Green beauty

Waarom ik sulfaten zoals SLS en SLES vermijd in cosmeticaproducten

Het is af en toe nog best een uitdaging om verzorgingsproducten te vinden die vrij zijn van SLS en SLES. Let maar eens op, want deze sulfaten zitten bijna overal in.

Ga je kijken in een biologische webshop of een reform zaak, dan kun je genoeg aanbod vinden. Maar bij de ‘gewone’ drogist? Nee, dat is nog behoorlijk lastig! In de tijd dat ik nog bij de drogisterij werkte hadden we misschien één fles shampoo staan wat sulfaat vrij was. Al het overige? Nope, vergeet het maar!

SLS en SLES zijn meestal makkelijk te herkennen op een ingrediëntenlijst. Meestal gaat het om het tweede ingrediënt en derde ingrediënt, na Aqua (water).

Wat zijn sulfaten eigenlijk? 

Sulfaten zijn reinigers die in verzorgingsproducten zitten, denk hierbij aan shampoos, douchegels, face wash, badschuim, etc. Ze zorgen ervoor dat het product goed schuimt. Ook zorgen ze ervoor dat het product makkelijker over het lichaam verdeeld kan worden. Consumenten vinden schuimende producten erg prettig, want het geeft ze het gevoel dat hun huid (en haar) goed schoon wordt. Zo schoon zelfs, dat je haar squeekt en piept wanneer je je shampoo uitspoelt. Of dat je huid na je douchebeurt droog en trekkerig aanvoelt.

Is dat erg dan? 

Nou… fabrikanten maken meestal gebruik van SLS (Sodium Lauryl Sulphate) en SLES (Sodium Laureth Sulphate). Dit zijn de twee sterkste sulfaten die er zijn. Ok, SLES is iets milder dan SLS. Maar toch. Wat deze stoffen doen is het bovenste laagje van je huid stukmaken. Hierdoor raakt de huid geïrriteerd, waardoor jeuk, rode vlekken en eczeem kan ontstaan. Heb je wel eens last gehad van een jeukende, geïrriteerde hoofdhuid? Dikke kans dat dit door SLS danwel SLES van je shampoo veroorzaakt wordt!

Dit is nog niet het enige. Omdat SLS/SLES de huid zo sterk reinigt en uitdroogt, gaat je huid als tegenreactie ook meer talg aanmaken. Het gevolg: je huid wordt vetter en er ontstaan (meer) puistjes en acne. SLS en SLES zijn echter goedkope ingrediënten en worden daarom veelvuldig door fabrikanten gebruikt.

SLS & SLES

Aiiii…. Dit welbekende anti-roos shampoo bevat zowel SLS én SLES!

SLS en SLES in Shampoo

Dit eigenmerk shampoo van Kruidvat is al iets beter qua samenstelling… Er zit in ieder geval géén SLS in!

Kies voor natuurlijk of biologisch

Gelukkig zijn er genoeg andere schuimmiddelen die ook prima reinigen, maar die een stuk milder en veiliger zijn voor je huid! Natuurlijke merken, zoals Faith in Nature bijvoorbeeld, gebruiken vaak Sodium coco-sulfaat en/of cocamidopropyl betaine om hun producten te laten schuimen. Dit zijn natuurlijke reinigers op basis van kokosolie. Een stuk milder voor je huid, waardoor deze veel minder uitdroogt! Zo blijven je huid en haar veel meer in balans. En het gekke is: ook in reguliere shampoos komen deze reinigers voor, maar dan toch bijna altijd in combinatie met SLS en/of SLES.

Het kan zijn dat producten zonder SLS en SLES iets minder schuimen dan producten die het wél bevatten. Maar dat hoeft niet. De shampoo en douchegel die ik laatst testte van Green People Organic Children schuimen geweldig goed.

Shampoo vrij van SLS & SLES

Kijk: bij Green People hebben ze het tenminste goed begrepen. Deze shampoo is vrij van SLS én SLES!

Mijn advies:

Gebruik shampoo’s en douchegels die vrij zijn van SLS en/of SLES. Bekijk de ingrediëntenlijst en laat je goed informeren. Steeds meer webshops bieden natuurlijke en biologische verzorgingsproducten aan en als het goed is staat de ingrediëntenlijst ook op de site vermeld. Neem eens een kijkje bij Big Green Smile of De Online Drogist.

Gebruik jij al shampoo’s en douchegels zonder SLS/SLES? Zo ja, welke merk(en) gebruik je? 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply