baked oats recept
Duurzame lifestyle Vega(n) Food

Baked oats recept met blauwe bessen en amandelen (vegan)

Meestal begin de ochtend met een eiwitrijke groene smoothie of overnight oats. Echter ben ik de laatste tijd helemaal into baked oats. Ten eerste: het is lekker warm (wel zo fijn in de winter) én het is goed vullend. Daarom deel ik vandaag mijn favoriete baked oats recept met jullie. Dit recept is vegan, healthy en dankzij de toevoeging van amandelen en plantbased milk bevat het ook aardig wat eiwitten.

Baked oats recept

Baked oats recept

Ik hou van havermout. Het is lekker veelzijdig, gezond en betaalbaar. Het bevat de juiste koolhydraten en het is rijk aan vezels. Hierdoor is havermout goed vullend, waardoor je er lang tegenaan kunt. Daarnaast bevat havermout aardig wat B-vitaminen (met name vitamine B1) en mineralen (zoals ijzer, magnesium en zink). Tot slot is het ook nog eens rijk aan eiwitten: het bevat zelfs alle essentiële aminozuren! Erg fijn dus als je vaak plantaardig eet.

Waar je wel rekening mee moet houden is wanneer je glutenvrij eet. Haver is van origine een glutenvrije graansoort, maar vanwege kruisbestuiving met andere graansoorten kan haver sporen van gluten bevatten. Heb je last van glutenintolerantie of coeliakie? Kies in dat geval voor glutenvrije haver. Is wel wat duurder in de supermarkt, maar dan weet je in ieder geval zeker dat het product geen gluten bevat.

Baked oats is niets anders dan gebakken havermout uit de oven. En nog super lekker ook: net een taartje. Het schijnt trouwens ook een TikTok hype te zijn. Wist ik veel, ik heb helemaal geen TikTok. Anyway. het fijne aan baked oats is dat je het lekker kan afwisselen met ingrediënten. Zo heb ik voor mijn baked oats recept blauwe bessen, banaan en amandelen gebruikt. Maar je kunt bijvoorbeeld ook appel en walnoten gebruiken. Experimenteer er lekker op los zou ik zeggen 🙂

baked oats recept

Baked oats recept met banaan, blauwe bessen en amandelen

Dit recept is voor twee personen. Of maak in één keer twee porties, zo bespaar je tijd. Het is namelijk ook heerlijk om het de volgende dag op te eten. Warm het dan even op in de oven of magnetron. Of eet het lekker koud op, werkt ook.

Benodigdheden voor twee porties:

  • 120 gram havermout
  • 240 gram plantaardige melk (ik gebruik WUNDA unsweetend)
  • 1 rijpe banaan
  • Een kopje blauwe bessen (diepvries)
  • 50 gram amandelen
  • Een theelepel bakpoeder
  • Een theelepel kaneel
  • Plantaardige boter of kokosolie om in te vetten
  • Optioneel: kokosrasp
  • Optioneel: ahornsiroop of andere zoetstof naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet twee ovenbestendige schaaltjes in met kokosolie of (plantaardige) boter. Mix havermout, plantaardige melk, banaan, kaneel, bakpoeder en eventueel zoetstof in de blender of gebruik een staafmixer. Giet het mengsel over in de schaaltjes. Hak de amandelen zodat ze iets fijner zijn en garneer het samen met de blauwe bessen op de havermout. Bak in de oven voor 20-25 minuten. Check even met een vork of satéprikker of het gaar is. Garneer desgewenst kokosrasp naar smaak en eet smakelijk!

baked oats recept

WUNDA: plantaardige drink met erwten eiwit

Voor dit recept heb ik WUNDA unsweetened* als plantaardige melk gebruikt. WUNDA is een vegan drink op basis van erwten eiwit. Veel plantaardige drinks bevatten nauwelijks voedingswaarde. WUNDA daarentegen bevat eiwitten, calcium en vezels én het is een bron van vitamine D, B2 en B12. Bovendien is het vegan, soja-, noten- en glutenvrij en de unsweetened versie bevat geen toegevoegd suiker.

Daarnaast let WUNDA ook op duurzaamheid: het bedrijf werkt CO2-neutraal; van inkoop tot productieproces. De verpakking bevat FSC-gecertificeerde vezels. WUNDA is verkrijgbaar bij Albert Heijn en Jumbo.

Baked oats recept Wunda

*Dit product heb ik gekregen.

You Might Also Like...