floaten bij floatcenter amsterdam
Duurzame lifestyle

Ik ging floaten bij Floatcenter Amsterdam, dit is mijn ervaring!

Vorige week had ik een mega drukke en best wel een stressvolle week. Het was druk op het werk, ik had ’s avonds veel afspraken buiten de deur. Thuis zat ik met snotterige, hangerige kinderen die niet wilden slapen en ik had nog een brandje te blussen bij een vereniging waar ik bij zit. Toen ik de mogelijkheid kreeg om een keertje te komen floaten bij Floatcenter Amsterdam om te ontspannen hoefde ik mij dat niet twee keer laten vertellen. Natuurlijk wilde ik dat! Dus daar ging ik dan, afgelopen zondagmiddag, op weg naar Amsterdam!

Floaten, wat is dat precies?

We kunnen allemaal wel eens een moment van rust en ontspanning gebruiken. Floaten is een goede manier om dit te bereiken. Wanneer je gaat floaten wil zeggen dat je gewichtsloos en zonder prikkels van buitenaf in een zoutwaterbad verblijft. Dankzij de toevoeging van epsom zout is het water zo zout dat je erop blijft drijven. Net alsof je in de Dode Zee aan het zwemmen bent! Dankzij je gewichtloosheid kan je lichaam totale ontspanning bereiken, zodat je na een uurtje floaten je weer volledig zen voelt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een uurtje floaten gelijk staat aan 5 uur slaap! Floaten is daarom ideaal voor drukke (aanstaande) mama’s, voor zakenmensen, (top)sporters, bij lichamelijke klachten en stress. Eigenlijk voor iedereen die wel een wellness- en ontspanningsmoment kan gebruiken.

floaten

Capsule of floatroam?

Tijdens het floaten ervaar je zo min mogelijk prikkels van buitenaf. Dat betekent dus drijven in stilte, in het donker, in een afgesloten ruimte. Scary? Nee hoor. Ok, bij de meeste floatcentra lig je in een speciale floatcapsule die wellicht een licht claustrofobisch effect op je kan hebben. Het grote voordeel van floaten bij Floatcenter Amsterdam is dat je niet in een capsule ligt, maar in een floatroom verblijft. In de floatroom heb je de volledige controle. De deur kan gewoon open, het licht mag aanblijven en je kan er ten alle tijde gewoon uitstappen. Ik heb er echter voor gekozen om gewoon met de deur dicht en het licht uit te floaten. Met zo min mogelijk prikkels dus, zoals aangeraden wordt.

Floaten bij floatcenter Amsterdam: mijn ervaring

Voordat je met floaten begint krijg je een duidelijke uitleg. Je hebt een eigen douche, kleedruimte en floatroom tot je beschikking. De ruimtes zien er keurig netjes en schoon uit. Wanneer je na het douchen in de floatruimte stapt, voelt het er lekker warm aan. De ruimte wordt namelijk constant verwarmd tot 37 graden, zodat het gelijk is aan je lichaamstemperatuur. Tijdens de eerste 10 minuten van je floatsessie hoor je een ontspannend muziekje, zodat je al een beetje kunt ontspannen en de overgang naar totale stilte niet zo groot is.

Dankzij het zoute water blijf je lekker drijven en komt je lichaam tot rust. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat er zout water in je oren komt, want je krijgt oordopjes tot je beschikking. Ik ging in eerste instantie met het licht aan floaten, maar al snel heb ik het licht uitgedaan. Dat was wel heel donker, want ik zag letterlijk niks. Onprettig vond ik het niet, eigenlijk wel fijn, even tijdelijk totaal afgesloten zijn van alles en iedereen.

floaten amsterdam

Ennn ontspannen maar!

Ik ben iemand die vrij makkelijk kan loslaten en tot ontspanning kan komen, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen zo geldt. Ik had eigenlijk wel verwacht dat ik in slaap zou vallen in de tussentijd, maar dat is niet gebeurd. Dat zal ook wel met het tijdstip te maken hebben, want ik was er op een zondag middag. Zou ik ’s avonds vanuit mijn werk gegaan zijn, was ik waarschijnlijk binnen no time weg 🙂

Het ontspannen lukte mij in eerste instantie prima, alhoewel dat later wel wat lastiger werd vond ik. Naarmate de sessie vorderde voelde ik mij eigenlijk steeds energieker en opgeladen worden. Ik kreeg namelijk echt zin om weer aan de slag te gaan en dingen te gaan doen. Op het moment dat ik dacht: ok, nu vind ik het wel weer genoeg geweest, ging de muziek weer aan en was het tijd om rustig aan weer uit de floatroom te stappen. Perfecte timing dus!

De rest van de dag voelde ik mij kalm en energiek tegelijkertijd. Mentaal en lichamelijk voelde ik mij uitstekend zelfs. De spieren in mijn schouders die een beetje vastzaten voelden weer ontspannen aan. De vermoeidheid in mijn hoofd verdween en maakte plaats voor rust. Ik voelde mij dus niet loom, heb gewoon mijn dag weer op kunnen pakken en mijn dingetjes kunnen doen. Op een relaxte manier, dat wel!

