contactlenzen recyclen
Duurzame lifestyle

Contactlenzen recyclen: hoe kan je lenzen het beste weggooien?

Contactlenzen zijn populair, met name zachte daglenzen worden veelvuldig gebruikt. Niet zo gek, want ze zijn hygiënisch en makkelijk in gebruik. Maar wat doe je eigenlijk met je lenzen na gebruik? Weet jij hoe je contactlenzen moet recyclen? Gooi jij ze bij het plastic afval of misschien spoel je ze door het toilet? De Amerikaanse onderzoeker Rolf Halden vroeg zich dat ook af. Hij deed een wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van contactlenzen in het milieu.

Veel mensen dragen contactlenzen voor een bepaalde tijd. Denk aan de bekende hygiënische dag- en nachtlenzen of voordelige maandlenzen. Hierdoor komen op jaarbasis veel lenzen in het milieu terecht. In Nederland werd in 2017 zo’n 70 miljoen daglenzen gebruikt in Nederland. Uit onderzoek van Rolf Halden is gebleken dat zo’n 20% van alle contactlenzen wereldwijd door het toilet gespoeld wordt. Dat zijn er heel erg veel! En helaas niet goed voor het milieu.

Waarom zijn contactlenzen niet goed voor het milieu?

Waarom zijn contactlenzen niet duurzaam? En waarom mag je lenzen niet door het toilet wegspoelen? Dat komt door het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Lenzen zijn gemaakt van acrylglas, siliconen en fluorpolymeren (soort kunststof). Het zijn prettige materialen voor contactlensgebruikers, omdat ze zacht en zuurstofdoorlatend zijn. Echter, het is niet de bedoeling dat deze lenzen in het riool terecht komen. Door allerlei micro-organismen (bacteriën, schimmels) worden de lenzen afgebroken tot microplastics. Deze microplastics komen uiteindelijk in de oceanen en ons voedselketen terecht – en dus ook in ons lichaam.

Contactlenzen recyclen doe je zo:

Gelukkig recyclen we steeds meer. Door je afval te scheiden help je het milieu een handje. Zo worden bepaalde stoffen hergebruikt om weer nieuwe producten te ontwikkelen. Maar hoe zit dat met lenzen? Hoe moet je contactlenzen recyclen?

Contactlenzen, inclusief blisters en verpakking, bestaan uit verschillende materialen.
De verpakking (en bijsluiter) is vaak van papier of karton gemaakt en daarom volledig recyclebaar. Deze kun je weggooien in de papierbak. Binnen de verpakking vind je blisters, waar de contactlenzen inzitten. Deze blisters zijn gemaakt van plastic en moeten daarom bij het plastic afval. De blisterfolie (afdekkingsfolie) is vaak gemaakt van aluminium. Aluminium mag bij het restafval verzameld worden. Maar hoe zit het met de contactlenzen zelf? De meeste lenzen kunnen helaas nog niet
nog niet gerecycled worden. Gooi ze daarom bij het restafval weg. Wel zijn er fabrikanten die een eigen recycling programma hebben opgestart.

Duurzame contactlenzen

Lensfabrikanten doen gelukkig zelf ook steeds meer om duurzamer te worden. Sommige fabrikanten gebruiken minder plastic, of hebben een eigen recyclingprogramma om lenzen zo duurzaam mogelijk te verwerken tot nieuwe producten. Een voorbeeld is het Biotrue ONEday recyclens programma van fabrikant Bausch+Lomb. Zij verzamelen hun eigen Biotrue daglenzen in en zorgen ervoor dat deze gerecycled worden tot nieuwe producten. Ook gebruiken zijn duurzame energie voor de productie van de contactlenzen. Door mee te doen aan zo’n recyclingprogramma maak je toch een beetje dat verschil.

Dit is een samenwerking.

You Might Also Like...