plastic-arme beautyproducten
Green beauty

13x minder plastic in de badkamer | Beauty

De laatste tijd hou ik mij erg bezig met afvalvermindering. Ik schrik er iedere keer van als ik al die verhalen hoor over de plastic soep, milieuvervuiling en vogels en vissen die sterven aan plastic. Ja, ik vind het erg zorgwekkend, vooral als je realiseert dat plastic niet afbreekbaar is. De voorspelling is dat rond 2050 de oceanen méér plastic dan vissen bevat. Dat is toch schandalig? Overigens ben ik zelf ook geen heilige, ik heb echt nog een laaaange weg te gaan op dit gebied. Toch heb ik gemerkt dat ik wat kieskeuriger ben geworden sinds de laatste maanden. Ik kies steeds vaker voor minder plastic in de badkamer. 

13x minder plastic in de badkamer

Enige tijd geleden schreef ik een blog over hoe ik mijn badkamer duurzamer wil maken. Ik vertelde over bepaalde producten die ik wilde aanschaffen, waaronder wasbare wattenschijfjes en bamboe tandenborstels. Inmiddels zijn deze producten in huis, maar daarnaast heb ik nog andere producten gevonden die geen (of weinig) plastic bevat. 13 producten in totaal. Het lijkt overigens wel alsof ik de laatste tijd iets met het getal ‘13‘ heb. Geen idee waarom, het is geen bewuste keuze haha!

Ik lees/hoor vaak over zero waste producten. oftewel: producten die helemaal géén afval veroorzaken. Dit vind ik echt super goed, super inspirerend ook! Dit geldt niet voor al deze producten, aangezien sommigen een plastic dop hebben bijvoorbeeld. Ik zeg daarom bewust ‘minder plastic’. Of noem het maar zero waste light 😉

Wil jij ook minder plastic in de badkamer? Dan heb ik hier 13 tips voor jou!

Minder plastic in de badkamer

1 Beauty Kitchen Seahorse Plankton Facial Oil*

Ik gebruik graag natuurlijke oliën voor het gezicht, eigenlijk kan ik niet meer zonder! Ik gebruik ze graag in plaats van nachtcrème en in de winter als serum onder mijn dagcrème. Het voordeel van een natuurlijke olie is dat ze vaak in glazen flesjes zitten, zo ook deze van Beauty Kitchen. Deze olie bevat lokaal gewonnen micro-algen die de huid voeden en beschermen en rimpels minder zichtbaar laat maken. Bovendien geschikt voor vegans.

2 Davines Renewing Serum Superactive*

Dit is een vegan haarserum dat je haar en hoofdhuid verzorgt. Het is geschikt voor alle haar- en huidtypen, dus ook voor de gevoelige huid. Het serum maakt je haar sterker en geeft het glans. Het fijne aan dit product is dat je het niet uit hoeft te spoelen, en je haar wordt er ook niet vet van. Een mooi duurzaam merk dat gebruik maakt van biologische en natuurlijke ingrediënten.

3 O’right Recoffee Volumizing Shampoo*

Onlangs reviewde ik al een product van O’right, binnenkort zal hier ook een review van verschijnen. Wat ik in ieder geval al wil vertellen is dat deze shampoo in een recyclebare kunststof verpakking zit gemaakt van koffievezels! De verpakking is gemaakt van volledig biologisch afbreekbaar materiaal met bamboe dop. Leuk detail: de bodem van de fles bevat zaadjes. Je kan de fles na gebruik in de grond stoppen en je eigen koffieplantje kweken!

4 DIY Soap Sugar for my honey Body Scrub*

Dit product heb ik al een tijd in huis, ik heb ‘m ontvangen naar aanleiding van mijn deelname aan Echte Post is Cool. DIY Soap is een ontzettend leuk merk waarbij je zelf je eigen verzorgingsproducten thuis kunt maken, waaronder deze scrub! Deze scrub is op suikerbasis en heeft een heerlijke (al zeg ik het zelf) sinaasappelgeur. Anders dan de naam doet vermoeden bevat dit product geen honing. Het is 100% natuurlijk en vegan. Zoals je kunt zien bevalt dit product mij erg goed, de verpakking is bijna leeg 🙂 De weckpot is ideaal om te bewaren, dus zodoende bespaar je mooi weer afval. Ook ontzettend leuk om cadeau te geven!

