Duurzame lifestyle

Een zoektocht naar fair fashion

 

Ik word er een beetje moe van. Want het ene kledingschandaal is nog niet voorbij en je hoort de volgende alweer voorbij komen. Gisteren las ik een artikel over de ernstige schending arbeidsrechten bij Zara. En dan denk ik: Kom op mensen… Anno 2015 kunnen dit soort dingen toch écht niet meer?

Kinderarbeid, werken in een ongezonde werkomgeving, werkdagen langer dan 16 uur en dat voor een slecht salaris… ik vind het gewoon schrijnend en het leven onder dit soort erbarmelijke omstandigheden gun ik niemand toe. Het is uiteraard prima om er leuk uit te zien en er verzorgd bij te lopen en mooie, toffe kleding te dragen. Maar ik wil niet dat het ten koste gaat van een ander. Als ik een nieuw shirt in een winkel zie hangen voor een luttel bedrag dan vertrouw ik het al niet. Ik ben dan zo’n iemand die zich afvraagt hoe ze het dan zó goedkoop kunnen hebben laten maken. Overigens geldt dat misschien wel voor duurdere kleding ook hoor. Want dat kan uiteraard net zo goed onder dezelfde slechte omstandigheden vervaardigd zijn. Je weet vaak gewoon niet wáár je kleding vandaan komt en onder welke omstandheden dit gemaakt is.

Een paar weken geleden zag ik al veel in de media voorbijkomen over fashion revolution day (deze dag vond plaats op 24 april J.L). Met hashtags als #whomademyclothes werd er stil gestaan bij de vraag wie de kleding gemaakt heeft en waar het vandaan komt. Alhoewel ik niet actief met deze actie heb meegedaan, heeft het me toch weer extra bewust gemaakt en mij aan het denken gezet. Want ondanks dat ik niet zoveel budget heb, wil ik graag dat mijn toekomstige kleding,  eerlijk, duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd is. Ik wil dus kiezen voor Fair fashion. Echter, hoe pak je dit aan? Waar begin je met zoeken?

In de loop der tijd heb ik al wat tips en ideeën verzameld. Zie hier mijn overzicht tot nu toe:

Fair Fashion Tips en links:

1. Sinds een tijdje volg ik Shop ‘n Style op facebook. Zo leuk: zij geven workshops over fair fashion en natural beauty op scholen en festivals. Interessante, informatieve programma’s waar de jongeren bewust worden gemaakt over huidige kledingindustrie.

2. Ook vind ik Lena the Fashion Library een geweldig concept! Je kunt dus in Amsterdam tegenwoordig kleding lenen in een heus kledingbibliotheek! Hoe cool is dat! Ik ben er nog niet langs geweest, maar dit ga ik zeker een keer doen.

3. Eerlijk toegegeven: tot dusver koop ik de meeste kleding bij de H&M. Niet de meest duurzame optie geloof ik, maar wel goed betaalbaar. Gelukkig hebben ze wel een conscious lijn, gemaakt van biologisch katoen. En wat ik daarnaast ook een groot pluspunt vind is dat je daar oude kleding kunt inleveren zodat deze gerecycled wordt. In ruil daarvoor krijg je weer kortingsbonnen terug. Hier maak ik dan regelmatig gebruik van. Want ook kleding wat stuk is (broeken van m’n zoon bijvoorbeeld), mag je ook gewoon inleveren.

4. Een enkele keer koop ik wat bij de kringloop- of tweedehandswinkel. Je moet er een beetje tegenaan lopen, maar mijn favoriete sweater (met studs) kocht ik voor twee euro bij de kringloop. Marktplaats is ook een optie, zeker voor babykleertjes!

5. Kleding ruilen! Bijvoorbeeld met vriendinnen of op een kledingruilbeurs. Werkt uitstekend met kinderkleding. Grappig detail: ik heb ooit kleding geruild met iemand via twitter. Zij was net bevallen van een jongetje, maar had meisjeskleding over van haar oudere dochters. Ik was bevallen van een meisje en had jongenskleding over. Dit hebben we dus gewoon geruild. Bijna een hele garderobe tegen verzendkosten, goedkoper kan het niet!

