Health

Je weerstand boosten doe je met deze 5 eenvoudige tips!

Weerstand boosten, 5 tips

Ik zie het overal om me heen: veel mensen zijn snotterig en ziek, wat natuurlijk helemaal niet zo gek is rond deze tijd van het jaar. Het hoort er ook een beetje bij. Maar wil dat zeggen dat je er niks aan kunt doen? Nee zeker niet! Ook met een paar simpele stappen kun je snel je weerstand boosten, zodat je nét even wat sneller over die ene vervelende verkoudheid heen bent. Ik geef je 5 tips!

Je weerstand boosten

Het is vaak tijdens de wintermaanden dat mensen vatbaarder worden voor ziekte en verkoudheid. Helemaal een griepje of verkoudheid voorkomen lukt niet altijd. Sterker nog, ook ik had afgelopen dagen een griepje te pakken. Echter, wanneer je weerstand optimaal werkt, is het wél een stuk makkelijker voor het lichaam om virussen en bacteriën te lijf te gaan. Je bent er dan sneller weer vanaf. Kortom, je weerstand boosten heeft zeker effect!

Tip 1: Zorg voor rust en voorkom stress indien mogelijk

Zorg voor een goede nachtrust. Ik weet uit eigen ervaring dat stress en slaaptekort en funest is voor je weerstand. Ik ben na een stressvolle periode veel vatbaarder voor ziekte. Een momentje voor jezelf inlassen om te kunnen ontspannen is zo nu en dan erg fijn. Ga bijvoorbeeld eens een keer floaten, doe aan yoga of neem eens een heerlijke massage om stress te lijf te gaan.

Wat misschien nog wel belangrijker is: wees je bewust van de factoren in je leven die stress veroorzaken. Dat je stress kunt ervaren bij ingrijpende gebeurtenissen is redelijk voor de hand liggend. Maar er kunnen ook kleinere, minder ernstige factoren zijn die een onrustig gevoel bij je op kunnen roepen. Waar ik persoonlijk nou echt gestresst van raak zijn zaken die blijven liggen, klusjes die ik steeds maar voor me uit blijf schuiven. Je weet wel, een hele maand aanhikken tegen een belastingaangifte bijvoorbeeld. Of die ene instantie die je nog steeds moet bellen. Met andere woorden: pak dit soort rotklusjes meteen aan, dit scheelt namelijk een hoop stress en onrust in je lijf en leven (yep, dit is meteen een note to self).

Tip 2: Denk aan een goede hygiëne

Wist je trouwens dat bacteriën/virussen zich vooral op deurkrukken op openbare plaatsen bevinden? Ik zag laatst een collega met keukenpapier de toiletdeur openmaken. Ik vond dat in eerste instantie een beetje overdreven. Maar ze zei dat ze na haar zoveelste verkoudheid maar mee begonnen is, aangezien deurkrukken vaak een bron van bacteriën zijn. Tja, daar heeft ze natuurlijk wel een punt. Ik denk daar zelf nooit zo over na. Ik was gewoon mijn handen nadat ik naar het toilet ben geweest en ik ga er dan vanuit dat het goed zit. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat een ander ook zijn/haar handen wast. Dus zeker bij openbare toiletten kan het geen kwaad om een beetje extra hygiëne in acht te nemen. De W.C’s zelf zijn vaak redelijk schoon, deurkrukken zijn dus het ergst!

Oh en andere plaatsen die een broeinest van bacteriën zijn, zijn vaatdoekjes, kranen, koelkastdeuren, je toetsenbord en mobieltjes (heb je al smetvrees? ;-))

Tip 3: Eet gezond, denk aan je vitamientjes.

Dit klinkt natuurlijk als zeer vanzelfsprekend, want we weten allemaal wel dat gezonde voeding van belang is voor een goede weerstand. Vitamines, en dan voornamelijk vitamine C, werken erg goed om je weerstand te boosten. Vitamine C helpt namelijk witte bloedlichaampjes te vormen die ziektekiemen te lijf gaan. Hoe meer witte bloedlichaampjes, hoe beter je weerstand. Het kan je zeker helpen de duur van een verkoudheid te verkorten. Vitamine C komt o.a. voor in rode paprika, bessen, citrusfruit, aardappelen, broccoli en boerenkool.

Maar… vergeet zeker vitamine D niet! Ook deze vitamine is zeer belangrijk, óók als het om het boosten van je weerstand gaat. Tijdens de wintermaanden zie je toch veel minder zonlicht, waardoor de aanmaak van vitamine D ook een stuk minder is. Vitamines slikken kan tijdens de koude maanden zeker geen kwaad. Ik slik zelf vitamines van Orthica, deze bevallen mij erg goed.

Tip 4: Kom regelmatig buiten

Frisse lucht is goed voor je. En door een wandeling te maken doe je toch weer vitamine D op, wat weer goed is voor je weerstand. Door lekker buiten te bewegen (fietsen, wandelen, hardlopen), maakt je lichaam meer zuurstof aan. En je wordt er rozig van, dus je slaapt er ook beter door. Win win!

je weerstand boosten met vlierbessensiroop
Tip 5: Neem vlierbessensiroop voor extra weerstand

Ik was laatst op een event aanwezig waar ik in aanraking kwam met Sambucol, een firma die producten op basis van vlierbessen heeft ontwikkeld die je weerstand boosten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vlierbessen een antivirale werking hebben, waardoor griep en verkoudheid met 3 dagen verkort kan worden. Wij hebben thuis dit product getest en ik moet zeggen dat ik het idee hebt dat het echt werkt! Ik was namelijk binnen twee dagen opgeknapt van mijn griep en van mijn verkoudheid af.

Uiteraard kun je vlierbessensiroop ook zelf maken, dit wil ik zelf ook graag eens proberen. Dan zal ik eerst moeten zien te achterhalen waar ik de vlierbes vinden kan. Tot die tijd houden wij het op Sambucol!

Wat is jouw ultieme weerstand boost tip?

Dit artikel bevat een product dat ik ter review ontvangen heb

4 Comments

Ik schrijf op greenblush.nl over green beauty, duurzame lifestyle, gezondheid, vega(n) voeding en minimalisme.

Previous Post
25 oktober 2016
Next Post
25 oktober 2016

4 Comments

 • Mariëlle | Me-licious

  Wat een goede tips. Ik denk dat de meeste mensen met dit weer last hebben van hun weerstand de overgang van warm naar koud is ook wel groot. Die vlierbessensiroop kende ik nog niet en ga ik eens proberen!

 • Galina

  Interessant van die vlierbessensiroop. Ik wist dat mensen het lekker vinden, maar wist niet dat het ook echt dusdanig positieve effecten op de gezondheid kan hebben. Wil het zelf ook eens maken, dus mocht je het uitzoeken, dan ben ik heel benieuwd!!

  • Greenblush

   Ik laat het je weten! Vlierbessen schijnen vrij veel in de natuur voor te komen, dus wil volgend jaar een eigen batch maken 🙂

 • Kim

  Yum vlierbessensiroop, zo lekker! Wat zijn er veel mensen ziek hè.. Volgens mij is mijn weerstand redelijk goed, want ik ben ongeveer 1x per jaar/twee jaar echt zwaar verkouden haha.

