MInimalisme
Duurzame lifestyle

Minimalisme: het ontspullen gaat nog even door

Afgelopen september ben ik begonnen met minimaliseren. Ik deed mee aan The Minimalist Game, een challenge waarbij je een maand lang een aantal items de deur uitdoet. In totaal heb ik deze maand zo’n 500 dingen weggegeven. Dat klinkt ontzettend veel, maar toch ging het mij makkelijk af. Nu zijn we een aantal maanden verder en wil ik graag een update geven hoe het minimalisme en het ontspullen mij tot dusver vergaat.

Minimalisme, wat betekent het voor mij?

Ik ben nooit een big spender geweest, of iemand die veel shopt. In principe koop ik alleen de dingen die ik daadwerkelijk nodig heb, of waarvan ik weet dat ik er enorm van ga genieten. Dat doe ik al een aantal jaar zo. En dat is wat minimalisme ook voor mij persoonlijk betekent. Gewoon precies genoeg hebben. Genieten van de dingen die je hebt. Tijd overhouden voor de zaken die er daadwerkelijk toe doen.

Soms denkt men dat minimalisme draait om zo zuinig en karig mogelijk te leven, maar zo zie ik het zelf absoluut niet. Juist niet! Ik heb gemerkt dat ik me beter kan ontspannen en kan genieten wanneer ik minder rommel om me heen heb. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. Een cliché tot en met, maar absoluut waar!

Het gaat er (voor mij althans) niet om zo weinig mogelijk spullen te hebben, dus zo minimalistisch als de afbeelding hierboven zal het niet worden. Maar rust en overzicht creëren in huis, ontspanning ervaren en niet het gevoel hebben dat je constant wat ‘moet’, ja, dat lijkt mij nou echt super fijn!

Minimalisme blijft een uitdaging

Ondanks dat ik niet veel shop, merk ik wel dat mijn huis evengoed overstroomt met spullen, niet normaal. Met twee kinderen kinderen in huis gaat toch snel. En het hebben van een blog helpt ook niet echt mee, want ik krijg ook wel eens producten toegestuurd. Ik probeer het zoveel mogelijk af te stemmen en ervoor te zorgen dat ik deze producten ook daadwerkelijk ga gebruiken. Soms wijs ik ook aanvragen voor productreviews af. Als je namelijk niet oppast loopt binnen no-time je hele huis weer vol. Bovendien ben ik blijkbaar zo’n gevoelig typetje dat snel overprikkeld en overspoeld raakt. Confession: ik vind het stiekem gewoon heel erg stressvol om veel ruis om mij heen te hebben. Ik trek dat gewoon niet zo goed. Een rustige omgeving vind ik daarentegen erg prettig.

Opruimronde nummer 2

Sinds de feestdagen (Kerst, Sinterklaas) is het huis alweer aardig volgeraakt. Speelgoed, kerstpakketten, perspakketjes en cadeaus… ja we zijn goed verwend afgelopen december! Echter begint het ook weer te kriebelen en ik voel dat de onrust en irritatie weer begint op te komen bij mij. Daarom ben ik inmiddels begonnen een nieuwe opruimronde.

Dit keer pak ik het anders aan: ik ga niet een specifiek aantal items de deur uitdoen, maar ik ga per ruimte aan de slag. Ik ben begonnen met de badkamer, Ik heb weer eens mijn stash nagelopen en alleen de fijnste producten bewaard. Mijn badkamer is heerlijk overzichtelijk nu, al mijn voorraad past gewoon in één krat. Heerlijk!

Nu wil ik aankomend weekend aan de slag gaan met de keuken. Een rotklus al zeg ik het zelf, want ik ga ook gewoon ook meteen alle kastjes en laatjes schoonmaken. Daarnaast ga ik alle potjes op ingrediënten uitzoeken. Eens checken welke producten palmolie bevatten bijvoorbeeld, zodat ik dit t.z.t. kan vervangen. Het is even een uitzoekwerk, maar hey, van een schone, opgeruimde keuken word ik wel erg blij! Van daaruit ga ik verder met de andere ruimtes in huis. Al met al zal ik wel een paar weken zoet zijn, maar de rust, ruimte en overzicht die je ervoor terug krijgt is het meer dan waard!

Nou is mijn vraag: vinden jullie het interessant om te zien hoe ik mijn keuken opruim? Welke producten ik bewaar en welke ik wegdoe? En daarnaast laat zien welke producten palmolie bevatten? Anyway, let me know en als je nog vragen of suggesties hebt, dan hoor ik het graag!

You Might Also Like...

23 Comments

 • Inge
  6 januari 2017 at 08:06

  Interessant! Toen ik ging verhuizen heb ik alles gelijk eens grondig opgeruimd, maar ik denk dat ik over een tijdje alles weer naloop. Ik merk dat ik gewoon knettergek word als er teveel spullen om mij heen zijn/liggen. Alles wegstoppen in kasten is tijdelijk wel leuk, maar ook daar word ik niet blij van. Dus af en toe ga ik weer als een wervelwind door mijn kamer(s) om grondig op te ruimen! 🙂

 • Mariëlle
  6 januari 2017 at 08:49

  Woeeeh minimalisme is een proces, ik heb het gemerkt pfoeh haha! Ik zou het wel leuk vinden om te zien hoor 🙂 Succes!!!

 • Hennie
  8 januari 2017 at 08:46

  Ik vind ontspullen een ontzettend leuk woord en heb ook grote bewondering voor je dat je dit doet. Ik vind het allemaal erg interessant en ik denk ook echt dat dit een dingetje gaat worden in 2017. Ik zou je how to keuken opruimen dan ook graag willen zien!

