Duurzame lifestyle Health

Help, ik doe mee aan een sapkuur!

Sapkuur Detox

Yup. Je leest het goed. Vandaag ga ik beginnen met een sapkuur. Ik ga een week lang alleen maar sapjes drinken. Géén vast voedsel, koffie, alcohol of wat dan ook. En waarom in vredesnaam? Nou dat leg ik je uit.

Een sapkuur, maar waarom dan?

Nou een aantal weken geleden keek ik op Netflix naar de documentaire Fat, Sick & Nearly Dead deel 1 & 2. Fat, Sick & Nearly Dead is een super inspirerende documentaire over een zakenman die zwaar overgewicht heeft en zware medicatie slikt vanwege een huidziekte. Wat deed deze man? 60 (!!) dagen lang alleen maar sapjes drinken. Het gevolg? Hij viel 40 kg af, hij had geen lichamelijke klachten meer, hij hoefde geen medicatie meer te slikken én hij voelde zich beter dan ooit. Echt, je zag hem gewoon van het beeldbuis af knallen, zo stralend en energiek zag hij eruit. Toen dacht ik al: ‘wow, wat knap dat hij dat volgehouden heeft’ en ‘jeetje, zo’n kuurtje klinkt toch zo verkeerd nog niet eigenlijk’.

Twee dagen later kwam een collega naar mij toe met de vraag: ‘Hoi Marieke, wij gaan met de afdeling gezamenlijk een sapkuur doen, heb je misschien interesse om mee te doen? Je krijgt er professionele begeleiding bij’. Nou moet je weten dat ik op kantoor werk bij een groot online drogisterij webshop, waar wij deze sapkuren ook verkopen. Door zelf te ervaren wat zo’n sapkuur met je doet, kun je de klanten ook beter adviseren is de achterliggende gedachte. Nou je raadt het al: doordat ik zo enthousiast was over de Netflix documentaire, riep ik meteen enthousiast: Jaaa! Ik doe mee!

 

Ok, enthousiast ben ik nog steeds. Ik bedoel, zie het maar als een grote voorjaarsschoonmaak voor je lichaam. We maken massaal het huis grondig schoon in het voorjaar, we laten onze auto APK keuren, dus waarom je eigen lichaam niet? Ik durf te wedden dat het lichaam jaar in, jaar uit, veel te verduren heeft. Een weekje lang reinigen kan denk ik geen kwaad (mits dit onder de juiste omstandigheden en begeleiding gebeurt). Bovendien, als je dit met een groep doet, heb je ook weer veel steun aan elkaar. Je collega’s zullen het daarom vast wel begrijpen als jij een paar dagen chagerijnig naar je beeldscherm zit te staren en een beetje bitcherig reageert.

En toch, dat chagerijnig zijn hè is eigenlijk wel hetgeen waar ik wel tegenop zie. Ik word namelijk enorm kribbig wanneer ik honger heb. Bovendien krijg ik altijd ontzettende koppijn wanneer ik een dag geen koffie drink. En echt, ik ben bijna nooit chagerijnig en ik heb bijna nooit koppijn. Behalve wanneer ik niet eet of koffie drink dus. En misschien krijg ik wel griep door alle detox verschijnselen, daar zit ik uiteraard ook niet op te wachten. Je begrijpt daarom vast wel dat ik ‘m stiekem ook wel een beetje knijp. Want toegegeven, een sapkuur is zelfs voor mij vrij rigoureus.

Gelukkig hoef ik niet cold turkey aan de sapjes te gaan; ik begin namelijk met drie afbouw dagen, waarbij je rustig aan omschakelt naar de sapjes. En na de kuur (die een week duurt), heb ik weer drie opbouw dagen om weer te kunnen wennen aan vast voedsel. Wat ik hoop is dat ik het gewoon volhoud. Want als je zoiets doet, moet je het ook goed doen vind ik en niet halfbakken af en toe een sapje nemen. En wat is nou 1,5 week op een heel mensenleven? Niet veel toch? Ik bedoel maar. Gewoon gaan met die banaan dus 😉

Aangezien ik nog niet weet wat zo’n sapkuur met mij doet, kan het zo zijn dat er tijdelijk wat minder artikelen op mijn blog verschijnen. Het kan ook zo zijn dat ik me zo fantastisch voel dat ik gewoon door ga met tussentijds bloggen. Ik heb werkelijk geen idee! Ik hou daarom even een slag om de arm, dan weten jullie dat alvast 🙂 Uiteraard zal ik verslag doen van mijn ervaringen, mochten jullie dat leuk vinden om te lezen. I’ll keep you posted!

Heb jij wel eens een sapkuur/detoxkuur gedaan?

