Duurzame lifestyle

Zelf wasmiddel maken met Aleppo zeep

zelf wasmiddel maken met aleppo zeep

Sinds een aantal maanden maak ik af en toe mijn wasmiddel zelf. Met 2 kleine kinderen was ik vrijwel dagelijks en gaat er aardig wat wasmiddel doorheen. Ik vind het belangrijk om een milieuvriendelijke/ecologische wasmiddel te gebruiken. Meestal gebruik ik die van de Albert Heijn, of van Ecover. Het wast allemaal prima, maar het is toch vrij prijzig. Nou ben ik iemand die het erg leuk vind om van alles en nog wat zelf te maken, dus ik dacht: ‘dan maak ik mijn wasmiddel toch lekker zelf?’ En wat blijkt? Het is echt SUPER-simpel om deze zelf te maken! Het is zo gepiept! Je kunt prima zelf wasmiddel maken met Aleppo zeep.

Zelf wasmiddel maken met Aleppo zeep

Aleppo zeep is een zeep die al eeuwen op dezelfde traditionele manier geproduceerd wordt in de stad Aleppo in Syrië. Veel mensen vinden baat met Aleppo zeep bij extreem droge huid, psoriasis, acne of eczeem. Het wordt ook wel als natuurlijke shampoo gebruikt. Maar tevens kun je ook heel makkelijk zelf wasmiddel maken met Aleppo zeep!

Benodigdheden voor een fles vloeibare wasmiddel voor de gekleurde was:

– een blok Aleppo zeep (o.a. te koop bij De Online Drogist)
– een lege fles wasmiddel
– een pan water
– een weegschaal
– een keukenrasp
– een leeg bakje

Het is afhankelijk hoe groot je fles is, hoeveel zeep je nodig hebt. Mijn fles is 1,35L. Ik gebruik daarom een verhouding van 1,25L water en 20 gram Aleppo zeep vlokken. Maar mocht je nou een fles hebben van 5L bijvoorbeeld, dan doe je alles gewoon x4.

Bereiding

Rasp de Aleppo zeep boven een leeg bakje. Weeg de juiste hoeveelheid zeepvlokken af. Zet het water op het vuur en giet de zeepvlokken erbij. Laat het water koken, roer goed door. Let goed op dat alle zeepvlokken opgelost zijn. Laat het een paar uur afkoelen en giet het daarna over in een lege fles.

Deze wasmiddel is wat vloeibaarder dan wat je normaal gesproken gewend bent. Ook schuimt het veel minder. Echter was het net zo goed schoon en daarbij is het zoveel goedkoper! Ik betaalde 5,25 euro voor een blok zeep van 200 gram. Aangezien ik 20 gram per keer gebruik, kan ik met één blok zeep dus 10 flessen wasmiddel maken. Kosten per fles: ongeveer 0,50 eurocent! Ook fijn is dat je de fles hergebruikt, waardoor je ook direct afval bespaart!

Ik gebruik de wasmiddel echter niet voor al mijn was. Om zeker te zijn dat de kleuren niet vaal worden bijvoorbeeld (heb ik gelukkig geen ervaring mee, maar puur om het te voorkomen), gebruik ik dit wasmiddel vooral voor handdoeken, sokken, ondergoed, theedoeken, dat soort dingen. Ik raad het je aan om dit ook zo te doen. Voor de witte was is dit recept niet geschikt.

Zelf wasmiddel maken met Aleppo zeep is een leuk DIY project en ook nog eens erg makkelijk om te maken!

Heb jij ervaring met zelf wasmiddel maken? 

Meer DIY recepten:

Vegan lipscrub met vannillesmaak
DIY koffie scrub
Zelf lippenbalsem maken

Bron afbeelding: Pixabay

Previous Post
13 april 2014
Next Post
13 april 2014

1 Comment

 • Astrid Roest

  Hoi, ik maak al jaren vloeibaar wasmiddel met Aleppozeep.
  Maar deze keer wordt het niet dik na een nacht afkoelen. Het blijft veel te vloeibaar.
  Heb jij dit wel eens gehad?

Leave a Reply

Instagram

 • Drie jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met @flowcosmetics.benelux en ik was direct verkocht. Ook hun serum foundation en conditioner bar zijn echte aanraders! Meer over deze producten lees je via #linkinbio. Wil je deze producten ook eens proberen? Met kortingscode 'greenblush' ontvang je tijdelijk 15% korting! 💚#flowcosmetics #naturalbeauty #crueltyfree #thepowerofmakeup #makeup #bbloggers #review #vegan #skincare #cosmetics #greenblogger #organic #finland #zerowaste #zerowastebeauty #beauty #veganbeauty #foundation #serum #dutchblogger #instadaily #coupon #gekregen #kortingscode #ecobeauty #greenlifestyle #dierproefvrij
 • Sint gaat op 5 december aan alle kinderen cadeautjes uitdelen, maar kan helaas niet aan iedereen bloed weggeven, terwijl dat juist zo hard nodig is. Daarom steun ik Sanquin en heb ik mij aangemeld als bloeddonor ❤ Overweeg jij ook bloeddonor te worden? Meld je dan aan via de website van #sintzoektje (zie #linkinbio) #sinthierbenik #sanquin #bloeddonor #bloedgeven #bloedbank #bloedgevendoetleven #sinterklaas #geven #redeenleven #collab
 • Ik maakte van de week deze lasagne en oeh, hij smaakte erg goed! In plaats van 'gewone' lasagne heb ik pompoenlasagne gebruikt. Dit zijn in feite dunne plakjes pompoen, maar het werkt erg goed als vervanger. Lekker met spinazie en kaas, bijvoorbeeld ricotta! Als saus heb ik Verspil-me-nietjes pastabasis met 96% groente gebruikt. Dit een saus op basis van minder perfecte groente, maar die uiteraard net zo lekker smaken. Met het Verspil-me-nietjes concept wil supermarkt Lidl voedselverspilling tegengaan én kunnen wij een gezonde maaltijd op tafel zetten 🌍💚 Het recept vind je via #linkinbio! #pastabasis #verspilmenietje #makkelijkgezondemaaltijd #verspillingsvrij #snellepasta #pumpkin #lasagne #lowcarb #vega #vegetarian #recipe #instafood #foodpic #dinner #recept #healthymeal #healthyfood #koolhydraatarm #pompoenlasagne #pompoen #collab #comfortfood
 • 😍😍😍 @woocares scented candles, room sprays and diffusers 💚#linkinbio #woocares #worldsofopportunities #amsterdam #review #scent #candle #homescents #tranquility #gift #christmas #present #gekregen #greenblogger #homedecor #scentedcandles #sustainable #discoverunder5k #instadaily #picoftheday #candles #diffuser #roomspiration #roomspray #handmade #loveit #musthave
 • ❤️ the vibe of Berlin. The people here are awesome and we really had a great time. Too bad it's time to go home now, though I can't wait to see my family again 😘#berlin #berlijn #friends #citytrip #instatravel #travel #berlinwall #berlinwallart #goodvibes #art #eastsidegallery #discoverunder5k #city #deutschland
 • Berliner Mauer East Side Gallery#berlin #berlijn #berlinwallart #eastsidegallery #holiday #art #graffiti #berlijnsemuur #deutschland #germany #discoverunder5k #instatravel #citytrip #travel #instadaily #picoftheday

Follow Me!