6. Meest duurzame optie: Alleen kleding kopen wat je nodig hebt. Ik heb graag een aantal basic stukken in huis die ik dan helemaal afdraag totdat het écht niet meer kan. Misschien niet de spannendste optie, maar wel budgetproof.

Verder ben ik op zoek naar webshops die fair fashion verkopen, want je snapt vast wel dat ik vooral goed ben in het niet kopen van kleding. Van de kleding wat ik ruil of tweedehands koop weet ik meestal ook niet waar het vandaan komt. Toch is dit  altijd nog een stuk duurzamer dan nieuw in de winkel bij de Primark en Zara kopen. Wat nieuwe kleding betreft valt er bij mij nog veel winst te behalen! Dus weet jij een mooie webshop (of misschien heb jij wel een webshop, kan natuurlijk ook!), weet je nog een goede tip/initiatieven? Laat het me dan weten een comment, dan ga ik een kijkje nemen 🙂

No Comments

Ik schrijf op greenblush.nl over green beauty, duurzame lifestyle, gezondheid, vega(n) voeding en minimalisme.

Previous Post
12 mei 2015
Next Post
12 mei 2015

No Comments

  Leave a Reply

  Instagram

  • Ken je de natuurlijke beautyboxen van @boxbyshine al? Shine is een luxe beautybox gevuld met fijne duurzame producten. Lees alles over de box via #linkinbio en volg ze meteen even als je mee wil doen aan de #winactie! . #studentcompany #beautybox #unboxing #bbloggers #greenlifestyle #greenblogger #discoverunder5k #gekregen #duurzaam #sustainable #naturalbeauty #natural #eco #ecobeauty #cleanbeauty #cleanliving
  • De mannen zijn op stap, dus vandaag zijn we lekker met z'n tweetjes. Koekjes bakken, kleien en even schommelen, heerlijk kneuterig 💚 Van de week mocht ze wennen in groep 3, de tijd gaat zo snel! 😱#timeflies #enjoythelittlethingsinlife #buitenspelen #dochter #daughter #greenlifestyle #greenblogger #nature #instadaily #kids #daughter #family #familylife #enjoy
  • In love with this new scent 💙 Pure Balance @saltoftheearthdeodorant.nl#purebalance #saltoftheearth #deodorant #crueltyfree #naturalbeauty #natural #vegan #greenlifestyle #greenblogger #bblogger #discoverunder5k #picoftheday #instadaily #linkinbio #sample
  • Deze 100% natuurlijke handcrème van @avanaturalskincare is echt hééll fijn! 👍Het maakt droge handen superzacht en het is bovendien heel zuinig in gebruik. Meer lees je in mijn review, zie link in bio. Fijne avond allemaal! 💚#linkinbio #naturalbeauty #crueltyfree #vegan #greenlifestyle #greenblogger #greenbeauty #cleanbeauty #bblogger #vegancosmetics #dutchblogger #discoverunder5k #review #instadaily #instabeauty #picoftheday #musthave #fav #favorite #ecobeauty #hands #manicure #handcream #bodycare #sample
  • Yay, er gaat niets boven een lang weekend vrij en verse aardbeien 😍🍓 Gaan jullie nog wat leuks doen vandaag? Wij zijn het hele weekend al bezig met klussen, behangen en zo. Ook ben ik na een lange afwezigheid weer begonnen met bloggen, er staan 2 reviews online. Leuk als je een kijkje neemt! 💚#aardbei #strawberry #breakfast #lowcarb #fruit #kha #healthyfood #weekend #pinksteren #greenlifestyle #greenblogger #bblogger #dutchblogger #discoverunder5k #instafood #picoftheday #foodpic
  • Code geel? Hier is het in ieder geval droog en windstil gebleven. Toch wel fijn, zo tijdens de Avondvierdaagse 😄 2e dag 10 km wandelen zit er op! 💪#avondvierdaagse #codegeel #holland #nederland #bloembollen #flowers #dutch #bos #strand #duinen #dunes #forest #bloemen #dutchblogger #hiking #10km

  Follow Me!