oogoperatie
Health

Mijn oogoperatie ervaring als volwassene: strabisme/lui oog correctie

Na 1,5 jaar bezig te zijn geweest met onderzoeken en wachtlijsten, was het nu eindelijk zover: afgelopen maandag heb ik een oogoperatie ondergaan. Eerder vertelde ik al over mijn strabisme: oftewel het hebben van een lui oog/scheelzien. In mijn jeugd (ik was een jaar of 4, ik zat in ieder geval op de kleuterschool weet ik nog) ben ik hier ook aan geopereerd. Dat ging destijds goed, maar eenmaal op volwassen leeftijd ging mijn linkeroog steeds een stukje meer naar buiten staan. Met andere woorden: de laatste jaren ging ik steeds scheler kijken. 

Had ik daar last van? Ja, nou en of. Niet alleen omdat het mij steeds meer moeite kostte om te lezen en beeldschermwerk te doen (ik was gesloopt na een werkdag), maar ook omdat ik daar psychisch last van kreeg. Ik durfde mensen bijvoorbeeld niet meer goed aan te kijken tijdens een gesprek, omdat ik bang was dat het op zou vallen. Ik ging niet graag op de foto en als ik ergens een videocamera zag, nou dan verstopte ik mij wel. Totdat ik op een dag besloot dat ik het zat was: ik had geen zin meer om zo te leven en ik wilde mijzelf niet langer verstoppen.

En zo begon ik mij af te vragen of het mogelijk was om op volwassen leeftijd nogmaals een oogoperatie te ondergaan. Misschien was het niet mogelijk, maar wat nou als het wél kon? Uiteraard leek het mij doodeng, want er kan van alles misgaan tijdens zo’n operatie. Het is toch je oog! Wie weet zou ik na zo’n operatie wel dubbelzien, of erger: staat mijn oog wel scheel de andere kant op (hey, het kan zomaar gebeuren). En zou zo’n operatie eigenlijk wel vergoed worden? Ik had werkelijk géén idee. Zo veel vragen!

Voor de operatie. Ik heb weinig foto’s van mezelf, alleen de foto’s bewaard waarbij het niet zo opviel. ‘In het echt’ was het namelijk nog wel een tikkie erger. Op de één of andere manier lukte het bij selfies nog wel om redelijk recht te kijken.

Het onderzoek

Ik besloot een doorverwijzing aan de huisarts te vragen en zodoende kwam ik 30 jaar na mijn eerste oogoperatie weer in het ziekenhuis terecht. De orthoptiste deed allerlei onderzoeken en daar kwam uit dat het in mijn geval inderdaad mogelijk was om geopereerd te worden. Ook vertelde ze dat de operatie vergoed zou worden, net als een bril vergoeding door de zorgverzekering. Dat was een hele opluchting. Ik kon op de wachtlijst geplaatst worden.

En maar wachten….

Goed, die wachtlijst hè… dat duurde dus even. In totaal heb ik er 1,5 jaar over gedaan tussen het eerste onderzoek en de daadwerkelijke operatie. Geeft niet, maar inmiddels begon ik wel een beetje zenuwachtig te worden. Zo zag ik als een berg op tegen de narcose en natuurlijk was ik ook bang dat het eindresultaat tegen zou vallen. Overigens hielp het ook niet dat mensen in mijn omgeving allerlei opmerkingen maakten: ‘ieeeeuw een oogoperatie! Dat zou ik echt niet durven hoor, zou je dat nou wel doen?’. Ja dus. Ook al scheet ik in m’n broek van angst, het idee dat mijn ogen wél recht kunnen staan na de operatie overwon.

Mijn oogoperatie

Maandagochtend moest ik mij melden in het ziekenhuis. Ik onderging een algehele narcose, maar daar heb ik gelukkig geen vervelende bijwerkingen van gekregen. De operatie verliep vlot: na een uurtje was de operatie al klaar. Dat ging eigenlijk allemaal ontzettend voorspoedig. Halverwege de middag mocht ik weer naar huis.Ik heb getwijfeld of ik een foto van het eindresultaat moet laten zien. Ik heb besloten om dit vooralsnog niet te doen. Mijn oog is namelijk nog wat dik en wat bloederig, not a pretty sight. Uiteraard laat ik dit nog wel zien als alles goed geheeld is. Soms heb ik wat jeuk aan mijn oog, maar ik heb geen pijn. Waar ik ook ontzettend blij mee ben is dat ik niet dubbel zie en geen last heb van duizeligheid. Sterker nog: ik ben juist minder vermoeid tijdens het lezen omdat ik geen moeite hoef te doen om te focussen. De oogarts wist mij te vertellen dat mijn oog vóór de operatie 18 graden ‘uit het lood’ stond. Nu is dat nog maar 1 graad, bijna helemaal in het midden dus!

