Duurzame lifestyle

Een duurzaam interieur, hoe pak je dit aan?

Het is belangrijk dat we allemaal duurzamer en groener gaan leven. De bevolking blijft toenemen maar onze grondstoffen houden dit niet meer bij. Naast dat de grondstoffen afnemen zijn we ook nog eens de aarde aan het vervuilen. Deze milieuproblemen kunnen niet van de ene op de andere dag verdwijnen, maar door onze huizen duurzamer te maken zetten we al een stap! Maar wat is duurzaam eigenlijk? Dit betekent lang durend, weinig slijtage en bederf en het milieu minimaal belasten.  Een duurzaam interieur, hoe pak je dit aan? Met de volgende tips creëer jij een duurzamer, sfeervol en uniek interieur!

Een duurzaam interieur, hoe pak je dit aan?

Wanden

De manier waarop jij je wanden hebt afgewerkt beïnvloed de sfeer van de kamers enorm. Gebruik bij het schilderen van de muren geen gewone verf maar kies voor natuurverf om duurzaam te zijn. Deze verf wordt gemaakt van natuurlijke materialen, is vrij van gif en heeft ademende eigenschappen. Andere voorbeelden zijn leemverf, kalkverf, leemstuc of bamboe wandpanelen.

Vloeren

Het aantal materialen dat gebruikt kan worden voor vloeren is enorm, dit maakt het niet makkelijk. Een vloer die gemaakt is van natuurlijke materialen kan langer mee en verbetert de lucht in het huis. Een houten vloer heeft een lange levensduur en is daarom erg duurzaam. Bij het kiezen van een houtsoort is het belangrijk te kijken of het van een duurzame bron afkomt. Een alternatief voor hout is bamboe. Bamboe groeit heel snel en is een mooie en sterke optie om te gebruiken als vloer. Andere voorbeelden zijn parket, linoleum, rubber, kurk of wol.

Meubels

Voor een duurzaam interieur zijn meubels ontzettend belangrijk. Je kunt op twee manieren duurzame meubels kiezen. Ten eerste kun je nieuwe producten aanschaffen die van gerecyclede of groene materialen gemaakt zijn, of kiezen voor tweedehands meubels. Steeds meer designers en interieur merken maken hun meubels van gerecyclede of fairtrade materialen. Vraag bij het aanschaffen van een meubelstuk wat de materialen en producten zijn en waar ze vandaan komen. Bedenk ook dat een duurzaam product een product is dat lang meegaat, dus kijk goed naar de kwaliteit. Nog een optie is je oude meubels te hergebruiken door ze een nieuwe kleur te geven, met natuurverf, of oude meubels een nieuwe functie te geven. Ook kun je goed terecht bij de kringloopwinkel voor tweedehands meubels. Je geeft een meubels makkelijk een nieuw leven met een likje ‘natuurlijke’ verf!

een duurzaam interieur

Planten

Planten geven enorm veel sfeer aan een ruimte maar zijn ook nog eens heel gezond. Ze zuiveren de lucht, en aangezien we tegenwoordig meer binnen dan buiten zijn is dit heel gunstig. Duurzame planten zijn op een bepaalde manier gekweekt en voldoen aan eisen op het gebied van mest, waterverbruik, afvalverwerking en energieverbruik. Kijk bij het aanschaffen van planten naar de labels die eraan hangen.

Verlichting

Het is belangrijk om verlichting in het interieur te verwerken en ook hierbij heb je duurzame opties. De meest ontwikkelde en duurzame verlichtingstechniek is het gebruiken van LED. Dit verbruikt 65% minder energie dan andere verlichting!

Kunst

Tot slot maakt kunst het interieur helemaal af. Tegenwoordig werken veel kunstenaars aan duurzame kunstprojecten. Er zijn veel tentoonstellingen waar gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Denk maar bijvoorbeeld aan een tas gemaakt van fietsbanden, of een stoel gemaakt van plastic flesjes. Ook schilderijen worden gemaakt van duurzame materialen. Kijk rond op het internet of in ateliers en vraag na naar duurzame schilderijen!

Heb jij al een duurzaam interieur? 

You Might Also Like...

2 Comments

  • Ivon
    30 april 2018 at 19:27

    Goed artikel! Duurzaam leven krijgt steeds meer aandacht (gelukkig), maar op interieur gebied was het voor mij nog onbekend terrein. Ik ga er bij nieuwe aankopen zeker rekening mee houden.

  • Greenblush
    21 mei 2018 at 11:43

    Wat fijn! 🙂 Hier gaat het ook stapje voor stapje hoor, maar bij nieuwe aankopen probeer ik er ook zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Leave a Reply