haarvitamines haargroei hairlust vitamines gezond haar
Health

Haarvitamines: deze voedingsstoffen heb je nodig voor gezond en sterk haar

Gezond, glanzend en sterk haar, volgens mij willen we dit allemaal wel. Toch begint mooi en gezond haar niet met het gebruik van de juiste shampoo, maar komt het van binnenuit. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan bijvoorbeeld haaruitval veroorzaken*. Bepaalde vitamines en mineralen zijn erg belangrijk voor gezond haar. Ze worden ook wel haarvitamines genoemd. Wil je weten welke dit zijn? Ik bespreek de belangrijkste haarvitamines én ik vertel mijn persoonlijke ervaring met haarsupplementen.

Dit zijn de belangrijkste haarvitamines voor gezond en sterk haar

Wist je dat je lichaam je haar als een niet-essentieel orgaan beschouwt? Met andere woorden: je hebt je haar niet nodig om te overleven. Dus als je niet gezond of gevarieerd eet, zal je lichaam de voedingsstoffen inzetten voor andere (belangrijkere) lichaamsprocessen. Hierdoor kunnen bepaalde voedingsstoffen je haarzakjes niet bereiken. Het gevolg? Je haar wordt dunner, zwakker, breekbaar of valt sneller uit. Om gezond en mooi haar te hebben wil je daarom voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen*. Alle vitamines zijn belangrijk, maar bepaalde vitamines zijn extra gunstig voor gezond en sterk haar. Ze worden dan ook wel ‘haarvitamines’ genoemd. Dit zijn de bekendste:

Biotine (vitamine B8)

Biotine is dé vitamine als het gaat om sterk haar. Het is dan ook één van de meest toegepaste vitamine in allerlei huid, haar en nagelsupplementen. Biotine komt onder andere voor in lever, eieren, zalm en amandelen. Omdat het een in water oplosbare vitamine is, moet je deze vitamine dagelijks binnenkrijgen. Je lichaam slaat biotine namelijk niet op in het lichaam. Het voordeel is hierbij wel dat je ook niet een overschot aan deze vitamine binnen kan krijgen. Alles wat je lichaam niet kan gebruiken, plas je gewoon weer uit 😉

Foliumzuur (vitamine B11)

Foliumzuur is een belangrijke B-vitamine, ons lichaam heeft het nodig om nieuwe cellen aan te maken. Je huid, maar ook je haar en nagels, maken elke dag nieuwe cellen aan. Ook stimuleert foliumzuur de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie, waardoor belangrijke voedingsstoffen de haarzakjes kunnen bereiken. Hiermee zorgt het er ook voor dat andere voedingstoffen je haren kunnen bereiken. Foliumzuur komt voornamelijk voor in groene groenten en volkoren graan.

Vitamine C

We weten allemaal dat vitamine C goed is voor je weerstand, maar wist je dat het – indirect – ook een belangrijke vitamine is je haar? Vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam collageen kan aanmaken. Collageen is een belangrijk eiwit dat in heel je lichaam voorkomt, dus ook in je haar. Maar wat doet collageen? Collageen zorgt voor een stevige huid (en haar). Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder collageen aan. Dit heeft als gevolg dat je huid slapper wordt, waardoor veroudering ontstaat. Door extra vitamine C in te nemen, wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd. Dit helpt je huid en haar elastisch te houden. Vitamine C komt voor in aardappels, citrusvruchten, bessen, paprika en diverse soorten kool.

Zink

Ook zink zorgt voor gezond en sterk haar. Het is een belangrijk mineraal voor de productie van eiwitten en de celdeling. Beide processen zijn essentieel voor een gezonde haargroei. Overigens is zink ook een superbelangrijk mineraal voor ons immuunsysteem. Zink komt onder andere voor in vlees, vis, eieren, zuivel en granen.

Bamboe extract

Bamboe extract is waarschijnlijk de grote onbekende in dit rijtje, maar ook dit natuurlijke ingrediënt is erg belangrijk voor je haar. Deze stof bevat silicium: essentieel voor de aanmaak van allerlei weefsels zoals pezen, kraakbeen, vaatwanden, huid, haar en nagels. Het geeft stevigheid aan weefsels, waardoor je haar sterker wordt.

Haarvitamines: werken haarsupplementen echt?

De afgelopen maanden heb ik de proef op de som genomen en zelf haarvitamines geprobeerd. Heel eerlijk? Ik had totaal geen verwachtingen. Ik heb drie maanden lang consequent supplementen ingenomen (ik gebruikte gummies van HairLust) en tot mijn grote verbazing zag ik wel degelijk verschil! Ik merk vooral dat mijn haar – voor mijn doen – erg lang is geworden. Normaal gesproken komt mijn haar niet veel verder dan mijn schouders. Daarna breekt het af of valt het uit. Maar mijn haaruitval is een stuk minder geworden. Hierdoor is mijn haar langer en mijn haardos nóg voller geworden.

Dus werken ze? Ja, in mijn beleving absoluut. Maar je moet wel geduld hebben. Na één maand gebruik zal je nog niet veel verschil merken. Je zult het dus een paar maanden moeten gebruiken om daadwerkelijk resultaat te zien. En uiteraard is het belangrijk om ook een gezond voedingspatroon te hebben. Supplementen slikken terwijl je ongezond eet is gewoon zonde van je geld. Maar als aanvulling werkt het perfect!

Waarom HairLust haarvitamines?

HairLust is een Deens haarverzorgingsmerk gespecialiseerd in het verbeteren en behouden van natuurlijk haar. HairLust producten zijn vegan en de verpakkingen worden gemaakt van gerecycled plastic. Ook is het bedrijf gecertificeerd klimaatneutraal.

Het assortiment bestaat uit shampoos en conditioners, maar ze hebben dus ook haarsupplementen ontwikkeld. Ik gebruikte de Hair Growth Formula Gummies. Wat ik prettig vind is dat ze gemakkelijk in te nemen zijn. Je kauwt ze zo weg, ze smaken lekker naar aardbei 🙂 Ze zijn vrij van allergene stoffen zoals gluten, soja en zuivel. Ook zijn de gummies suikervrij, maar ze bevatten wel zoetstoffen. Dit product is ook verkrijgbaar als tabletten, als je dat prettiger vindt.

Prijs: 32,95 voor 90 gummies (voldoende voor 1 maand). Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen, dit product is dan wat voordeliger. Te koop via de website van HairLust.

Dit product heb ik ter review ontvangen.

*ik heb het hierbij niet over ziektes die (ernstig) haarverlies veroorzaken. In dat geval is het altijd belangrijk een arts te raadplegen.

You Might Also Like...