wat is vegan cosmetica
Duurzame lifestyle Green beauty

Vegan makeup en huidverzorging (+ deze merken zijn vegan!)

Mensen die mij al wat langer volgen, weten hoe dol ik ben op natuurlijke make-up en verzorgingsproducten. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker de term vegan voorbijkomen, ook bij verzorgingsproducten. Maar wat bedoelen ze precies met vegan makeup en huidverzorging? Is natuurlijk hetzelfde als vegan, of is het toch iets anders? 

Wat is vegan makeup & huidverzorging?

We weten allemaal wat vegetariër zijn inhoudt. Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, dus in principe eten zij geen vlees, vis, gelatine en stremsel. Een veganist gaat nog een stapje verder, want vegans vermijden alle dierlijke producten, ook van levende dieren, zoals honing, eieren, wol, leer, bijenwas, enz. Dat betekent dat het niet alleen invloed heeft op hun voedingsgewoontes, maar eigenlijk op hun hele levenswijze. Het heeft namelijk namelijk ook invloed op hun kledingkeuze, schoenen, tassen, cosmetica, maar ook op vitaminepreperaten bijvoorbeeld. Vegan cosmetica bevat dus géén dierlijke ingrediënten.

Er zijn een aantal dierlijk ingrediënten die regelmatig voorkomen in (natuurlijke) cosmetica producten, doordat ze een positieve invloed hebben op de huid. Bijenwas bijvoorbeeld is een populair ingrediënt, maar ook honing en melk komen veelvuldig voor.

auramask3

Een overzicht van de bekendste dierlijke ingrediënten:

  • Bijenproducten: denk bijvoorbeeld aan honing, bijenwas, koninginnegelei en propolis. Werkt voedend en beschermend. Bijenwas is een populair ingrediënt in lipbalms. Maar ook bij een extreem droge huid helpt bijenwas goed. Honing is bijvoorbeeld erg goed voor de gevoelige huid met acne.
  • Melk: melk wordt al sinds mensenheugenis gebruikt in verzorgingsproducten. Geitenmelk, maar ook paardenmelk zijn erg populaire ingrediënten. Geitenmelk bijvoorbeeld werkt erg goed bij een gevoelige eczeemhuid.
  • Slakkenslijm. Heb ik gelukkig nog nooit geprobeerd. Het idee alleen al, bah! Toch schijnt dit goedje een bijzonder verzachtende en huid herstellende werking te hebben.
  • Lanoline, ook wel wolvet genoemd. Het is, zoals de naam al zegt, afkomstig van vet uit schapenwol. Wolvet ziet eruit als zalf. Je kunt het een beetje vergelijken met vaseline (alleen is dat een chemisch ingrediënt). Ideaal bij een schrale huid.
  • Karmijnzuur, oftewel E120/CI 75470. Het wordt gebruikt als rode kleurstof, gemaakt van geplette luizen(!)
  • Zijde, wat afkomstig is van zijderupsen. Geeft glans en maakt glad, wordt daarom regelmatig in shampoo en crèmes verwerkt

Burt's Bees Radiance Eye Cream

Echter zijn er ook ingrediënten verkrijgbaar die zowel een dierlijke als plantaardige oorsprong hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Glycerine
  • Hyaluronzuur
  • Stearinezuur
  • Melkzuur
  • Parfum
  • Vitamines (zoals Retinol, Pantotheenzuur, Vitamine E)

Het lastige met dit soort ingrediënten is dat je niet altijd zeker weet of het om een dierlijke of plantaardige variant gaat. Vaak staat het niet duidelijk op de verpakking aangegeven, tenzij een merk aangeeft dat het product vegan is. Je kunt soms een vegan logo aantreffen op de verpakking. Als je dat ziet, weet je zeker dat het goed zit!

Natuurlijke Cosmetica v.s. Vegan Cosmetica

Natuurlijk wil niet zeggen dat het vegan is, en andersom. Vegan cosmetica is vrij van dierlijke ingrediënten, maar hoeft helemaal niet natuurlijk te zijn. Sterker nog, het kan zelfs hartstikke synthetisch zijn! Daarentegen bevatten natuurlijke verzorgingsproducten vaak dierlijke ingrediënten zoals bijenwas en wolvet. Dit komt doordat dierlijke ingrediënten als natuurlijk worden beschouwd. In veel gevallen worden natuurlijke producten biologisch en/of duurzaam geproduceerd. De productie is vaak kleinschalig in tegenstelling tot conventionele cosmetica. Dieren krijgen daar over het algemeen een betere verzorging. Of tenminste, daar ga ik dan vanuit. Ik ben daar tenslotte zelf niet bij.

pacifica parfum roller

Natuurlijk, vegan én dierproefvrij?

