Duurzame lifestyle

13x geld besparen op je boodschappen

geld besparen op je boodschappen

Gezond eten duur? Dat hoeft helemaal niet! Ik deel mijn tips hoe je eenvoudig geld kunt besparen op je boodschappen. 

Geld besparen op je boodschappen

Ik ben sowieso al redelijk prijsbewust als het om geld uitgeven gaat. Ook voor mijn boodschappen hanteer ik een bepaald budget. Momenteel geef ik 80 euro per week uit aan boodschappen, voor een gezin bestaande uit vier personen. Volgens mij is dit al best netjes. Toch denk ik dat het nog wel wat goedkoper zou kunnen.

Allereerst bestel ik momenteel nog mijn boodschappen online. Ja, sorry, ik bestel mijn boodschappen wekelijks bij de Appie en laat het gratis thuisbezorgen omdat wij een Allerhande Box afnemen. Ik moet zeggen: het is écht ideaal. Het bespaart zó ontzettend veel tijd en gedoe, erg fijn! Toch wil ik dit de komende tijd anders gaan doen, ik heb hier zo mijn redenen voor:

– De allerhande box bevat weinig vega(n) opties
– De allerhande box is naar verhouding vrij prijzig
– Ik wil weer boodschappen op de fiets gaan doen, want dit is beter voor het milieu en extra lichaamsbeweging is goed
– Ik wil naast geld besparen, ook minderen op plastic afval.

Een online bestelling bevat meer plastic dan wanneer je dezelfde producten in de winkel zou kopen. Appels zitten in een plastic zak, tomaten in een plastic verpakking, terwijl ik ze in de supermarkt prima los kan kopen. Dus ja, dit is zeker iets wat ik de komende tijd mee wil nemen als ik boodschappen ga doen. Er valt hier voor ons nog veel winst te behalen wat dat betreft!

Goed, op naar de tips!

1. Doe geen boodschappen op een lege maag.

Boodschappen doen op een lege maag is voor mij géén goed idee. Als er al een reden is dat ik me te buiten ga aan snaaiwerk, koekjes en chips, dan is dit de oorzaak. Doorgaans koop ik dit soort producten gewoon niet. En wat ik niet heb, kan ik ook niet opmaken. Tenzij ik dus boodschappen ga doen als ik trek heb. Ik weet van mezelf dat ik dan niet zo goed verleidingen kan weerstaan. Dus boodschappen doen vlak voor etenstijd? Nope, geen goed idee! Ik ga wel om half 9 ‘s morgens of zo. Werkt veel beter voor mij 😉

2. Kijk eerst wat je nog in huis hebt liggen.

Zoek je voorraadkasten uit, kijk in de koelkast en check de datums. Wat heb je nog liggen en wat moet op? En wat heb je nog bij kopen om er een volwaardige maaltijd van te maken? Dit voorkomt niet alleen dat je vijf pakken rijst in de kast hebt staan, maar ook dat je voedingsmiddelen weg moet gooien omdat het over datum is. Wat ik soms doe: de ingrediënten die ik in huis heb googlen en kijken of ik daar een bijpassend recept bij kan vinden. Dan hoef je nog maar één of twee dingen bij te kopen én je hoeft niks weg te gooien. Ideaal!

3. Bekijk de folders om te zien wat in de aanbieding is.

Een open deur, maar dit kan echt enorm veel geld bsparen. Zeker wanneer je producten koopt die je standaard gebruikt. Ik bekijk de folders overigens altijd online, want we hebben een nee-nee sticker. Een tip: het komt regelmatig voor dat een bepaald A-merk product in de aanbieding is, maar dat het zelfde product van ‘t huismerk alsnog goedkoper is. In dat geval kies ik dus gewoon voor het huismerk. Nou ben ik niet zo fanatiek dat ik 6 supermarkten langs ga voor dat ene pak spaghetti omdat het daar het goedkoper is. Maar het helpt uiteraard wel om een beetje inzicht in de prijzen te hebben.

4. Maar koop niet iets ‘omdat het in de aanbieding’ is

Ik koop alleen de producten in de aanbieding die ik op dat moment (of binnenkort) nodig heb. Ik ga geen enorme hoeveelheden inslaan. Dat is voornamelijk omdat ik thuis maar een beperkte opslagruimte heb. Als ik bijvoorbeeld shampoo in de aanbieding zie terwijl ik nog vier flessen heb staan, dan sla ik deze aanbieding over. Dan wacht ik een paar weken tot de volgende aanbieding plaatsvindt.

5 Maak een weekplanning en een boodschappenlijstje

Door je boodschappen al zoveel mogelijk in huis te halen voorkom je dat je naar de afhaalchinees gaat omdat je honger hebt en geen zin hebt om te koken. En afhalen is uiteraard prima zo nu en dan, maar het is altijd duurder (en ongezonder) dan wanneer je zelf kookt. Ook met een boodschappenlijstje voorkom je dat je in de verleiding komt.

Het helpt om een weekplanning te maken. Wat ga je deze week eten, wat heb je nog in huis en wat heb je nodig? Dé ultieme manier om voedselverspilling te vookomen!

6 Werk met een budget.

Ik werk met een bepaald weekbudget. Zo zie je direct hoeveel je uitgeeft. Toen ik nog online boodschappen bestelde had ik een bepaald bedrag dat ik per week van mezelf mocht uitgeven. En dat lukte overigens altijd, ik ging nooit over het bedrag heen. Nu wil ik naar de winkel gaan en iedere week het weekbudget pinnen. Zo zie je direct hoeveel budget je nog overhebt voor de rest van de week. Ik zat voorheen op 80 euro, ik wil nu iedere week 70 euro pinnen en wekelijks 5 euro daarvan in de spaarpot doen. Dit geld reserveren we dan voor leuke uitjes, bijvoorbeeld voor een dagje Efteling. Mijn doel is dus 65 euro per week aan boodschappen uit te geven.

7. Kies voor lokale en seizoensproducten

Gezond eten hoeft echt niet duur te zijn, maar het is wel belangrijk om groente en fruit van het seizoen te eten. Dan smaakt het nog het lekkerst ook! Bovendien is dit ook beter voor het milieu, omdat er minder transport nodig is.

8. Vraag om hulp bij spaaracties

Die messenset lijkt dankzij zo’n spaaractie misschien heel goedkoop, maar als je zodoende alle boodschappen bij de dure supermarkt moet halen is het misschien toch wel even het aankijken waard of het niet goedkoper is om zo’n messenset los te kopen. Wat je ook kunt doen: vragen of je vrienden/familie/collega’s/kennissen mee willen helpen met sparen. Misschien hebben zij nog