Al met al is de operatie mij 100% meegevallen. De komende weken mag ik nog niet zwemmen, niet in bad gaan (douchen mag wel), geen make-up dragen, niet in de tuin werken en niet in aanraking komen met zand en/of huisdieren. Daarnaast moet ik 3x daags mijn oog druppelen. Dat moet te doen zijn.

Over twee à drie weken zal mijn oog (als het goed is) helemaal geheeld zijn. Ik kan niet wachten!

Heb jij verder nog vragen, wil je iets weten? Laat het me gerust weten! Ik beantwoord jullie vragen graag 🙂

You Might Also Like...

23 Comments

 • Josephine
  2 februari 2018 at 08:30

  Dapper dat je die operatie ondergaan hebt. Ik heb zelf ook oogklachten, bijvoorbeeld met lezen of beeldschermen (lekker handig voor een blogger), maar ik weet niet of ik dat zou durven. Ik zou niet zozeer bang zijn voor het cosmetische effect, maar voor blindheid. Maar of dat realistisch is, weet ik niet. Fijn dat de operatie jou zo is meegevallen!
  Overigens heeft mijn man ook strabisme, en ook hij heeft over een operatie nagedacht. Ik vind echter dat hij de mooiste ogen van de wereld heeft, dus gelukkig doet hij het niet. 😉 Maar hij ervaart er gelukkig geen praktische hinder van.

 • Marianne - Groene stapjes
  2 februari 2018 at 10:13

  Wauw, een oogoperatie! Ik sta er steeds vaker versteld van wat ze allemaal kunnen in die medische wereld. Wat goed van je dat je je angst hebt overwonnen en die operatie hebt ondergaan! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat 🙂

 • Mariëlle
  2 februari 2018 at 10:34

  Ik zou het zo’n eng idee vinden, maar wat goed dat je het gedaan hebt. Beterschap met het herstel en geniet er lekker van als het weer helemaal oke is 🙂

 • Jessica J.
  2 februari 2018 at 11:35

  Ik ben zooo blij voor je! Inderdaad, een oogoperatie is ingrijpend en er kan danig wat misgaan, maar ik ben blij dat dat bij jou niet het geval is! Ik zou ooit graag m’n ogen laten laseren. Ik ben die bril en lenzen zo beu, alleen blijf ik het eng vinden. Er moest maar eens iets mislopen, misschien ben ik dan wel blind. :’) #doemdenker

 • Tamara
  2 februari 2018 at 11:51

  Lieve Marieke,

  Ontzettend dapper dat je deze stap genomen hebt.
  Ik ben erg nieuwsgierig naar t eindresultaat! Rust goed uit, een operatie is niet niks.

  Liefs Tamara

 • Sanne
  2 februari 2018 at 16:19

  Ah pfoe, dat het psychisch zo veel last heeft opgeleverd zeg, super vervelend! Maar helemaal begrijpelijk. Echt rot :(. Super knap en dapper dat je die operatie gedaan hebt! Lijkt me verschrikkelijk spannend, aan je oog, en uberhaupt om geopereerd te worden. En ik ben zo blij dat het goed met je gaat! Beterschap en hopelijk kan je er snel nog meer van genieten. Liefs

 • Greenblush
  4 februari 2018 at 13:51

  Dankjewel lieve Sanne 🙂

 • Greenblush
  4 februari 2018 at 13:52

  Dankjewel lieve Tamara 🙂

 • Greenblush
  4 februari 2018 at 13:54

  Oei ja, laseren lijkt mij inderdaad ook eng, je moet er niet aan denken dat er iets misgaat. Ik ken wel iemand die dat ooit gedaan heeft, ze was overigens wel erg tevreden met het resultaat.

