project pan challenge
Green beauty

Mijn Project Pan Challenge voor 2017

In 2016 ben ik begonnen met minimaliseren en ik heb sindsdien al heel veel spullen opgemaakt, weggegeven en weggedaan. Ik weet niet wat het is, maar minimaliseren heeft op mij een verslavende werking. Het geeft zoveel voldoening! Toch ben ik er nog niet, ik heb nog een lange weg te gaan. Daarom ga ik nu verder met mijn volgende challenge: een project pan challenge!

Een Project Pan Challenge, wat houdt het in?

Mocht je denken dat ik het nou over koekenpannen, braadpannen of Peter Pan heb: sorry, dan moet ik je toch echt even teleurstellen. Een project pan challenge houdt simpel gezegd in dat je een bepaalde periode geen nieuwe beautyproducten koopt en je huidige producten helemaal opmaakt, voordat je iets nieuws aanschaft. Pan staat dan ook voor ‘de bodem raken’. Dus dat je bodem van het product ziet. In feite deed ik dit in de meeste gevallen al, een grote shopper ben ik namelijk niet. Het is zó zonde als je half aangebroken producten in de kast hebt staan waar je niks mee doet!

Mijn ervaring is dat shampoos en douchegels nog wel opgaan, maar make-up maak je nooit van z’n leven op. Althans, ik niet. Hoogstens een foundation of mascara of zo, maar verder? Een stash van 30 lipsticks hebben is misschien wel heel leuk, maar ga je het ooit allemaal gebruiken of opmaken? Ik denk het niet (for the record: zoveel lipsticks heb ik overigens niet).

Ik denk dat ik genoeg in spullen in huis heb liggen om de rest van het jaar door te komen. Afgezien van tandpasta, tandenborstels en misschien een keer in concealer/foundation dan. Hier heb ik namelijk geen voorraad van en zal ik dan tussendoor moeten aanschaffen. Tanden poetsen is ook wel redelijk essentieel en mijn wallen camoufleren vind ik ook wel fijn 😉 Veel beautyproducten kun je overigens ook prima zelf maken. Dus wanneer al mijn crèmes op zijn, maak ik gewoon lekker zelf één!

opgemaakt januari

Waarom ik de project pan challenge aanga

Ik hou van rust, ruimte en overzicht. Ik heb het al vaker gezegd, maar mijn leven is momenteel gewoon enorm vol en hectisch. Iets met werk, jonge kinderen, bloggen, sociaal leven, sporten, noem maar op. Ik wil mijn omgeving rustig en overzichtelijk houden, anders is er veel te veel chaos om mij heen. Ik raak er een beetje versnipperd van, maar dat zal vast mijn ADD mind wel zijn.

Een andere reden is dat wij niet zo groot wonen. Er is ook gewoon niet heel veel opbergruimte hier in huis. We willen op den duur graag verhuizen, maar zo ver is het nog niet. Daarvoor moet eerst geld gespaard worden. Door geen onnodige producten meer te kopen bespaar je niet alleen geld maar heb je ook meer rust en overzicht in huis. Twee vliegen in één klap dus! Eigenlijk zie ik alleen maar voordelen:

 • Minder kopen is beter voor het milieu
 • Minder spullen geeft meer ruimte en overzicht in je huis en leven
 • Je bespaart tijd en geld
 • Het is fijn om te weten dat je de rest van het jaar niks meer nodig hebt, de drang om alle acties af te gaan verdwijnt op den duur ook. Waarom zou je nog shampoo in de aanbieding kopen als je nog genoeg flessen hebt staan?
 • Je gaat de producten die je hebt veel meer waarderen.

 

opgemaakt meiProject Pan challenge in de praktijk

Het is jammer dat ik nu in juni op het idee kom, want eigenlijk zou het toch mooi zijn om in januari met zo’n challenge te beginnen. Maar goed, dat mag de pret niet drukken. Wat ik ga doen is het volgende:

