hoe duurzaam leef ik
Duurzame lifestyle

Hoe duurzaam leef ik zelf nou eigenlijk?

Een tijdje geleden was ik in gesprek met een aantal ouders op het schoolplein. Eén van deze ouders noemde mij ‘een onconventioneel type’, een ander mij ‘een groene nerd’. In dit geval ging het om het feit dat ik geen rijbewijs heb en dat we geen vaatwasser en droger in huis hebben. Opmerkingen als ‘OMG hoe overleef jij???” waren niet van de lucht. Ik vond het wel grappig eigenlijk, ik kan er niet wakker van liggen. Mensen hebben blijkbaar een bepaald beeld van je: in mijn geval dus onconventioneel, nerderig en groen.  De vraag is echter: Klopt dit beeld wel? En hoe duurzaam leef ik zelf nou eigenlijk? Wat de één groen vindt, hoeft voor de ander helemaal niet zo te zijn. 

Hoe duurzaam leef ik zelf nou eigenlijk?

Ik denk dat veel mensen in mijn omgeving mij redelijk groen vinden en mij dan ook in deze categorie zullen plaatsen. Maar aan de andere kant ben ik daar in het dagelijks leven helemaal niet zo fanatiek in. En daar bedoel ik dan vooral mee dat ik anderen niet probeer te bekeren. Ik ga niet met mijn vingertje staan wijzen of zo. Het is ten slotte geen wedstrijdje ‘kijk mij eens lekker groen zijn’.

Zo heb ik bewondering voor mensen die bijvoorbeeld zelfvoorzienend gaan wonen, geheel afvalvrij leven of zich volledig inzetten voor het welzijn van dieren. Ik heb daar veel respect voor, ook al ben ik zelf (nog) niet zo ver. Ik hecht me net teveel aan spullen om mezelf een diehard minimalist te kunnen noemen. En mijn pogingen om veganistisch te eten mislukken faliekant dankzij mijn voorliefde voor eieren en kaas. Ik vind het daarom bijzonder knap als een ander zich daar wél aan kan houden. Heel inspirerend ook, want het motiveert me om verder te kijken dan mijn neus lang is. Je kunt ten slotte altijd van elkaar leren.

Ben ik perfect? Hah, nee absoluut niet. Maar ik doe wat ik kan. Of eigenlijk: wij doen wat we kunnen, want ook mijn vriend houdt zich steeds meer met duurzaamheid bezig. Ons streven is altijd om groene oplossingen te vinden die niet te veel tijd en moeite kosten. Ten eerste hebben wij thuis gewoon geen zeeën van tijd. Wij werken beiden fulltime, runnen een huishouden/gezin, doen aan vrijwilligerswerk, daarnaast sport ik regelmatig en onderhoud ik mijn blog. Het leven is al hectisch genoeg dus. Dit betekent dat wij keuzes moet maken, want wij kunnen ten slotte niet alles veranderen.

Wat doe we dan wel groen en duurzaam?

In de loop der jaren hebben een aantal producten vervangen voor een duurzamere variant. Plastic (water)flesjes bijvoorbeeld koop ik niet meer, we hebben allemaal een eigen Dopper. Lunches gaan mee in een lunchbox, of we hergebruiken een broodzak.
– Ook gebruik ik washandjes, doekjes en wasbare wattenschijfjes om mijn gezicht te reinigen in plaats van wegwerpwattenschijfjes.
– We maken het huis schoon met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld van Marcel’s Green Soap, of ik maak schoon met soda en azijn.
– Synthetische verzorgingsproducten zijn vervangen voor een een natuurlijke variant. Mijn huid reageert niet alleen veel beter op natuurlijke cosmetica, het is ook beter voor het milieu en de verpakking is vaak ook duurzaam.
– Mijn tampons/maandverband heb ik vervangen voor een menstruatiecup
– Bijna alle meubels in huis zijn tweedehands
– We kopen geen spullen die we niet nodig hebben. Dit gaat verrassend goed eigenlijk en het bespaart veel geld.
– Ik ga met de fiets naar het werk 
– Vliegen doen we niet, tenzij het echt niet anders kan. Op vliegvakantie gaan we eigenlijk nooit. Maar dat is ook omdat ik vliegen met kinderen niet zo chill vind.

En verder hebben we een nee/nee sticker op onze brievenbus, hebben we groene stroom, zetten we de thermostaat niet te hoog en laten we verlichting niet onnodig branden. Het zijn eigenlijk allemaal kleine aanpassingen die niet onnodig veel geld kosten en eenvoudig te realiseren zijn.

Wat zou beter kunnen?

