Nooit meer aankomen
Mindstyle

Nu afvallen en nooit meer aankomen review – de psychologische oorzaken van overgewicht

Afvallen is lastig, maar op gewicht blijven is voor veel mensen pas écht de grote uitdaging. Veel diëten geven je alleen richtlijnen over wat je wel en niet mag eten om je ideale gewicht te bereiken. Het nadeel is echter dat deze diëten niet de daadwerkelijke oorzaken van overgewicht aanpakken. Iedereen begrijpt dat je zwaarder wordt als je meer eet dan dat je verbrandt. Maar wáárom gaat iemand meer eten? Het maakt namelijk ontzettend uit of je nou een pleaser, een emotie-eter of een bourgondiër bent. Zolang je niet bewust bent van je eigen triggers en valkuilen, zal het hoogstwaarschijnlijk erg lastig zijn om op gewicht te blijven. Het boek Nu afvallen en nooit meer aankomen gaat dieper in op de psychologische oorzaken van overgewicht en laat zien hoe je blijvend op gewicht kunt blijven. 

Nu afvallen en nooit meer aankomen

Stel je bent op een feestje en iemand vraagt of je nog een drankje lust. ‘Ah toe, neem nog een wijntje’. Je besluit er nog één te nemen en ondertussen komt de schaal met bittergarnituur langs. Je denkt: ‘ach, het is wel erg gezellig zo, die ene bitterbal maakt ook niet meer uit’ en je besluit die bitterbal ook maar te nemen. De grote vraag is nu waarom je dat wijntje en die bitterbal nam. Is dat omdat je echt trek had? Waarschijnlijk niet. De redenen waarom je het wel nam kunnen echter talrijk zijn:

 • Ik heb de hele week hard gewerkt, ik ben echt toe aan een wijntje.
 • Ik voel me vrij ongemakkelijk in dit gezelschap, met het wijntje voel ik me beter op mijn gemak.
 • Oeh lekker! Een tafel vol met hapjes, ja dat kan ik echt niet weerstaan hoor!
 • Ik neem dat wijntje en die bitterbal maar, want ik wil niet onaardig gevonden worden of onbeleefd zijn.
 • Eigenlijk verveel ik me hier best wel, dus ik ga maar wat eten en drinken.

Kijk, uiteraard mag je heus wel eens iets lekkers nemen. Waar het om gaat is dat je je bewust wordt van je gedrag. Nooit meer aankomen laat op een laagdrempelige manier zien waarom je op een bepaalde manier handelt, aan de hand van verschillende ego-types waar je jezelf echt in zult herkennen. Zo heb je o.a. de volgende ego-types: de bodyguard, de pleaser, de kameleon, de perfectionist, de criticus, de rebel en de struisvogel. Persoonlijk herken ik mezelf heel erg in de kameleon en de rebel. Het is grappig en toch ook wel een beetje confronterend om dit zo bij jezelf te herkennen, maar wel heel belangrijk denk ik, wil je een blijvende verandering aangaan.

Nooit meer aankomen

Het draait om bewustwording en je mindset

Nu afvallen en nooit meer aankomen is een inspirerend boek en heeft een verrassende kijk op het gebied van afvallen en op gewicht blijven. Het boek draait vooral om bewustwording en verandering van mindset. Veel boeken zijn puur gericht op voeding en beweging, maar Nooit meer aankomen gaat dieper in op de psychologische kant van afvallen. Dit maakt het boek juist zo interessant!

Naast dat het boek je veel inzicht geeft in je ego-types en je persoonlijke valkuilen, geeft nooit meer aankomen ook veel praktische tips, handvatten en oefeningen. Je krijgt er daadwerkelijk zin in om met jezelf aan de slag te gaan.

Het is niet een boek dat je snel doorleest en daarna weer weglegt. Het boek bevat daarvoor te veel informatie, je kunt dit gewoonweg niet in één keer opnemen. Door steeds een stukje te lezen of opnieuw te lezen kom je steeds meer tot inzicht. Door dit dagelijks toe te passen en de oefeningen te doen kun je op den duur nieuwe en gezonde gewoontes aanleren.

De schrijvers van Nooit meer aankomen

Nooit meer aankomen is geschreven door Evelien van de Waterlaat en Leo Versluis. Zij is diëtist en toegepast psycholoog en eigenaresse van een afslankstudio. Hij is coach en gespecialiseerd in gedragsverandering. Samen hebben ze de NU Slank methode ontwikkeld, een methode waarbij je in 7 stappen afvalt en niet meer aankomt, waarbij mindset en gedrag de belangrijkste factoren zijn voor succesvol afvallen.

Nu afvallen en nooit meer aankomen bevat 214 pagina’s boordevol tips en informatie. Het boek is een musthave voor iedereen die eens en voor altijd wilt stoppen met jojo’en en meer grip wilt hebben op zijn/haar eetgedrag.  Het boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com voor 25,99 euro. 

Dit boek heb ik ter review ontvangen.

Lees ook: 
Wat is een hormonale disbalans + het effect op je gewicht
Boekrecensie Lichter William Cortvriendt

You Might Also Like...

2 Comments

 • Mariëlle
  20 januari 2019 at 21:10

  Wat een handige boek review! Ik wil zelf niet afvallen, maar vind de mindset qua voeding wel heel interessant. Ik kan namelijk ook best weleens bingen 😉 Dus ik zet hem op mijn lijstje, thanks!

 • Jessica J.
  21 januari 2019 at 16:37

  Wat een originele invalshoek! Bedankt voor de tip, Marieke. 🙂

Leave a Reply