Nog wat praktische tips

 • Trek gemakkelijke kleding aan. Je verblijft namelijk in een warme ruimte en na het floaten/douchen is het wat lastig om je weer aan te kleden. Ik had een nepleren broek aan, die bleef dus mooi aan mijn benen plakken 😉
 • Je hoeft geen shampoo/conditioner/douchegel mee te nemen. Ook is er een badjas en handdoek aanwezig. Misschien wil je zelf nog slippers en een bodylotion meenemen.
 • Neem een flesje water mee! Toch fijn als je wat te drinken tot je beschikking hebt.
 • Het floaten heeft meer effect naarmate je het vaker doet. De eerste keer floaten is altijd nog een beetje onwennig, maar volgens Floatcenter wordt ontspannen makkelijker als je het vaker gedaan hebt.

Ik vond het een heerlijke ervaring en ik zou het zo weer doen! Ben je ook benieuwd geworden naar floaten? Via de website van Floatcenter lees je alle benodigde informatie. En woon je niet in de omgeving van Amsterdam? Er zijn meerdere filialen, dus wie weet is er ook één bij jou in de buurt!

Heb jij al ervaring met floaten? 

Update 2019: inmiddels lijken de website en social media kanalen van floatcenter niet meer actief te zijn. Wil  je toch graag kennismaken met floaten? Neem dan eens een kijkje op de website van Koan Float

You Might Also Like...

13 Comments

 • Jessica J.
  19 oktober 2016 at 10:56

  Dit lijkt me zo ontzettend fijn en relaxerend om te doen. Ik zou ook liever een floatroom zoals deze bezoeken en niet in een afgesloten capsule ‘opgesloten’ zitten. Volgens mij werkt dat juist contraproductief.

 • Carlijn
  19 oktober 2016 at 11:46

  Hoe je het beschrijft, klinkt het heerlijk en ik geloof echt dat het ontstressend kan werken, maar het is niet voor mij. Ik kan me totaal niet ontspannen in dat water. Toen ik de tweede keer zout water in mijn ogen kreeg en een uur lang prikogen had, was de lol er voor mij helemaal af haha. Misschien nog eens een derde poging wagen…

 • Inge
  19 oktober 2016 at 15:58

  Ik had geen idee wat het was. Weer wat geleerd! Ik heb geen claustrofobie maar van de eerste foto kreeg ik toch een beetje de kriebels. Het lijkt mij wel een hele fijne ervaring!

 • Greenblush
  19 oktober 2016 at 20:26

  Haha ik kan me er wel iets bij voorstellen hoor, dat je er de kriebels van krijgt 🙂 Gelukkig is het bad zelf behoorlijk ruim, dus tijdens het floaten zelf heb ik absoluut geen benauwend gevoel ervaren.

 • Greenblush
  19 oktober 2016 at 20:27

  Prikogen, nee dat is zeker niet relaxed nee! Ik gebruikte een nekkussentje en had geen last van water in mijn ogen. Misschien is dat een idee?

 • Greenblush
  19 oktober 2016 at 20:28

  Ja ik denk dat je wel een punt hebt. Ik heb natuurlijk geen ervaring met een capsule, maar ik vind een floatroam wel een veel prettiger idee!

 • Natasja
  19 oktober 2016 at 21:19

  Oh, wat klinkt dit zalig! De floatroom ziet er heel prettig uit, ik heb een keer in zo’n capsule gefloat, maar dat vond ik toch een beetje benauwend.

 • Anna Gerrie
  20 oktober 2016 at 18:10

  Oh dit lijkt mij echt heerlijk! Ik ga eens kijken of er ook zo’n ruimte in Friesland is 🙂

 • Bo
  21 oktober 2016 at 09:33

  Heb het nog nooit gedaan maar ga het zeker een keertje doen, ben door jou helemall enthousiast geworden 🙂

 • Marlies
  24 oktober 2016 at 17:08

  Ik wil al zo lang floaten, maar elke keer blijf ik het maar uitstellen. Het klinkt in ieder geval veelbelovend!

 • Claire van Vrijberghe de Coningh
  25 oktober 2016 at 16:18

  Alleen al van je review wordt ik zen. Heerlijk geschreven! Hoelang heb je het ontspannen gevoel vast kunnen houden?

 • Greenblush
  1 november 2016 at 19:23

  Een paar dagen. Maar ik denk dat het makkelijker wordt en het ontspannen gevoel langer aanhoudt als je vaker geweest bent.

 • Rob
  17 november 2019 at 19:27

  Kan het iedereen aanraden, en ga mee met de schrijfster:
  Ga ook de eerste keer voor “Total black out”: Deur/Deksel dicht, licht uit en muziek uit.
  Wat meer ervaring/lef?
  Sluit je ogen en breng voorzichtig je armen boven je hoofd tot ze elkaar raken.
  Door je veranderende balans, zakt je hooft verder in het water tot alleen je neus en mond er nog boven uitsteken.

Leave a Reply