Previous Post
29 maart 2016
Next Post
29 maart 2016

6 Comments

 • Roos

  Wat een goed initiatief en dat van het werk. Ik heb de docu ook gezien (ook deel 2) en heb het een aantal dagen volgehouden en vond het erg zwaar. In deel 2 verteld hij hoe het eetpatroon nu is en dat is veel beter te behappen, je valt al erg snel terug en hij had weer dezelfde klachten en dergelijke en overgewicht. Daarom sap ik niet meer maar ben veel meer groente en fruit toe gaan voegen. Gaat nog niet helemaal zoals ik wil maar stapje voor stapje gaat het steeds beter. Heel veel succes 🙂

 • jeapiebel

  Professionele begeleiding bij dat is erg handig en goed apk voor je lichaam, dat is altijd welkom. Het lijkt mij zeker leuk om mee te doen en vol te houden. 🙂

 • Kim

  Oh ik ben erg benieuwd hoe je dit gaat bevallen. Het lijkt me inderdaad wel heftig! Het verbaast mij ook wel dat die man zelfs zijn medicijnen niet meer nodig had. Dat zet je wel tot nadenken.

 • Inaya

  Good luck ik ben al benieuwd hoe het zal gaan!

 • Saskia

  Ik ben erg benieuwd naar je bevindingen. Succes in ieder geval!

 • Bo

  Ik heb nig nooit een sapkuur gedaan, ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden, succes!

Leave a Reply

Instagram

 • Drie jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met @flowcosmetics.benelux en ik was direct verkocht. Ook hun serum foundation en conditioner bar zijn echte aanraders! Meer over deze producten lees je via #linkinbio. Wil je deze producten ook eens proberen? Met kortingscode 'greenblush' ontvang je tijdelijk 15% korting! 💚#flowcosmetics #naturalbeauty #crueltyfree #thepowerofmakeup #makeup #bbloggers #review #vegan #skincare #cosmetics #greenblogger #organic #finland #zerowaste #zerowastebeauty #beauty #veganbeauty #foundation #serum #dutchblogger #instadaily #coupon #gekregen #kortingscode #ecobeauty #greenlifestyle #dierproefvrij
 • Sint gaat op 5 december aan alle kinderen cadeautjes uitdelen, maar kan helaas niet aan iedereen bloed weggeven, terwijl dat juist zo hard nodig is. Daarom steun ik Sanquin en heb ik mij aangemeld als bloeddonor ❤ Overweeg jij ook bloeddonor te worden? Meld je dan aan via de website van #sintzoektje (zie #linkinbio) #sinthierbenik #sanquin #bloeddonor #bloedgeven #bloedbank #bloedgevendoetleven #sinterklaas #geven #redeenleven #collab
 • Ik maakte van de week deze lasagne en oeh, hij smaakte erg goed! In plaats van 'gewone' lasagne heb ik pompoenlasagne gebruikt. Dit zijn in feite dunne plakjes pompoen, maar het werkt erg goed als vervanger. Lekker met spinazie en kaas, bijvoorbeeld ricotta! Als saus heb ik Verspil-me-nietjes pastabasis met 96% groente gebruikt. Dit een saus op basis van minder perfecte groente, maar die uiteraard net zo lekker smaken. Met het Verspil-me-nietjes concept wil supermarkt Lidl voedselverspilling tegengaan én kunnen wij een gezonde maaltijd op tafel zetten 🌍💚 Het recept vind je via #linkinbio! #pastabasis #verspilmenietje #makkelijkgezondemaaltijd #verspillingsvrij #snellepasta #pumpkin #lasagne #lowcarb #vega #vegetarian #recipe #instafood #foodpic #dinner #recept #healthymeal #healthyfood #koolhydraatarm #pompoenlasagne #pompoen #collab #comfortfood
 • 😍😍😍 @woocares scented candles, room sprays and diffusers 💚#linkinbio #woocares #worldsofopportunities #amsterdam #review #scent #candle #homescents #tranquility #gift #christmas #present #gekregen #greenblogger #homedecor #scentedcandles #sustainable #discoverunder5k #instadaily #picoftheday #candles #diffuser #roomspiration #roomspray #handmade #loveit #musthave
 • ❤️ the vibe of Berlin. The people here are awesome and we really had a great time. Too bad it's time to go home now, though I can't wait to see my family again 😘#berlin #berlijn #friends #citytrip #instatravel #travel #berlinwall #berlinwallart #goodvibes #art #eastsidegallery #discoverunder5k #city #deutschland
 • Berliner Mauer East Side Gallery#berlin #berlijn #berlinwallart #eastsidegallery #holiday #art #graffiti #berlijnsemuur #deutschland #germany #discoverunder5k #instatravel #citytrip #travel #instadaily #picoftheday

Follow Me!