5 Eco by Sonya Face Tan Water*

Ok, hier ga ik nog niet te veel over zeggen, want een review verschijnt binnenkort. Het is zelfbruiner die je als een toner voor het gezicht gebruikt. En wát een prachtig merk is dit zeg! Alle producten zijn dierproefvrij, vegan en biologisch. In een mooi glazen verpakking. Hierover binnenkort dus meer!

6 Comfort Zone Tranquility Soap*

Ik heb inmiddels al mijn douchegels opgemaakt en gebruik alleen nog maar zeep onder de douche. En ik moet zeggen dat mij dit prima bevalt! Het is ontzettend zuinig in gebruik en je bespaart zodoende geld én afval. De zeep van Comfort Zone ruikt heerlijk bloemig en zit in een mooi vormgegeven kartonnen doosje. Er komt geen plastic aan de pas dus! Het product is vegan, maar bevat helaas wel palmolie. Iets om rekening mee te houden mocht je dit liever vermijden.

7 Bamboe haarborstel*

Tot voor kort gebruikte ik een plastic kam of borstel, maar deze heb ik inmiddels mooi kunnen vervangen met deze duurzame variant. Een review kun je overigens hier teruglezen.

8 Babongo Zeep*

Als je nou op zoek bent naar een zeep die écht aan alle eisen voldoet (d.w.z dierproefvrij, vegan, biologisch, palmolievrij en milieuvriendelijke verpakking), nou dan zit je met Babongo wel goed! Ze hebben meerdere soorten en geuren zeep in het assortiment, zowel voor het lichaam als haarzeep en scheerzeep. Een aanrader wat mij betreft!

9 Ladycup Menstruatiecup*

Ook over de Ladycup heb ik eerder al een uitgebreide review over geschreven. Wanneer je afval en op de langere termijn geld wilt besparen, dan is een menstruatiecup een heel goed, duurzaam idee.

10 Wasbare wattenschijfjes van Lanaluna

Deze wasbare wattenschijfjes zijn zó fijn! Ik liet ze eerder al in een duurzame shoplog voorbijkomen. Ik gebruik ze vrijwel dagelijks en ze bevallen mij ontzettend goed, Goedkoop én milieuvriendelijk, dat is fijn!

11 Beauty Kitchen Seahorse Plankton 5 Minute Miracle Mask*

Je doet er bijna langer over om de naam uit te spreken dan dat het op je gezicht blijft zitten, maar het gaat er even om dat ik geen eenmalige maskers in zakjes meer gebruik 🙂 Maskers in een zakje zijn wel handig, maar bevatten relatief veel verpakkingsmateriaal. En naar verhouding zijn ze veel duurder ook. Dit vegan masker van Beauty Kitchen (in glazen potje) is overigens erg fijn! Het geeft je huid binnen 5 minuten een oppepper, ik zie duidelijk verschil na gebruik!

12 Lekker in een potje Natuurlijke Deodorant Pepermunt*

Dit masker, in schattig blikje, ontving ik laatst na aanleiding van mijn blog over natuurlijke deodorant. Dit handgemaakte product is vegan (net als het hele merk overigens) en werkt op basis van kokosolie, baking soda, maizena en pepermuntolie. Ik ga het testen, review volgt nog!

13 Hydrophil Bamboe Tandenborstel

Ik heb voor ons allen thuis een bamboe tandenborstel aangeschaft. De kinderen poetsen hun tanden er dagelijks mee, maar Simon en ik gebruiken de onze alleen voor weekendjes weg. Wij zijn toch echt genoodzaakt om elektrisch te poetsen (dus met plastic). Neemt niet weg dat ik een duurzame tandenborstel van bamboe echt een supergoed initiatief vind en voor uit logeren ideaal! Ik kocht onze tandenborstels bij De Online Drogist.

plastic-arme beautyproducten

Wat ik nog wil vervangen

Je ziet het: gelukkig zijn er meer dan genoeg opties wanneer je minder plastic gebruiken wilt. Ik weet niet of ik ooit helemaal zero waste zou kunnen gaan, maar iedere stap is er toch mooi weer één. Toevallig zijn ook nog eens alle producten vegan. Ik heb echter nog één product op mijn wishlist staan en dat is een duurzame scheermes. Ik gebruik nu plastic wegwerpmesjes (van die gezellige roze), maar deze wil ik zodra ik door mijn voorraad heen ben nog graag vervangen.

Let jij op plastic verpakkingen als het om verzorgingsproducten gaat? 

*Deze producten heb ik ontvangen.
Voor de pinners:

Verminder plastic afval in huis door te kiezen voor zero waste producten of producten die minder plastic bevatten. Een overzicht van 13 beautyproducten.

You Might Also Like...

13 Comments

 • Marianne - Groene stapjes
  21 augustus 2017 at 07:35

  Wat een leuke lijst! Ik ken zelf nog bijna geen enkel product dat je omschrijft, dus ik ben helemaal geïnspireerd 🙂 Een duurzaam scheermes wil ik ook zo graag aanschaffen, maar ik durf niet zo goed… Het schijnt toch best een gedoe en gevaarlijk te zijn waardoor je jezelf snel snijdt, dus ik durf de stap nog niet te wagen 😉

 • Sofie
  21 augustus 2017 at 11:03

  Jaaa, superleuk! Ik ben hier ook stap voor stap mee bezig… Nog een hele weg te gaan maar toch.

 • Mariëlle
  21 augustus 2017 at 11:45

  Super leuk om te zien! Ik ben heel benieuwd naar nummer 2! Zelf heb ik al een duurzaam scheermes liggen, maar ik maak eerst nog mijn wegwerpmesjes op!

 • Jessica J.
  21 augustus 2017 at 13:04

  Een koffieplantje kweken uit een lege verpakking? Hoe leuk!
  Ik heb zelf laatst een Mooncup gekocht, het is éíndelijk gebeurd. Verder heb ik nu eindelijk een verpakkingloze shampoo én conditioner van Lush in huis. Eerst nog even m’n Inecto-fles opmaken en dan kijken hoe die me bevallen. Verder probeer ik om zo veel mogelijk glazen verpakkingen te kopen, al hebben velen nog steeds een plastic deksel, pompje of iets dergelijks…

 • Beautyjuf
  21 augustus 2017 at 23:08

  Wat een mooi initiatief! Ik wens je er heel veel succes mee! Ik ben inmiddels ook overgestapt op de wattenschijfjes van LanaLuna (toppertjes!). Ook heb ik een badborstel aangeschaft om mijn huid te scrubben. Zo gebruik ik geen scrubs meer (waar plastic deeltjes inzitten). Bedankt voor je tips! De webshop voor zeep ga ik onthouden!

 • Greenblush
  23 augustus 2017 at 22:02

  Jij bent ook echt goed bezig hoor Marloes!

 • Greenblush
  23 augustus 2017 at 22:04

  Ja dat klopt, er is vaak nog wel iets van plastic aan een glazen verpakking. Een mooncup, wat goed! En ik ben echt héél benieuwd naar je ervaring met de Lush producten!

 • Greenblush
  23 augustus 2017 at 22:05

  Ik ben heel benieuwd naar je ervaring met de scheermes!

 • Greenblush
  23 augustus 2017 at 22:05

  Alle beetjes helpen! 🙂

 • Greenblush
  23 augustus 2017 at 22:05

  Ik vind zo’n scheermes stiekem ook best eng ja, dus ik begrijp het helemaal 🙂

 • bychristiana
  26 augustus 2017 at 07:53

  Wauw wat goed. Eigenlijk heb ik hier zelf nooit zo bj stilgestaan. Waar ik wel echt voor zorg is dat ik alleen producten aanschaf die ik écht lekker vind. En ook met mate. Ik ben niet iemand die 34 aangebroken flessen douchegel in de badkamer heeft staan. Veel te rommelig, ik zou er helemaal onrustig van worden.

 • Greenblush
  26 augustus 2017 at 10:42

  Ik word ook erg onrustig van veel rommel om me heen inderdaad 🙂 En tot voor kort dacht ik ook niet over verpakkingsmateriaal na, totdat ik tot het besef kwam dat ik maandelijks toch wel erg veel plastic weggooi.

 • Irmgard Segerink
  8 juli 2020 at 20:40

  ik zoek 2 bakjes (liefs van hout/bamboe) voor wegwerpwattenschijfjes en voor afbreekbare wattenstaafjes. Hebt u zoiets ?

  Groet Irmgard

Leave a Reply