fuck it mentaliteit
Duurzame lifestyle

Hoe overleef je het moederschap? Met de Fuck it mentaliteit!

‘Je moet gewoon eens wat vaker ‘fuck it’ zeggen’, zei Simon tegen mij nadat ik de zoveelste huilbui had omdat ik weer eens overspannen dreigde te raken. ‘Geloof me nou maar, het werkt echt!’. Ik moet toegeven dat hij gelijk heeft. Ik denk het tegenwoordig regelmatig bij tegenslag, drukte en stress. Oh so simpel, maar super doeltreffend!

En het lucht op.

Want weet je, we moeten al zoveel. Of je nu moeder bent of niet, de druk om te presteren ligt gewoon enorm hoog. Nou ben ik van mening dat met hard werken niet zoveel mis is, zolang je ook goed kunt ontspannen. Je moet jezelf ook weer kunnen opladen. En daar ligt nu bij veel mensen nou juist het probleem.

Het is heel eenvoudig; we hebben een beperkte hoeveelheid aan energie (de één heeft wat meer dan de ander) en dit kun je in bepaalde mate verdelen. Op een gegeven moment raakt je batterij leeg leeg en moet je bijtanken. Doe je dit niet, dan ontwikkel je klachten. Het is net als geld; want wanneer je meer geld uitgeeft dan er binnenkomt, ontstaat er een schuld. En in het geval van energie werkt het net zo. Wanneer je jezelf overal druk om maakt of de boel ten koste van alles onder controle wil houden, ontwikkel je stress, heb je last van vermoeidheid en een overduidelijk energietekort. Trust me: been there, done that. Totdat ik besloot dat zoveel stress gewoon niet nodig is en vaker ‘fuck it’ ging zeggen. Want zeg nou zelf; het leven is toch veel meer waard dan alleen maar gestresst en overspannen te zijn?

Zeg eens wat vaker ‘Fuck it’

Even kort over mezelf: ik ben moeder van twee kinderen van 7 en bijna 4. Ik werk, onderhoud daarnaast deze blog wat al bijna een fulltime baan op zich is, heb een huishouden te runnen, mijn man is veel van huis waardoor de opvoeding voor een groot deel op mijn schouders komt en daarnaast wil ik ook sporten, gezond eten, afvallen en een sociaal leven onderhouden. En oh ja, ik ben ook nog actief in de ouderraad op school. Mijn kinderen zijn schatten, echt waar, maar niet bepaald ‘standaard’. Ik heb het er eigenlijk nooit over op mijn blog, maar mijn oudste is zowel met hoogbegaafdheid als autisme gediagnosticeerd. Ik klaag niet, maar alles bij elkaar is het niet altijd makkelijk. Al met al heb ik dus behoorlijk veel ballen in de lucht te houden. Maar goed… welke moeder heeft dat niet?

Ik ging dus stug door, totdat ik een aantal maanden geleden behoorlijk last kreeg van stress- en vermoeidheidsklachten. Toen moest ik dus wel pas op de plaats maken. Ik ging de controle loslaten, de boel de boel te laten en vaker fuck it zeggen. Of nou ja… denken dan. Ik moet natuurlijk wel het goede voorbeeld aan de kinderen geven 😉

De fuck it mentaliteit

Ik wil niet zeggen dat je door Fuck It te zeggen geen rekening met andere mensen moet houden, of dat je je kop in het zand moet steken, maar het helpt wél je situatie te relativeren. Bijvoorbeeld wanneer je door vermoeidheid, drukte en stress niet meer van voren weet dat je van achteren leeft. Het helpt je ook makkelijker met tegenslagen om te gaan. Je situatie kan je niet altijd veranderen, maar hoe je er mee omgaat wél. En om gewoon even lekker schijt te hebben aan de mening van anderen.

Zo weet ik inmiddels dat de boel onder controle willen houden niet eens zo zeer voor jezelf is, maar vaak voor de buitenwereld. Omdat je niet wil laten zien dat het eigenlijk te veel is. Of omdat je anderen niet wil teleurstellen of buiten de boot wil vallen.

