oktober 2016 at 21:35

  Snap ik hoor! Het is best wel intensief deze challenge. Het gevoel achteraf is heerlijk, maar als je bezig bent moet je wel ergens doorheen zeg maar 🙂

 • Greenblush
  13 oktober 2016 at 21:54

  Tijd vinden inderdaad is lastig. Maar daarnaast rijden wij geen auto, dus om spullen af te voeren zijn we altijd afhankelijk van anderen. Dan stapelt het toch ook wat meer op dan wellicht de bedoeling is 🙂

 • Greenblush
  13 oktober 2016 at 21:56

  Ik heb bewust een moment gekozen dat ik tóch al van plan was om veel spullen weg te doen. Dan is het wel wat makkelijker haha 🙂

 • Charissa
  15 oktober 2016 at 20:03

  Wat een onwijs goed idee! Wij rijden over here ook geen auto en vind het dan toch snel heel wat om mee te doen met zulke uitdagingen. Onze schuur staat inmiddels propvol met allerlei spullen, die we niet meer gebruiken en dus gigantisch in de weg staan. Misschien is het toch een idee om inderdaad gewoon klein te beginnen en het klein te houden. Een jaar lang één dingetje weggooien, dat is misschien ook zo gek nog niet. 🙂

Leave a Reply