Green beauty

Geld besparen doe je zo!

 

We weten allemaal dat december een dure maand is met al zijn feestdagen. Gezellig, dat zeker, maar voor mij is december ook altijd een moment van terugblikken en de balans opmaken. Een soort van goede voornemens zeg maar. Want misschien heb jij (net als ik) bepaalde dromen en wensen die je graag wilt realiseren het aankomende jaar. Misschien eindelijk tóch die ene grote aankoop doen, rijlessen nemen, of sparen voor een reis naar een ver oord bijvoorbeeld. Er is veel mogelijk, maar het houdt wel in dat je geld opzij moet zetten. Geld besparen kan je hierbij helpen. Want iedere euro die je bespaart is mooi meegenomen toch? Ik geef je hierbij enkele tips. Mocht je zelf nog handige tips weten, hoor ik deze uiteraard graag!

Geld besparen doe je zo!

Saai maar noodzakelijk om inzicht te krijgen in je financiën: Hou een kasboek bij!

Vraag jij je ook wel eens af waar je geld nu weer heen is gevlogen? Ik herken het bij mezelf maar al te goed. Geld lijkt altijd te verdampen op de één of andere manier. Het is in ieder geval sneller uitgegeven dan dat je het weer terug verdiend hebt. Althans… bij mij wel! Daarom houden wij thuis nu een kasboek bij. Want misschien dénk je dat je zuinig leeft, in de praktijk valt het misschien best tegen. Het zijn vaak de kleine uitgaven die killing zijn. Die soja latte bij Starbucks bijvoorbeeld, of dat belegde broodje bij AH to Go. Reken maar uit wat dat per maand kost als je dat meerdere keren per week doet!

Een kasboek bijhouden lijkt misschien dodelijk saai, toch kan het super veel inzicht geven. Je weet waar je geld heen gaat en weet ook meteen waar je op kunt besparen! Zo weet je op een gegeven moment ook welke maanden je hogere kosten kunt verwachten. Bijvoorbeeld doordat het eigen risico afgeschreven wordt. Daar kun je dan op anticiperen en zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Geef geen geld uit wat je niet hebt

Ik hoor het mijn vader nog zeggen: Geef nooit geld uit wat je niet hebt! Kijk, soms kom je misschien niet onder een lening uit, maar als je het kan voorkomen, doe dat dan. Als je precies weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, weet je ook wat je per maand overhoudt om vrij te besteden. Het is altijd fijn om wat reserve (spaar)geld achter de hand te hebben voor onvoorziene omstandigheden. Niks is namelijk irritanter dan een wasmachine wat kapot gaat. Voorkom dat je dit soort gevallen op afbetaling gaat kopen, want je betaalt natuurlijk veel meer in dat geval.

Stel prioriteiten

Realiseer dat je niet alles tegelijkertijd kunt doen. Het is bijvoorbeeld erg lastig om te sparen terwijl je elke maand in het rood staat, omdat de rente van rood staan hoger is dan dan van je spaar rente. Vul in dat geval éérst je roodstand aan en ga daarna sparen. Ook zul je misschien bepaalde zaken moeten laten. Want als je voor rijlessen wilt sparen betekent dat misschien dat je dit jaar niet op vakantie kunt gaan. Neem duidelijke beslissingen en hou je er zelf dan ook aan.

Neem je zorgverzekering onder de loep

Ik weet het, je wordt momenteel doodgegooid met zorgverzekering commercials. Toch is nu hét moment om je zorgverzekering eens grondig te bekijken. Heb je die aanvullende tandartsverzekering echt nodig? Kun je misschien via je werk een collectiviteitsverzekering krijgen? Kijk er eens naar, want misschien kun je zo wel enkele tientjes per maand besparen! Of wellicht verwacht je aankomend jaar juist hogere kosten en is het wellicht verstandiger om jezelf juist wél aanvullend te verzekeren.

En dit geldt ook voor je energieleverancier

Het kan ontzettend nuttig zijn om jaarlijks even aandacht te schenken aan je energierekening. Je kunt honderden euro’s per jaar besparen door over te stappen naar een andere energie leverancier. Of misschien is het wel gunstiger om te blijven zitten waar je nu zit en/of ben je dik tevreden, dat kan natuurlijk ook!

Heb je nog abonnementen lopen waar je niks meer mee doet?

