morning-afterpil
Health

Alles wat je moet weten over de morning-afterpil

Stel, je hebt onveilige seks gehad: het condoom is gescheurd, je bent de pil vergeten in te nemen of helemaal geen anticonceptie gebruikt. De paniek slaat toe, want je hebt absoluut (nog) geen kinderwens. Wat doe je dan? De morning-afterpil is een goede noodoplossing, maar wellicht heb je nog heel veel vragen over de werking van dit product. Vanuit mijn drogisterij-achtergrond vertel ik vandaag alles over de morning-afterpil: Hoe werkt het, hoe gebruik je het, wat zijn de do’s en don’ts?

Don’t be ashamed, het kan de beste overkomen

Er kunnen tal van redenen zijn waarom je naar de drogist en apotheek moet om een morning-afterpil te halen. Het condoom kan gescheurd zijn, ben je de pil vergeten te slikken. of wie weet heb je wel de pil geslikt maar ben je daarna ziek geworden (waardoor de pil minder werkzaam is). Misschien weet je dankzij een dronken bui niet meer wat er precies gebeurd is. Het kan allemaal en wat ik zeggen wil is dat het de beste kan overkomen.

Ik kan me voorstellen dat (mocht je in zo’n situatie zitten), je ontzettend piekert, of last hebt van een schaamtegevoel. Maar weet dan dat je echt de enige niet bent. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 30% van de vrouwen 1x per jaar onbeschermde seks heeft en dat er wekelijks zo’n 6000 morning-afterpillen worden verkocht.

Geen recept nodig

Wist je trouwens dat de morning-afterpil bij iedere apotheek en drogist vrij verkrijgbaar is? Je hoeft dus niet eerst een recept bij de dokter af te halen. De morning-afterpil, zoals ellaOne, is bij de drogist te vinden in het geneesmiddelenschap. Deze kan je zelf pakken. Bij de Apotheek moet je bij de balie er naar vragen. De morning-afterpil ellaOne is te herkennen aan het wit met paars doosje. Eventueel kun je het ook online bestellen; let er dan wel op dat de betreffende webshop een ‘vandaag in huis’ optie heeft. Het is belangrijk is om de morning-afterpil zo snel mogelijk in te nemen.

Wat is de morning-afterpil en hoe werkt het?

De morning-afterpil is een vorm van noodanticonceptie en gebruik je nadat je onbeschermende seks hebt gehad om zodoende een zwangerschap te voorkomen. Deze pil gebruik je zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 3 dagen (ellaOne tot 5 dagen) nadat je onbeschermende seks hebt gehad. Hierbij geldt wel: hoe sneller je het gebruikt, hoe beter.

De morning-afterpil stelt de eisprong uit (indien dit nog niet gebeurd is) en voorkomt hiermee een bevruchting van de eicel door aanwezige spermacellen. Wist je dat spermacellen tot 5 dagen kunnen overleven? Dit betekent dat je dus bijna elke dag in je cyclus risico op loopt om zwanger te raken, omdat de dagen waarop de eisprong plaatsvindt kan verschillen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een morning-afterpil in te nemen, indien je onbeschermde seks hebt gehad en je geen zwangerschapswens hebt. De morning-afterpil stelt de eisprong uit, maar let op: mocht de eisprong al plaatsgevonden hebben werkt deze pil dus niet en kan je evengoed zwanger raken. 

Wat de morning-afterpil NIET is

De morning-afterpil is géén gewone anticonceptiemethode en het beschermt je ook niet tegen SOA’s.  Mocht je dus de ellaOne pil ingenomen hebben, dan dien je daarna wél anticonceptie te gebruiken. Wanneer je dus aan de pil bent (maar het vergeten bent in te nemen bijvoorbeeld), dien je dit gewoon alsnog te in te nemen. En gebruik daarnaast óók een condoom, in ieder geval tot je volgende menstruatie. Zo ben je het best beschermd tegen een zwangerschap (en SOA’s!). Daarnaast is de morning-afterpil géén abortusmiddel. Wanneer je dus al zwanger bent, zal de morning-afterpil je zwangerschap niet afbreken.

Over de bijwerkingen

Veel vrouwen zijn bang voor bijwerkingen nadat ze de morning-afterpil ingenomen hebben. Bijwerkingen kunnen altijd ontstaan, maar in de praktijk blijkt dat max 1 op de 10 gebruiksters er in meer of mindere mate last van heeft. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid en buikpijn. Mocht je last van bijwerkingen hebben, weet dan dat ze tijdelijk van aard zijn en onschuldig zijn. De morning-afterpil ellaOne is vrij van hormonen, je wordt er niet onvruchtbaar van en het kent geen blijvende gevolgen. Je kunt het met een gerust hart innemen!

ellaOne, de nieuwe effectievere morning-afterpil

Een bekende morning-afterpil is Norlevo, maar de producent van Norlevo heeft nu een nieuwe morning-afterpil ontwikkeld genaamd ellaOne. Het is bewezen dat met ellaOne minder kans is op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen, omdat ellaOne ook effectief is op de twee dagen vóór je eisprong. Dit zijn je twee meest vruchtbare dagen. Bovendien kun je ellaOne ook tot 5 dagen gebruiken nadat je onbeschermende seks hebt gehad. 

Voor meer informatie over de morning-afterpil kijk op: morningafterpiladvies.nl. Let op: de morning-afterpil zoals ellaOne is een geneesmiddel. Lees daarom voor gebruik de bijsluiter. 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Iris
    20 januari 2018 at 11:49

    Wat heb je er een goed artikel van gemaakt! Ik vind het zo goed dat hier steeds meer aandacht voor komt en dat het taboe erop hopelijk ook steeds minder wordt.

Leave a Reply