duurzame tips voor op kantoor
Duurzame lifestyle

10 duurzame tips voor op kantoor | Kantoortips & duurzaamheid

Ik heb een kantoorbaan en laatst realiseerde ik mij dat we bij ons op kantoor al behoorlijk groen bezig zijn. Zonder dat het er dik bovenop ligt of zo. Het zit ‘m in de kleine dingen, door geen plastic bekertjes te gebruiken bijvoorbeeld. Of onnodig papier te printen. Ik deel 10 duurzame tips voor op kantoor, die je uiteraard ook buiten kantoor kunt toepassen!

10 duurzame tips voor op kantoor

Koffie in een plastic bekertje uit een koffieautomaat, lichten op kantoor die ’s nachts blijven branden, papier dat enkelzijdig geprint wordt… Het kantoor is over het algemeen niet de meest milieuvriendelijke plek op aarde. Toch wil dat niet zeggen dat je geen duurzame stappen kunt zetten. Maar eigenlijk geldt dit niet alleen op kantoor, nu ik er zo over nadenk. Veel van deze tips zijn op iedere werkplek toepasbaar, dus wellicht ook bij jouw werk. mocht je geen kantoorbaan hebben. Dit zijn mijn duurzame tips voor op kantoor:

1 Gebruik een mok voor je koffie of thee

Als er een ding is wat veel gedronken wordt op kantoor, is het wel koffie. Doe ik zelf ook, er gaat geen dag voorbij dat ik geen koffie op mijn werk drink. Op veel werkplekken, zeker bij grotere bedrijfspanden, staat zo’n koffieautomaat waar dan een plastic bekertje met (slappe) koffie uitkomt. Vreselijk, ten eerste omdat de koffie vaak niet te zuipen is, en daarnaast ook omdat het plastic bekertje na gebruik direct weggegooid wordt. Zonde! Neem daarom, als het even kan, je eigen mok mee naar je werk. Staat niet alleen gezelliger, het scheelt ook heel veel afval.

2 Drink water uit een duurzame fles

Ik moet mezelf nog wel eens aan herinneren genoeg water te drinken, daarom heb ik standaard een waterfles op mijn bureau staan. Bij ons op kantoor hebben we allemaal een eigen gepersonaliseerde dopper, met ons naam er op. Super handig! De Dopper wordt gemaakt van gerecycled materiaal en is zodoende een duurzaam alternatief voor plastic waterflesjes die je in de supermarkt koopt.

Dopper is een social enterprise. Winst is niet hun doel; impact op een betere wereld wel. Bij Dopper zijn ze actief bezig de hoeveelheid single-use plastic afval te verminderen. Wist je dat wereldwijd slechts 1% van al het plastic gerecycled wordt? Veel plastic komt in de oceanen terecht. Jaarlijks worden 1 miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren gedood door het plastic in de oceanen. Ook komen microplastics in onze voedselketen terecht. De verwachting is dat rond 2050 de oceanen meer plastic dan vissen bevat. Door afval te recyclen volgens het cradle-to-cradle principe wil Dopper een impact op een betere wereld hebben. En met behulp van de Dopper foundation steunen ze wereldwijd waterprojecten met als missie dat iedereen, waar ook ter wereld, toegang heeft tot veilig drinkwater..

3 Vermijd onnodig printen, of print dubbelzijdig indien mogelijk

Je ziet wel eens bij onderaan emails van die berichten staan ‘please think of the environment before printing this email’ of iets in die trant. Niet dat ik ieder mailtje ga printen (dan kan ik wel bezig blijven), maar het is toch een mooie reminder. Want hoe vaak wordt er niet onnodig papier verspild? Zeker wanneer je enkelzijdig print. Bovendien is de toner ook niet erg milieuvriendelijk. Probeer daarom dubbelzijdig te printen. Dan verbruik je toch de helft minder papier. Gelukkig hoef ik bijna nooit meer te printen voor mijn werk. Voorheen moest ik – als ik mijn reiskosten wilde declareren – een overzicht uitprinten, tegenwoordig kan ik dit online indienen. Veel makkelijker!

4 Brood in een plastic zakkie? Neeeee

Ik heb het geluk dat wij gezamenlijk lunchen op het werk. Wij hoeven dus niet ons eigen boterhammen met pindakaas in een plastic zakje mee te nemen. Wij hebben een broodbakmachine op het werk, dat betekent dus iedere dag vers brood en beleg. Ook worden er regelmatig saladedagen georganiseerd voor mensen die met een maaltijdsalade willen lunchen.

Het gebeurt me overigens wel eens dat ik restjes van thuis meeneem, om tijdens mijn lunch op te eten. Dit neem ik dan mee in een RVS lunchbox. Daarnaast kun je ook herbruikbare broodzakjes gebruiken. Deze zakjes zijn wasbaar en zijn verkrijgbaar in vrolijke printjes. Zo bespaar je echt al heel veel plastic afval!

