Duurzame lifestyle

7 tips voor duurzaam kleding kopen (ook met een klein budget!)

Heel eerlijk? Op het gebied van duurzame kleding ben ik nog best wel een leek. Shoppen bij fair fashion winkels? Ik zou het wel willen, maar eigenlijk doe ik het lang niet altijd. Fair fashion shoppen is toch wat prijziger als je de bijvoorbeeld de H&M gewend bent. Maar wat blijkt? Een duurzame wardrobe verzamelen kan ook op andere manieren, zelfs met een klein budget! Ik deel 6 tips voor duurzaam kleding kopen. 

7 tips voor duurzaam kleding kopen

tips voor duurzaam kleding kopen

1 Kijk kritisch naar wat je in je kast hebt hangen

Wees eens eerlijk? Hoeveel kleding heb je ongedragen in de kast hangen? Misschien heb je zelfs nog het kaartje eraan hangen?

We hebben allemaal wel eens een miskoop begaan. Toch in een opwelling een shirtje gekocht dat niet helemaal lekker zit. Of dat ene blousje wat met werkelijk níks te combineren valt. Of stiekem alvast een jurkje gekocht wat je kan dragen in je slanke periode (guilty!). Allemaal heel erg leuk, maar alles wat ongedragen in de kast ligt, is natuurlijk heel erg zonde.

Wat kun je eraan doen? Zoek je kledingkast eens uit en breng alle miskopen naar de kringloopwinkel, zet het op marktplaats of (tip!) organiseer eens een kledingruilmiddag. Iets wat niet geschikt is voor jou, kan voor een ander perfect zijn. Je weet maar nooit of je iemand er blij mee kan maken!

2 Weet wat bij jou past & zoek je stijl

Ben jij iemand die alle trends volgt? Of kijk je liever naar wat jou mooi staat en waar je je prettig in voelt? Als ik je een tip mag geven: het kan ontzettend waardevol zijn om een workshop kleur & stijl te volgen. Tijdens zo’n workshop leer je wat voor type je bent en welke kleuren mooi bij jouw huid- en haartype passen. Zo weet ik ondertussen dat bepaalde kleuren, zoals zalmroze en mosterdgeel, mij absoluut niet staan. Koelere tinten zoals blauw en groen passen wél goed bij mij. En eerlijk gezegd voel ik me daar ook nog eens een stuk prettiger bij.  Je voorkomt miskopen én het maakt shoppen een heel stuk duurzamer op deze manier!

tips voor duurzaam kleding kopen

3 Zorg voor goede kledingcombinaties

Door kleding goed te combineren lijkt het ten eerste alsof je méér kleding hebt, terwijl je eigenlijk veel minder hoeft aan te schaffen. Want als alles bij elkaar past, heb je gewoon minder kleding nodig!
Tip: Neem één of meer kledingstukken mee van huis wanneer je gaat shoppen en check in de winkel of de nieuwe kledingstukken matcht met je oude kleding. Doe dit vooral ook als je naar een vintage winkel gaat. Soms denk je dat iets bij elkaar past maar blijkt het toch niet helemaal zo te zijn. Zo zonde!

Nu is het misschien niet altijd mogelijk om naar een fysieke winkel te gaan. Shop je online? Kies dan voor een duurzame webwinkel. More Than Hip is een webshop met duurzame accessoires als tassen, sieraden en accessoires. Zo kun je je outfit nét een andere look geven. 

4 Wees een praktische shopper

Eigenlijk voortbordurend op mijn vorige punt: Ik hou van kleding en accessoires die ik tijdens meerdere gelegenheden kan dragen. Zoals een net jurkje wat ik kan dragen naar een bruiloft, maar ook tijdens een zakelijke meeting bijvoorbeeld. Niemand die het doorheeft, tenzij je het jurkje tijdens de bruiloft van een collega hebt gedragen natuurlijk. En anders… lekker boeiend!

