geld besparen op je boodschappen
Duurzame lifestyle

13x geld besparen op je boodschappen

Gezond eten duur? Dat hoeft helemaal niet! Ik deel mijn tips hoe je eenvoudig geld kunt besparen op je boodschappen. 

Geld besparen op je boodschappen

Ik ben sowieso al redelijk prijsbewust als het om geld uitgeven gaat. Ook voor mijn boodschappen hanteer ik een bepaald budget. Momenteel geef ik 80 euro per week uit aan boodschappen, voor een gezin bestaande uit vier personen. Volgens mij is dit al best netjes. Toch denk ik dat het nog wel wat goedkoper zou kunnen.

Allereerst bestel ik momenteel nog mijn boodschappen online. Ja, sorry, ik bestel mijn boodschappen wekelijks bij de Appie en laat het gratis thuisbezorgen omdat wij een Allerhande Box afnemen. Ik moet zeggen: het is écht ideaal. Het bespaart zó ontzettend veel tijd en gedoe, erg fijn! Toch wil ik dit de komende tijd anders gaan doen, ik heb hier zo mijn redenen voor:

– De allerhande box bevat weinig vega(n) opties
– De allerhande box is naar verhouding vrij prijzig
– Ik wil weer boodschappen op de fiets gaan doen, want dit is beter voor het milieu en extra lichaamsbeweging is goed
– Ik wil naast geld besparen, ook minderen op plastic afval.

Een online bestelling bevat meer plastic dan wanneer je dezelfde producten in de winkel zou kopen. Appels zitten in een plastic zak, tomaten in een plastic verpakking, terwijl ik ze in de supermarkt prima los kan kopen. Dus ja, dit is zeker iets wat ik de komende tijd mee wil nemen als ik boodschappen ga doen. Er valt hier voor ons nog veel winst te behalen wat dat betreft!

Goed, op naar de tips!

1. Doe geen boodschappen op een lege maag.

Boodschappen doen op een lege maag is voor mij géén goed idee. Als er al een reden is dat ik me te buiten ga aan snaaiwerk, koekjes en chips, dan is dit de oorzaak. Doorgaans koop ik dit soort producten gewoon niet. En wat ik niet heb, kan ik ook niet opmaken. Tenzij ik dus boodschappen ga doen als ik trek heb. Ik weet van mezelf dat ik dan niet zo goed verleidingen kan weerstaan. Dus boodschappen doen vlak voor etenstijd? Nope, geen goed idee! Ik ga wel om half 9 ’s morgens of zo. Werkt veel beter voor mij 😉

2. Kijk eerst wat je nog in huis hebt liggen.

Zoek je voorraadkasten uit, kijk in de koelkast en check de datums. Wat heb je nog liggen en wat moet op? En wat heb je nog bij kopen om er een volwaardige maaltijd van te maken? Dit voorkomt niet alleen dat je vijf pakken rijst in de kast hebt staan, maar ook dat je voedingsmiddelen weg moet gooien omdat het over datum is. Wat ik soms doe: de ingrediënten die ik in huis heb googlen en kijken of ik daar een bijpassend recept bij kan vinden. Dan hoef je nog maar één of twee dingen bij te kopen én je hoeft niks weg te gooien. Ideaal!

3. Bekijk de folders om te zien wat in de aanbieding is.

Een open deur, maar dit kan echt enorm veel geld bsparen. Zeker wanneer je producten koopt die je standaard gebruikt. Ik bekijk de folders overigens altijd online, want we hebben een nee-nee sticker. Een tip: het komt regelmatig voor dat een bepaald A-merk product in de aanbieding is, maar dat het zelfde product van ’t huismerk alsnog goedkoper is. In dat geval kies ik dus gewoon voor het huismerk. Nou ben ik niet zo fanatiek dat ik 6 supermarkten langs ga voor dat ene pak spaghetti omdat het daar het goedkoper is. Maar het helpt uiteraard wel om een beetje inzicht in de prijzen te hebben.

4. Maar koop niet iets ‘omdat het in de aanbieding’ is

Ik koop alleen de producten in de aanbieding die ik op dat moment (of binnenkort) nodig heb. Ik ga geen enorme hoeveelheden inslaan. Dat is voornamelijk omdat ik thuis maar een beperkte opslagruimte heb. Als ik bijvoorbeeld shampoo in de aanbieding zie terwijl ik nog vier flessen heb staan, dan sla ik deze aanbieding over. Dan wacht ik een paar weken tot de volgende aanbieding plaatsvindt.

