Ventileren
Health

Ventileren: het belang van een goede ventilatie in huis

Onlangs vertelde ik in mijn blog over gezond slapen dat je huis ventileren ontzettend belangrijk is. Niet alleen voor de kwaliteit van je slaap, maar ook voor je gezondheid. Vandaag wil ik wat dieper op dit onderwerp ingaan. Want waarom is ventilatie zo belangrijk? En hoe je dat zo optimaal mogelijk, je huis ventileren? 

Ventileren, waarom is een goede ventilatie in huis zo belangrijk?

Ventileren is nodig voor een gezond binnenklimaat in huis. Door je huis te luchten zorg je voor een toevoer van zuurstof, waardoor vocht, geur, CO2 en schadelijke stoffen in de lucht afgevoerd kunnen worden.

Op de momenten dat je thuis bent zorgt je ademhaling alleen al voor een hoger vochtgehalte in huis. Je kunt je vast wel voorstellen dat bepaalde activiteiten, waaronder koken, de afwas doen, douchen, strijken, de was drogen en zweten het vochtgehalte in huis heel wat verhoogt. Zo blijkt dat een gemiddeld gezin dagelijk zo’n 15 liter vocht produceert. Vocht dat ook weer afgevoerd moet worden. Daarom is ventileren ook zo belangrijk; een slechte ventilatie heeft namelijk een nadelig effect op je gezondheid. Ook gaat de kwaliteit van het binnenklimaat van je huis er op achteruit.

Ventileren en je gezondheid

Een slechte ventilatie kan bepaalde lichamelijke klachten tot gevolg hebben, Je zou het misschien niet verwachten, maar concentratiestoornissen en vermoeidheid kunnen door een slechte ventilatie ontstaan. Ook hoofdpijn, lusteloosheid, allergieën, verkoudheid en astma zijn veel voorkomende klachten. Het is waarschijnlijk niet iets waar je gewoonlijk bij stil staat, maar je kunt dus letterlijk ziek worden van je eigen huis! Wist je dat we gemiddeld 90% van de tijd binnen zitten? Je huis ventileren is daarom goed om de volgende redenen:

Fijnstof

Fijnstof (=microscopisch verontreinigende deeltjes stof) kan eenvoudig ingeademd worden en kan zodoende schadelijk voor je gezondheid zijn. Hoesten, hoofdpijn en astma zijn voorbeelden van gezondheidsklachten, veroorzaakt door fijnstof. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat fijnstof de kans op het ontstaan van longkanker vergroot. Fijnstof wordt onder andere veroorzaakt door verbranding, bijvoorbeeld tijdens het koken en het branden van een houtkachel. Zorg daarom voor een goede afzuiging in de keuken. De meeste woningen in Nederland zijn voorzien van mechanische ventilatie, zo’n systeem draait 24/7 het hele jaar door. Daarom is het belangrijk om het tijdig te laten onderhouden om er zeker van te zijn dat het optimaal werkt

Hooikoorts & huisstofmijt allergie

Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van hooikoorts. Hooikoortsklachten ontstaan voornamelijk in het voorjaar wanneer bloemen, bomen en grassen beginnen te bloeien. Door wind en warmte gaan de pollen zich snel verspreiden, waardoor ze dus ook in je huis terecht kunnen komen.

Daarnaast hebben veel mensen een huisstofmijt allergie. Mijten gedijen vooral in een vochtige, broeierige omgeving, voornamelijk in matrassen en beddengoed. De stofdeeltjes die allergische reacties oproepen zweven ook in de lucht, zeker in een huis dat slecht geventileerd wordt. Een schoon, fris huis helpt allergische reacties te beperken. Door het afvoeren van de vuile lucht in je huis help je dus gezondheidsklachten te verminderen.

Schimmel in huis

En ja, door een slechte ventilatie in huis kan ook nog eens schimmel ontstaan. Zeker de badkamer is daar gevoelig voor, omdat deze ruimte zeer vochtig is. Je herkent schimmel aan zwarte plekjes tussen de voegen van de tegels, of op het plafond bijvoorbeeld. Nou ziet schimmel er niet alleen vies uit, het kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken bij bijvoorbeeld patiënten met longziektes (zoals astma). Goed ventileren dus (en goed schoonmaken) helpt schimmel in huis te voorkomen. 

Hoe verbeter je de ventilatie in huis?

Hoogstwaarschijnlijk zijn er wel ventilatieroosters in je huis aanwezig. Laat deze gewoon altijd openstaan voor een continu frisse luchttoevoer. Zet regelmatig een (klein) raam open om je huis goed door te luchten, zeker wanneer je aan het koken bent of net gedoucht hebt. Ook kun je luchtzuiverende planten in huis zetten, bijvoorbeeld in je huiskamer en slaapkamer. Deze planten nemen Co2 en schadelijke deeltjes uit de lucht op. Fijnstof in huis kun je beperken om je afzuigkap tijdens het koken aan te zetten. Overigens bestaat er ook nog iets als een luchtfiltersysteem, bijvoorbeeld de luchtreiniger van Tradeline.

Luchtzuivering vindt eenvoudig plaats met een uniek luchtfiltersysteem dat niet alleen fijnstof verwijdert,  maar ook pollen, Co2, virussen en bacteriën uit de lucht haalt. Bovendien wordt ozon omgezet in zuurstof. Zo wordt je huis- of slaapkamer goed geventileerd.

You Might Also Like...

  • Kimmie
    1 januari 2018 at 22:48

    In mijn klas is het vaak koud, omdat ik ’s ochtend alles open zet. Veel gepiep van de kids, maar o zo belangijk om even wat frisse lucht in de klas te krijgen en alles even goed door te laten waaien!