Vega(n) Food

Recept: zelf kokosslagroom maken

recept: kokosslagroom maken

Kokosmelk gebruik ik regelmatig in de keuken. Ik verwerk het graag in smoothies, soepen en curry’s. Maar wist je al dat je van een blikje kokosmelk zelf slagroom kunt maken? Nee? Nou, ik tot een aantal maanden  geleden ook niet! Kokosslagroom maken is niet moeilijk.

Het is zelfs heel makkelijk! En multifunctioneel, want je kunt het voor alles gebruiken waar je doorgaans gewone slagroom voor gebruikt. Dus hoppa, je voegt het gewoon toe aan je fruit, gebak, cake, koek, warme chocomel, wat dan ook! En het smaakt nog lekker ook! Het is een uitstekende vervanger voor gewone slagroom én ideaal voor mensen die lactose intolerant zijn of geen melkproducten tot zich willen nemen.

Aangezien ik in april met  de vegan challenge mee ga doen, ben ik al een beetje begonnen met het vervangen van bepaalde voedingsmiddelen, zodat de overgang straks wat minder groot wordt. Gelukkig drink ik vrijwel nooit koemelk, dus dat is makkelijk. Echter wordt melk in zóveel andere producten verwerkt dat het fijn is om te weten wat een prettige alternatief kan zijn. Kokosslagroom is daar dus één van, vandaar dat ik je nu het  recept laat zien!

Recept: kokosslagroom

Benodigdheden:
Blik kokosmelk
Zoetmiddel naar smaak. Ik heb hier een eetlepel rijststroop aan toegevoegd.
Eventueel kun je een leeg geschraapt vanille stokje of paar druppels vanille essence aan toevoegen.
Een schone, droge kom
Een handmixer


kokosslagroom maken

Bereidingswijze
Je koopt een blikje volle kokosmelk en zet deze een nachtje in de koelkast. Doordat de kokosmelk afkoelt gaat het kokoswater scheiden van het kokosroom in het blik. Let op: het is hééél belangrijk dat je de volvette variant gebruikt, dus absoluut géén light! Je krijgt daar gewoon geen  slagroom van. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat de fair trade kokosmelk goed werkt (deze is in de meeste supermarkten wel te verkrijgen), en de Perfekt kokosmelk werkt ook uitstekend. Koop in ieder geval geen blik van het merk Nutco. Hiermee lukt het niet!

Wil je een merk kokosmelk gebruiken zonder toevoegingen (zoals E-nummers) dan schijnt die van Aroy-D goed te zijn. Deze is tevens in een pak verkrijgbaar en daarmee ook BPA -vrij. Ik heb persoonlijk (nog) geen ervaring met dit merk. Aroy-D is onder andere bij de toko te koop.

kokosslagroom maken

Nadat je het blik een nachtje in de koelkast hebt laten staan, maak je de volgende dag voorzichtig het blik open. Je ziet dan een klont gestolde kokosmelk in het blik zitten. Deze schep je er voorzichtig uit en je doet dit in een schone kom. Gooi het kokoswater wat je overhoudt niet weg! Je kunt het kokoswater prima in een smoothie verwerken bijvoorbeeld.

kokosslagroom maken

Voeg de rijststroop eraan toe (of wat voor zoetmiddel je ook wilt gebruiken) met eventueel de vanille erbij. Even een paar minuten mixen, en klaar is je vegan slagroom!!

kokosslagroom maken

Doordat de kokosslagroom gezoet is met rijststroop en de vanille essence, is de kokossmaak niet overheersend. Het smaakt hierdoor wat neutraler, wat ik zelf prettig vind.

Zoals ik al aangaf, heb je ontzettend veel mogelijkheden waar je kokosslagroom voor kunt gebruiken. Je kunt eindeloos variëren!

kokosslagroom maken

Eet smakelijk!

Gebruik jij wel eens kokosslagroom?

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply