Sapkuur Detox
Duurzame lifestyle Health

Help, ik doe mee aan een sapkuur!

Yup. Je leest het goed. Vandaag ga ik beginnen met een sapkuur. Ik ga een week lang alleen maar sapjes drinken. Géén vast voedsel, koffie, alcohol of wat dan ook. En waarom in vredesnaam? Nou dat leg ik je uit.

Een sapkuur, maar waarom dan?

Nou een aantal weken geleden keek ik op Netflix naar de documentaire Fat, Sick & Nearly Dead deel 1 & 2. Fat, Sick & Nearly Dead is een super inspirerende documentaire over een zakenman die zwaar overgewicht heeft en zware medicatie slikt vanwege een huidziekte. Wat deed deze man? 60 (!!) dagen lang alleen maar sapjes drinken. Het gevolg? Hij viel 40 kg af, hij had geen lichamelijke klachten meer, hij hoefde geen medicatie meer te slikken én hij voelde zich beter dan ooit. Echt, je zag hem gewoon van het beeldbuis af knallen, zo stralend en energiek zag hij eruit. Toen dacht ik al: ‘wow, wat knap dat hij dat volgehouden heeft’ en ‘jeetje, zo’n kuurtje klinkt toch zo verkeerd nog niet eigenlijk’.

Twee dagen later kwam een collega naar mij toe met de vraag: ‘Hoi Marieke, wij gaan met de afdeling gezamenlijk een sapkuur doen, heb je misschien interesse om mee te doen? Je krijgt er professionele begeleiding bij’. Nou moet je weten dat ik op kantoor werk bij een groot online drogisterij webshop, waar wij deze sapkuren ook verkopen. Door zelf te ervaren wat zo’n sapkuur met je doet, kun je de klanten ook beter adviseren is de achterliggende gedachte. Nou je raadt het al: doordat ik zo enthousiast was over de Netflix documentaire, riep ik meteen enthousiast: Jaaa! Ik doe mee!

 

Ok, enthousiast ben ik nog steeds. Ik bedoel, zie het maar als een grote voorjaarsschoonmaak voor je lichaam. We maken massaal het huis grondig schoon in het voorjaar, we laten onze auto APK keuren, dus waarom je eigen lichaam niet? Ik durf te wedden dat het lichaam jaar in, jaar uit, veel te verduren heeft. Een weekje lang reinigen kan denk ik geen kwaad (mits dit onder de juiste omstandigheden en begeleiding gebeurt). Bovendien, als je dit met een groep doet, heb je ook weer veel steun aan elkaar. Je collega’s zullen het daarom vast wel begrijpen als jij een paar dagen chagerijnig naar je beeldscherm zit te staren en een beetje bitcherig reageert.

En toch, dat chagerijnig zijn hè is eigenlijk wel hetgeen waar ik wel tegenop zie. Ik word namelijk enorm kribbig wanneer ik honger heb. Bovendien krijg ik altijd ontzettende koppijn wanneer ik een dag geen koffie drink. En echt, ik ben bijna nooit chagerijnig en ik heb bijna nooit koppijn. Behalve wanneer ik niet eet of koffie drink dus. En misschien krijg ik wel griep door alle detox verschijnselen, daar zit ik uiteraard ook niet op te wachten. Je begrijpt daarom vast wel dat ik ‘m stiekem ook wel een beetje knijp. Want toegegeven, een sapkuur is zelfs voor mij vrij rigoureus.

Gelukkig hoef ik niet cold turkey aan de sapjes te gaan; ik begin namelijk met drie afbouw dagen, waarbij je rustig aan omschakelt naar de sapjes. En na de kuur (die een week duurt), heb ik weer drie opbouw dagen om weer te kunnen wennen aan vast voedsel. Wat ik hoop is dat ik het gewoon volhoud. Want als je zoiets doet, moet je het ook goed doen vind ik en niet halfbakken af en toe een sapje nemen. En wat is nou 1,5 week op een heel mensenleven? Niet veel toch? Ik bedoel maar. Gewoon gaan met die banaan dus 😉

Aangezien ik nog niet weet wat zo’n sapkuur met mij doet, kan het zo zijn dat er tijdelijk wat minder artikelen op mijn blog verschijnen. Het kan ook zo zijn dat ik me zo fantastisch voel dat ik gewoon door ga met tussentijds bloggen. Ik heb werkelijk geen idee! Ik hou daarom even een slag om de arm, dan weten jullie dat alvast 🙂 Uiteraard zal ik verslag doen van mijn ervaringen, mochten jullie dat leuk vinden om te lezen. I’ll keep you posted!

Heb jij wel eens een sapkuur/detoxkuur gedaan?

You Might Also Like...

6 Comments

 • Roos
  29 maart 2016 at 10:31

  Wat een goed initiatief en dat van het werk. Ik heb de docu ook gezien (ook deel 2) en heb het een aantal dagen volgehouden en vond het erg zwaar. In deel 2 verteld hij hoe het eetpatroon nu is en dat is veel beter te behappen, je valt al erg snel terug en hij had weer dezelfde klachten en dergelijke en overgewicht. Daarom sap ik niet meer maar ben veel meer groente en fruit toe gaan voegen. Gaat nog niet helemaal zoals ik wil maar stapje voor stapje gaat het steeds beter. Heel veel succes 🙂

 • jeapiebel
  30 maart 2016 at 09:03

  Professionele begeleiding bij dat is erg handig en goed apk voor je lichaam, dat is altijd welkom. Het lijkt mij zeker leuk om mee te doen en vol te houden. 🙂

 • Kim
  30 maart 2016 at 10:16

  Oh ik ben erg benieuwd hoe je dit gaat bevallen. Het lijkt me inderdaad wel heftig! Het verbaast mij ook wel dat die man zelfs zijn medicijnen niet meer nodig had. Dat zet je wel tot nadenken.

 • Inaya
  30 maart 2016 at 12:01

  Good luck ik ben al benieuwd hoe het zal gaan!

 • Saskia
  30 maart 2016 at 20:27

  Ik ben erg benieuwd naar je bevindingen. Succes in ieder geval!

 • Bo
  31 maart 2016 at 18:26

  Ik heb nig nooit een sapkuur gedaan, ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden, succes!

Leave a Reply