Lichter William Cortvriendt
Health

Lichter van William Cortvriendt: ‘Eet vet en val af, bewegen helpt niet’

‘Lichter’ van William Cortvriendt is één van de meest controversiële boeken die ik de afgelopen tijd gelezen heb. De schrijver doet namelijk een aantal behoorlijk stellige uitspraken in zijn boek – die overigens wetenschappelijk onderbouwd zijn. Zo beweert Cortvriendt dat minder eten en meer bewegen géén effect hebben als je af wilt vallen. Wat wel werkt? Veel (verzadigde) vetten en weinig koolhydraten eten. 

Lichter van William Cortvriendt

Zelf eet ik, althans naar mijn idee, behoorlijk gezond. Toch heb ik te maken met een behoorlijk overgewicht. Ik vermoed dat mijn overgewicht vooral te maken heeft met te weinig beweging in combinatie met stress. Ik eet veel groente en fruit, snack bijna niet en eet weinig suiker, dus wat kan daar nou fout aan zijn? Echter, als ik William Cortvriendt mag geloven, doe ik het toch niet helemaal goed. Kijk maar:

Uitspraak 1: veel bewegen helpt niet om af te vallen

Ik was behoorlijk flabbergasted toen ik deze uitspraak las. Ik bedoel, je verbrandt toch meer calorieën als je meer gaat bewegen? Maar nee, blijkbaar niet genoeg. Bovendien houden veel mensen het sporten niet vol omdat ze te weinig gewichtsverlies zien. Eerlijk gezegd heb ik wat moeite met deze uitspraak omdat ik bij mezelf wél resultaat zie als ik flink ga sporten. Daarnaast is sporten ook gewoon gezond. Cortvriendt nuanceert zijn uitspraak later door te zeggen dat je door te sporten meer spieropbouw krijgt. Je wordt dus wel strakker en slanker, maar niet zozeer lichter. Logisch ook: spieren wegen immers meer dan vet.

Uitspraak 2: je wordt dik van suiker, ook van suiker in fruit

Cortvriendt ontkent niet dat vers fruit gezond is, maar hij geeft wel aan dat je van vruchtendrankjes, vers geperste jus d’orange en smoothies dik wordt. Okay. Kijk, dat zes scheppen suiker in je thee niet goed voor je is (ik kijk naar jou Olcay ;-)) staat buiten kijf. Frisdrank is ongezond, koekjes en snoep ook. Snap ik. Maar eh, fruit heb je toch ook gewoon hartstikke nodig?

Jawel, maar wees er zuinig mee. Fruit bevat veel suiker en van veel suiker ga je veel insuline aanmaken en van veel insuline word je dik. De vitamines en vezels in vers fruit zijn wel gezond, dus eet ze met mate, bij voorkeur een stuk fruit bij een maaltijd aldus Cortvriendt.

Uitspraak 3: je wordt dik van stress

Ok, hier kan ik wel wat mee! Cortvriendt bevestigd wat ik al vermoedde: je kunt inderdaad dik worden van stress. In zijn boek Lichter geeft William een uitgebreide uitleg hoe stress invloed op je hormonen kan hebben waardoor je dik kunt worden. Ook geeft hij een voorbeeld van een vrouw ( een overspannen workaholic) die 20 kg afviel alleen al door voldoende te slapen, ontspanningsoefeningen te doen en stressfactoren uit haar leven te bannen.

Uitspraak 4: neem geen tussendoortjes, eet drie grote maaltijden per dag

Hmm, ik hoor regelmatig dat 6 kleine maaltijden per dag eten goed is om je ‘motor’ brandende te houden en dat het beter is voor je vertering. Blijkbaar niet. Vaker eten zorgt er voor dat je lichaam meer insuline gaat aanmaken en juist… daarvan word je dik.

Uitspraak 5: we moeten veel verzadigde vetten eten

Kokosolie, roomboter, Griekse yoghurt, vette vis, vlees, eieren, avocado’s, olijven en noten. Hoe meer wij van deze producten eten, hoe beter. De aanpak van Cortvriendt heeft wel iets weg van het keto-dieet. Dit dieet bestaat uit het eten van veel (natuurlijk) vet, een normale hoeveelheid eiwitten en een minimale hoeveelheid aan koolhydraten. Volgens de arts is dit dieet heel gezond. Het is onnodig om bang te zijn voor verzadigde vetten, want we hebben deze vetten ook nodig. Volgens Cortvriendt is er geen verband tussen een hoog cholesterol, het ontstaan van hart- en vaatziekten en het eten van verzadigde vetten. Dit wil overigens niet zeggen dat alle vetten goed zijn; Transvetten en industrieel bewerkte vetten zijn echter ongezond en die dien je ten alle tijden te vermijden.

Lichter van William Cortvriendt: mijn conclusie

Goed, bovenstaande uitspraken zijn héél summier door mij uitgelegd. Het boek is dan ook veel uitgebreider met veel uitleg en verwijzingen naar wetenschappelijke onderzoeken. Ik ben géén expert op voedingsgebied én ik heb overgewicht, dus ik ben de laatste op aarde die zal beweren de wijsheid in pacht te hebben. Met andere woorden: mijn huidige aanpak is ook niet goed (anders zou ik wel slank zijn, nietwaar?). Maar oei, wat staat mijn wereldbeeld nu op zijn kop nadat ik het boek heb uitgelezen. Sommige uitspraken zijn zó anders dan wat ik ‘geleerd’ heb, dat ik nu echt niet meer weet wat nu goed is en wat niet, Ik voel me nu vooral verward 😉

Neemt niet weg dat Cortvriendt in zijn praktijk goede resultaten heeft behaald met zijn patiënten. Als ik de verhalen mag geloven zijn de resultaten niet mis. Ik lees over cases waarbij mensen van hun diabetes af zijn, geen hart- en vaatziekten meer hebben en vele tientallen kilo’s afgevallen zijn. Zijn aanpak bestaat uit het eten van koolhydraatarme maaltijden met veel verse groente, volle vetten en een normale hoeveelheid eiwitten. Cortvriendt geeft hierbij aan dat je rood vlees beter niet kunt eten, maar dat je beter voor kip of vis kunt gaan. Zoveel mogelijk onbewerkt koken en zonder pakjes en zakjes. Wat dit laatste betreft: daar kan ik mij helemaal in vinden.

Het boek leest vlot weg, is in duidelijke taal geschreven en is uitgebreid met wetenschappelijke inzichten. Wat fijn is een overzichtelijke lijst met voedingsproducten die je vaak mag eten tot producten die je beter kunt laten staan. Dit, in combinatie met een aantal recepten zorgt dat je enigszins houvast hebt om aan de slag te gaan.

Ik mis echter nog een duidelijk stappenplan waardoor dit boek echt praktisch wordt. Dit boek bevat vooral een zeer uitgebreide, theoretische uitleg. Maar het zou best kunnen dat er een nog deel twee in de maak is, een ‘Lichter’ werkboek met meer recepten. Het zou mij niets verbazen!

Lichter van William Cortvriendt is te koop bij Bol.com voor 20,00 euro. 

Ik heb dit boek ter review ontvangen.

Meer lezen:
Nu afvallen en nooit meer aankomen
Hormonale disbalans + het effect op je gewicht
Hoe kom je aan voldoende eiwitten als vegetariër of veganist?

You Might Also Like...

4 Comments

 • Mariëlle
  15 maart 2018 at 09:49

  Oh hey, wat een mega leuke boek review!! Ik kende het boek nog niet, maar het klinkt heel interessant! Niet dat ik zelf nog wil afvallen, want dat zou niet gezond zijn haha. Maar ik vind gezondheid wel erg belangrijk en sommige punten hebben me zeker weer even aan het denken gezet. Ik zet dit boek op mijn lijstje om eens te lezen!

 • Linda - Zaailingen
  15 maart 2018 at 10:20

  Wow, haha, fijn hoe al die adviezen zo lekker lijnrecht tegenover elkaar kunnen staan. Die fruitsapjes zit trouwens wel wat in. Fruit op zich is wel gezond, maar dan eet je wat suiker in combinatie met vezels. Als je sapjes gaat maken, haal je vaak alleen het suikerwater eruit, neem je daar extra veel van en gaan de vezels de prullenbak in terwijl je daar juist verzadigd van raakt. Tenzij je heel fruit in de blender gooit natuurlijk.

  Sporten helpt bij mij totaal niet bij afvallen, omdat ik dan alleen maar meer ga eten, maar dan kan het nog steeds beter voelen als doordat je fitter en strakker wordt. Geeft denk ik ook maar weer aan dat het ene dieet voor iemand heel goed kan werken, terwijl iemand anders beter af is met een heel andere aanpak. Sowieso superoneerlijk hoe sommige mensen alles naar binnen kunnen proppen en anderen elke calorie kunnen tellen en toch blijven aankomen. Komen we uiteindelijk toch niet altijd weer gewoon bij het saaie midden uit: eet gevarieerd, vooral plantaardig en met mate?

 • Linda
  16 maart 2018 at 13:53

  Ik vind het zo leuk om een stuk over een andere kijk op voeding te lezen. Zelf moet ik er niet aan denken om alleen 3 grote maaltijden te eten, ik versprijd het veel liever over de dag én eten wanneer mijn lichaam erom vraagt. Een tip wat mij wel heeft geholpen is de 80% regel, eten tot je 80% vol zit. Zo houd je meer energie over om normaal te bewegen en functioneren en heb je nooit meer een zwaar gevoel na een maaltijd 🙂

 • julia
  12 mei 2021 at 08:17

  Na het beluisteren van het interview met William Cortvriendt bij van Gils (gespreksprogramma op VRT) eet ik koolhydraatarm/-beperkt (meestal rond 50 koolhydraten per dag/ liefst minder). Ik eet 3 maal per dag en als je volle producten gebruikt heb je geen grote hoeveelheden/bordenvol nodig.
  Ik ben in korte tijd 5 kilo afgevallen en blijf verder gemakkelijk op gewicht.
  Ik gebruik de Eetmeter van het Voedingscentrum om de ‘cijfers’ in de gaten te houden. De adviezen van het VC zijn nog op oude inzichten gebaseerd. Hou wel het totaal aantal calorieën in de gaten.
  Kijk voor aanvullende informatie ook eens naar het webinar van dr. Tamara op de site van VGZ en naar filmpje van Pascale Naessens.
  NB.1. Het is wel het één of het ander; dus geen volle producten én koolhydraatrijk eten.
  NB. 2. Ik heb een gloeiende hekel aan sporten; dat doe ik dus niet.

Leave a Reply