veganistisch eten
Duurzame lifestyle

Vaker veganistisch eten, hoe bevalt dat nou?

Een paar maanden geleden schreef ik dat ik graag 25 kg wil afvallen en dat ik dit wil bereiken door zoveel mogelijk veganistisch te eten. Bovendien had ik vlak daarvoor op Netflix de documentaire Cowspiracy gekeken, wat erg veel indruk op mij maakte. Ik zag ineens het belang van plantaardige voeding en wat voor invloed het heeft op je gezondheid, maar ook op de vee industrie en het milieu. Dit deed mij toen besluiten om mijn voedingsgewoonten aan te passen, zodat ik zelf kon ervaren wat het met mij zou doen. Vaker veganistisch eten, hoe bevalt dat nou?

Veganistisch eten ja, maar (nog) niet 100%

Veganistisch eten houdt in dat je geen dierlijke producten eet, waaronder kaas, vlees, eieren, vis, yoghurt en melk. Omdat ik mijn hele leven altijd gewoon dierlijke producten heb gegeten besloot ik niet alles in één keer te schrappen, maar dit in stapje voor stapje te doen. Met andere woorden: ik eet (nog) niet 100% vegan.

Waarom niet 100% vegan?

Om diverse redenen eigenlijk. Ik heb een gezin om rekening mee te houden. Ze vinden het prima om vegan te eten, maar niet altijd. En dat snap ik wel. Ik kan uiteraard wel het één en ander aanpassen, door zelf geen rookworst te eten bij de boerenkool, een pasta te maken zonder kaas en deze apart toe te voegen en geen toetje na het avondeten te nemen bijvoorbeeld. Dat gaat prima. Maar ik voel er niks voor om aparte maaltijden voor mezelf klaar te maken. Ja, dat is puur gemakzucht, ik geef het eerlijk toe. Lange werkdagen en hongerige, huilende kinderen doen dat met je. Dan ben ik al lang blij als ik snel wat op tafel heb staan. Het lukt me gewoon nog niet om het 100% goed te doen.

Daarnaast vind ik vegan buiten de deur eten nog érg lastig. Dat vergt een goede voorbereiding en daar ontbreekt het mij nog wel eens aan. Het zit gewoon nog niet zo in mijn systeem om vooruit te denken op dit gebied. Misschien komt het nog hoor, ik zie het wel. Voor nu vind ik zoals ik nu leef goed genoeg.

veganistisch eten

Veganistisch eten in de praktijk

Ik ben begonnen met het aanpassen van mijn broodbeleg. Ik at altijd graag kaas, ossenworst en filet Americain op mijn brood, maar daar ben ik mee gestopt. In plaats daarvan ben ik vaker salades en soep tussen de middag gaan eten en als ik wel brood eet dan eet ik graag humus, avocado en pindakaas. Er is één ding wat ik niet kan/wil loslaten. Ik eet af en toe graag nog een eitje of omelet op m’n broodje. Ik had het niet verwacht, maar blijkbaar ben ik daar nog meer aan gehecht dan een broodje kaas. Wat ik nu doe is mijn eieren halen bij de kinderboerderij in ons dorp. Ik steun dan zodoende de lokale economie en ik zie ook dat de kippen veel ruimte hebben om rond te scharrelen en biologisch voer krijgen. Ik neem dan de oude eierdoos mee van huis, dus ik bespaar nog verpakkingsmateriaal ook.

Het ontbijt is makkelijk. Ik eet havermout met plantaardige melk of muesli met sojayoghurt. Of ik neem alleen een kop koffie… oeps! Soms lukt ontbijten mij écht niet, dus dan hou ik het gewoon op koffie. Tussendoor eet ik vaak fruit, meestal appels en bananen.

Het avondeten is gemiddeld 5 van de 7 dagen vegan. Ik ontdek heerlijke gerechten en smaken en ik ben gelukkig een makkelijke eter: ik vind bijna alles lekker. Mijn favoriete maaltijd momenteel zijn vegan curry’s. Lekker warm, vullend én lekker!

Wat ik nog niet vegan eet

In totaal denk ik dat 80% van wat ik eet, vegan is. Toch zijn er bepaalde dingen die ik nog niet vegan eet. Dit eet ik niet vaak, maar ik zou het toch nog niet kunnen missen ben ik bang:

 • Eieren dus. Ik eet af en toe een eitje. Ook wanneer ik pannenkoeken bak gebruik ik altijd nog eieren. Pannenkoeken zonder eieren mislukken bij mij vaak.
 • Tony’s Chocolonely Zeezout Karamel. Tsja. Hoe vaak heb ik dit nou gegeten de afgelopen maanden? Maar 2x. Als ik al een reep Tony’s koop, kies ik meestal voor de andere (vegan) varianten, maar deze smaak vind ik té lekker om nooit meer te eten.
 • Paprika chips. Deze bevatten vaak melk en zijn dus niet vegan. Ik kies steeds vaker voor groentechips of naturel chips, maar paprika is en blijft mijn favoriete smaak.
 • Alcohol. Wijn is vaak niet vegan vanwege de klaringsmiddelen die van dierlijke herkomst zijn. Het staat vaak ook niet op de verpakking aangegeven. Ik hou hier vooralsnog nog geen rekening mee. Is het heel erg als ik zeg dat ik af en toe ook ongestoord van een wijntje wil kunnen genieten?
 • Buiten de deur eet dus ook nog niet vegan. Wil ik wel meer op gaan letten.
 • Tot slot zijn mijn vitamines ook niet vegan. Eén aanpassing tegelijkertijd zeg ik maar.

Veganistisch eten & mijn gezondheid

Ik voel me erg goed bij deze manier van eten. Ik eet voornamelijk gezond, behalve op zaterdagavond, want dan mag ik snacken van mezelf. Ik ben de eerste 2 maanden dan ook 6 kilo afgevallen, puur door minder dierlijke producten te eten. Dit had ook invloed op mijn huid (minder pukkels), mijn buik (minder opgezet en minder last van krampen) en mijn humeur (vrolijker). Dit weet ik omdat ik afgelopen zomer een terugval heb gehad. Dankzij feestjes, bbq’s en softijsjes raakte ik uit balans met als gevolg dat de kilo’s er weer aanvlogen. Bovendien kreeg ik allerlei lichamelijke klachten (die ik altijd al had, maar daarvoor nooit bewust van was), zoals een spastische darm, een opgeblazen buik, last van mijn gewrichten, last van slijmvliezen en vochtophoping in mijn lichaam. Nu ik er over nadenk, zou het best wel eens kunnen zijn dat ik lactose-intolerant ben….hmm! Ik ben vervolgens weer vegan gaan eten en de klachten verdwenen weer als sneeuw voor de zon én ik val weer af. Dat zet je toch wel aan het denken. Dit motiveert voor mij wel om door te zetten, zeker omdat dit tegelijkertijd ook goed is voor het dierenwelzijn en het milieu.

Of ik écht ooit 100% vegan word durf ik niet te zeggen. Maar alle beetjes helpen. Stapje voor stapje bekijk ik gewoon wat wel en niet werkt voor mij. Dit werkt beter dan alles perfect willen doen en het vervolgens opgeven omdat het niet haalbaar blijkt te zijn. Als je je bedenkt dat ik een half jaar geleden nog broodjes filet americain at dan heb ik al flinke vooruitgang geboekt 😉

En jij? Eet jij wel eens vegetarisch of veganistisch?

You Might Also Like...

17 Comments

 • Djuli
  9 oktober 2016 at 09:39

  Super goed bezig! En wat een heerlijke foto’s bij dit artikel, mmmm!

 • Cilla
  9 oktober 2016 at 10:10

  Wat goed dat je zo bewust bezig bent met gezond(er) eten en leven Marieke 🙂 En of het nu wel of niet volledig lukt; je probeert het en dat is het belangrijkste. Mocht je nog een keer trek hebben in paprika chips… Croky Paprika is vegan 😉 Heel veel succes en mocht je dingetjes willen weten; just shoot. Misschien dat ik je kan helpen!

  Liefs!

 • Lesley
  9 oktober 2016 at 11:20

  Super goed van je! Ik probeer ook voor mijn gezondheid vooral vegan te eten maar blijf ongeveer op dezelfde punten als jij hangen. Zit nu op ongeveer 80%.

 • Sara | MevrouwMiauw
  9 oktober 2016 at 17:17

  Wat knap dat je op deze manier bezig bent met gezonder eten en dat je daardoor gewicht verliest. Ik wist helemaal niet dat het zo’n grote invloed kon hebben. Ik ben zelf sinds een aantal maanden vegetarisch. Veganistisch eten gaat ‘m voor mij niet worden. Ik vind het eten van kaas bijvoorbeeld veel te lekker. Daarbij komt dat ik allergisch ben voor veel soorten fruit en noten. Als ik dan ook nog eens veganistisch ga eten, ben ik bang dat ik echt te weinig binnen zal gaan krijgen. Vegetarisch eten is een hele bewuste keuze geweest maar ik voel niet dezelfde motivatie om voor veganistisch eten te gaan.

 • Marjolein
  9 oktober 2016 at 19:22

  Wat een interessant artikel om te lezen en wat goed dat je zo bezig bent met het bewuster worden van je eten! X

 • Eva
  9 oktober 2016 at 22:14

  Ik eet heel bewust maar ik kies (nog) niet voor 100% vegetarisch of veganistisch. Ik doe het vaak wel…

 • Maaike (dat ene ex klasgenootje van je)
  10 oktober 2016 at 10:31

  Wat ben je goed bezig!!! Ook ik heb gekozen voor vegan en kan zeggen dat ik qua eten 100% vegan ben. De dingen die ik mis(te) heb ik kunnen vervangen (vegan gerookte zalm bijvoorbeeld en vegan kaas!) met vegan versies en o wat is het genieten van al dat lekkers en ondertussen inderdaad afvallen (en dat is mooi want ook hier mag er wel zeker zo’n 20k vanaf) 😉
  Vooral zo doorgaan!!

  Mocht je de filet americain missen.. kijk dan eens hier: http://www.plantaardigheidjes.nl/2015/02/vegan-filet-americain.html
  Ik heb er veel goeie berichten over gehoord en dacht er toevallig aan om het deze week eens te proberen. 🙂

 • jeapiebel
  10 oktober 2016 at 13:16

  Leuk om hier je levensstijl te lezen. 80% vegan vind ik ook dat je knap hebt gedaan. Ik probeer zo weinig mogelijk vlees te eten, wel nog vis en ei. Mijn oudste zoon is vegan en hij wil helemaal geen dierproducten meer eten. Ik heb hem gevraag of ei, kaas en vis nog wel te eten wegens dat hij nog in de groei is.

 • Desi
  10 oktober 2016 at 20:31

  Wauw wat knap dat je zo’n omslag hebt gemaakt en wat fijn dat je je er zelf ook zo goed bij voelt! De euroshopper ribbelchips paprika is geloof ik ook vegan, maar dan moet je wel van ribbelchips houden. Doe je ook mee aan de VeganChallenge? Je kan je nog inschrijven tot 16 oktober en dan krijg je elke dag leuke recepten toegestuurd. Misschien dat je daar nog wat extra inspiratie uit kan halen.
  Anyway, keep up the good work 🙂

 • Suzanne
  13 oktober 2016 at 15:17

  Wat leuk om te lezen en heel erg herkenbaar. Ik ben ook na cowspiracy de omslag gaan maken. Maar 100% lukt mij niet. Ik heb echt veel meer tijd nodig voor de omslag. Druk gezin en veel aan mijn hoofd. Maar ik eet al zoveel minder dierlijke producten. Als iedereen dat zou doen, zou dat echt veel impact hebben op onze aarde!
  Ik vind het dus ook goed om ook de gematigde vegans een podium te geven. Daarmee bereik je een veel grotere groep die ook wel een stapje wil zetten.

  Hier vooralsnog verslaafd aan kaas. Ik vind het te lekker!!

  En pannenkoeken zonder eieren gaan hier wel goed. Ik eet nog alleen maar ei als het in de vorm van een omelet ofzo is.

 • Greenblush
  13 oktober 2016 at 21:31

  Ja, ik herken het helemaal wat je zegt! En weet je, als we allemaal een beetje op letten maken we óók een verschil. Je hoeft niet 100% vegan te zijn om het verschil te maken, een tussenvorm is ook helemaal ok!

 • Greenblush
  13 oktober 2016 at 21:38

  Oh leuk, ik zal me nog even inschrijven! En ribbelchips zijn ook ok 🙂

 • Greenblush
  13 oktober 2016 at 21:46

  Snap ik helemaal! Het schijnt dat kinderen met een vegan dieet ook aan genoeg voedingsstoffen kunnen komen, maar dan zou ik dat toch echt wel extra goed uitzoeken hoe dat allemaal zit. Mijn kinderen eten gewoon yoghurt, kaas en af en toe een stukje vlees. Mochten ze zelf ooit vegetariër of vegan worden dan zien we wel even verder.

 • Greenblush
  13 oktober 2016 at 21:47

  Echt super leuk om je hier tegen te komen Maaike! Wat leuk dat je inmiddels 100% vegan bent. Ik ga die site bekijken, thanks!

 • Greenblush
  13 oktober 2016 at 21:50

  Heb ik ook heeeeel lang gehad: No way dat ik zonder kaas zou kunnen! Maar misschien omdat ik juist niet super strikt ben gaat het me toch goed af. Ik verdraag zuivel ook niet heel goed, en dat scheelt enorm. Al kan ik me erg goed voorstellen dat het met een noten/fruit allergie het niet te doen is nee!

 • Greenblush
  13 oktober 2016 at 21:54

  80% is ook al super goed!

 • Greenblush
  13 oktober 2016 at 21:57

  Dan gaan we voortaan aan de Croky 😉 Lief, dankjewel Cilla, ik ben zo blij met jouw blog <3

Leave a Reply