Leave a Reply

Instagram

 • Afvallen is één ding, op gewicht blijven is een ander verhaal. De meeste dieetboeken gaan vooral over voeding, maar de psychologische oorzaken van overgewicht zijn hierbij vaak onderbelicht. Iedereen heeft zo zijn triggers en valkuilen en zolang je hier niet bewust van bent verval je snel in oude gewoontes. Het boek @nooitmeeraankomen geeft veel info, tips en handvatten om blijvend af te vallen en een jojo-effect te voorkomen. Lees mijn review via #linkinbio 💚 . .#nooitmeeraankomen #weightloss #weightlossjourney #review #diet # @afslankstudiosupershape #mindset #goals #weightlosstransformation #weightlossmotivation #selfcare #2019goals #selflove #mindfullness #shape
 • Lunch! Fritatta met restjes groente. Gezond én lekker! Ik neem dit ook wel eens mee naar het werk 😊 . #lunch #whatieatinaday #veggies #vega #vegetarian #fritatta #food #healthyfood #lowcarb #zerowaste #health #healthyfood #mealprep #weightloss #weightlossjourney #foodpic
 • Bye bye droge winterhuid ❄⛄🌧 Vandaag kan je nog meedoen aan de #winactie van @weledanl, zie mijn vorige #weleda post! #weledaambassadeur #wateetjehuidvandaag #organic #skinfood #bodybutter #greenblogger #greenbeauty #greenlifestyle #beauty #beautyproducts #bblogger #dutchblogger #discoverunder5k #gekregen #giveaway #winacties
 • ⭐ WINACTIE ⭐I 💚 de nieuwe Skin Food producten van @weledanl! Skin Food creme is een multifunctioneel product voor gezicht én lichaam en perfect om een droge/schrale winterhuid voeding te geven en bestaat al sinds 1926. Nieuw zijn de Skin Food body butter (mijn favoriet!), lippenbalsem en Skin Food light creme. Ben je benieuwd naar deze producten? Je maakt kans om ze te winnen! Wat moet je hiervoor doen? . Deel in de comments hieronder jouw huidverzorgingtips tegen een droge winterhuid. Let op: meedoen kan t/m morgenavond 21.00 uur! . . #wateetjehuidvandaag #weleda #weledaambassadeur #skincare #winter #skinfood #winteressentials #loveit #greenbeauty #greenblogger #ecobeauty #flatlay #beauty #bblogger #winactie #giveaway #gekregen
 • *M I N I - R E V I E W*De afgelopen weken testte ik een aantal natuurlijke verzorgingsproducten van @urtekram, namelijk een shampoo, conditioner, douchegel en bodylotion uit de Nordic Birch lijn. . Birch (= berkenblad) heeft een mild reinigende werking, maar werkt ook kalmerend en heeft vochtherstellende eigenschappen voor huid en haar. . Wat ik van de producten vind? . * de shampoo en douchegel schuimen ontzettend goed! * de shampoo is helemaal top! Reinigt goed, geeft lekker veel volume aan mijn haar. * De conditioner is niet te zwaar, dit vind ik erg prettig, anders wordt mijn haar zo slap. Geen last van dus en de puntjes voelen goed gehydrateerd aan. * De bodylotion is vrij licht en trekt vlot in. Niet voedend genoeg voor extreem droge winter huidjes, maar voor de normale huid prima. * De producten hebben een neutrale geur: persoonlijk had de geur voor mij iets sterker mogen zijn, maar hey, als je niet van sterke geuren houdt is het denk ik echt wat voor jou! . 💯% natuurlijk, biologisch, met leaping bunny logo en vegan logo ⭐⭐⭐⭐ . . . #vegan #urtekram #hair #body #haircare #nordic #danish #organic #birch #bodycare #bbloggers #beauty #greenblogger #dutchblogger #discoverunder5k #eco #greenlifestyle #natural #review #pink #ecolifestyle #flatlay #beautyproducts #gekregen
 • Ben je op zoek naar duurzame cadeau inspiratie? De amandel giftset van @weledanl is het perfecte duurzame kerstcadeau 💚 . . . #weleda @weledanl #weledawinterproof #christmas #gift #present #xmas #xmastree #kerst #giftset #kerstmis #almond #amandel #greenbeauty #ecobeauty #crueltyfreebeauty #crueltyfree #greenblogger #bblogger #discoverunder5k #duurzaam #sustainable #organic #gekregen #weledaambassadeur #instabeauty #inspiration

Follow Me!