5 Waarom alles kopen als je ook kan lenen?

We leven in een interessante tijdperk waar de deeleconomie steeds belangrijker wordt. We lenen een boormachine via Peerby, huren een auto via snappcar, een overnachting via Airbnb, dus waarom geen kleding lenen? Via een kledingbibliotheek als Lena The Fashion Library kun je kleding lenen en via Mud jeans kun je een spijkerbroek leasen. En waarom ook niet?

shop15

6 Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

Het is misschien heel leuk hoor, met mega veel tassen kleding thuiskomen van de Primark (om maar even een voorbeeld te noemen). Maar stel dat je deze kleding na twee keer dragen alweer weg kan gooien omdat het versleten is, is het dan nog goedkoop? Of had je dan beter voor een iets duurder, maar kwalitatief beter shirtje kunnen gaan? En dan heb ik het nog niet eens over de arbeidsomstandigheden van de makers van deze kleding (wat overigens al een heel blog artikel op zich is).

Onlangs kocht ik een tas in een winkel, voor maar een paar euro. Ik dacht: Yess! Koopje! Echter was deze tas binnen no-time stuk. Er zat een flinke scheur in en dat viel niet meer te maken. Deze tas kon ik dus alweer weggooien en heb er maar welgeteld twee weken plezier van gehad.

Kijk, het is heus geen garantie dat met een kwalitatief hoogwaardig artikel de mensen in Bangladesh een eerlijker loon krijgen. Of dat er geen chemische stoffen worden gebruikt bij het maken van deze kledingstukken. Maar ik weet wél dat spullen die langer mee gaan, op den duur een hoop minder afval veroorzaken. Dit maakt de situatie nog niet perfect, maar het maakt het toch al een stukje duurzamer.

Door slimmer te shoppen voorkom je al een hoop miskopen en ga je al een stuk duurzamer te werk. Koop kleding waar je echt mee uit de voeten kan, en je dus daadwerkelijk graag draagt. Alleen dát maakt het al een heel stuk duurzamer. Wees bewust van je aankopen en geniet ervan!

7 Shop tweedehands

Wat is beter dan nieuw shoppen? Juist, tweedehands shoppen. Tegenwoordig zijn er zoveel kringloopwinkels en vintage markten dat er echt ook voor jou toffe kleding te vinden is, zeker in de grotere steden. Je moet ze alleen even weten te vinden. De kringloop app helpt je daarbij! Hier vind je in één overzicht alle kringloopwinkels bij jou in de buurt. Super handig!

Doe jij aan duurzaam shoppen?

Meer lezen:
Dit is een goede gids
Duurzame tips voor op kantoor
Zero waste week

You Might Also Like...

17 Comments

 • jeapiebel
  19 april 2016 at 10:04

  Lenen dat heb ik nooit gedaan, maar wel een goed idee. Eigenlijk die tip kan je ook gebruiken voor alle soorten kleding, niet alleen duurzaam.

 • Mo
  19 april 2016 at 10:08

  Leuke tips! Dit is precies waar ik ook een tijdje mee bezig ben: het inventariseren en uitzoeken van mijn garderobe met als doel een kast met kleding die ik ook echt draag. Mijn doel was/is eigenlijk om heel 2016 geen kledng te kopen. Is niet helemaal gelukt, maar de drie dingetjes die ik heb gekocht stonden hoog op mijn wishlist en ik liep er toevallig tegenaan in de tweedehands winkel. Dan ga ik het niet laten liggen 😉 Dat is ook een dingetje: ik koop eigenlijk altijd tweedehands. Heb het geld er niet voor (over) om alleen maar fair fashion te kopen, maar tweedehands kleding is natuurlijk ook behoorlijk “groen”!

 • Djuli
  20 april 2016 at 10:13

  Goede tips 🙂 Ik probeer zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen. Zo’n kledingruilmiddag lijkt me super leuk!

 • Eva
  20 april 2016 at 11:43

  Fijne tips Marieke!

 • Mariska
  21 april 2016 at 18:29

  Goede tips! Ik koop sowieso liever iets dat wat duurder is dan dat ik het snel weer moet vervangen.

