Duurzame lifestyle

Schoonmaken met soda: budgetproof en milieuvriendelijk

schoonmaken met soda

Soms zijn er van die dingen waarvan ik denk: ‘waaaarom heb ik dit nooit eerder geprobeerd?’. Schoonmaken met soda is zo’n ding. Ja echt, gewoon een simpele Oma-weet-raad-budgettip. Het leven kan soms gewoon goedkoop en eenvoudig zijn. En het werkt nog bijzonder effectief ook. Wees voorbereid op een blog met een enorm hoog huisvrouwengehalte 😉

Schoonmaken met soda

Wanneer je mij al wat langer volgt, dan weet je dat ik duurzaamheid en milieuvriendelijk schoonmaken erg belangrijk vindt. En wat schoonmaakmiddelen betreft gebruik ik ook standaard een ecologisch merk. Marcel’s Green Soap vind ik bijvoorbeeld erg fijn en Method ook. Voor standaard schoonmaakklusjes gaat doen ze hun werk ook prima. Dat ik voor een duurzaam merk wat meer betaal neem ik ook voor lief. Maar soms is er wat rigoureuzer schoonmaakwerk nodig, waarbij allesreiniger niet voldoet. Om dan maar naar heftige chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken vind ik dan ook weer zoiets. Maar hey, dat hoeft ook niet. Want schoonmaken met soda does the trick!

Soda (niet te verwarren met baking soda), is milieuvriendelijk, bijzonder zuinig in gebruik, vrij van palmolie, multifunctioneel én goedkoop. Het werkt super effectief bij vieze aanslag zoals schimmel, bij verkleuringen en verstopte leidingen heb ik gemerkt. Bovendien heb je nog maar één product nodig, in plaats van een heleboel. Lekker minimalistisch dus.

Dit kan je allemaal schoonmaken met soda

1. Schimmel en aanslag in de voegen van je badkamertegels verwijderen. Ik heb dit gedaan door wat soda op een vochtig schuursponsje te strooien en schrobben maar. Even naspoelen met warm water en de voegen zijn weer wit.
2. Ook schimmel op raamkozijnen (bijvoorbeeld ontstaan door een slechte ventilatie) kan je op deze manier verwijderen. Soda werkt schimmeldodend, dit lukt met gewone allesreiniger niet.
3. Gebruik soda om aanslag en vieze randjes in de gootsteen schoon te maken. Dit werkt bijzonder effectief! Even laten inwerken, boenen is dan bijna niet nodig.
4. Wanneer je wat soda in je gootsteen/afvoerputje/doucheputje strooit en overgiet met kokend water dan help je verstopte leidingen tegengaan. Je kunt het ook eens in de zoveel tijd gebruiken om verstopte leidingen te voorkomen. Geen chemische ontstopper meer nodig!
5. Een stinkende wasmachine schoonmaken. Strooi wat soda in een lege wasmachine en laat ‘m draaien op 90 graden.
6. Vieze vlekken op deuren en muren veroorzaakt door plakkerige kinderhandjes verwijderen. Ook dit werkt beter dan allesreiniger is mijn ervaring.
8. De oven schoonmaken. Soda verwijdert ingebrande vlekken effectief.
9. Aangekoekte pannen/ovenschalen schoonmaken. Idem als punt 8.
10. Het gasfornuis schoonmaken. Yup, weer die ingebrande vlekken!
11. Heeft je kind per ongeluk in bed geplast? Je kan dan vieze luchtjes tegengaan door wat soda op het matras te strooien en het later op te zuigen met de stofzuiger.
12. Soda schijnt ook bij zweetluchtjes in kleding/schoenen te werken, maar dit heb ik niet geprobeerd.
13. Volgens mijn moeder helpt een badje met soda om splinters en ontstoken wondjes schoon te maken.

Soda is goedkoop en goed verkrijgbaar

Vroeger was schoonmaken met soda doodnormaal. Maar tegenwoordig zijn de meeste mensen het gebruik van vergeten. Best jammer eigenlijk, want soda is gewoon bij iedere supermarkt en drogist te koop. Mijn voorkeur gaat echter uit naar fijne soda in een bus. De kristalsoda in plastic zak wordt snel klonterig omdat ze vocht aantrekt. Zelf heb ik deze kristalsoda van driehoek gekocht en die vind ik erg fijn!

Tips teruglezen? Voor op Pinterest:

schoonmaken met soda

Maak jij wel eens schoon met soda? Wat is jouw ultieme schoonmaaktip?

Dit bericht is niet gesponsord, ben gewoon enthousiast 🙂 Wel bevat deze blog een affiliatelink. De verdiensten hiervan gebruik ik om mijn hosting en website te kunnen onderhouden. Alvast bedankt!

5 Comments

Ik schrijf op greenblush.nl over green beauty, duurzame lifestyle, gezondheid, vega(n) voeding en minimalisme.

Previous Post
25 oktober 2017
Next Post
25 oktober 2017

5 Comments