Duurzame lifestyle

Geld sparen: mijn geld spaarplan, zo ga ik dit aanpakken!

Geld sparen. Een aantal jaar geleden hadden wij het financieel gezien niet makkelijk. Geld sparen ging toen niet en we hebben destijds ieder dubbeltje om moeten draaien. Dat was vreselijk, maar we hebben het gered. Nu het financieel lekker gaat wil ik er het maximale uithalen en een financiële buffer opbouwen. 

Want zeg nou zelf, het geeft een prettig gevoel om wat spaargeld op de bank te hebben staan. Geld maakt misschien niet gelukkig (stiekem ben ik het daar niet helemaal mee eens), maar een geldtekort heeft ongetwijfeld een negatief effect op je geluksniveau. Persoonlijk raak ik erg gestresst van geldzorgen. Ik weet hoe dit voelt en dit gevoel wil ik gewoon nooit meer ervaren. En dus wil ik, nu het hier financieel goed gaat, hier verstandig gebruik van maken.

Voorheen dacht ik altijd: ‘zolang ik genoeg geld heb om van rond te komen, vind ik het allemaal wel prima’. Want wanneer je niet zoveel te besteden hebt, ben je al lang al blij dat je de maand doorkomt. Toch had ik in het verleden ook wel verstandiger kunnen zijn. In mijn studentententijd bijvoorbeeld dacht ik nooit zo over sparen na. Iedere maand ging het geld op, terwijl ik destijds best ruim in mijn geld zat. Al het geld ging op aan uitgaan, feestjes, festivals, weekendjes weg en reizen. Ik had toendertijd dus best wel wat verstandiger kunnen leven, dat had daarna een hoop gedoe gescheeld. Maar goed, het is zoals het is. Ik kan daar achteraf toch niks aan veranderen. Ik heb in ieder geval een hoop lol gehad.

Nu ik wat ouder word merk ik dat ik er anders in ga staan. Het wordt tijd om over de lange termijn zaken na te denken. Om verstandig te worden. Je weet wel, zaken zoals een huis kopen en je pensioen opbouw en zo. En daarbij is het altijd fijn om een buffer te hebben voor onvoorziene omstandigheden. Misschien word ik dan toch eindelijk serieus en volwassen? 😉

Mijn spaardoelen

Nou hoef ik echt niet als Dagobert Duck in het geld te zwemmen en heb ik ook niet de intentie lid te worden van de vrekkenclub; echter kan het geen kwaad om een flinke financiële buffer op te bouwen. Zo adviseert het Nibud om maandelijks 10% van je inkomen opzij te zetten, indien dat mogelijk is natuurlijk. Nou kan ik vertellen dat dit in het verleden voor ons echt niet haalbaar zou zijn geweest. Godzijdank zijn we inmiddels goed op weg, dus met een aantal aanpassingen moet die 10% zeker gaan lukken. Wellicht lukt een beetje extra sparen ook nog!

Ik heb drie spaardoelen:
1. We willen een autootje kopen binnenkort. Dit is niet groen en duurzaam nee, maar wel handig.
2. Daarnaast willen we een bepaald geldbedrag als buffer hebben voor noodgevallen.
3. En we willen geld sparen voor de toekomst. Voor een eventuele verhuizing, wie weet pensioen, studie van de kinderen? Dit is uiteraard een lange termijn spaardoel.

We werken van een klein naar groot doel. Ik denk dat wanneer we ons eerste doel hebben behaald, het ook extra motiveert om de andere doelen te behalen.

Geld sparen, hoe ga ik dit aanpakken?

In principe ga ik gewoon weer de tips toepassen die ik ook gebruikte toen we financieel erg krap zaten. Dus of je nu financieel nauwelijks rond kunt komen of dat je wat ruimer zit en graag wil sparen; ik denk dat je hoe dan ook baat zult hebben bij deze tips.

Allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in je inkomsten- en uitgavenpatroon. Het is daarom verstandig om een kasboek bij te houden. Niet mijn grote hobby, maar wel heel nuttig. Door een kasboek bij te houden zie je waar je geld blijft, waar je op kunt besparen en waar winst te behalen valt.

Ik wil inzicht krijgen in mijn vaste lasten en kijken of er manieren zijn om deze kosten te verlagen. Onze woonlasten zijn vrij laag, maar ongetwijfeld kan ik geld besparen op abonnementen, boodschappen en op onze energierekening. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee. maar tevens ook duurzaam. Ik ben er namelijk van overtuigd dat groen leven en geld sparen prima samen gaan. Ook ben ik begonnen met een project pan challenge, wat wil zeggen dat ik eerst al mijn beautyproducten op maak voordat ik nieuwe koop. Door geen onnodige producten te kopen kun je al een hoop geld besparen!