Een aantal dingen doen wij dus al duurzaam, maar op andere vlakken valt er zeker nog winst te behalen. Kleding bijvoorbeeld koop ik niet per se van duurzame merken. Ik zou wel willen, maar vaak is het niet in mijn maat te vinden. En duurzame kinderkleding vind ik erg prijzig, ook omdat ze er zo snel weer uitgegroeid zijn. Tweedehands kopen is dan een optie, maar dat kost me weer relatief veel tijd. Bovendien moet je dan net het geluk hebben dat iets naar je smaak is. Ik shop mijn kleding online, maar eigenlijk alleen als we echt dingen nodig hebben. Overigens, als het om accessoires gaat, kan ik je de duurzame webshop MoreThanHip van harte aanbevelen!

Daarnaast hebben wij sinds een jaar een auto. Ik rijd zelf niet, maar mijn vriend gaat dagelijks met de auto naar zijn werk. Ook gebruiken we de auto voor onze vakanties, voor als we op familiebezoek gaan en voor dagjes weg. Voor ritjes in eigen dorp pakken we gewoon de fiets, ook al regent het!

Tot slot wat onze voeding betreft: ik hoor vaak dat een veganistisch dieet de beste keuze voor onze planeet. Daar ben ik het mee eens, maar in de praktijk vinden wij het erg lastig om alleen maar plantaardig te eten. Dit heeft onder meer te maken met bepaalde voedselintoleranties binnen ons gezin en ik bang ben dat er anders voedingstekorten gaan ontstaan. Ook hierbij geldt dus dat we doen wat we kunnen, op een manier die voor ons haalbaar is.

Dus hoe duurzaam leef ik? Zoals je kunt zien doen we ons best om duurzaam te leven, maar zijn we zeker niet heilig of perfect. En dat hoeft ook helemaal niet vind ik! Liever kleine stapjes die haalbaar zijn dan onnodig stressen omdat je het niet vol kunt houden.

Ben jij bezig met groen leven en zo ja, welke acties onderneem jij om je leefomgeving duurzamer te maken?

Duurzaam shoppen:
Zero waste producten
Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

You Might Also Like...

6 Comments

 • Jenn
  14 januari 2019 at 11:31

  Ik doe mijn best, maar er valt altijd winst te behalen natuurlijk. Ik zit een beetje op hetzelfde level als jij denk ik. Vegetarisch eten, ik zou in theorie best vegan willen worden, maar kaas en eieren idd! Ik was altijd gek op vlees, dus vega vond ik al een hele stap, meer ben ik gewoon nog niet aan toe denk ik. Ik heb in mijn leven twee keer gevlogen en de laatste keer daarvan is al jaren geleden. Spullen kopen die ik niet nodig heb doe ik ook niet, en als ik wel iets nodig heb kijk ik altijd of tweedehands een optie is. We hebben zonnepanelen, maar wel allebei een auto. Hoewel ik kleine afstanden ook graag fiets of loop. Gebruik liever herbruikbaar/wasbaar dan wegwerp, kleding koop ik ook alleen als ik het nodig heb en ik gebruik ook een menstruatiecup. Idd van die kleine dingen, maar alle beetjes helpen. Niemand is perfect!

 • Sanne
  14 januari 2019 at 12:57

  Ik probeer door kleine aanpassingen wat duurzamer te zijn. Lichten uit, verwarming niet te hoog, eigen tas mee naar de supermarkt en de vaatwasser alleen aanzetten als ‘ie vol is bijvoorbeeld. Wil dit allemaal nog wat bewuster gaan doen.

 • Inge | Monsieur Mango
  14 januari 2019 at 18:49

  Wat een interessant artikel! Ik eet sinds 1 januari plantaardig, na 13+ jaar vegetarisch te hebben gegeten. Ik probeer alleen de spullen te kopen die ik ook echt gebruik en let bij de boodschappen op recyclebare verpakkingen en onnodig plastic. Sinds ik met mijn nieuwe baan ben begonnen rijd ik meer auto dan voorheen; zo’n 170 km per dag. Mijn voorkeur ging uit naar de trein, maar helaas is het met het openbaar vervoer moeilijk te bereiken!

 • Mariëlle
  14 januari 2019 at 20:20

  Super goed dat je hier zo open over bent! Ik denk dat niemand 100% duurzaam is, want dat gaat gewoon niet. Het is allang goed dat je er zo bewust mee bezig bent 😀

 • Jessica J.
  16 januari 2019 at 09:53

  Jezus, wat voor een reacties zijn dat?! Mijn vriend en ik hebben allebei geen rijbewijs en hebben eveneens geen vaatwasser of droogkast in huis. Is dat nodig, dan? 🙂 Het openbaar vervoer, de fiets, de benenwagen en onze handen doen het ook goed, hoor. En uhm, ik zit met hetzelfde “probleem” als jij. Ik ben zó verslaafd aan kaas. Het is dat de veganistische varianten allemaal zo ontzettend duur zijn …

 • Greenblush
  24 januari 2019 at 14:55

  Haha ja zo is dat. Oh, de vegan kaasjes vind ik ook erg lekker, maar inderdaad erg prijzig!

Leave a Reply