5 Maak een weekplanning en een boodschappenlijstje

Door je boodschappen al zoveel mogelijk in huis te halen voorkom je dat je naar de afhaalchinees gaat omdat je honger hebt en geen zin hebt om te koken. En afhalen is uiteraard prima zo nu en dan, maar het is altijd duurder (en ongezonder) dan wanneer je zelf kookt. Ook met een boodschappenlijstje voorkom je dat je in de verleiding komt.

Het helpt om een weekplanning te maken. Wat ga je deze week eten, wat heb je nog in huis en wat heb je nodig? Dé ultieme manier om voedselverspilling te vookomen!

6 Werk met een budget.

Ik werk met een bepaald weekbudget. Zo zie je direct hoeveel je uitgeeft. Toen ik nog online boodschappen bestelde had ik een bepaald bedrag dat ik per week van mezelf mocht uitgeven. En dat lukte overigens altijd, ik ging nooit over het bedrag heen. Nu wil ik naar de winkel gaan en iedere week het weekbudget pinnen. Zo zie je direct hoeveel budget je nog overhebt voor de rest van de week. Ik zat voorheen op 80 euro, ik wil nu iedere week 70 euro pinnen en wekelijks 5 euro daarvan in de spaarpot doen. Dit geld reserveren we dan voor leuke uitjes, bijvoorbeeld voor een dagje Efteling. Mijn doel is dus 65 euro per week aan boodschappen uit te geven.

7. Kies voor lokale en seizoensproducten

Gezond eten hoeft echt niet duur te zijn, maar het is wel belangrijk om groente en fruit van het seizoen te eten. Dan smaakt het nog het lekkerst ook! Bovendien is dit ook beter voor het milieu, omdat er minder transport nodig is.

8. Vraag om hulp bij spaaracties

Die messenset lijkt dankzij zo’n spaaractie misschien heel goedkoop, maar als je zodoende alle boodschappen bij de dure supermarkt moet halen is het misschien toch wel even het aankijken waard of het niet goedkoper is om zo’n messenset los te kopen. Wat je ook kunt doen: vragen of je vrienden/familie/collega’s/kennissen mee willen helpen met sparen. Misschien hebben zij nog Eftelingzegels of ruimtevaartplaatjes liggen en doen ze er niks mee? Zo heb ik van een collega Eftelingzegels gekregen en gaf ik haar later zegels voor een servies. Zo help je elkaar!

9. Maak het zelf

Soms, echter niet altijd, is het goedkoper om producten zelf te maken. Sausjes bijvoorbeeld zijn relatief eenvoudig zelf te maken en veel goedkoper dan wanneer je het in een kant en klaar zakje koopt. Maar ook brood, humus en dergelijke zijn prima zelf te maken. Het kost wat tijd en planning, maar uiteindelijk bespaar je geld én verpakkingsmateriaal. 2 vliegen in 1 klap dus!

10. Begin een moestuin

Ik heb er zelf geen één, maar ik zou best een moestuin willen hebben. Het lijkt mij alleen dat het zoveel tijd kost. Maar goed, mocht je tijd en vooral zin hebben om een moestuin te onderhouden dan denk ik dat je zo echt veel geld op je boodschappen kunt besparen. Overigens hoef je moestuin niet per se in je eentje te onderhouden. Misschien kun je het samen doen met vrienden of famile en de oogst delen?

11. Hou je aan de porties

Vroeger kookte ik standaard te veel eten. Ik woog het nooit af, wat betekende dat ik altijd veel te veel pasta, rijst en aardappels kookte. Nu weeg ik de porties af en doe ik langer met een pak rijst, pasta, whatever. Scheelt nog calorieën ook!

12. Hou een restjes opmaak feestje

Wij willen nog wel eens met vrienden op zaterdag samen koken, altijd erg gezellig. Het is echter al regelmatig voorgekomen dat we thuis eten hadden dat we echt die dag op moesten maken en onze vrienden ook. Wat doe je dan? Je neemt je eten gewoon mee, kookt samen en maakt samen de restjes op. Gezellig, goedkoop én je hoeft niks weg te gooien.