Verreweg onze grootste kostenpost is echter de kinderopvang. Gelukkig gaat ook onze dochter na de zomervakantie naar school en bespaar ik weer op de opvangkosten. Ik hoef dan alleen nog maar naschoolse opvang af te nemen en dit alleen al zal me een paar honderd euro in de maand schelen. Dus dit is al een mooi begin!

Naast geld sparen ga ik ook kijken hoe ik mijn inkomsten kan vergroten. Bijvoorbeeld door spullen te verkopen op Marktplaats. Dit levert mooi een opgeruimd huis op ook 😉 En wie weet kan ik zo nu en dan overwerken of een gesponsord artikel schrijven voor mijn blog, mits het bij mijn blog past uiteraard. Ik denk eerlijk gezegd dat ik nog veel te bescheiden ben op dit gebied. Uiteraard is het niet de bedoeling dat mijn blog één grote advertentiesite wordt. Maar alle beetjes helpen, nietwaar?

Regelmatig een geld bespaar update

Ik zal regelmatig een update geven en mijn tips delen. Bijvoorbeeld hoe ik geld bespaar op mijn boodschappen, energierekening, andere aankopen, maar ook meer tips hoe je eenvoudig extra geld kunt verdienen. Verwacht echter geen Primark shoplogs en dat soort dingen op mijn blog. Dit mag dan wel een budgetproof winkel zijn, toch koop ik liever één product van goede kwaliteit dat duurzaam geproduceerd is en lang meegaat, dan 10 items die goedkoop zijn maar snel weer de container in gaan. Dat is gewoon zonde vind ik.

Heb jij nog de ultieme geld bespaartip? Of zou je juist graag willen weten hoe je geld kunt besparen op een bepaald gebied? Let me know! 

You Might Also Like...

11 Comments

 • Els
  22 juli 2017 at 08:02

  Echt goed hoor! Sparen doe ik graag 🙂 en zeker als er een doel aanhang, werkt het voor mij heel motiverend.

 • Shirley
  22 juli 2017 at 08:24

  Neem je abonnementen onder de loep en zeg op wat je niet gebruikt. Zelf heb ik bijvoorbeels geen telefoonabonnement meer, maar gebruik ik prepaid. En ik heb geen tv-abonnement, want ik keek echt nooit. Een kasboekje bijhouden helpt inderdaad goed om inzicht te krijgen.

 • Maren
  22 juli 2017 at 08:30

  Ohhhhh….what a nice post! :)) 😀 :D….very useful and helpful for me, good tipps! ;)…thank you for this ideas and the insiration! 😉 Have a nice, cheap day 😀 and best wishes from kaltern unterkünfte 😉 yours, Maren <3

 • Greenblush
  22 juli 2017 at 08:31

  Goede tip! Ik heb een sim-only abonnement. Dit is al goedkoop, maar ik bel vrijwel nooit. Dus wellicht is prepaid een prima idee.

 • Mariëlle
  22 juli 2017 at 10:59

  Gezien mijn studie blijf ik dit gedeelte altijd heel boeiend vinden! Ik spaar zelf altijd best goed volgens mij, veel succes toegewenst 🙂

 • Natascha
  22 juli 2017 at 21:46

  Wat goed van je! Zelf spaar ik ook best wel veel, ik vind dat best belangrijk 🙂 Ik koop tegenwoordig ook minder spullen maar wel goede. Dat kost wel vaak wat meer maar uiteindelijk bespaar je is mijn ervaring 🙂 En inzicht helpt mij ook. Af en toe zet ik precies op een rijtje wat ik waar aan uit heb gegeven.

 • thebeautyblognl
  23 juli 2017 at 10:02

  Echt heel goed! Ik moet ook echt een spaarplan op gaan stellen…. haha! x

 • Kim
  24 juli 2017 at 15:09

  Super tof dat je mee gaat doen met de project pan. Heb daar zelf destijds heel veel aan gehad en pluk er nog de vruchten van! Ik ben heel benieuwd naar je updates, ben zelf ook bezig met sparen en minimaliseren en lees ook graag tips van anderen.

 • Marlous
  24 juli 2017 at 17:01

  Oh hier kan ik ook wel wat van leren.. Ik heb best wel een gat in m’n hand (ik denk dat ik mijn geld vooral uitgeef aan eten haha), maar wil volgend jaar graag een grote reis gaan maken. Sparen is eigenlijk vrij simpel, ik moet vooral leren bezuinigen..

 • Greenblush
  26 juli 2017 at 22:06

  Oooh, maar een grote reis is wél een heel mooi spaardoel! Succes, ik weet zeker dat het je gaat lukken!

 • Greenblush
  26 juli 2017 at 22:07

  En ik lees/zie ook heel graag jouw tips Kim!

Leave a Reply