superolcay
Review

SuperOlcay, het boek van Olcay Gulsen | Recensie

Gisteren viel SuperOlcay, het recent gelanceerde boek van Olcay Gulsen, op de deumat. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen en dat is knap – voor mijn doen dan. Mocht je niet weten wie Olcay is: ze is de eigenaar van modemerk Supertrash, Op eigen kracht heeft ze een internationaal bedrijf opgezet en haar kleding wordt gedragen door supersterren als Beyoncé en Victoria Beckham. In SuperOlcay omschrijft ze haar weg naar de top en deelt ze haar lessen en tips.

SuperOlcay – van een arm meisje naar CEO van een miljoenenbedrijf

Waarom ik dit boek heb gekocht? Ondanks dat Supertrash niet mijn merk is, vind ik het bijzonder knap en inspirerend hoe Olcay op eigen kracht een miljoenenbedrijf heeft opgericht. Het succes is haar namelijk bepaald niet komen aanwaaien. Door keihard werken, lef, fouten maken en doorzetten heeft haar bedrijf een gigantische groei doorgemaakt waardoor haar kleding nu in 25 landen te koop is. En dat met een zogezegd ‘kutjeugd’. Opgegroeid in Waalwijk binnen een groot gastarbeidersgezin met een schizofrene en alcoholistische vader, leefde Olcay in bittere armoede. Dat haar leven nu veel rijkdom en glamour kent klinkt dan ook als een sprookje. Het geeft hoop dat je met hard werken en ambitie heel veel kunt bereiken, al lijkt je leven nog zo uitzichtloos te zijn.

Wat ik echter nog niet wist, is dat Olcay echt een topwijf is. Daar kwam ik afgelopen seizoen van Wie is de Mol pas achter. Ergens dacht ik dat ze vrij oppervlakkig, misschien zelfs wat arrogant zou zijn, maar nee, niets is minder waar. Olcay heeft humor, zelfspot, is gedreven, slim, charmant en gul. Ze is niet zozeer een keiharde zakenvrouw, maar gewoon hartstikke menselijk. En ja, ze heeft mijn hart gestolen. Toen ik hoorde dat ze het boek SuperOlcay ging uitbrengen, wist ik gewoon: dit boek MOET ik hebben!

SuperOlcay

Waar gaat SuperOlcay over?

Ken je het boek #girlboss van Sophia Amoruso? SuperOlcay is daar wel mee te vergelijken. In SuperOlcay deelt Olcay Gulsen openhartig haar tips, lessen, successen, maar ook fouten die ze tijdens haar carrière heeft gemaakt. Olcay is eerlijk, recht voor z’n raap en vertelt hoe zij succesvol is geworden, maar schuwt hierbij de moeilijke momenten niet. Dit maakt Olcay ontzettend likeable en identificeerbaar.

Het boek leest als een trein, het is vlot geschreven. Als je begint, wil je het meteen uitlezen. SuperOlcay is interessant voor vrouwen die ook een onderneming willen starten, maar ook voor vrouwen die een volgende stap in hun carriere willen maken. Of eigenlijk voor iedere vrouw die ambitieus is, op welk vlak dan ook. Het hoeft niet eens iets materialistisch te zijn. Olcay geeft aan dat het goed is om groots te dromen, dat het ok is om dromen en ambitites te hebben. Ze vindt het jammer als vrouwen zich onnodig klein houden en niet hun passies durven te delen en te volgen.

Olcay geeft praktische tips hoe je alles uit het leven kunt halen, zonder jezelf te verliezen. Authenticiteit is belangrijk, bescheidenheid (ja, echt!) ook. Maar ze vertelt ook hoe je goede zakendeals kunt sluiten, hoe je moet netwerken, hoe je met angst om moet gaan, hoe je op je intuïtie kunt vertrouwen en hoe je zelfvertrouwen krijgt. Daarnaast blijft ondernemen vooral een kwestie van doen. Met passiviteit ga je het niet redden, dus geef jezelf een schop onder je kont en gáán met die banaan. En gaat er iets mis? Dan pas je gewoon je idee of werkwijze aan.

Ook voor duurzame ondernemers

Nu heb ik geen plannen om CEO van een fast fashion modebedrijf te worden, maar dit neemt niet weg dat ik SuperOlcay een zeer inspirerend en leerzaam boek vind. Van Olcay’s vastberadenheid, lef en doorzettingsvermogen kan ik persoonlijk wel wat van leren. Supertrash is niet een groen bedrijf, maar groene (startende) ondernemers zullen ook zeker veel aan dit boek hebben. Denk dus niet ‘oh maar ik heb niets met Supertrash, dus dit boek is niets voor mij’. Wrong! Ook wanneer je duurzaamheid belangrijk vindt kun je veel van SuperOlcay leren. Aanrader dus!

SuperOlcay is te koop bij bol.com voor 20 euro. 

Meer lezen:
Dit is een goede gids
Eetbare schoonheid
Nu afvallen & nooit meer aankomen
Lichter van William Cortvriendt

You Might Also Like...

1 Comment

  • Mariëlle
    17 maart 2018 at 17:22

    Oeps de naam zei me niet zo veel, ik leef onder een steen XD Maar het klinkt wel heel goed!

Leave a Reply