ladycup review
Duurzame lifestyle

Ladycup review, mijn menstruatiecup ervaring!

Een menstruatiecup, heb jij daar al wel eens van gehoord? Misschien kende je het wel al, maar vind je het toch een brug te ver om het te proberen. Dat begrijp ik, want dat had ik zelf ook. Totdat ik gevraagd werd om de Ladycup te testen: ‘Het werkt écht heel fijn hoor!’, vertelden ze. ‘Tsja, jeetje, hmm, eh… ok!’, antwoorde ik. En ach, waarom ook niet? Ik ben een groen meisje, ik hou van duurzame oplossingen, dus ik besloot het gewoon te proberen. Vandaag daarom mijn ladycup review en mijn ervaring met de menstruatiecup!

Ladycup review – mijn ervaring met de menstruatiecup

De Ladycup is een menstruatiecup gemaakt van duurzame BPA-vrije siliconen. Deze “cup” breng je in, net zoals een tampon en vangt het menstruatie bloed op. De Ladycup is vrij van stoffen die kunnen irriteren zoals weekmakers, latex, bleekmiddelen en flataten. Hierdoor is dit product hypo-allergeen en veroorzaakt het geen schimmels, infecties, blaasontsteking en allerlei andere (ernstigere) problemen. Bovendien kun je de Ladycup met een gerust hart de hele nacht inhouden en gewoon gebruiken tijdens het sporten.

Wat mij echter vooral aanspreekt is het feit dat de Ladycup zeer duurzaam is. Je voorkomt namelijk veel afval! Bij goed gebruik gaat de Ladycup tot wel 15 jaar mee en het is hierom een veel goedkoper en milieuvriendelijker alternatief dan maandverband en tampons.

ladycup review

Ladycup, welke maat? En hoe werkt het?

Dat klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, maar bevalt het nou ook goed? Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin een beetje huiverig was om dit product te gebruiken. Ik voelde me echt zo’n onzeker pubermeisje. ‘Past het wel, is het niet te groot?’ Krijg ik ‘m nog wel eruit?’ ‘Oh nee, wat nou als ik ‘m niet meer eruit krijg?’… Yep, ik was weer even 20 jaar terug in de tijd! Heel even dan, want als snel vermande ik mezelf. Want hey, ik heb 2 kinderen eruit geperst van 8 en 9 pond. Dan moet zo’n cup inbrengen en verwijderen een eitje zijn.

Over baby’s uitpersen gesproken: de Ladycup is verkrijgbaar in twee formaten, namelijk maat S en L. Maat S voor de meisjes onder de 25 jaar, of voor vrouwen die niet vaginaal bevallen zijn en/of een lichte menstruatie hebben. L is dus vanzelfsprekend voor vrouwen vanaf 25 jaar, voor vrouwen die op natuurlijke wijze een kind hebben gebaard en/of zij die een zwaardere menstruatie hebben. Ik val dus onder de laatste categorie.

Ladycup

Verschillende kleurtjes

Ik heb een doorzichtige variant van de Ladycup, maar ze zijn ook in andere kleurtjes verkrijgbaar. Niet dat het mij veel uitmaakt, want niemand die het ziet. Maar goed, er is keuze genoeg!

De Ladycup komt in een leuk, discreet verpakt zakje. De cup is een kuipje met een tuutje eraan. Dit tuutje mag je overigens eraf knippen, mocht het te lang zijn in de baarmoederhals. Zolang je dit afknippen voorzichtig doet, kan het geen kwaad.

Voordat je de Ladycup gebruikt dien je het even te steriliseren. Even paar minuutjes uitkoken in heet water werkt prima. Even naspoelen met koud water en je handen goed wassen. Daarna is het klaar voor gebruik.

ladycup3

Hoe breng zo’n menstruatiecup nou in?

Inbrengen doe je door de cup plat te duwen en daarna dubbel te vouwen. Eenmaal ingebracht vouwt het zich open en blijft het goed zitten. En ja, het is even oefenen en even wennen in het begin, maar dat heb je snel genoeg door.

Eruit halen was overigens ook geen probleem. Het viel mij 100% mee! De cup giet je leeg in de wc, je maakt het schoon onder de kraan en je stopt het vervolgens weer terug. Geen afval, geen zooi, helemaal niks. Heb je ook wel eens gehad dat je ergens bent om een tampon te vervangen maar dat er nergens een prullenbakje op de wc te bekennen is? Nou dat is dus mega irritant. Dat probleem wordt hiermee dus opgelost 😉

Ik heb geen moment last van lekkage gehad. Ik voelde ‘m ook niet zitten. Geen irritatie gevoeld of last gehad van jeuk. De Ladycup makkelijk in gebruik, veel gemakkelijker dan ik van tevoren had gedacht!

ladycup

Even er vanuit gaande dat de Ladycup tot wel 15 jaar lang meegaat, kost het je uiteindelijk maar 2 euro per jaar. 2 euro maar! Normaal gesproken ben ik dat al per maand aan tampons kwijt, dat betekent dus dat een menstruatiecup vele malen goedkoper is. Een perfecte manier om geld te besparen dus!

De Ladycup is misschien niet een heel laagdrempelig product. Maar als je het eenmaal gebruikt wil je niet anders meer.

De Ladycup menstruatiecup is o.a. hier te koop. Een Ladycup kost 29,95 euro. 

Kende jij de menstruatiecup al?

Dit product is door een bedrijf beschikbaar gesteld ter review.

You Might Also Like...

7 Comments

 • Mariëlle
  18 mei 2016 at 09:03

  Ik was hier al ZO benieuwd naar, ik ben super nieuwsgierig hoe ik het zou vinden! Fijn artikel 🙂

 • Desi
  18 mei 2016 at 19:55

  Die van mij staat nog steeds klaar om getest te worden. Ik ben super benieuwd geworden! Ik heb alleen nog maar goede verhalen erover gehoord!

 • Greenblush
  18 mei 2016 at 20:55

  Ik ben erg benieuwd wat jij er van vindt! Zal het zeker lezen als het zover is 🙂

 • Greenblush
  18 mei 2016 at 20:57

  Dankje Marielle!

 • Iris
  29 mei 2016 at 21:39

  Keigoed alternatief, maar ieuw. Dat ding ga ik echt niet elke maand in mijn vagina steken gedurende 15 jaar. Zolang kan het echt niet goedblijven. Het gaat denk ik hoogstens een jaar mee. En onderweg is het ook niet handig.

 • Jessica J.
  8 februari 2017 at 11:42

  Hier ben ik ontzettend benieuwd naar, maar sta er toch huiverig tegenover, hoor. Ik ben gewoon zo bang dat het zou lekken…

 • Greenblush
  16 februari 2017 at 11:09

  Nou dat probleem heb ik nu dus ook. Ik gebruik dit product nu ruim een half jaar en dat ging prima. Normaal gesproken had ik geen last van doorlekken. Echter zit er nu een miniscuul klein gaatje in de cup, en tja, nu lekt het dus wel…

Leave a Reply