offline zijn voor een gelukkig leven
Duurzame lifestyle

Vaker offline zijn voor een gelukkig leven

Misschien hebben jullie het wel gemerkt: ik ben de laatste tijd wat minder online aanwezig. Niet omdat ik mijn zin in bloggen verloren heb (plezier in bloggen heb ik nog steeds!), maar omdat ik van het echte leven wil genieten. De laatste tijd kreeg ik het gevoel dat ik alleen maar met mijn werk (ik werk bij een webshop, dus online), sociaal media en mijn blog bezig was. Alles bij elkaar werd het mij toch iets te veel van het goede. En dus besloot ik mijn vrije tijd vaker offline door te brengen, omdat ik denk dat het mij gelukkiger maakt. 

Herken je dit?

De wekker gaat via je mobieltje die naast je bed ligt. Je zet de wekker uit en je scrollt meteen even op facebook en instagram. Je leest je favoriete blogjes en je gaat je vervolgens aankleden, ontbijten en je make-up doen. Terwijl je even later in de trein zit naar je werk post je zelf een instagram foto en je checkt je twitter timeline. Nou vooruit, nog even een rondje facebook dan. Op je werk staat je mobiel op stil, maar stiekem kijk je tussendoor regelmatig of je nog pushberichten binnen hebt gekregen. Ja uiteraard: 8 whatsapp berichten, een NOS melding, een vriend heeft je op Facebook getagd en je hebt nieuwe volgers bij op instagram. Oh en 30 mailtjes.

Tijdens je pauze lees je je mail en doe je nog even een rondje social media, terwijl je aan het eten bent. Wow, is je pauze nu al voorbij? Je besluit dat ene whatsappje te beantwoorden en weer aan het werk te gaan. Je moet ten slotte even focussen.

In de trein naar huis lees je de reacties op instagram en reageer je op foto’s van anderen. Je leest nog wat blogs, plaatst wat reacties. Eenmaal thuis ga je koken, maar er moet nog wel even getwitterd worden tussendoor. Na het eten wordt het tijd om zelf te bloggen en je mail te beantwoorden, maar je wordt afgeleid omdat je weer ergens getagd wordt. Toch maar even lezen. Uiteindelijk ga je ’s avonds toch weer te laat naar bed. Want hey shit is het al weer bijna middennacht en de wekker gaat alweer om 6 uur. Zucht, waarom gaat de tijd zo snel voorbij?

Is dit herkenbaar? Ja, voor mij wel!

offline zijn voor een gelukkig leven
Vaker offline zijn voor een gelukkig leven

Zoveel online zijn is eigenlijk gewoon te gek voor woorden. En toch zag mijn leven er op een gegeven moment ook zo uit. Ik ging standaard te laat naar bed waardoor ik de volgende ochtend niet geheel uitgerust wakker werd. Bovendien viel ik ook niet meteen in slaap doordat ik ’s avonds laat nog naar een laptop of mobiel zat te staren. De vraag is eigenlijk waarom ik dit deed. Want eerlijk gezegd is mijn facebook timeline helemaal niet zo boeiend. Twitter vind ik dan nog wel gezellig en instagram vind ik geweldig, maar moet dan nou echt zoveel tijd kosten? Nee! Het was gewoon typisch een gevalletje FOMO (Fear Of Missing Out).

Tegelijkertijd begon het mij te irriteren dat ik ALTIJD een gevoel van tijdtekort had. Alsof ik het gigantisch druk heb. Ja ok, heb ik ook wel met werk, gezin en een blog onderhouden kost ook gewoon veel tijd. Maar om nou als een idioot alles bij te moeten houden werkt toch niet. Dat levert alleen maar stress op. Bovendien vind ik het echte leven gewoon te fijn. Thuis gezellig een spelletje doen, de tijd kunnen nemen voor dingen. Lekker simpel een boek lezen en om 22.00 uur op bed liggen. Zoveel relaxter. En eerlijk gezegd: het echte leven is toch ook veel belangrijker dan je online populariteit? Online succes is ook maar relatief.

Een rigoureuze social media detox

Het hoort een beetje bij mijn huidige fase van minimaliseren. Ik heb al mijn social media kanalen nagelopen. Wat mocht blijven en wat kon weg? Snapchat gebruik ik niet. Hup weg. Mijn persoonlijke facebook account mocht ook weg. Pinterest verwijderde ik van mijn mobiel en bekijk ik nu alleen via de computer, maar Twitter en Instagram mochten blijven. Ik heb alleen alle pushmeldingen uitgezet zodat ik minder vaak afgeleid zou worden.

Daarnaast heb ik 3 mailboxen te onderhouden: één voor mijn werk, één voor mijn blog en één persoonlijk. Ik ontvang dagelijks veel mail en alle berichten kwamen ook als melding binnen via mobiel. Leuk hoor, maar niet efficiënt. Ook hier heb ik alle pushmeldingen uitgezet. Ik bekijk mijn mail nu op vaste momenten en niet meer de hele dag door. Het gevolg? Ik heb veel meer rust aan mijn hoofd en ik ervaar veel meer vrije tijd!