13. Vermijd voorverpakte producten

Het zijn vooral de voorverpakte producten die de boodschappen duur maken. Frisdrank, snacks, voorgesneden groente en fruit, allerlei pakjes en zakjes, sausjes, enz. Dit komt doordat het niet-essentiele producten zijn. Het is goedkoper om zelf een ananas in stukjes te snijden dan dat je een bakje ananasstukjes koopt. Een krop sla is goedkoper dan een zakje gemengd eikenbladsla. Nu wil ik niet zeggen dat ik zelf nooit dit soort producten koop, maar ik realiseer me wel dat dit gemaksproducten zijn. En ook hierbij geldt dat je bespaart op plastic afval 🙂

Dit zijn mijn tips om geld te besparen op je boodschappen, heb jij nog tips? Ik hoor ze graag!

Meer geld bespaar tips:

Je mobieltje recyclen en geld verdienen
Overstappen naar duuzame energie en geld besparen
 MIjn favoriete natuurlijke beautyproducten onder de 5 euro
Geld besparen doe je zo
Tips om eenvoudig wat extra geld te verdienen

Voor de pinners:

Geld besparen op boodschappen: 13 handige bespaartips op je wekelijkse boodschappen.

You Might Also Like...

16 Comments

 • Djuli
  16 augustus 2017 at 06:06

  Nr 12 is echt een leuk idee!

 • Mariëlle
  16 augustus 2017 at 18:31

  Wat een goede tips! Ik houd met allemaal rekening 😀 Al kook ik zelf vaak bewust teveel, zodat ik de helft in de vriezer kan doen voor een volgende keer!

 • Marianne - Groene stapjes
  17 augustus 2017 at 20:45

  Wij bestellen nu ook sinds een paar weken onze boodschappen online, en ik vind het zo fijn! En eerlijk gezegd denk ik ook dat we hierdoor zelfs geld op onze boodschappen besparen, omdat we geen impulsaankopen doen of een product pakken dat een kortingssticker heeft. Het blijft bij het lijstje ?

 • TypischKim
  18 augustus 2017 at 16:24

  Wat een handige tips!

 • Romy
  18 augustus 2017 at 22:55

  Wauw, dat zijn veel (en slimme!) tips! Dat restjesopmaakfeestje vind ik echt leuk bedacht! Ik kan me voorstellen dat het ook al veel helpt om niet-voorverpakte producten te kopen. De verleiding is soms zo groot om dingen in zakjes te kopen, terwijl het eigenlijk veel duurder is. Wat een fijne reeks met artikelen trouwens! Ik ga eens een paar van je andere artikelen uit deze serie teruglezen 🙂

 • Hennie
  20 augustus 2017 at 06:37

  Tip 1 tot en met 3 pas ik ook zo veel als mogelijk toe. Boodschappen met een lege maag eindigt inderdaad met een veel te volle kar. Been there done that!

 • Tal Daniel
  20 augustus 2017 at 15:07

  Handige tips! Ben net begonnen met een moestuintje dus komt goed uit 😉

 • Tal Daniel
  20 augustus 2017 at 16:19

  Heb hem gelijk even gedeeld op Fairblogs ?

 • Greenblush
  23 augustus 2017 at 22:06

  Dankjewel!

 • Greenblush
  23 augustus 2017 at 22:06

  Zo is het. Dat doen we dus mooi niet meer! 😉

 • Greenblush
  23 augustus 2017 at 22:08

  Leuk! En ja klopt hoor wat je zegt, die zakjes maken het onnodig duur. terwijl het vaak binnen no time zelf te maken is!

 • Greenblush
  23 augustus 2017 at 22:13

  Dat is ook zo, dat merkten wij ook. Al met al was ik met online boodschappen doen niet duurder uit dan in de winkel, inderdaad omdat je geen impulsaankopen doet.

 • Greenblush
  23 augustus 2017 at 22:13

  Dat kan uiteraard ook! 🙂

 • Anita
  28 september 2017 at 16:24

  De AH was voor mij al 30 tot 40 euro duurder per week, dus doe bij een geheel andere supermarkt mijn boodschappen.

 • Greenblush
  30 september 2017 at 20:29

  Als die er zou zijn, zou ik het ook zeker doen 🙂 Er is helaas geen Lidl bij mij in de buurt bijvoorbeeld.

 • Marianne
  13 juni 2022 at 16:15

  Ik schrijf per la wat er in de vriezer zit. Zo kan je makkelijk een weekmenu maken en doorstrepen wat er uit gaat. En met uit de vriezer halen staat hij niet zo lang open.

Leave a Reply