verkoudheid
Health

Verkoudheid opgelopen? Met deze tips ben je er snel weer van af!

Niezen, snotteren, een verstopte neus, hoesten en een lamlendig gevoel.. Rond deze tijd van het jaar hebben veel mensen last van een verkoudheid. En daar kun je je behoorlijk beroerd door voelen. Als je verkouden bent, wil je daar uiteraard ook weer zo snel mogelijk vanaf zijn. Daarom deel ik mijn beste tips bij verkoudheid!

Oh jee…. een verkoudheid!

Een verkoudheid begint vaak met een verstopte neus en/of een kriebel in de keel. Het is een ontsteking van keel, neus en luchtwegen die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus verspreidt zich via de handen, maar ook via microscopisch kleine speekseldruppeltjes in de lucht. Iemand die verkouden is, moet vaak niezen of hoesten en voelt zich verre van fit. Door het niezen, snuiten van de neus of bedekken van de mond tijdens het hoesten, komt dit virus op de handen en in de lucht terecht. Vooral in slecht geventileerde ruimtes waar relatief veel mensen zich bevinden (denk aan kantoren, scholen en kinderdagverblijven) is de kans op besmetting groot.

Verkoudheid komt veel in het najaar en wintermaanden voor, omdat veel mensen dan vaker binnen blijven én omdat ruimtes slechter worden geventileerd. Als je weerstand niet optimaal is heb je meer kans om verkouden te worden. Omdat een verkoudheid door een virus wordt veroorzaakt heeft een antibioticakuur geen zin. Maar wat werkt wel?

Tips bij verkoudheid

Een verkoudheid is over het algemeen niet ernstig, toch wil je er zo snel mogelijk vanaf zijn. Ben je verkouden? Met deze tips verkort je de duur van een verkoudheid!

Was regelmatig je handen

Geef virussen geen kans: was regelmatig je handen en vergeet ook niet de kranen, lichtknopjes en deurklinken schoon te maken. Zo voorkom je voor een groot deel verdere verspreiding van het virus én het helpt ook herbesmetting te voorkomen.

Zorg voor frisse lucht

Zorg voor een goede ventilatie in huis, school of op kantoor. Zet regelmatig een raam open voor frisse lucht. Ook kun je een room spray gebruiken die de lucht zuivert én etherische oliën bevat die kunnen helpen bij verkoudheid. Dankzij een frisse, zuivere lucht vermindert het aantal virussen in de ruimte en verhoog je de luchtvochtigheid, wat weer goed is voor de slijmvliezen.

Gebruik een isotone zoutoplossing

Als je verkouden bent, raken de slijmvliezen in je neus ontstoken en gaan ze opzwellen. Dit heeft invloed op de trilhaartjes in je neus. De trilhaartjes zorgen er voor dat vuildeeltjes in de neus worden opgevangen en naar de keel getransporteerd worden. Maar als je neusslijmvliezen ontstoken zijn, kunnen deze trilhaartjes hun werk niet meer goed doen.

Een zoutoplossing zorgt ervoor dat de zwelling in je neus minder wordt, maar maakt daarnaast ook de trilhaartjes los, waardoor bacteriën en vuildeeltjes worden afgevoerd. Zo kun je weer beter ademhalen. Je kunt een kant-en-klare neusspray kopen, maar ook een zoutoplossing zelf maken.

Drink veel water en kruidenthee

Door goed te drinken zorg je ervoor dat afvalstoffen beter uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Drinken is altijd goed, maar koffie en alcohol kun je in dit geval beter laten staan. Kies voor water of een kruidenthee. Thee met gember en citroen, of met gember en steranijs helpen goed bij verkoudheid.

je weerstand boosten met vlierbessensiroop

Geef je weerstand een boost

Eerder deelde ik al tips hoe je je weerstand kunt verbeteren. Wat bij mij persoonlijk echt heel goed werkt is bij de eerste tekenen van verkoudheid regelmatig een vlierbessendrankje in te nemen, bijvoorbeeld van Sambucol. Vlierbessen zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten, die helpen je weerstand te verhogen. Het smaakt overigens nog lekker ook 🙂

Kruip vroeg onder de wol

Je zult het wel herkennen: als je kop vol met snot zit zul je je lamlendig en moe voelen en je niet zo goed kunnen concentreren. Jezelf rust gunnen is dan ook heel belangrijk. Ga lekker op tijd in bed en zorg dat je in ieder geval een goede nachtrust te pakken hebt. Dit zal er ook voor zorgen dat je je weer snel beter voelt!

hoestdrankmakers

Last van hoesten? Gebruik een natuurlijke kruidensiroop

Heb je -naast een snotneus- ook last van je keel of moet je steeds hoesten? Dan kan een kruidensiroop helpen verzachten. Zelf gebruik ik de ambachtelijke kruidensiropen van De Hoesdrankmakers erg graag; die zijn lekker van smaak en bevatten geen chemische meuk. De natuurlijke hoestdranken zijn verkrijgbaar in vier smaken en te gebruiken bij alle soorten hoest. Of je veel last van slijm hebt of juist van een droge kriebelhoest: ze helpen hoest te verlichten en je keel te verzachten. Verkrijgbaar in de smaken ‘Drop’, ‘Tijm’, ‘Althea & Tijm’ en ‘Honing & Tijm’. De prijzen variëren van 5 euro tot 8,95.

Wat is jouw ultieme tip bij verkoudheid?

Photo by Alexandre Croussette on Unsplash

You Might Also Like...

2 Comments

  • Jenn
    9 oktober 2018 at 09:14

    Fijne tips! Ga ik onthouden voor als mijn hoofd weer eens vol met snot zit.

  • Jessica J.
    16 november 2018 at 13:59

    Ugh, ik zit al bijna twee weken met een droge hoest. Die siropen van De Hoestdrankmakers klinken ideaal!

Leave a Reply