Duurzame lifestyle

Je telefoon recyclen: beter voor het milieu én je verdient er geld mee!

telefoon recyclen

Onlangs mocht Simon een nieuwe mobiel uitzoeken. Hij had al langer met zijn smartphone gedaan dan ‘nodig’ was, maar de batterij werd inmiddels toch echt slecht. Tijd voor een nieuwe dus! Maar goed, wat doe je dan met je oude toestel? Wij hebben thuis inmiddels een bureaula vol met oude mobieltjes. Heel slecht, ik weet het. Tijd dus om actie te ondernemen. Want gelukkig kan je je oude telefoon recyclen, ontdekte ik. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het levert je nog geld op ook!

Je oude telefoon recyclen

Gemiddeld doen mensen 18 maanden met een mobiel. Veel mensen kiezen daarna voor een nieuwer model of ze vervangen hun telefoon omdat hij ‘toch niet meer zo lekker’ werkt. Dat begrijp ik op zich wel, maar veel onderdelen van de telefoon of smartphone werken natuurlijk gewoon nog prima. Zonde dus om ze niet meer te hergebruiken! Je telefoon recyclen is hoe dan ook veel beter voor het milieu.

Een smartphone bevat namelijk veel mineralen die uit mijnen komen. Deze mineralen worden door mijnwerkers verzameld die onder zeer slechte omstandigheden werken. Bovendien zijn deze grondstoffen nog schaars ook. En eigenlijk toch gek. Want waarom zouden mijnwerkers nieuwe grondstoffen moeten delven, als je werkende onderdelen gewoon op zolder of in je bureaula hebt liggen? Als je erover nadenkt kent het recyclen van je mobiel alleen maar voordelen.

  • Je bespaart afval. En als we dit allemaal doen, besparen we met zijn allen honderdduizenden kilo’s afval.
  • Je bespaart grondstoffen, waaronder olie, koper en goud, die toch al schaars zijn.
  • Het is beter voor het milieu. Wanneer iedereen nou z’n mobiel zou inleveren zou de CO2 -uitstoot met miljoenen kilo’s verminderen
  • Minder mensen hoeven onder slechte arbeidsomstandigheden te werken
  • Het levert geld op! Ja, je kunt echt geld verdienen met het recyclen van je mobiel 🙂
  • Bovendien heb je minder rommel in huis. Hello minimalisme!

Je oude telefoon inleveren; hoe werkt dit?

Via website jeoudetelefooninleveren.nl kun je zien hoe het inleveren van je mobiel in z’n werk gaat. Je kunt het merk en type van je toestel invullen en een aantal vragen beantwoorden over de staat waarin je telefoon verkeert. Zo wordt er een prijs vastgesteld. Dit kan een klein bedrag zijn, maar de prijs kan ook oplopen wanneer je een vrij recent toestel hebt. Je oude telefoon stuur je gratis op en het bedrag wordt na goedkeuring snel naar je rekening overgemaakt. Ook kan je ervoor kiezen om het geld over te laten maken naar een goed doel. Overigens werkt deze site niet alleen voor je telefoon, maar kan je ook oude tablet