5  Zet het licht uit als je het kantoor verlaat

Oké, dit ligt natuurlijk ook wel het beleid van de verhuurder van het kantoorpand. Sommige bedrijven laten ’s nachts het licht aanstaan, om wat voor reden dan ook. Een beetje gek is dit natuurlijk wel, want ’s nachts is er over het algemeen niemand op kantoor aanwezig. Naast dat het veel lichtvervuiling oplevert (dit kan ecologische schade aanrichten omdat het dag/nachtritme van dieren verstoort), kost het daarnaast ook ontzettend veel stroom. Bedrijven kunnen op jaarbasis ontzettend veel geld besparen door het licht op kantoor uit te zetten. Verlaat jij als het laatste het kantoor? Vergeet dan niet het licht uit te zetten 🙂

6 Computer liever niet op standby

Zet jij je laptop/computer op standby als je naar huis gaat? Beter is om ‘m helemaal uit te zetten. Ja, dit kost ’s morgens iets meer opstarttijd. Toch is het zonde om apparaten op standby te laten staan. Door de apparaten helemaal uit te zetten bespaar je op jaarbasis veel stroom. Dit bespaart niet alleen veel geld, je vermindert zodoende ook Co2-uitstoot.

7 Luchtzuiverende planten op kantoor

Planten zijn goed, planten zijn fijn: ze verhogen de sfeer op kantoor én ze zijn luchtzuiverend. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers gelukkiger en minder gestrest voelen en een betere concentratie hebben met een aantal planten op kantoor. Bovendien zorgen planten voor een betere luchtkwaliteit doordat ze schadelijke stoffen in zuurstof omzetten. Typische luchtzuiverende planten zijn onder meer krulvarens, gerbera’s, de rubberplant, klimop en de dadelpalm.

8 Duurzaam notitieboekje

Ik vind het prettig om veel aantekeningen te maken in een kladblok of notitieschrift. Toch is schrijven op papier ook niet altijd milieuvriendelijk als hiervoor nieuwe bomen gekapt moeten worden. Gelukkig zijn er ook duurzame notitieschriften verkrijgbaar.  Ik gebruik op kantoor Mijn Bullet Journal Paperback Green. Dit is een bullet journal gemaakt van gerecycled papier,  bedrukt met milieuvriendelijke inkt.

9 Afval scheiden

Afval scheiden op kantoor is nog wel eens een dingetje. Er is niet altijd de mogelijkheid om afval apart in te zamelen. Bij ons op kantoor ook niet, alleen voor papier dan en statiegeldflessen, maar daar houdt het wel bij op. De voorzieningen zouden (in het algemeen) absoluut beter kunnen, door bijvoorbeeld aparte bakken te plaatsen, voor plastic, glas, batterijen, enz. Momenteel hebben wij maar één container bij het bedrijventerrein staan, waar alles ingezameld wordt. Ik ben wel benieuwd hoe dit bij andere bedrijven geregeld is, dus mocht jij nog tips of suggesties hebben, laat het me vooral weten!

10 Laptoptas van hoge kwaliteit

Tegenwoordig zijn velen van ons niet uitsluitend op kantoor aan het werk, maar werken we veelal vanuit huis. Grote kans dus dat je thuis op je laptop aan het werk bent. Dan is het een goed idee om een laptoptas aan te schaffen zodat je laptop goed beschermd blijft. Wil je een laptoptas aanschaffen? Kies dan altijd eentje van hoge kwaliteit. Zo levert Tuscany Leather  handgemaakte en 100% echt Italiaans leren tassen, welke het resultaat zijn van Toscaans vakmanschap. De tassen zijn stuk voor stuk van zeer hoge kwaliteit doordat er gebruik gemaakt wordt van de beste materialen. De tassen zijn met de hand gemaakt van veelal plantaardig gelooid leer.

Dit zijn mijn 10 milieuvriendelijke kantoortips, wat zijn jouw duurzame tips voor op kantoor?

Meer lezen:
Dit is een goede gids
Een duurzaam interieur
Tips voor duurzaam kleding kopen

You Might Also Like...

5 Comments

 • Mariëlle
  11 januari 2018 at 13:44

  Afval scheiden gebeurt bij ons helaas niet echt 🙁 Maar wat ik persoonlijk kan doen, probeer ik zeker te doen!

 • Jenn
  11 januari 2018 at 13:52

  Toevallig, ik heb een soortgelijk artikel in mijn conceten staan. Maar ik kan er nog wel wat anders mee, komt goed!

 • Jessica J.
  11 januari 2018 at 15:45

  Afgezien van de rewriteable notebook en de planten, pas ik al deze tips toe! Thanks, Marieke! ♥

 • Marianne - Groene stapjes
  11 januari 2018 at 22:57

  Goede tips! Dachten bedrijven daar maar meer over na. Gelukkig kunnen we zelf als werknemers ook al het nodige doen, en hopelijk onze collega’s inspireren om ons te volgen ?

 • Sanne
  20 januari 2018 at 16:49

  Klinkt goeed!
  Ook al werk ik niet op kantoor, deze tips zijn ook heel goed voor op school of thuis. Het printen vind ik het lastigst – ik moet voor m’n studie super veel printen en soms vind ik dat zo ontzettend zonde!
  Liefs

Leave a Reply