Ja, je zou het bijna niet geloven, maar het bestaat. Vegan merken die niet dierproefvrij zijn. Bijvoorbeeld doordat deze producten in China verkocht worden waar dierproeven in veel gevallen verplicht zijn. Hetzelfde geldt voor natuurlijke merken overigens. Deze zijn ook niet per definitie dierproefvrij. Om de boel nog even extra lekker ingewikkeld te maken 😉

Uiteraard bestaan er ook merken die zowel natuurlijk, vegan én dierproefvrij zijn. Madara is bijvoorbeeld een merk wat dierproefvrij, vegan én natuurlijk is, net als Pacifica. Maar ook voor Lekker In Een Potje geldt dit bijvoorbeeld. Uiteraard zijn er nog veel meer merken. Gelukkig komt er wat dat betreft, steeds meer keus!

Mijn vraag is eigenlijk: wat vind jij belangrijker, als je echt moet kiezen? Gaat je voorkeur dan uit naar vegan met eventueel wat synthetische ingrediënten, of ga je liever voor natuurlijk met eventueel wat dierlijke ingrediënten erin verwerkt? Ik hoor het graag!

You Might Also Like...

10 Comments

  • jeapiebel
    15 maart 2016 at 09:45

    Leuk om te weten. Ik vroeg mijzelf al af wat is vegan cosmetica. Het lijkt mij idd ook onduidelijk over bepaalde ingrediënten. Melk en honing dat weten wij zeker, maar Hyaluronzuur, Melkzuur en ect.. weer niet. Ook leuk dat Vegan en niet op dieren getest merk ook bestaat.

  • Beau
    15 maart 2016 at 19:53

    Ik denk dat ik dan toch ga voor natuurlijk met eventueel wat dierlijke ingrediënten, maar dan wel dierproef vrij 😉

  • Susanne
    17 maart 2016 at 19:42

    Wow wat handig om dit allemaal te weten! Ik ga zeker voor vegan. Heb het idee dat een klein beetje synthetisch nou ook weer niet zo’n ramp is. Sowieso probeer ik om niet al te veel cosmetica te gebruiken.. maar soms is het gewoon ook heel erg fijn 🙂

  • Galina
    17 maart 2016 at 22:42

    Wat een interessant artikel, mooi dat je er aandacht aan besteedt! Voor mij is dierproefvrij het allerbelangrijkste. Cosmetica kan voor mij ook niet de stempel ‘vegan’ krijgen als het niet dierproefvrij is, maar als een dierproefvrij product niet helemaal vegan is dan heb ik daar wat minder moeite mee. Het liefst heb ik dus volledig natuurlijke producten die dierproefvrij zijn en zoveel mogelijk zonder dierlijke ingrediënten 😛

  • Yvonne
    19 maart 2016 at 03:31

    Ik ben altijd op zoek naar vegan producten voor mijn dochter en dat valt niet mee. Sommige merken hebben producten die vegan zijn en andere producten van hetzelfde merk weer niet. dat maakt het ook niet makkelijk.

  • Mariska
    19 maart 2016 at 12:37

    Wow, heel informatief! In alle eerlijkheid let ik niet op dierproefvrij. Het is wel een pluspunt, maar geen must, voor mij dan.

  • Marsha von Winckelmann
    20 maart 2016 at 17:46

    Wat een interessant artikel! Ik heb weer heel veel geleerd hiervan! -x-

  • Greenblush
    21 maart 2016 at 22:09

    Ja klopt! Dat zie ik ook vaak. Dan is zo’n beetje het hele merk vegan, maar 2 producten niet omdat er bijenwas in zit bijvoorbeeld.

  • Greenblush
    21 maart 2016 at 22:11

    Haha ja, het allerliefste heb ik dat ook 🙂

  • Greenblush
    21 maart 2016 at 22:15

    Een klein beetje kan inderdaad niet veel kwaad. En cosmetica kan prima heel basic zijn. Met kokosolie bijvoorbeeld kom je al een heel eind! Ik ben van mezelf redelijk mimimalistisch, alleen wat verzorgingsproducten betreft pak ik toch wel erg graag uit 🙂

Leave a Reply