Het was eigenlijk wel grappig en tegelijkertijd ook best wel stom. Vorig jaar kwam ik er bijvoorbeeld achter dat er ieder kwartaal een klein bedrag werd afgeschreven voor een verzekering van een telefoonabonnement. Het ging echter om een abonnement van 2 mobieltjes geleden. Oeps! Het was maar 6 euro per kwartaal, maar toch! Met een klein belletje was het gepiept, ik kon het direct opzeggen. Nou is dit een klein bedrag, maar aan hoeveel abonnementen zit jij vast waar je niks mee doet? Kijk je nog wel naar HBO bijvoorbeeld? Kom je überhaupt wel eens in de sportschool? Vind je dat tijdschrift nog écht leuk of is het ‘mwoah, wel aardig’? Ken je het boek Opgeruimd, van Marie Kondo? Je kunt óók bij je abonnementen gerust afvragen: ‘Does this spark joy?’ Nee? Gewoon opzeggen die handel!

Trek een warme trui aan

Een open deur natuurlijk, want dit weten we allemaal wel. Niet meteen de kachel een graad hoger, maar éérst een warme trui aantrekken. Is meteen een stuk duurzamer ook!

Koop je kerstkaarten/kerstdecoratie/paasdecoratie/enz ná de feestdagen

Winkels als Action en Kruidvat hebben vaak na de feestdagen nog wat voorraad liggen waar ze vanaf moeten. Koop daarom na kerst alvast kerstkaarten/kerstverlichting/kerstballen voor volgend jaar! Dat scheelt vaak zeker de helft van de prijs.

Verkoop spullen die je niet meer gebruikt

Geld besparen is altijd fijn, maar extra geld verdienen is natuurlijk nóg fijner! Hier lees je mijn tips over extra geld verdienen.

Niet kopen, maar lenen

Ken je app Peerby? In mijn ogen ideaal, want waarom zou je alles kopen, als je het ook van je buren kunt lenen? Waarom een boormachine kopen die je maar eenmalig gebruikt als je buurman verderop het toch in zijn schuur heeft staan? Of wat dacht je van een gourmetstel? De meeste mensen hebben een overdaad aan spullen staan die nauwelijks gebruikt worden. Een handige en duurzame oplossing is door het gewoon te lenen. Leer je je buren nog eens kennen ook!

Koop spullen tweedehands

Waarom zou je alles nieuw kopen als Marktplaats en de kringloopwinkels vol staan met goede spullen die nauwelijks gebruikt zijn? Wij hebben bijvoorbeeld alle babyspullen (kinderwagen, ledikantje, box, enz) destijds allemaal tweedehands gekocht. En dat heeft ons zó ontzettend veel geld bespaard! En trouwens, dat niet alleen, het is ook nog eens veel duurzamer. Soms hoor ik wel eens ouders zeggen: ‘Ja, maar mijn baby verdient het allerbeste’. Ja, natuurlijk, dat is je goed recht, maar aan de andere kant: de baby zal het echt niet boeien hoor als het in een kinderwagen ligt waar al eerder een baby in gelegen heeft 😉

Koop alleen producten in de aanbieding die je anders toch wel zou kopen

Het is verleidelijk om producten te kopen omdat ze in de aanbieding zijn. Maar heb je het ook nodig? Gebruik je deze producten ook? Als je ze toch niet gaat gebruiken heeft het niet zoveel zin natuurlijk 🙂 Je kunt flink besparen op boodschappen door producten te kopen die in de aanbieding zijn. Maar dat heeft alleen zin op het moment dat het een product is die je graag gebruikt óf iets wat normaal gesproken te duur is en je zou het graag een keer willen proberen.

Loop je voorraadkasten na

Loop eens al je voorraadkasten na en kijk wat je allemaal voor bruikbaars hebt staan. Maak dat nou eerst allemaal eens op, voordat je iets nieuws koopt. Misschien heb je wel 8 flessen shampoo, 5 pakken rijst en 3 potjes sambal op voorraad staan bijvoorbeeld. Voorkom dat je spullen weg moet gooien omdat het over datum raakt. Wees creatief en bedenk een recept met ingrediënten die je al in huis hebt. Of google gewoon eens met ingrediënten die je in huis hebt. Wie weet kom je een heerlijk recept tegen en hoef je alleen nog maar een aubergine of zo in huis te halen. Zo maak je alles op, je bespaart geld én afval!

Weet jij nog handige tips hoe je geld kunt besparen? Laat het me weten!

 

You Might Also Like...

2 Comments

  • Mariëlle
    14 december 2015 at 20:19

    Super goede tips en ik kan me er helemaal in vinden! Ik heb ook al een artikel met spaartips ingepland staan, daar komen ook wat punten in terug die jij noemt. Dat heb ik dus niet nageaapt haha! Ik houd me eigenlijk wel aan alle punten die je noemt!

  • Greenblush
    14 december 2015 at 20:24

    Haha! Leuk Mariëlle, ik zal je tips zeker lezen!

Leave a Reply