ecotuin duurzame tuin balkon
Duurzame lifestyle

Ecotuin: 5 tips voor een duurzame tuin of balkon

Ecotuin: wil jij je tuin of balkon verduurzamen? Met deze 5 tips ben je al goed op weg!

De Ecotuin

Nu het buiten weer heerlijk weer is, zitten we vaker in de tuin of op ons balkon. Een goed moment om te kijken hoe je je tuin of balkon duurzamer kan maken. Oftewel: omtoveren in een ecotuin! Met een eco-friendly tuin of balkon hou je rekening met mens, dier en milieu. Dit is goed voor de biodiversiteit. Hiervoor hoef je geen grote tuin te hebben. Een balkon kan je ook prima duurzamer maken met deze 5 tips!

1 Kweek je eigen groenten

Zelf groente kweken is tof en hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft geen grote tuin te hebben: 1m2 is genoeg om je eigen sla, wortels of spinazie te kweken. Heb je een balkon of weinig grond? Dan kan je ook in potten werken. Of beter nog: ga de hoogte in! Verticaal tuinieren houdt in dat je gebruik maakt van de hoogte van de muur, waardoor je geen vloeroppervlakte gebruikt. Hang plantenbakken aan de muur en zet ze vol met planten, kruiden en bloemen.

ecotuin balkon moestuin

2 Maak gebruik van een regenton

Maak gebruik van regenwater door het op te vangen in een regenton. Regenwater kost niets én het is beter voor het milieu omdat er minder leidingwater gebruikt wordt. Met water uit de regenton kan je bij droog weer je planten water geven. Of, als je erg fanatiek bent, regenwater gebruiken om je toilet mee door te spoelen. Bij een (grotere) tuin kan je eenvoudig een regenton op de regenpijp aansluiten. Maar wist je dat er ook speciale kleine regentonnen voor op het balkon bestaan? Superhandig, want ze nemen weinig ruimte in beslag. En ze vangen genoeg water op om de plantjes op je balkon mee te besproeien.

3 Zelf composteren

Bij een echte ecotuin mag eigen compost niet ontbreken. GFT-afval kan je prima zelf composteren, in de tuin of op je balkon. Door je GFT-afval te laten ‘rotten’ kan je het eindproduct gebruiken als bodemverbeteraar voor je tuin. Ook hoeft er minder transport plaats te vinden, omdat het GFT-afval niet afgevoerd hoeft te worden. Een compostbak voor je tuin is eenvoudig zelf te maken. Maar als je geen tuin hebt, kan je ook een wormenbak op je balkon zetten. Een bokashi emmer in je keuken werkt ook.

4 Duurzame tuinmeubels

Bij een ecotuin mogen duurzame tuinmeubels niet ontbreken. Gebruik tuinstoelen van duurzame materialen. Kies voor bamboe of een tuinset op basis van FSC hout. Bamboe is een snelgroeiend materiaal en dus een duurzame optie. Ook FSC-hout is geproduceerd volgens strenge richtlijnen met betrekking tot het milieu en daarom een betere keus dan hout zonder keurmerk.

5 Laat lekker groeien

BIj een duurzame of ecotuin mogen planten en bloemen lekker hun gang gaan. Je maakt daarom – uiteraard – geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Bovendien is het onderhoudsarm: je hoeft ten slotte niet wekelijks het onkruid tussen de tegels weg te halen. Plaats bijenhotels en vogelhuisjes om bijen, insecten en vogels aan te trekken. En geniet van je ecofriendly tuin of balkon!

You Might Also Like...