Vega(n) Food

Recept gezonde snoepjes van fruit! (Suikervrij)

recept gezonde snoepjes fruit

Vandaag een recept voor gezonde snoepjes! Dit recept voor fruitsnoepjes is makkelijk te maken en een leuke activiteit om samen met kinderen te doen. Deze snoepjes zijn gemaakt van vers fruit en agar agar poeder en ze zijn daarbij ook nog eens suikervrij!

Laatst hadden wij hier zo’n middag dat het slecht weer was, terwijl het volgens het weerbericht een zonnige dag zou worden. Dat kan gebeuren natuurlijk. Meestal gaan we ook met wat minder weer naar buiten. Echter was het die dag zó ontzettend mistig dat we besloten om binnen te blijven.

Niels vroeg aan mij of we iets lekkers konden maken. De laatste tijd is hij behoorlijk geïnteresseerd in hoe eten klaargemaakt wordt. Ontzettend leuk natuurlijk en ik laat hem daarom graag meehelpen in de keuken.

Nou kwam ik laatst bij m’n grondige opruimactie zakjes agar-agar poeder tegen. Agar-agar is niet een product wat ik regelmatig gebruik. Sterker nog, ik gebruik het zelden. Tijd om hier iets mee te doen!

Mocht je niet weten wat agar-agar is? Geen nood, ik wist het een jaar geleden ook niet wat het was 😉 Agar-agar is een bindmiddel, afkomstig van zeewier. Het wordt gebruikt als gelatine. Het mooie is dat vegetariërs en veganisten deze gelatine wél gewoon kunnen gebruiken omdat deze niet afkomstig is van runderbeenderen. Alhoewel wij thuis geen vegetariërs zijn, let ik er wel steeds vaker op dat iets vegetarisch, danwel vegan is. Dan is dit een mooie optie. Erg fijn!

We besloten om samen fruitsnoepjes te maken. Deze snoepjes zijn gezond én suikervrij! Ik ben niet een moeder die alle suiker verbied, maar ik hou er wel rekening mee dat mijn kinderen thuis niet teveel suiker binnenkrijgen. Dit recept is ook nog eens erg makkelijk om te maken te maken!

Recept: gezonde fruit snoepjes

Ingrediënten:
150 ml fruitsap. Bijvoorbeeld citroensap, appelsap of sinaasappelsap
200 gram vers of diepvriesfruit
5 gram agar-agar poeder (te koop bij de natuurwinkel, reformzaak of de toko)

Voor dit recept heb ik appelsap gebruikt, ik heb hiervoor mijn juicer gebruikt om het fruitsap te persen. Daarnaast koos ik voor peer, want ik had daar vrij veel van liggen. In principe kun je alle fruitsoorten hiervoor gebruiken natuurlijk!

Bereiding:
Doe het fruitsap + het overige fruit (in stukjes gesneden) in een pannetje en verwarm deze boven op het vuur. Laat dit zachtjes doorkoken totdat het fruit zacht geworden is. Voeg vervolgens beetje bij beetje, de agar-agar poeder toe. Roer goed door en laat nog twee minuten zachtjes doorkoken. Giet vervolgens het mengsel in een blender (deze moet wel tegen hitte kunnen!) en maal fijn. Giet het dan over in een vorm. Het leukste is natuurlijk om dit over te gieten in van die leuke siliconen vormpjes. Maar als je dit niet hebt, giet het dan over in hittebestendige schaal met opstaande rand. Laat het mengsel vervolgens stollen, met een uurtje moet het wel gestold zijn. Haal het dan uit de vorm en snij in kleine stukjes (als je geen kleine vormpjes hebt). Je kunt het snoep in een afgesloten bakje enkele dagen bewaren in de koelkast.

fruitsnoep2

Eet smakelijk!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply