tips huis koel houden hittegolf
Duurzame lifestyle

3 Tips om je huis koel te houden tijdens een hittegolf

Heerlijk, zo’n zomers weertje. Tenzij je vanuit huis werkt en je woning in een sauna verandert. En dan heb ik het nog niet eens over de plakkerige nachten. Om het allemaal een beetje vol te houden is het belangrijk dat je binnenshuis wat verkoeling vindt. Is het bij jou thuis ook zo heet? Met deze drie tips hou je het huis koel tijdens een hittegolf!

3 Tips om je huis koel te houden tijdens een hittegolf

Gelukkig zijn er mogelijkheden om je huis aangenaam koel te houden. Dit kan trouwens zonder aircosystemen aan te schaffen. Airco’s verbruiken ontzettend veel stroom én zijn slecht voor het milieu. Je huis afkoelen kan dus goedkoper, en dus ook veel duurzamer!

Tip 1: houd de warmte buiten

Bij een hittegolf draait het voornamelijk om één ding: zorg er voor dat de warmte zoveel mogelijk buiten blijft. Want warmte wat niet je huis binnenkomt, hoef je ook niet af te (laten) koelen. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar hoe kan je warmte het beste buiten houden? Doe overdag je zonnescherm en rolgordijnen omlaag. Het beste kun je een verduisterend rolgordijn kopen, want dit houdt zowel warmte als licht tegen. Ramen en deuren laat je overdag dicht. ’s Avonds en ’s nachts (zodra de boel afkoelt) zet je juist de ramen open. Zo kan je huis gedurende de nacht afkoelen, omdat ’s nachts de buitentemperatuur meestal koeler is dan binnen.

Wat ook helpt: schakel elektrische apparaten (zoals de TV) die je niet gebruikt zoveel mogelijk uit. Deze apparaten geven warmte af en verbruiken onnodige energie. Zelfs als ze op stand by staan. Zonde! Haal daarom deze stekkers uit het stopcontact.

Tip 2: zorg voor goede isolatie

Is je huis goed geïsoleerd? Of is er op dit vlak nog verbetering te behalen? Je huis isoleren is misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens een hittegolf. Toch kan het geen kwaad om eens goed naar de isolatie van je woning te laten kijken. Een optimale isolatie van je ramen, muren en je dak houdt in de zomer de hitte buiten. En in de winter zorgt het er juist voor dat de warmte binnenshuis blijft. Zo heb je hier het hele jaar door profijt van!

Tip 3: extra verkoeling met water

Is het thuis nog echt niet uit te houden? Koel dan je lichaam af met water. Maak een doek nat met koud water. Wikkel het doek om je nek voor wat snelle verkoeling. Ook helpt het om je polsen een minuutje onder koud stromend water te houden.
Vul een verstuiver of plantenspuit met water en spuit koud water op je huid om snel af te koelen. Tot slot: om beter te slapen leg je je dekbedovertrek vóór het slapen gaan in een zak in de diepvries om ze af te koelen.

You Might Also Like...