30 day music challenge
Mindstyle

Introvert of extravert? Nope… ambivert!

Onlangs was ik met twee vriendinnen in gesprek over introvert of extravert zijn. Eén vriendin is duidelijk introvert, ze zit het liefst op zaterdagavond thuis op de bank een filmpje te kijken, ze houdt niet van drukke menigtes en uitgaan. Het kost haar dan ook ontzettend veel energie om ‘outgoing’ te zijn. Mijn andere vriendin is juist tegenovergesteld: die kan echt avond aan avond de hort op zijn. Die vindt het vreselijk om thuis op de bank te zitten en krijgt juist energie van onder de mensen te zijn. Voor mezelf wist ik het niet zo goed. Ben ik nou introvert of extravert? Ik kan me namelijk in beide ‘types’ wel vinden. Vriendin 1 zei toen: ‘Volgens mij zit jij precies in het midden’. En wat blijkt? Ze heeft helemaal gelijk. Er is zelfs een benaming voor, genaamd ambivert.

girl-850117_1920

Ambivert zijn in plaats van introvert/extravert

Ik had werkelijk nog nooit van de term ambivert gehoord. Toch eigenlijk wel gek, want zowel introvert als extravert zijn twee uitersten van een spectrum, die algemeen bekend zijn. Veel mensen zullen hoogstwaarschijnlijk wel ergens in het midden van het spectrum zitten en eigenschappen van beiden herkennen. Als ik naar mezelf kijk vind ik het heerlijk om onder de mensen te zijn. Ik vind het oprecht leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, naar feestjes te gaan en lekker te dansen, al zal ik nooit druk gedrag vertonen en overduidelijk aanwezig zijn. Maar na een paar dagen op pad te zijn geweest vind ik het ook wel mooi geweest. Dan trek ik me een paar dagen terug, kruip ik in mijn schulp en zit ik het liefst op de bank naar Netflix te kijken. Totdat ik dat weer zat word en HEEL graag weer onder de mensen wil zijn. Ik herken het allebei. Soms heb ik behoefte aan reuring in de tent, wil ik graag wat beleven, een paar dagen later kan het me allemaal gestolen worden en wil ik gewoon even niks. Een ambivert is eigenlijk altijd op zoek naar de balans tussen deze twee uitersten.

Waar kan je een ambivert persoon aan herkennen?

Goed, ambivert dus. Misschien classificeer je jezelf overduidelijk als een introvert of extravert persoon, maar wellicht ligt het een stuk genuanceerder en zit je ook ergens in het midden. Ik vond een interessant testje, mocht je nieuwsgierig zijn kan je even kijken wat voor jou van toepassing is.

Er zijn bepaalde kenmerken van ambiverts die voor mij érg herkenbaar zijn:
– Je houdt ervan om onder de mensen te zijn, maar je houdt ook van alleen zijn. Het hangt echt van de situatie af.
– Je kan zowel lekker kletsen als luisteren. Je weet precies wanneer je een ander aan het woord moet laten en wanneer jij je verhaal mag vertellen.
– Het ene weekend ga je graag naar feestjes, maar de week erop blijf je net zo lief thuis.
– Je hebt de neiging om je aan te passen aan je gesprekspartner. Wanneer hij/zij stil is, praat je veel, maar wanneer de ander wat drukker is, ben jij wat rustiger.
– Je gaat zowel graag met introverte als extraverte mensen om.
– Ambivert zijn kent vele voordelen, Maar het nadeel van ambivert zijn is dat je van tevoren minder goed kan inschatten hoe je op een bepaalde sociale activiteit gaat reageren. Het kan zijn dat je het geweldig vindt, maar wanneer je al een paar dagen outgoing bent geweest kan het net teveel voor je zijn. Het draait allemaal om balans!

Wat past bij jou?

Uiteindelijk maakt het natuurlijk echt niet uit wat je bent. Ambivert, extravert of introvert, iedereen heeft zo zijn eigen talenten en het gaat er vooral om dat je je talenten tot uiting kan brengen. Dat je je leven zo inricht dat bij jouw persoonlijkheid past en waar jíj happy van wordt. Of je nou een kroegtijger bent of een kattenvrouwtje (ik ben nu even gigantisch aan het generaliseren, dat snap je vast wel. Bovendien sluit het één de ander niet uit, het gaat even om het idee), whatever makes you happy. Maar mocht jezelf nou zowel als introvert als extravert herkennen, dan is dat helemaal niet vreemd. Hoogstwaarschijnlijk zit je ergens in het midden en ben je gewoon ambivert.

Waar herken jij jezelf het meeste in? Introvert, extravert of ambivert?

You Might Also Like...

7 Comments

 • Claire Codi
  2 oktober 2016 at 10:22

  Wat grappig om te lezen! Ik denk dat ik zelf ook ambivert ben. Soms ben ik net een kluizenaar en kom ik het huis niet uit en wil ik met niemand praten, en de andere keer zit ik iedereen te appen om uit te gaan haha. Moet wel zeggen dat ik liever een beetje van beide heb dan of introvert of extravert. Heb je toch best of both worlds haha.

 • Galina
  2 oktober 2016 at 14:15

  Hier ook een ambivert, kwam ik een tijdje geleden achter toen een vriendin mij tagde in zo een overzichtje. Tegenwoordig is er best veel te doen om introverte mensen heb ik het idee, ik zie er best vaak iets over voorbij komen. Enerzijds vind ik het jammer dat er hokjes moeten zijn, anderzijds maakt het het voor velen makkelijker om te zien dat ze niet de enigen zijn die zijn zoals ze zijn. Leuke test ook!

 • jeapiebel
  2 oktober 2016 at 20:43

  Ambivert is zeker een nieuw woord voor mij. Goed om te lezen. Ik zit zeker zelf in het midden van het spectrum. Ik herken mijzelf in allebei en de test is ook leuk.

 • Anne-Sterre
  4 oktober 2016 at 22:35

  Ik kan me ook hierin goed herkennen, maar ik kom zeker van de introverte kant af. Vroeger was ik echt het stille, teruggetrokken kind, dat nooit onder de mensen wilde zijn. Tegenwoordig houd ik zeker van stapavondjes met vrienden en kan ik me aan menigten niet meer storen. Heel erg outgoing ben ik dan weer niet, dat gaat net te ver, haha.

 • Sanne
  9 oktober 2016 at 10:37

  Haha, nou dit klinkt dan ook weer heel bekend!
  Leuk dat je er achter bent gekomen :).
  Ik denk dat ik toch nog meer richting introvert zit, als ik daar dingen over lees dan herken ik mezelf erin.
  Maarja, ik denk dat niemand helemaal iets is, dus ik zit dan vast tussen ambivert en introvert in!
  Leuk om te lezen!
  Liefs

 • Marcella
  30 januari 2018 at 18:20

  Ik herken mijzelf ook hier echt in. ik zie mijzelf ook meer als een ambivert
  Ik vind het fijn om onder mensen te zijn, te praten en te luisteren. Maar vind het ook fijn om lekker thuis op de bank voor de tv te hangen.
  Ben van mezelf een rustig persoon maar als er leuke gespreksonderwerpen zijn dan meng ik me er meteen in.

 • Greenblush
  4 februari 2018 at 14:02

  Heeel erg herkenbaar wat je zegt Marcella!

Leave a Reply