edelgistvlokken
Vega(n) Food

Edelgistvlokken: een lifesaver bij een plantaardig dieet

Sinds ongeveer een maand probeer ik zoveel mogelijk veganistisch te eten. Dat gaat over het algemeen prima, toch vind ik het soms nog wel eens lastig om producten zoals kaas te laten staan. Vooral tijdens het avondeten merk ik dat. Geen mozzarella of parmezaanse kaas meer door de pasta is toch wel even slikken. Vooral omdat ik daar toch écht wel erg gek op ben. Ik hou enorm van hartig eten! Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem, want je kunt kaas namelijk eenvoudig vervangen door edelgistvlokken te gebruiken!

Edelgist whut? Ja, edelgistvlokken!

Mocht je nou als lezer zelf geïnteresseerd zijn in een plantaardig dieet, dan heb je ze misschien al eens geprobeerd. Maar ik durf te wedden dat de meeste mensen nog nooit van edelgistvlokken gehoord hebben. Edelgistvlokken (In het Engels Nutritional Yeast genoemd) is gedroogde, inactieve gist. Het is niet (meer) hetzelfde als gist wat door brood heen gaat, want edelgist is niet bedoeld om deeg te laten rijzen, daar dit de inactieve vorm betreft.

Edelgist wordt gemaakt van een gist met de naam saccharomyces cerevisiae, een microscopisch klein eencellig organisme, dat op veel plekken in de natuur voorkomt. Edelgist vermeerdert zich op een voedingsbodem van melasse van rietsuiker, aangevuld met een oplossing van minerale zouten. Eenmaal geoogst, worden de gistcellen door een korte verhitting gedood en gedroogd. Het resultaat: edelgistvlokken, rijk aan vitamine B’s, foliumzuur en zink.

Toegegeven, dat klinkt niet echt aantrekkelijk. Het water loopt daar niet van in mijn mond zal ik maar zeggen. Maar dat weegt absoluut niet op tegen de voordelen!

edelgistvlokken

Waarom edelgistvlokken de bomb is:

 • Het heeft een kaasachtige smaak
 • Het is rijk aan B1, B2, B3, B6, Foliumzuur en Zink: goed voor huid, haar en nagels dus!
 • Het is rijk aan eiwitten
 • Het is zoutarm, vetarm, suikervrij, glutenvrij en bevatten géén vreemde e-nummers of conserveringsmiddelen
 • Het is ideaal voor veganisten, vegetariërs en mensen die een lactosevrij dieet volgen en voor hen die graag wat gezonder willen eten
 • Doordat dit inactieve gist betreft,  kunnen mensen die een anti-candida dieet volgen, dit ook eten. Actieve gist maakt dat candida zich gaat verspreiden in het lichaam, edelgist doet dit niet.
 • Het bevat véél minder calorieën dan kaas!
 • Het is goed betaalbaar; voor zo’n pot betaal zo’n 4 euro en je doet er een eeuwigheid mee.

Het enige waar je op moet letten is dat edelgist een wat minder krachtige smaak heeft in tegenstelling tot parmezaanse kaas (wat ik voorheen altijd at over de pasta). En bovendien kun je beter pas tijdens het opdienen de edelgistvlokken over je pasta strooien. Als je de edelgistvlokken verhit, gaan er veel voedingsstoffen verloren namelijk en dat is zonde.

Ik vind de smaak erg lekker. Edelgistvlokken smaken inderdaad naar kaas. Het is een goede vervanger van geraspte kaas over de pasta, maar je kunt er ook sausjes en pesto van maken bijvoorbeeld. Echter heb ik dat zelf nog niet geprobeerd, maar dat ben ik nog wel van plan.

Edelgistvlokken (ik heb ze van Natufood), kun je kopen bij de bio- of reformwinkel. Ik heb ze zelf gekocht bij de Erica Drogisterij op Amsterdam CS.

Heb jij wel eens edelgistvlokken geprobeerd?

Bron: 1, 2

You Might Also Like...

11 Comments

 • Eva
  13 maart 2016 at 08:07

  Nee, ik gebruik het zelf niet maar ik ken het wel! Het is inderdaad een prima vervanger voor kaas en de hartige smaak door bijvoorbeeld een bouillonblokje.

 • Lisa
  13 maart 2016 at 09:16

  Hier ben ik zeker benieuwd naar !

 • Mariska
  13 maart 2016 at 09:41

  Dat klinkt inderdaad best goed voor een kaasvervanger!

 • jeapiebel
  13 maart 2016 at 10:53

  Ik heb zeker iets met astrologie. Het klopt vaak dat de eigenschap van het sterrenbeeld. Bloggen is zeker een gezondere versie dan gamen. 😉 En wat een leuk KOSTUUMDRAMA’S, DAT HAD IK NIET VERWACHT. MAAR HOE ZE LEVEN IN DIE TIJD IS OOK LEUK OM NAAR TE KIJKEN NAAST HET KOSTUUM. WAT EEN OPENHARTIG VERHAAL VAN JE LOOPBAAN. 😉 IK HEB OOK VEEL BANEN GEHAD ZELFS NA 8-10. DAN HEB IK ER VAAK GENOEG VAN.

 • Galina
  13 maart 2016 at 13:00

  Leuk dat je er ook zo enthousiast over bent. Ik gebruik ze niet heel vaak, maar heb wel altijd voor de zekerheid een verpakking in de kast staan voor als ik een keer zin heb in een ‘kaas zonder kaas’ (zo noem ik het altijd).

 • Claudia Struijck
  13 maart 2016 at 13:13

  Ik ken dit product niet. Klinkt op zich best goed voor een kaasvervanger ook omdat het zo gezond is. Ik gebruik door de pastasaus vaak een biologisch bouillonblokje en aromat light. X

 • Greenblush
  13 maart 2016 at 14:15

  Oh dat heb ik nog nooit geprobeerd eigenlijk. Ik maak wel graag gebruik van kruiden om eten op smaak te brengen.

 • Bo
  13 maart 2016 at 16:55

  Nee, ik had er zelfs nog nooit van gehoord, bedankt voor de fijne review ik ga ze nu zeker proberen want ik ben ook een echte kaasliefhebber maar moet echt minderen met kaas 😉

 • Mira
  13 maart 2016 at 19:37

  Jaaa ik ben hier zo verslaafd aan! Toen ik intolerant voor lactose bleek te zijn kon ik wel janken bij het eten van pasta etc; echt een uitkomst dit!

 • Natasja
  13 maart 2016 at 21:40

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar het klinkt erg goed! Ik ga deze tip doorgeven aan mijn collega die sinds kort een lactosevrij dieet moet volgen, bedankt!

 • Resaarcle
  19 maart 2016 at 08:29

  Ik had er nog nooit van gehoord! Dat ga ik eens zoeken!

Leave a Reply