piekeren
Mindstyle

Piekeren? 10 tips voor meer rust in je hoofd

Piekeren. Erg vervelend, vermoeiend en het kan behoorlijk stressvol zijn met zelfs slapeloze nachten er op toe. We kennen -helaas- allemaal wel eens periodes dat we last hebben van gepieker. Gelukkig zijn er tips die je kunnen helpen om vervelende gedachtes te verminderen. Ik heb een aantal tips verzameld die (bij mij althans) goed werken. Het helpt mij om meer rust in mijn hoofd te krijgen, zodat ik alles even los kan laten.

Piekeren? 10 tips voor meer rust in je hoofd

1. Zorg voor een opgeruimd huis. Een opgeruimd huis geeft rust en helderheid aan je hoofd.

Opruimen doet echt wonderen voor mij. Niets maakt me meer zen dan gewoon eens lekker de kledingkasten opnieuw in te delen, de badkamer te schrobben of de was te strijken. Ben ik een perfecte huisvrouw? Hahaha, nou nee. Bepaald niet eigenlijk. Vind ik het huishouden leuk om te doen? Mwoa… ik kan wel leukere dingen bedenken eerlijk gezegd. Maar rust en ruimte (letterlijk!) geeft het mij zeker. Zeker op momenten dat mijn hoofd overloopt geeft opruimen mij overzicht en helderheid.

2. Zorg er voor dat achterstallige taken afgerond zijn.

Je weet wel, dat ene telefoontje plegen, de mail wegwerken, de rekeningen betalen, enz. Of eindelijk dat plankje ophangen, de lamp vervangen… Al die kleine taken kunnen ook veel energie kosten als je ze niet aanpakt. Plan eens een middagje in zodat al deze taken aan kan pakken. Het geeft zoveel opluchting en niets is fijner dan taken van je to do lijstje af te strepen. Scheelt een hoop irritatie kan ik je vertellen!

3. Doe ontspanningsoefeningen, mindfulness en/of aan meditatie

Nou moet ik zeggen: bij mij werkt dit niet wanneer ik mega gespannen ben (wat gelukkig niet zo vaak voorkomt), maar als onderhoud, of ter voorkoming van stress werkt het bij mij fantastisch. Meditatie zweverig? Nee hoor. Juist niet, zou ik zeggen! Ontspanningsoefeningen zorgen er voor dat je dichter bij jezelf staat en bewustere keuzes kunt maken. Echter, in situaties waarbij ik écht erg gespannen ben moet ik juist fysiek bezig zijn heb ik gemerkt.

4. Ga lekker bewegen en sporten. Ren letterlijk de onrust uit je lijf. Of ga dansen of doe aan yoga.

Niks zo fijn tegen gepieker in je hoofd dan letterlijk alles uit je lijf te rennen! Nou ben ik persoonlijk niet zo’n heel grote fan van hardlopen… als ik al ren, dan ga ik het liefste ’s ochtends heel vroeg zodat niemand mij ziet (ik ben geen goede renner, het ziet er behoorlijk belachelijk uit naar mijn idee). Toch werkt hardlopen wel geweldig goed tegen piekeren heb ik gemerkt. Lekker thuis muziek hard aanzetten en goed dansen werkt ook geweldig. En mijn kinderen dansen dan ook lekker mee 🙂 Is nog gezellig ook!

5. Maak het niet erger dan het is. Vermijd het nieuws even wanneer je zo aan het piekeren bent

Yep, je druk maken over oorlog, natuurrampen en de economische crisis maakt het alleen nog maar erger. En daar schiet je echt helemaal nergens mee op. Je gaat er alleen maar beroerder van voelen. Uitzetten dus die tv en laat social media ook maar even links liggen. Want al die perfecte plaatjes zien van super succesvolle mensen terwijl jij in een vreselijke dip zit, ga je daar nou écht beter door voelen? Waarschijnlijk niet. De kans is best aanwezig dat je jezelf nóg een grotere loser voelt. Ik heb dat in ieder geval wel. Op zo’n moment kies ik er liever voor om niet op social media aanwezig te zijn.

6. Schrijf je gedachten eens op.

En doe dit zonder er teveel over na te denken. Noteer je gedachten en lees het eens terug. Het kan je veel inzicht geven wáárom je zo aan het piekeren bent. Misschien ben je wel helemaal niet zo bewust van wat nou het daadwerkelijke probleem is? Een eerste stap is bewustwording, daarna kun je je problemen past echt goed aanpakken.

7. Het kan goed helpen om met iemand te praten wanneer je erg aan het piekeren bent.

Dit kan natuurlijk je partner of je beste vriendin zijn, maar een professional die neutraal in de situatie staat kan ook uitkomst bieden. Voorkom in ieder geval dat je met iemand praat die in alles met je meegaat wat je zegt. Praat liever met iemand die kritische vragen durft te stellen of jou op andere gedachtesprongen kan brengen. Zo voorkom je cirkelredenering en word je waarschijnlijk bewuster van de gehele situatie.

8. Je gedachten bepalen hoe jij je voelt.

Wanneer jij veel aan het piekeren bent en zorgen hebt, kun je je nooit op dat moment dolgelukkig en happy voelen. Vaak wordt aangeraden om aan vrolijke dingen te denken wanneer je in piekermodus zit. De ‘Think happy thoughts’ en ‘Be positive’ quotes vliegen je letterlijk dan om je oren. Maar wanneer jij zo gestresst bent, misschien zelfs wel diep ellendig voelt, dan zit je waarschijnlijk helemaal niet te wachten op een ‘het leven is zo fantastisch’ heppiedepeppie haleluja tralala speech. Je zou zo’n figuur eerder nog een flinke klap willen uitdelen op dat moment (niet doen hoor!).

Kies in dat geval voor een gedachte die je iets beter doet voelen, maar nog wel dichtbij je staat. Mocht je dus denken: ‘Oh help, hoe los ik dit op? Komt dit ooit nog goed?’ zoek dan naar een mogelijkheid wat je op dit moment wél al kunt doen. Wedden dat je je dan al ietsjepietsje beter voelt?

9. Zorg voor een gezonde afleiding.

Dus nee, vlucht niet weg in drank of drugs. Ga liever naar de sauna, of ga lekker tuinieren, doe een middagdutje of bekijk je favoriete serie op Netflix. Doe in ieder geval iets waardoor jij even je aandacht kunt verzetten naar iets anders zodat je je even kunt ontspannen. Het gaat er om dat je even je gedachtes los kunt laten.

10. Aanvaard de situatie zoals die nu is.

Misschien wil je iets heel graag en lukt het maar niet. Accepteer dat je niet altijd iets kunt krijgen wat je hebben wilt. Teleurstellingen horen ook bij het leven, hoe jammer dat ook is. Je kunt daarover blijven piekeren en denken ‘wat nou als’, maar het heeft geen zin. Leer te aanvaarden en los te laten, hoe pijnlijk ook. Echter gun je zelf daar wel de tijd voor. Je hoeft echt niet binnen een week iets verwerkt te hebben. Soms kost dit echt veel tijd. En ook dat is helemaal oké.

Dit zijn mijn tips die ik graag toepas wanneer ik aan het piekeren ben. Heb jij nog een mooie tip of aanvulling? Laat het me weten, ik hoor het graag! 🙂

You Might Also Like...

4 Comments

 • Mariëlle
  29 maart 2018 at 08:13

  Vroeger was ik ook vaak aan het piekeren, vooral als ik in bed lag. Gelukkig is dat nu een stuk minder, thanks to een aantal dingen die jij ook noemt!

 • Jenn
  29 maart 2018 at 09:55

  Ik kon altijd heel goed piekeren als ik eigenlijk wilde slapen. Dan helpt een ontspanningsoefening wel. Overdag vind ik een rondje wandelen of hardlopen heerlijk om mijn gedachten te verzetten.

 • Rachel
  9 april 2018 at 22:18

  Ik ben bezig met Yoga en ik merk dat ik daardoor al meer rust in mijn hoofd krijg! wat een fijn artikel zeg, thanks for sharing

 • Jennifer
  15 juli 2018 at 12:49

  Bovenstaande dingen probeer ik zoveel mogelijk toe te passen en de laatste heeft mij de laatste tijd echt veel geholpen. Voor de avonden waarop ik een erg druk hoofd heb en daardoor niet kan slapen, tel ik in mijn hoofd af van 100 naar 0 en verbeeld ik mij de letters voor me. Dit is voldoende mentale inspanning om de andere gedachten op de achtergrond te zetten. Het helpt niet altijd, vaak moet ik ook weer overnieuw beginnen omdat ik tussendoor toch weer afdwaal, maar een groot deel van de tijd werkt het wel en ik haal dan vaak die 0 niet eens haha.

Leave a Reply