 • Ilse van Kreanimo
  8 januari 2017 at 09:55

  Ik ben ook aan het ontspullen.
  Ik moet wel zeggen dat het op dit moment erger eruit ziet dan met al de spullen… eerst meer rommel voor de rust!

 • Sara
  8 januari 2017 at 15:45

  Oh interessant! Wow 500 dingetjes weggegooid? Ik ben er idd van overtuigd dat minder spullen, meer rust geeft in je hoofd. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel niet snel dingen weggooi. Wij verkopen wel veel spulletjes op de rommelmarkt tijdens de zomer.

 • Claire
  8 januari 2017 at 19:29

  Ik vind minimalisme zo interessant! Misschien komt het ook wel omdat ik echt teveel koop en het juist zover van me af staat. Daarom probeer ik mezelf er juist toe te dwingen. Ik ben heel benieuwd naar het ontspullen van je keukenkastjes!

 • Romy
  9 januari 2017 at 08:15

  Wat ontzettend knap dat je stapje voor stapje aan het minimaliseren bent! Het lijkt mij nog knap lastig, zeker als je ook spullen voor je blog ontvangt. Maar het klinkt alsof je het op een voor jou prettige manier aanpakt. Ik kan me ook goed voorstellen dat je uiteindelijk meer rust ervaart als je minder spullen om je heen hebt. Met veel chaos in de kamer krijg ik in mijn hoofd vaak ook de nodige chaos.

 • Claire van Vrijberghe de Coningh
  11 januari 2017 at 16:50

  Wat een fijn blog! Ik ben ook hooked aan het minimalisme. Hoe meer ik weggeef en weggooi, hoe zuiniger ik begin te leven. Opeens sta je met een artikel voor je gevoel een eeuwigheid te dubben ‘heb ik dit nu wel echt nodig’. Het moment dat je dan de winkel uitloopt zonder het artikel voelt dan echt als een overwinning. Ik heb tegenwoordig trouwens ook moeite met vloggers die iedere keer roepen ”dit was zoooooo’n leuke aanbieding en kon ik echt niet laten liggen” haha! Anyway, ik ben super benieuwd hoe je als een wervelwind door de keuken heen gaat razen en wat er over blijft. Ken je trouwens ook de Facebook groep ‘Minimaliseren kun je leren’? Daar staan ook super fijne tips in. Liefs! <3

 • Els
  11 januari 2017 at 19:45

  Interessant hoor! Opruimen vind ikzelf erg lastig. Wegdoen is niet mijn ding, want wie weet heb ik het ooit nog nodig. Afgelopen maandag wel mijn knutselspullen opgeruimd… een doos weggeven :-).

 • hillybillybeauty
  17 januari 2017 at 10:34

  Ik ben er ook wel een beetje mee bezig. Niet dagelijks, maar een keer per week pak ik een lade, kast of iets dergelijks aan. Thomas’ speelgoed is het volgende wat ik ga uitzoeken, zoveel! En als er dan weer een vuilniszak weggaat, dan voelt dat toch altijd heerlijk. Dus kom maar op met je tips en blogposts 🙂

 • Kim
  20 januari 2017 at 10:45

  Oh heel goed dit! Ik ben echt een hoarder, en mijn kamer is zo een rotzooi. Ik heb ook gewoon kasten die ik nooit opentrek, waardoor het eigenlijk al duidelijk is dat ik die spullen niet nodig heb… Haha.

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:40

  Tsja…. dat herken ik haha!

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:41

  Ja, zo fijn he, af en toe flink de bezem er door heen halen 🙂

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:42

  Dat vind ik toch wel erg knap, aangezien dat toch echt jouw ding is 🙂

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:44

  Oh die facebook groep ken ik nog niet, ga ik even checken, thanks! Haha ja die shoplogs lees/bekijk ik dan wel graag, ook al staat het inmiddels redelijk ver van mij af 🙂

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:48

  Het is soms wel een uitdaging hoor, want ik neem minder producten aan voor mijn blog, maar ik wil ook niet niets aannemen. Ik blijf zoeken naar de balans en doe niet al te rigoureus.

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:51

  Ik vind shoplogs ook nog steeds interessant om te zien, ook al shop ik een heel stuk minder/bewuster in vergelijking met vroeger. Maar misschien komt het ook omdat ik kinderen heb en het huis daardoor sneller overvol raakt, waardoor ik al minder zin heb om nieuwe spullen in huis te halen 😉

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:52

  Ik heb de meeste spullen weggegeven en naar de kringloop gebracht. Alleen die dingen die stuk zijn heb ik echt weggegooid. Anders is het zonde inderdaad!

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:53

  Haha, ja het wordt eerst altijd erger 🙂

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:54

  Dankjewel 🙂 Artikel volgt nog!

 • Marguerita
  28 januari 2017 at 11:31

  Goed bezig! Ik probeer ook wat op te ruimen. Veel aan een goed doel gegeven. Toch staat het huis nog heel erg vol…

 • Iris
  31 januari 2017 at 19:30

  Heey! Vroeger was ik juist het omgekeerde, ik hoopte alles op! Niet dat ik toen veel kocht, maar nu ben ik alle onnodige spullen aan het weggeven/verkopen, tijd voor nieuwe dingen! (Meestal maak ik die dan zelf)

 • Greenblush
  31 januari 2017 at 21:08

  Dingen zelf maken doe ik ook graag 🙂

Leave a Reply