Boeken lezen, wandelen en 9 uur slaap

Ik ben nu ongeveer een maand bezig met mijn social media detox en ik heb in de tussentijd 3 boeken gelezen, veel wandelingen in de natuur gemaakt, het huis opgeruimd en extra veel tijd met het gezin doorgebracht. En het mag een wonder heten, maar ik haal nu zelfs 8 a 9 uur slaap per nacht. Ik voel me voor het eerst sinds tijden écht uitgerust en dat is zo ontzettend fijn! Wat mij betreft is het duidelijk: social media is best leuk hoor. Ik vind het leuk om interactie met andere bloggers,  lezers en bedrijven aan te gaan. Maar er is een verschil met gezellig in gesprek zijn en altijd maar online aanwezig MOETEN zijn. Je moet tenslotte helemaal niks!

Ervaar ik door vaker offline te zijn een gelukkiger leven? Ja, absoluut! Ik ervaar meer rust, ik kan me beter focussen en ik heb minder last van stress. Allemaal hartstikke positief en ik heb nog geen moment spijt van mijn beslissing gehad.

Waar ik benieuwd naar ben: hoe verdeel jij je online/offline tijd? Heb jij wel eens een social media detox ondergaan? 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

13 Comments

 • Sofie
  22 januari 2017 at 09:39

  Ik denk dat veel mensen dit zouden kunnen gebruiken. Een beetje meer echt leven. Ik wijt het bij mij vaak aan dat ik chronisch ziek ben en als ik uit werken zou enzo ik het niet zou doen. Maar is dat wel zo? Knap dat je er zo bewust mee omgaat.

 • Mariëlle
  22 januari 2017 at 10:04

  He he wat grappig toch weer, ook hier ben ik mee bezig. We lopen echt een beetje hetzelfde wat dat betreft 😉 Zoals je denk ik wel weet heb ik de droom om van ‘online’ mijn werk te maken als freelancer, online zijn vind ik dan ook heel leuk. Maar ik heb net als jij wat ‘regels’ opgesteld. Niet meer de hele tijd mijn mail checken en ik heb ook de push meldingen uitgezet: rust!!

 • Claire
  22 januari 2017 at 11:35

  Wauw wat toevallig want ik heb laatst besloten om mijn telefoon niet meer mee naar bed te nemen. Soms word ik ’s nachts nog weleens wakker en dan kijk ik op mn telefoon hoe laat het is en dan zie ik allemaal meldingen. Dan kan ik echt niet meer slapen haha. Dan wil ik perse weten wat er is gebeurt, inderdaad die FOMO. Daarom ga ik maandag even een normale wekker aanschaffen en mijn telefoon in de woonkamer leggen. Ik wil gewoon rustig wakker worden en niet meteen gestoord worden door alles wat nog moet via mijn telefoon.

 • Galina
  22 januari 2017 at 12:27

  Heb dit stuk echt met zoveel ‘ja inderdaad’-momenten gelezen. Ik heb echt precies hetzelfde, al die afleiding die je eigenlijk helemaal niets geeft. Heb ook al meldingen uit gezet en mag van mezelf een uurtje per dag op social media, meer niet. De afgelopen maanden heb ik het zelfs voor elkaar gekregen om boeken te lezen in bed in plaats van onzin op internet te lezen. Vooral Pinterest was een dingetje, ik opende het om ‘even te kijken’ en twee uur later besefte ik dat echt veel nuttigere dingen had kunnen doen in die tijd. Volgens mij is minder online zijn ook een beetje een trend aan het worden en dat juich ik eigenlijk alleen maar toe.

 • Kim
  22 januari 2017 at 20:14

  Wel een beetje herkenbaar. Al gebruik ik bijna alleen Whatsapp en Twitter! Dat vind ik gewoon heel gezellig haha. Facebook heb ik al een jaar niet meer op mijn telefoon. En instagram ben ik een beetje aan het ‘verwaarlozen’.

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:31

  Ik ben het met je eens, volgens mij wordt het echt een trend. Ik hoor en zie het steeds vaker om me heen. Boeken lezen in bed is gewoon zóveel relaxter dan op je mobiel kijken. Een tijdslimiet op social media is inderdaad een goed idee.

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:34

  Twitter ís ook gewoon erg gezellig. En als je er echt van geniet is het uiteraard helemaal prima. Liever 1 of 2 dingen goed doen dan 5 dingen half 🙂

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:36

  Een gewone wekker is inderdaad een uitstekend idee! Ik laat mijn mobiel ook wel bewust in een andere kamer ’s nachts.

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:36

  Haha, ja grappig hoe wij toch altijd met hetzelfde bezig zijn 🙂

 • Greenblush
  25 januari 2017 at 22:39

  Een beetje meer echt leven, ja dat is inderdaad de kern van het verhaal 🙂 Vaak gaat tijd aan social media besteden ongemerkt en voor je het weet is het een gewoonte geworden.

 • Merel
  30 januari 2017 at 11:02

  Ik doe sinds 1 januari een digital detox en het werkt idd verfrissend. Ik lees veel meer en doe meer, heb meer aandacht voor de wereld om me heen… Echt een verademing! Herken dus alles wat je zegt.

 • Mariska van Heel
  31 januari 2017 at 12:01

  Een aantal dingen herken ik zeker. Wat mij vaak de das om doet is vlak voordat een blog wil schrijven nog even SM checken en dan 1,5 uur later erachter komen dat ik helemaal niet heb gedaan wat ik wilde doen. Ik probeer daar nu balans in te krijgen door mijn SM momenten te plannen.

 • Greenblush
  2 februari 2017 at 15:05

  Heel herkenbaar inderdaad!

Leave a Reply