Door Fuck It te zeggen blijf je dicht bij jezelf en laat je je leven minder door anderen bepalen.
Door Fuck it te zeggen voorkom je dat je in een negatieve spiraal terechtkomt.
Fuck it geeft vrijheid en opluchting.

Het helpt te relativeren, het maakt je situatie minder zwaar. Bovendien geeft het kracht en motivatie om iets aan je houding te doen, in plaats verzuchten hoe zwaar en oneerlijk leven is. En ook niet onbelangrijk: door zelf te ontspannen zijn je kinderen óók een stuk relaxter en beter hanteerbaar.

Is je huis één grote zooi? Jammer, maar geen wereldramp. Brand is erger. We hebben rust ook gewoon nodig. Ik ben 1000x liever een relaxte moeder dan een overspannen moeder. Ik ben er klaar mee om me over allerlei onbenulligheden druk te maken.

Over fuck it gesproken, ik heb twee boeken over dit onderwerp gevonden die ik graag zou willen lezen, namelijk ‘the subtle art of not giving a fuck’ van Mark Manson* en  ‘Fuck it’ van John Parkin*. Heeft iemand van jullie toevallig één van deze boeken gelezen? Ik ben namelijk benieuwd wat jullie hiervan vinden!

*Dit is een affiliatelink.

 

 

You Might Also Like...

10 Comments

 • Sofie
  16 juli 2017 at 11:06

  Mooi dat je de dingen leert loslaten. Daar zouden veel mensen bij gebaat zijn, denk ik!

 • Mariëlle
  16 juli 2017 at 13:00

  Hopelijk lucht het ook op om hier over te schrijven 🙂 Ik ben wel geen moeder, maar ben ook altijd druk druk druk. Maar ik kan wel goed naar mijn lichaam luisteren gelukkig.

 • Resaarcle
  16 juli 2017 at 23:35

  Goed idee, wat vaker de boel de boel laten. Ik las net op een andere blog de gevleugelde woorden ‘stof eet geen boterhammen’. Die ga ik alvast onthouden!

 • Greenblush
  17 juli 2017 at 21:39

  Dat is een leuke inderdaad! 🙂

 • Greenblush
  17 juli 2017 at 21:44

  Naar mijn lichaam luisteren kan ik gelukkig ook goed. Het betekent in mijn geval wel dat ik niet alles kan doen wat ik wil doen. Soms is dat wel even balen, maarik ben liever uitgerust en vrolijk dan oververmoeid en chagerijnig 🙂

 • Greenblush
  17 juli 2017 at 21:45

  Mensen zijn er zo goed in om zichzelf allerlei verplichtingen op te leggen. Genieten is ook belangrijk!

 • Linda - Zaailingen
  18 juli 2017 at 14:22

  Ik vind een blog naast een baan al bijna alsof ik twee banen heb en dan ben ik niet eens zo’n sociaal type. Zo knap dat jij dat met een gezin weet te combineren! Lijkt me niet meer dan logisch dat het soms teveel is, maar ik hoop echt voor je dat je wat gaat hebben aan het relativeren en af en toe stapje terug doen. Gun het jezelf.

  Ik heb The subtle art of not giving a fuck bijna uit en hoewel ik meestal een beetje kriebels krijg van ‘zelfhulpboeken’ vond ik deze best inzichtelijk en daarnaast ook vermakelijk. Het sluit heel goed aan bij wat je hier zelf ook zegt en gaat dan nog even wat verder. Lijkt me voor jou zeker een aanrader!

  Welkom terug nog trouwens 🙂

 • Babs
  22 juli 2017 at 07:08

  Het boek van John Parkin heb ik gelezen en vond het een goed boek. Als het mij allemaal even teveel wordt dan denk ik inderdaad vaak “Fuck It” en dat helpt wonderwel. Gewoon even alles laten voor wat het is, werkt heel goed!

 • Greenblush
  22 juli 2017 at 09:18

  Dankjewel, dan ga ik het boek lezen, want ik word nu toch wel nieuwsgierig!

 • Greenblush
  22 juli 2017 at 09:20

  Dankjewel 🙂 ja, het is ook gewoon veel en je kan ook niet alles tegelijk doen. Ik ga het boek lezen, ik ben benieuwd!

Leave a Reply