galbulten natuurlijk behandelen
Health

Galbulten (netelroos/urticaria) natuurlijk behandelen

Galbulten (ook wel netelroos of urticaria genoemd) is een vorm van huiduitslag waar veel mensen wel eens mee te maken krijgen. Deze bultjes lijken alsof je een brandnetel hebt aangeraakt en veroorzaken veel jeuk.  Ze ontstaan als gevolg van een allergische reactie. Zelf heb ik er ook wel eens last van. Onlangs nog, nadat ik geopereerd ben geweest en medicijnen moest slikken. Je kunt antihistaminica innemen om van deze aandoening af te komen, maar wist je dat je galbulten ook op natuurlijke wijze kunt behandelen?

Om van deze vervelende bultjes af te komen is het eerst belangrijk om te weten wat netelroos is en hoe je ze kunt herkennen

Galbulten (netelroos/urticaria) symptomen

Je kunt galbulten of netelroos herkennen aan een jeukende huiduitslag (die jeuk kan overigens behoorlijk heftig zijn!), met bleke gezwollen vlekken. De huiduitslag begint met rode vlekken en bultjes op de huid. Soms gaan deze bultjes later over in dikkere, bleke plekken die kunnen samenvloeien tot grotere plakkaten.

Galbulten ontstaan als gevolg van een allergische reactie. Je lichaam maakt bij een allergische reactie histamine aan, om zo het allergeen te bestrijden. Dit zorgt er voor dat de bloedvaatjes in je huid verwijden, waardoor er een zwelling en jeuk ontstaat. De huiduitslag kan snel verdwijnen, maar ook enkele dagen aanhouden en zelfs plaats maken voor nieuwe bulten. 

Overigens is het niet altijd duidelijk waardoor netelroos ontstaat. De oorzaak kan aan allerlei factoren liggen. In mijn geval was het een overgevoeligheid voor medicijnen, maar ook voedingsmiddelen, stress, verzorgingsproducten, weersveranderingen, insectenbeten en een lichamelijke ziekte kunnen netelroos veroorzaken. Een schrale troost is dat de huisuitslag niet besmettelijk is, je hoeft niet bang te zijn dat je een ander mee besmet. Mocht je wél weten wat de oorzaak van je huiduitslag is, dan is het goed om deze stof (indien mogelijk) te vermijden.

Galbulten (netelroos/urticaria) op een natuurlijke wijze behandelen

Je kunt netelroos behandelen met antihistaminica, dus met geneesmiddelen als Loratadine en Cetirizine die ook tegen hooikoorts werken. Zelf reageer ik niet zo goed op deze geneesmiddelen, daarom slik ik ze liever niet. Ik word er erg suf van en krijg er heel erg hoofdpijn van. Ik kies er dan liever voor om netelroos op een natuurlijke wijze te behandelen. Gelukkig werkt dit in mijn geval ook prima en vaak heb je deze huis- tuin en keukenmiddeltjes al in huis.

Een koud kompres

Kou helpt jeuk te verlichten, een koud kompres kan daarom veel baat geven bij netelroos. Dompel een klein handdoekje in koud water, wring goed uit en leg het doekje voor 10 minuten op de aangedane plek. Je kunt het daarna eventueel weer opnieuw natmaken en hergebruiken.

Havermout

Havermout helpt ontzettend goed bij huiduitslag en netelroos! Je kunt twee kopjes gemalen havermout in bad doen en een kalmerend bad nemen. Maar je kunt ook een pasta maken door twee kopjes gemalen havermout met drie theelepels maiszetmeel en water te mengen. Roer tot een pasta en breng het op de jeukende plekken aan. Laat de pasta bij voorkeur 30 minuten inwerken en spoel daarna af.

Baking soda

Hetzelfde kun je met baking soda doen. Ook dit kan je in bad gebruiken door een aantal eetlepels baking soda in bad te strooien. Daarnaast kan je een of twee eetlepels baking soda met wat water tot een pasta mengen en op de aangedane plekken aanbrengen. Ook hierbij geldt: 30 minuten laten inwerken en vervolgens afspoelen.

(Appel)azijn

Azijn werkt heel erg goed tegen brandneteljeuk, maar het werkt ook uitstekend bij galbulten. Doe een scheutje (appel)azijn op een wattenschijfje en dep hiermee de bulten. Het zal de jeuk helpen verminderen.

Brandnetelthee

Brandnetel is een natuurlijk histaminicum. Maak een kompres met een kop afgekoelde brandnetelthee, dep een doekje in de thee en wring het uit. Breng het kompres aan op de jeukende plekken. Een kop brandnetelthee drinken kan uiteraard ook!

Voorkom dat netelroos erger wordt. Probeer dus vooral niet te krabben, vermijd stress, wees matig met alcohol en draag bij voorkeur loszittende kleding.

Wanneer medische hulp inschakelen?

Galbulten zijn in principe ongevaarlijk, tenzij je één van de volgende klachten ervaart. Schakel dan direct medische hulp in!

 • Bij ademhalingsproblemen (bijvoorbeeld een piepende ademhaling)
 • Een gezwollen tong of keel.
 • Bij een hoge hartslag of snelle pols
 • Bij koorts, misselijkheid, overgeven of diarree.
 • Duizeligheid of flauwvallen.

In zeer zeldzame noodgevallen kan netelroos namelijk tot zwelling van de keel leiden. Deze klachten kunnen wijzen op een anafylactische shock. Ook wanneer je langdurig huidklachten ervaart of als je twijfelt dat je galbulten hebt is het belangrijk om de huisarts in te schakelen. Indien nodig kan deze je door verwijzen naar een specialist.

Heb jij wel eens huidproblemen als galbulten ervaren?

Meer lezen:
Tips bij verkoudheid
Weerstand boosten
Vitamine D tekort symptomen

You Might Also Like...

2 Comments

 • Tessa
  24 februari 2018 at 21:48

  Wat goed om dit te lezen! Ik heb al jaren last van netelroos en slik daar ook al heel lang antihistamine voor. Ik wist niet eens dat je de jeuk zo eenvoudig kon verlichten. Bedankt voor de goede tips!

 • Rosa M. Olson
  28 februari 2018 at 02:29

  Nice post. I have been suffering from hives ,this post help me a lot.I am happy to read this post and i like the tips.Thanks for sharing.

Leave a Reply