   • Ik vind het wel interessant om te zien hoeveel beautyproducten ik nou op jaarbasis verbruik. Daarom laat ik eind december een artikel zien met ALLE producten die ik de rest van het jaar opgemaakt heb. Ga ik alle lege flessen shampoo het hele jaar door bewaren? Nee, dat doe ik niet. Ik maak iedere maand een foto van alle opgemaakte producten en verwerk het vervolgens in één artikel.
   • De komende maanden ga ik ook mijn inkomsten- en uitgavenpatroon goed in de gaten houden, dus dat betekent ook dat ik een kasboek bij ga houden. Ik ben benieuwd hoeveel geld ik kan sparen in totaal!
   • Ik ontvang regelmatig producten om te reviewen, vaak ook ongevraagd overigens. Nu neem ik lang niet alles aan, en waar ik kan,probeer ik een goede voorselectie te maken. Ik zal altijd kijken of het iets is wat ik daadwerkelijk zal gebruiken en op kan maken of anders door kan geven aan een goed doel.
   • De producten die ik vervang wil ik zo duurzaam mogelijk doen. Het liefst vegan en uiteraard natuurlijk en dierproefvrij.
   • Mijn doel is de rest van 2017 geen nieuwe beautyproducten te kopen, afgezien als het echt iets essentieels is, zoals tandpasta.

    

  • Gaat mij dit lukken? Ja, dat denk ik wel! Maak jij je beautyproducten altijd op? Of heb je een enorme voorraad in huis staan?

You Might Also Like...

7 Comments

 • Jessica J.
  14 juni 2017 at 11:23

  Goed dat je de uitdaging aangaat! Ik maak al mijn producten – afgezien van make-up… – altijd wel op, maar kan het toch niet laten om een voorraadje op te bouwen. Iets met een roomijsbak vol Bath Bombs en Bubble Bars en voldoende keuzemogelijkheden onder de douche. Ik ben m’n stash wel langzaamaan aan het uitdunnen. Er gaat in ieder geval meer weg dan dat ik in huis haal. Make-up blijft een uitzondering, want ik krijg m’n oogschaduwpalettes en lipsticks volgens mij nooit op.

 • Sara | MevrouwMiauw
  14 juni 2017 at 21:49

  Wat een super leuke challenge is dit! Ik heb twee weken geleden mijn cosmetica kast uigemest. Ik heb er voor gezorgd dat ik wat betreft verzorgingsproducten nog maar één (oke, crèmespoeling 2 want mij haar heeft het echt nodig) product in voorraad heb staan. Het is al langer zo dat ik maar één product in gebruik heb. Waar ik aan begin moet ook op. Ook van de meeste make-up heb ik nu maar één ding of niets in voorraad. Behalve lipstikcs. Daar heb ik er eigenlijk nog te veel van. Op de één of andere manier vind ik lipsticks toch lastig omdat ik graag afwissel. Ik ben trouwens van plan om vanaf deze maand ook iedere maand te laten zien wat ik opmaak. Ik ben heel benieuwd wat jij aan het eind van dit jaar op hebt gemaakt.

 • Beautyjuf
  24 juni 2017 at 20:24

  Ik heb mezelf een Kruidvat-verbod opgelegd. Ik mag er niets meer kopen behalve basisproducten zoals onder andere tandpasta. Mijn kasten puilen ook uit en, om eerlijk te zijn, word ik er niet bepaald vrolijker van. Vandaar dat ik ga minderen (minder kopen en daardoor hopelijk meer opmaken). Al vind ik het ontzettend lastig! Producten lijken maar niet op te willen gaan, haha!
  Knap dat jij ook gaat minderen! Ik ben benieuwd of je het gaat merken aan de portemonnee (ik wel! :-)). Ik wens je veel succes met de challenge!

 • jeapiebel
  28 juni 2017 at 08:43

  Ik heb laatst mijn kast opgeruimd en besef dat ik even moet stoppen met kopen. Ik hou wel van zo’n bewuste challenge. Wij hebben te veel en kopen te veel dat vind ik zeker. 🙂

 • Kim
  15 juli 2017 at 09:48

  Heel veel succes tijdens het project. Tipje: er is een fb groep waarin je jouw updates kan delen. Het heet projectpan/ no buy. Ik ben er een paar jaar geleden bij in gegaan en maakte vorige week zondag een video waarin ik een updata deed. Wellicht vind je het leuk om te zien? Je kan het via YouTube vinden: @ kimbuining.com de video heet declutter with me.

 • Greenblush
  15 juli 2017 at 14:15

  Leuk, thanks voor de tip! Ik ga een kijkje nemen 🙂

 • Sanne
  13 januari 2019 at 21:37

  Ik heb twee jaar geleden een complete Marie Kondo decluttering gedaan en heb toen veel make-up (die ik vaak al jaren had) weggedaan / weggegeven. Sindsdien ben ik onbewust met een project pan bezig, zonder dat ik hier ooit van had gehoord ;). Mijn collectie is nu dan ook niet heel groot, maar dit jaar ben ik van plan om dat “pannen” eens goed bij te houden. Ben benieuwd wat er in een jaar echt op gaat!

Leave a Reply