telefoon recyclen
Duurzame lifestyle

Je telefoon recyclen: beter voor het milieu én je verdient er geld mee!

Onlangs mocht Simon een nieuwe mobiel uitzoeken. Hij had al langer met zijn smartphone gedaan dan ‘nodig’ was, maar de batterij werd inmiddels toch echt slecht. Tijd voor een nieuwe dus! Maar goed, wat doe je dan met je oude toestel? Wij hebben thuis inmiddels een bureaula vol met oude mobieltjes. Heel slecht, ik weet het. Tijd dus om actie te ondernemen. Want gelukkig kan je je oude telefoon recyclen, ontdekte ik. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het levert je nog geld op ook!

Je oude telefoon recyclen

Gemiddeld doen mensen 18 maanden met een mobiel. Veel mensen kiezen daarna voor een nieuwer model of ze vervangen hun telefoon omdat hij ‘toch niet meer zo lekker’ werkt. Dat begrijp ik op zich wel, maar veel onderdelen van de telefoon of smartphone werken natuurlijk gewoon nog prima. Zonde dus om ze niet meer te hergebruiken! Je telefoon recyclen is hoe dan ook veel beter voor het milieu.

Een smartphone bevat namelijk veel mineralen die uit mijnen komen. Deze mineralen worden door mijnwerkers verzameld die onder zeer slechte omstandigheden werken. Bovendien zijn deze grondstoffen nog schaars ook. En eigenlijk toch gek. Want waarom zouden mijnwerkers nieuwe grondstoffen moeten delven, als je werkende onderdelen gewoon op zolder of in je bureaula hebt liggen? Als je erover nadenkt kent het recyclen van je mobiel alleen maar voordelen.

 • Je bespaart afval. En als we dit allemaal doen, besparen we met zijn allen honderdduizenden kilo’s afval.
 • Je bespaart grondstoffen, waaronder olie, koper en goud, die toch al schaars zijn.
 • Het is beter voor het milieu. Wanneer iedereen nou z’n mobiel zou inleveren zou de CO2 -uitstoot met miljoenen kilo’s verminderen
 • Minder mensen hoeven onder slechte arbeidsomstandigheden te werken
 • Het levert geld op! Ja, je kunt echt geld verdienen met het recyclen van je mobiel 🙂
 • Bovendien heb je minder rommel in huis. Hello minimalisme!

Je oude telefoon inleveren; hoe werkt dit?

Via website jeoudetelefooninleveren.nl kun je zien hoe het inleveren van je mobiel in z’n werk gaat. Je kunt het merk en type van je toestel invullen en een aantal vragen beantwoorden over de staat waarin je telefoon verkeert. Zo wordt er een prijs vastgesteld. Dit kan een klein bedrag zijn, maar de prijs kan ook oplopen wanneer je een vrij recent toestel hebt. Je oude telefoon stuur je gratis op en het bedrag wordt na goedkeuring snel naar je rekening overgemaakt. Ook kan je ervoor kiezen om het geld over te laten maken naar een goed doel. Overigens werkt deze site niet alleen voor je telefoon, maar kan je ook oude tablets, laptops, gameconsoles, mp3-spelers en camera’s inleveren. Ik bedenk me net dat ik ook nog oude laptops in huis heb staan! Dat ruimt lekker op!

Wat gebeurt er met je oude mobiel?

Ok, dus je hebt je mobiel ingeleverd, wat gebeurt er dan precies? Eerst wordt gekeken of het product nog (goed) werkt. Zo ja, dan worden alle gegevens gewist, en wordt je smartphone als ‘refurbished’ verkocht. De overige telefoons worden uit elkaar gehaald. De werkende onderdelen worden hergebruikt voor een ander apparaat. Het grootste deel van je telefoon kan gerecycled worden. Toch een fijn idee dat je je oude mobiel een tweede leven kunt geven!

Zoals ik in mijn vorige blogpost al vertelde over mijn spaarplan en spaardoelen, ga ik dit zelf ook uitproberen met al onze oude apparatuur. En aangezien wij hier een hele verzameling laptops en mobieltjes e.d. hebben liggen (waar we niks mee kunnen), wil ik eens kijken hoeveel dit oplevert. Al is het misschien een klein bedrag, alle beetjes helpen. Yay voor minder troep in huis. En je helpt het milieu nog een handje ook.

Ben jij al bekend met het recyclen van je oude telefoon?

– Dit is een samenwerking-

You Might Also Like...

12 Comments

 • Mariëlle
  26 juli 2017 at 07:52

  Goed punt! Ik koop altijd pas een nieuwe als het nodig is! En inderdaad recyclen!

 • Sofie
  26 juli 2017 at 09:16

  18 maanden, wow, dat vind ik echt snel. Ik doe er jaren mee. En mijn smartphones zijn allemaal tweedehands geweest. Het enige waarom wij eigenlijk nog altijd die oude rommel hebben liggen is omdat we eens verhalen hoorden van gegevens die toch nog achterhaald waren vanop een oude laptop. Maar eigenlijk is dat zo’n idiote reden hé? Het ligt hier maar wat te liggen.

 • Jessica J.
  26 juli 2017 at 09:38

  Wat handig! Ik wist niet dat dit kon! Wel dat je in bepaalde winkels bij aankoop van een nieuwe smartphone korting krijgt als je je oude binnenbrengt.

 • Els
  26 juli 2017 at 18:13

  Ik doe echt jaren met een iPhone en daarna gaat mijn oude gsm naar mijn moeder. Ook een soort van recylen ;-).

 • Bo
  26 juli 2017 at 20:35

  Ik wist niet dat je als je een nieuw toestel koopt geld krijgt voor het inleveren, ik heb weleens een paar oude opgestuurd en dat werkte toen prima maar ik neem ze nu voortaan mee naar de winkel

 • Greenblush
  26 juli 2017 at 21:54

  Bij de winkel inleveren heb ik inderdaad ook wel eens gedaan!

 • Greenblush
  26 juli 2017 at 21:56

  Haha heel goed, ja wij hebben ooit een GSM aan mijn schoonvader doorgegeven. Hij gebruikt ‘m nog steeds, dat ding is echt onverwoestbaar. Maar het is geen smartphone en hij gebruikt ‘m alleen om mee te bellen 🙂

 • Greenblush
  26 juli 2017 at 21:58

  Ja, ik wist het dus tot voor kort ook niet. En ook voor laptops e.d. Ik ben er blij mee!

 • Greenblush
  26 juli 2017 at 22:02

  Wij deden er vroeger ook langer mee. Maar de kinderen gebruiken het af en toe ook, om bijvoorbeeld naar youtube te kijken. Ik merk toch dat de batterij minder lang meegaat wanneer de smartphones intensief gebruikt worden. Ja ik snap die reden wel hoor! Wij hebben ook nog een stapel oude laptops hier liggen. Maar ik word er inmiddels een beetje gek van, dus wat mij betreft mag die rommel weg 🙂

 • birgit
  1 augustus 2017 at 08:18

  of lever hem in bij stichting Aap…

 • Greenblush
  2 augustus 2017 at 16:45

  Dankjewel voor de tip, wist niet dat dit ook mogelijk is.

 • Andrea
  2 augustus 2017 at 19:52

  Ik heb er ook wel eens van gehoord dat je een mobieltje in kon leveren. Laptop en mp3 spelers zijn nieuw voor mij. Ik ga daar eens naar kijken wat het precies op brengt ligt anders toch alleen maar in een la te niksen.

Leave a Reply