Vega(n) Food

Edelgistvlokken: een lifesaver bij een plantaardig dieet

edelgistvlokken

Sinds ongeveer een maand probeer ik zoveel mogelijk veganistisch te eten. Dat gaat over het algemeen prima, toch vind ik het soms nog wel eens lastig om producten zoals kaas te laten staan. Vooral tijdens het avondeten merk ik dat. Geen mozzarella of parmezaanse kaas meer door de pasta is toch wel even slikken. Vooral omdat ik daar toch écht wel erg gek op ben. Ik hou enorm van hartig eten! Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem, want je kunt kaas namelijk eenvoudig vervangen door edelgistvlokken te gebruiken!

Edelgist whut? Ja, edelgistvlokken!

Mocht je nou als lezer zelf geïnteresseerd zijn in een plantaardig dieet, dan heb je ze misschien al eens geprobeerd. Maar ik durf te wedden dat de meeste mensen nog nooit van edelgistvlokken gehoord hebben. Edelgistvlokken (In het Engels Nutritional Yeast genoemd) is gedroogde, inactieve gist. Het is niet (meer) hetzelfde als gist wat door brood heen gaat, want edelgist is niet bedoeld om deeg te laten rijzen, daar dit de inactieve vorm betreft.

Edelgist wordt gemaakt van een gist met de naam saccharomyces cerevisiae, een microscopisch klein eencellig organisme, dat op veel plekken in de natuur voorkomt. Edelgist vermeerdert zich op een voedingsbodem van melasse van rietsuiker, aangevuld met een oplossing van minerale zouten. Eenmaal geoogst, worden de gistcellen door een korte verhitting gedood en gedroogd. Het resultaat: edelgistvlokken, rijk aan vitamine B’s, foliumzuur en zink.

Toegegeven, dat klinkt niet echt aantrekkelijk. Het water loopt daar niet van in mijn mond zal ik maar zeggen. Maar dat weegt absoluut niet op tegen de voordelen!

edelgistvlokken

Waarom edelgistvlokken de bomb is:

  • Het heeft een kaasachtige smaak
  • Het is rijk aan B1, B2, B3, B6, Foliumzuur en Zink: goed voor huid, haar en nagels dus!
  • Het is rijk aan eiwitten
  • Het is zoutarm, vetarm, suikervrij, glutenvrij en bevatten géén vreemde e-nummers of conserveringsmiddelen
  • Het is ideaal voor veganisten, vegetariërs en mensen die een lactosevrij dieet volgen en voor hen die graag wat gezonder willen eten
  • Doordat dit inactieve gist betreft,  kunnen mensen die een anti-candida dieet volgen, dit ook eten. Actieve gist maakt dat candida zich gaat verspreiden in het lichaam, edelgist doet dit niet.
  • Het bevat véél minder calorieën dan kaas!
  • Het is goed betaalbaar; voor zo’n pot betaal zo’n 4 euro en je doet er een eeuwigheid mee.

Het enige waar je op moet letten is dat edelgist een wat minder krachtige smaak heeft in tegenstelling tot parmezaanse kaas (wat ik voorheen altijd at over de pasta). En bovendien kun je beter pas tijdens het opdienen de edelgistvlokken over je pasta strooien. Als je de edelgistvlokken verhit, gaan er veel voedingsstoffen verloren namelijk en dat is zonde.

Ik vind de smaak erg lekker. Edelgistvlokken smaken inderdaad naar kaas. Het is een goede vervanger van geraspte kaas over de pasta, maar je kunt er ook sausjes en pesto van maken bijvoorbeeld. Echter heb ik dat zelf nog niet geprobeerd, maar dat ben ik nog wel van plan.

Edelgistvlokken (ik heb ze van Natufood), kun je kopen bij de bio- of reformwinkel. Ik heb ze zelf gekocht bij de Erica Drogisterij op Amsterdam CS.

Heb jij wel eens edelgistvlokken geprobeerd?

Bron: 1, 2

Previous Post
13 maart 2016
Next Post
13 maart 2016

11 Comments

  • Eva

    Nee, ik gebruik het zelf niet maar ik ken het wel! Het is inderdaad een prima vervanger voor kaas en de hartige smaak door bijvoorbeeld een bouillonblokje.

  • Lisa

    Hier ben ik zeker benieuwd naar !

  • Mariska

    Dat klinkt inderdaad best goed voor een kaasvervanger!

  • jeapiebel

    Ik heb zeker iets met astrologie. Het klopt vaak dat de eigenschap van het sterrenbeeld. Bloggen is zeker een gezondere versie dan gamen. 😉 En wat een leuk KOSTUUMDRAMA’S, DAT HAD IK NIET VERWACHT. MAAR HOE ZE LEVEN IN DIE TIJD IS OOK LEUK OM NAAR TE KIJKEN NAAST HET KOSTUUM. WAT EEN OPENHARTIG VERHAAL VAN JE LOOPBAAN. 😉 IK HEB OOK VEEL BANEN GEHAD ZELFS NA 8-10. DAN HEB IK ER VAAK GENOEG VAN.

  • Galina

    Leuk dat je er ook zo enthousiast over bent. Ik gebruik ze niet heel vaak, maar heb wel altijd voor de zekerheid een verpakking in de kast staan voor als ik een keer zin heb in een ‘kaas zonder kaas’ (zo noem ik het altijd).

  • Claudia Struijck

    Ik ken dit product niet. Klinkt op zich best goed voor een kaasvervanger ook omdat het zo gezond is. Ik gebruik door de pastasaus vaak een biologisch bouillonblokje en aromat light. X

    • Greenblush

      Oh dat heb ik nog nooit geprobeerd eigenlijk. Ik maak wel graag gebruik van kruiden om eten op smaak te brengen.

  • Bo

    Nee, ik had er zelfs nog nooit van gehoord, bedankt voor de fijne review ik ga ze nu zeker proberen want ik ben ook een echte kaasliefhebber maar moet echt minderen met kaas 😉

  • Mira

    Jaaa ik ben hier zo verslaafd aan! Toen ik intolerant voor lactose bleek te zijn kon ik wel janken bij het eten van pasta etc; echt een uitkomst dit!

  • Natasja

    Ik had er nog nooit van gehoord, maar het klinkt erg goed! Ik ga deze tip doorgeven aan mijn collega die sinds kort een lactosevrij dieet moet volgen, bedankt!

  • Resaarcle

    Ik had er nog nooit van gehoord! Dat ga ik eens zoeken!

Leave a Reply

Instagram

  • Sint gaat op 5 december aan alle kinderen cadeautjes uitdelen, maar kan helaas niet aan iedereen bloed weggeven, terwijl dat juist zo hard nodig is. Daarom steun ik Sanquin en heb ik mij aangemeld als bloeddonor ❤ Overweeg jij ook bloeddonor te worden? Meld je dan aan via de website van #sintzoektje (zie #linkinbio) #sinthierbenik #sanquin #bloeddonor #bloedgeven #bloedbank #bloedgevendoetleven #sinterklaas #geven #redeenleven #collab
  • Ik maakte van de week deze lasagne en oeh, hij smaakte erg goed! In plaats van 'gewone' lasagne heb ik pompoenlasagne gebruikt. Dit zijn in feite dunne plakjes pompoen, maar het werkt erg goed als vervanger. Lekker met spinazie en kaas, bijvoorbeeld ricotta! Als saus heb ik Verspil-me-nietjes pastabasis met 96% groente gebruikt. Dit een saus op basis van minder perfecte groente, maar die uiteraard net zo lekker smaken. Met het Verspil-me-nietjes concept wil supermarkt Lidl voedselverspilling tegengaan én kunnen wij een gezonde maaltijd op tafel zetten 🌍💚 Het recept vind je via #linkinbio! #pastabasis #verspilmenietje #makkelijkgezondemaaltijd #verspillingsvrij #snellepasta #pumpkin #lasagne #lowcarb #vega #vegetarian #recipe #instafood #foodpic #dinner #recept #healthymeal #healthyfood #koolhydraatarm #pompoenlasagne #pompoen #collab #comfortfood
  • 😍😍😍 @woocares scented candles, room sprays and diffusers 💚#linkinbio #woocares #worldsofopportunities #amsterdam #review #scent #candle #homescents #tranquility #gift #christmas #present #gekregen #greenblogger #homedecor #scentedcandles #sustainable #discoverunder5k #instadaily #picoftheday #candles #diffuser #roomspiration #roomspray #handmade #loveit #musthave
  • ❤️ the vibe of Berlin. The people here are awesome and we really had a great time. Too bad it's time to go home now, though  I can't wait to see my family again 😘#berlin #berlijn #friends #citytrip #instatravel #travel #berlinwall #berlinwallart #goodvibes #art #eastsidegallery #discoverunder5k #city #deutschland
  • Berliner Mauer East Side Gallery#berlin #berlijn #berlinwallart #eastsidegallery #holiday #art #graffiti #berlijnsemuur #deutschland #germany #discoverunder5k #instatravel #citytrip #travel #instadaily #picoftheday
  • 💚💚💚 Zero Waste products @hollandandbarrett_nl . . #linkinbio #zerowaste #zerowastebeauty #zerowasteweek #hollandandbarrett #plasticfree #beauty #greenlifestyle #nowaste #plasticsoup #greenblogger #ecobeauty #greenshopping #sustainable #duurzaam #greenbeauty #beautykitchen #gekregen #musthave #loveit #discoverunder5k

Follow Me!