duurzaam leven volgens tessa Awkward Duckling
Duurzame lifestyle

Interview: duurzaam leven volgens Tessa van Awkward Duckling

10 oktober is het alweer de tiende editie van Dag van de Duurzaamheid. Een goede gelegenheid om weer eens stil te staan hoe duurzaam we leven en wat wij hier nog in kunnen ondernemen. Hoe leuk en leerzaam om erachter te komen hoe een ander dit doet. Dit keer een interview met Tessa van Awkward Duckling. Hoe duurzaam is zij?

Stel jezelf voor. Wie ben je, wat doe je en waar gaat je blog Awkward Duckling over?

Ik ben Tessa, 35 jaar oud en woonachtig in Deventer samen met mijn man en twee kinderen. Ik schrijf sinds 2014 op mijn blog Awkward Duckling over bewust en duurzaam leven. Ik wil met mijn blog laten zien dat duurzaam leven helemaal niet stoffig, duur of moeilijk hoeft te zijn.

Wat was voor jou de reden om duurzamer te leven?

Ik begon mij te verdiepen in duurzaamheid toen ik zwanger was van mijn eerste kind. Zoals elke ouder wil ik het beste voor mijn kinderen en tijdens een zwangerschap ga je dan op zoek naar de beste keuzes op het gebied van voeding, verzorging en opvoeding. Er ging een wereld voor mij open en bij elke stap die ik zette, leerde ik weer meer bij. Ik werd ineens heel erg met mijn neus op de feiten gedrukt en leerde in korte tijd enorm veel over pesticiden, BPA, dierproeven, klimaatverandering, palmolie, de bio-industrie, noem het maar op. Om al deze kennis een plek te geven en actief te zoeken naar manieren om het beter te doen, begon ik mijn blog Awkward Duckling.

Hoe ben je toen met duurzaamheid begonnen? En met Awkward Duckling?

We zijn heel geleidelijk aan duurzamer gaan leven. Het begon met bewuste keuzes op het gebied van voeding. We kozen vaker voor biologisch, werden ons bewust van het seizoenaanbod en de lokale producten en we gingen steeds minder vlees en vis eten. Uiteindelijk hebben we bewust gekozen om als gezin vegetarisch te eten en zijn we nu heel bewust aan het minderen met zuivel, eieren en andere dierlijke ingrediënten.

Ook in de badkamer voerden we al snel een aantal belangrijke veranderingen door. Zo wilde ik niet langer meer producten gebruiken die op dieren zijn getest en kopen we meestal biologische en natuurlijke producten. Tegenwoordig proberen we ook te minderen op verpakkingsmaterialen en kiezen we vaker voor soap bars en producten die écht lang meegaan.

Natuurlijk sijpelt het groen doen uiteindelijk door in alle keuzes die je maakt. Zo kopen we veel minder spullen en kiezen we waar mogelijk voor tweedehands. We maken steeds meer producten zelf en kiezen bij onze aankopen zoveel mogelijk voor producten die duurzaam zijn geproduceerd en lang meegaan. Zelfs bij de aankoop van ons nieuwe huis was duurzaamheid een belangrijke factor. We willen zo duurzaam mogelijk wonen en we hebben bewust voor een huis gekozen waar we de ruimte en mogelijkheden hebben voor diverse aanpassingen. Duurzamer leven is een continu proces en elke dag leer ik wel iets bij door de research die ik doe, de groene bloggers die ik volg of de documentaires die ik kijk. Deze inspiratie vertaal ik weer naar Awkward Duckling. 

Op welk gebied wil je wel groener worden, maar lukt het nog niet zo goed?

Het nadeel van duurzaam willen leven is dat het áltijd beter kan. Het is dan ook ontzettend belangrijk om niet uit het oog te verliezen wat voor stappen je al hebt gezet. Natuurlijk stel je wel doelen voor jezelf. Wij hebben bijvoorbeeld momenteel een erg oude auto die in geen enkel opzicht zuinig is. We hebben lange tijd geen auto gehad, maar met twee kleine kinderen is dat heel moeilijk vol te houden. Vooral als de school een flink eind weg is en je nog wel eens door het land reist om familie en vrienden te bezoeken. Deze auto hebben we gelukkig nog maar even; binnenkort hebben we een auto die heel wat duurzamer in gebruik is en dat is toch weer een klein beetje winst.

Op het gebied van kleding wil het wat betreft duurzaamheid nog niet altijd even goed lukken, zowel voor mijzelf als voor de kinderen niet. Ik heb een periode gehad dat ik veel tweedehands kocht voor iedereen, maar de laatste tijd is dat wat minder geworden en kies ik toch vaker weer voor kleding van grote ketens uit gemakzucht. Gelukkig doen we wel ontzettend lang met kleding, kopen we niet veel en geven we het ook weer door aan anderen. Dat scheelt qua impact, maar we kunnen hier zeker nog duurzamer in worden.

Welk advies zou je andere mensen geven die willen beginnen met duurzamer leven?

Ik denk dat ik uit ervaring kan zeggen dat het belangrijk is om prioriteiten en doelen te stellen. Als je je verdiept in duurzamer leven, kan het heel overweldigend voelen. Soms zelfs zó overweldigend, dat je liever niets onderneemt. Maar íets doen is altijd beter dan niets doen en daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen voor jezelf. Wat vind je nu écht belangrijk? Is dat fair fashion, dierproefvrije producten, duurzaam reizen of plantaardig eten? Stel prioriteiten en vervolgens doelen op. Als je duurzamer wilt gaan leven is het belangrijk om dit in kleine stapjes te doen. Zo is de verandering makkelijker door te voeren en heel goed vol te houden. En een heleboel kleine positieve veranderingen maken uiteindelijk toch heel veel verschil.

In hoeverre probeer je een duurzame lifestyle binnen je gezin na te streven? Waar loop je tegenaan?

De keuzes die ik maak op het gebied van duurzaam leven hebben eigenlijk direct invloed op het hele gezin. Zonder mijn gezin zou ik die keuzes niet kunnen maken omdat ik niet alleen besluit voor mijzelf, maar voor vier mensen. Ik ben er, binnen het gezin, wel het meeste mee bezig en daarom komen de veranderingen ook veelal vanuit mij, maar vooralsnog werken we samen aan een duurzamer leven. Omdat de keuzes die ik maak effect hebben op het hele gezin, zijn er ook dingen waar de andere gezinsleden niet zo enthousiast van worden. Zo wilde ik graag gebruik maken van wasbare luiers, maar dit vond mijn man geen succes. Als we het niet eens kunnen worden, zoeken we simpelweg naar een andere oplossing.

Wat vind je (wat duurzaamheid betreft) belangrijk om aan je kinderen mee te geven? Zijn ze (al dan niet bewust) met duurzaamheid bezig?

Mijn kinderen weten eigenlijk niet beter dan dat we zo leven. Ze zijn ook nog erg jong, 4 en 2 jaar oud, en hoe wij leven is normaal in hun optiek. Mijn kinderen eten vegetarisch, spelen met tweedehands speelgoed, ruimen samen met mij regelmatig zwerfafval op en hebben respect voor alles dat groeit en bloeit. En ze hoeven daarbij gelukkig niets te missen en zich niet ‘anders’ te voelen of te gedragen dan andere kinderen. Dat is natuurlijk ook hoe je het als ouder het liefst ziet: dat duurzaam en bewust leven niet meer dan normaal is.

Dankjewel voor je tijd Tessa! Volg Tessa via haar blog Awkward Duckling. 

Photo by Nikola Jovanovic on Unsplash

You Might Also Like...

9 Comments

 • Mariëlle
  7 oktober 2018 at 15:04

  Wat leuk om te lezen! Ik herken me ook heel erg in dat gevoel dat het altijd beter kan haha!

 • Jessica J.
  8 oktober 2018 at 12:05

  Zo interessant, deze duurzame interviews! Ik kende Tessa nog niet, maar ben haar blog meteen gaan volgen.

 • WEcotip
  9 oktober 2018 at 16:34

  Fijne samenwerking, deze interviews! Ik probeer ze allemaal te lezen, zo ontdek ik ook nog een paar nieuwe bloggers 🙂
  Wat ik soms nog wel een beetje mis in het duurzaamheidsverhaal, zijn de mannenstemmen. Doen er ook mannelijke bloggers mee aan deze interviews?

 • Djuli
  10 oktober 2018 at 13:44

  Ik vind haar zo inspirerend! Ook heel leuk om te volgen op Instagram 🙂

 • Greenblush
  12 oktober 2018 at 11:12

  Ja, ben ik helemaal met je eens!

 • Greenblush
  12 oktober 2018 at 11:15

  Aan deze interviews niet, maar er zijn wel een aantal mannelijke bloggers die over duurzaamheid bloggen! Ken je Het Groene Broertje en Expeditie Flow al?

 • Greenblush
  12 oktober 2018 at 11:15

  Leuk!

 • Greenblush
  12 oktober 2018 at 11:17

  Ja hè, er is altijd verbetering mogelijk, ik herken het ook. Nou ja, één ding tegelijkertijd zullen we maar zeggen!

 • Mirjam Hart
  13 oktober 2018 at 10:53

  Leuk zeg, dit interview! Ik volg Tessa al een tijdje en mijn duurzame pinterest bord is volgens mij voor de helft gevuld met haar artikelen 🙂

Leave a Reply