 • Greenblush
  4 februari 2018 at 13:55

  Dankjewel! 🙂

 • Greenblush
  4 februari 2018 at 13:55

  Dankjewel! 🙂

 • Bo
  13 juli 2018 at 20:49

  Wauw! Wat knap van je dat je die stap hebt gezet! Ik herken je verhaal helemaal. Vanochtend heb ik ook een strabimus operatie gehad aan mijn linkeroog. Nu ben ik aan het herstellen ervan… hoe is bij jou het resultaat geworden?

  Groetjes!

 • Esther
  15 augustus 2018 at 13:44

  Goedemiddag,

  Ik moet ook voor een 2e keer omdat in mijn geval rechts, steeds meer naar buiten gaat staan.
  Hoe ben jij tot je keus gekomen naar welk ziekenhuis je werd doorverwezen? En welke is dat in jouw geval geworden?
  Alvast bedankt voor je reactie.

 • Esther
  15 augustus 2018 at 16:07

  Welk ziekenhuis ben jij geholpen?

 • Greenblush
  15 augustus 2018 at 16:09

  In Alkmaar!

 • Cat
  11 januari 2020 at 16:10

  Precies mijn verhaal. Ik ben gisteren geholpen. Ben je tevreden over het resultaat?

 • Juliette
  20 januari 2020 at 10:29

  Ha Marieke. ik lees nu net jouw stukje over je oogoperatie. Het is wel een tijd geleden maar kan je je nog herinneren of je veel pijn had vlak na de operatie ? Ik krijg dezelfde operatie aanstaande vrijdagmorgen in het UMC en ben natuurlijk wel gespannen hoe het allemaal gaat verlopen. Ik hoop dat je dit bericht nog leest.

 • Erik
  18 juli 2020 at 13:09

  Dag Marieke. Ik ben Erik, 53 jaar en ben in 1986 eerste maal geopereerd voor een naar binnen draaiend oog. Mijn ogen staan nog steeds dicht bij elkaar , maar niet iedereen merkt dat of of maakt er een opmerking over. Toch ben ik er al die jaren op gefocused gebleven en heeft het mijn leven al in grote mate beïnvloed. Heb gisteren opnieuw gewoon een nazicht laten doen van mijn ogen en het ook bij de oogarts ter sprake gebracht. Hij zei aan mij de keuze , er zijn geen garanties. Ik ben nu benieuwd of jij nog steeds tevreden bent over jou operatie. Alvast dank voor jou reactie.

 • Kelly G
  10 januari 2021 at 13:45

  Bedankt om dit te delen. Mijn operatie gaat éindelijk gebeuren volgende week. Natuurlijk heb ik mezelf al de hel tijd heel stoer gehouden. Maar de zenuwen beginnen toch lichtje te werken… Dit stuk lezen bracht alvast rust x

 • X.A
  10 juli 2021 at 18:44

  Ik heb precies hetzelfde aan de hand. 2x geopereerd toen ik 4 of 5 jaar was en nooit last gehad van een scheel oog tot nu…
  ben ondertussen 26 en mijn linker oog draait helemaal naar links. Mijn sociaal leven is helemaal naar de knoppen gegaan en ben er zwaar depressief door geworden. Vorige week de eerste testen gehad voor een mogelijke operatie en hoop dat ik in aanmerking kom. Met dit te lezen heb ik toch een beetje goede hoop! Thanks

 • Irene
  18 augustus 2021 at 10:21

  Is je oog/zicht nog steeds goed?

 • Bibi
  15 juni 2022 at 14:53

  Hoi allemaal,
  Ik zie dat dit onderwerp al langer open staat. Mijn operatie staat op 6 juli ingepland en vind het enorm spannend. Ik ben heel benieuwd of jullie tevreden zijn over de resultaten van deze operatie en hoor graag van jullie over het verloop na jullie operaties.

 • P. Christiaens
  30 maart 2023 at 14:04

  hoi ik heb net je verhaal gelezen. Ik ben toevallig vanmorgen weer bij oogarts geweest voor preoperatief gesprek voor 2 e operatie. Vorig jaar in januari geopereerd en in augustus bleken mijn ogen weer terug nr binnen te draaien, nu zelfs meer dan voor mijn operatie, . dus nu voor de 2 e keer operatie. Het bleek dat mijn oogspieren te weinig waren ingekort. Ik weet niet of er u verteld is dat er meerdere operaties nodig kunnen zijn. ik wist dit helaas niet. maar ga vol goede moed mijn 2 e operatie tegemoet.

Leave a Reply