 • Susanne
  30 april 2016 at 10:23

  Heeele nuttige tips!! Ik heb onlangs mijn kast helemaal leeggehaald en opnieuw ingedeeld. Er waren weer een paar zakken met kleding die weg konden. Zo idioot. Dus wat je zegt, ik wil veel gerichter gaan winkelen zodat ik niet met onnodig, niet te combineren kleding terug kom. Ik kom er zo juist ook steeds meer achter wat mijn stijl is ja (goeie tip!). Duss kortom, leuk stuk!

 • Greenblush
  30 april 2016 at 23:42

  Dankjewel Susanne, super leuk om te horen 🙂

 • Sarina
  21 maart 2017 at 15:18

  Goede tips! Ik merk dat ik nog best zoekende ben om mijn kledingkast volledig duurzaam te maken. Ik ruim mijn kledingkast vaak uit en geef dan heel veel weg. Echt spullen bijkopen doe ik niet zo veel, dus uiteindleijk heb ik bijna niks meer over hahaha.

 • Jessica
  21 januari 2018 at 11:24

  Goed artikel!
  Zelf ben ik eens kritisch gaan kijken wat ik eigenlijk in mijn kast heb hangen. Wat ik echt niet draag ging naar de kledingbak, wat niet meer door kan voor dat naar de kliko.
  Mijn basis items als (tank)tops, t-shirts, shirts met lange mouwen en leggings haal ik tegenwoordig bij de HEMA, maar dan wel de 95% biologisch katoen variant in de zakjes. Een makkelijk iets om mee te beginnen.
  Langzaam maar zeker ontdek ik veel ”bewustere” merken met kleding. Er zitten sosm echt leuke dingen tussen.
  De volgende basic items voor mijn garderobe zullen spijkerbroeken worden. Waarschijnlijk van het merk KOI of Mud Jeans. Langzaam veranderd mijn garderobe in een duurzame garderobe. Items die ik nog heb draag ik ook graag, net zo lang tot het op is.

 • Mariëlle
  21 januari 2018 at 11:30

  Eens, eens, eens! 🙂 Ik heb laatst voor het eerst tweedehands kleding gekocht, yay!

 • Marianne - Groene stapjes
  21 januari 2018 at 20:17

  Leuke tips! Vooral om een kledingstuk mee te nemen als je gaat shoppen. Goed bedacht!

 • Sara | MevrouwMiauw
  22 januari 2018 at 19:56

  Ik shop zelf heel graag tweedehands. Vrijwel alle kledingstukken die ik tegenwoordig koop, zijn tweedehands. Eerlijker kan bijna niet: je geeft een “afgedankt” kledingstuk een tweede leven en je zorgt er voor dat je niet bijdraagt aan productieprocessen. Dubbel score. 🙂

 • Randy
  24 januari 2018 at 16:36

  Ik las laatst dat een duur merk als Tommy Hilfiger heel erg in trek is op sites als Marktplaats. Een tweede leven en dus duurzaam gebruik lijkt met zo’n merknaam gegarandeerd. Bovendien krijg je dus nog een acceptabele prijs terug voor je 2e handsje. Dat compenseert de dure uitgave wellicht een beetje.

 • Natasja
  31 januari 2018 at 08:04

  Wat een fijne en interssante tips. Ik ben tegenwoordig ook veel kritischer op wat ik voor kleding koop. Ik moet er echt blij van worden als ik het aantrek, anders blijft het toch maar in de kast hangen en dat is zonde.

 • Greenblush
  4 februari 2018 at 14:02

  Ja helemaal mee eens, dat is pas echt zonde!

 • Greenblush
  4 februari 2018 at 14:03

  Dat is een goede tip Randy. En klopt inderdaad, duurdere merken verkopen weer goed via Marktplaats.

 • Greenblush
  4 februari 2018 at 14:03

  Jaaa, heel fijn! 🙂

Leave a Reply