nordics tandenborstel
Green beauty

Nordics tandenborstel (van bamboe!) & coconut mint tandpasta

Je ziet ze steeds vaker verschijnen: duurzame tandenborstels gemaakt van bamboe. En uiteraard juich ik dit alleen maar toe, want hey, minder plastic afval is altijd een goed idee. Bamboe is een snelgroeiend en antibacterieel materiaal en daarom hartstikke duurzaam. De vraag is echter: is zo’n bamboe tandenborstel net zo goed als een gewone? Ik testte de Nordics tandenborstel en hun natuurlijke tandpasta, met kokos- en mintsmaak. 

Nordics tandenborstel & natuurlijke tandpasta met kokos- en mintsmaak.

Het behoud van het milieu is ontzettend belangrijk. In theorie geldt dan ook: hoe minder plastic afval, hoe beter. Maar ja, aan de andere kant denk ik soms ook: ‘leuk hoor, dat het product natuurlijk en milieuvriendelijk is, maar werkt het ook goed?’. Een goede mondhygiëne is uiteraard ook van groot belang. Ik bedoel, het zou natuurlijk zonde zijn als je extra gaatjes in je tanden krijgt omdat je per se met een bamboe tandenborstel en natuurlijke tandpasta wilt poetsen. Dat lijkt mij nou ook niet de bedoeling. Een beetje kritisch zijn lijkt mij dan ook wel op zijn plaats.

Nou verwacht ik niet per se van een handtandenborstel dat het net zo effectief is al een elektrische variant. Maar ik vind wel dat een bamboe tandenborstel net zo lang mee moet gaan als een ‘gewone’ handtandenborstel: 3 maanden dus. Ik heb de Nordics tandenborstel dan ook 3 maanden lang 2x per dag gebruikt om er zeker van te zijn dat het lang genoeg meegaat.

Nordics Oral Care is overigens een bedrijf uit Bulgarije. Ze maken natuurlijke en ecovriendelijke mondverzorgingsproducten, waaronder tandpasta, tandenborstels en bamboe hoesjes voor op reis. Alle producten zijn vegan gecertificeerd en niet op dieren getest.

nordics bamboe tandpasta & nordics coconut mint toothpasta

Dit moet je weten over de Nordics bamboe tandenborstel

De steel van de tandenborstel is gemaakt van bamboe, de haren zijn gemaakt van BPA-vrij nylon. Dit houdt in dat de tandenborstel niet helemaal plasticvrij is, maar het is in ieder geval heel wat minder plastic dan een standaard tandenborstel. De Nordics tandenborstel wordt geleverd in een kartonnen doosje, de tandenborstel zelf zit daarin weer verpakt met een laagje cellulose. Dit lijkt op plastic, maar dat is het niet. Je mag daarom de verpakking gewoon bij het oud papier gooien.

Nordics geeft aan dat de tandenborstel het langst meegaat als je het in de lucht laat drogen. Is je tandenborstel ‘op’? Dan kun je de haren eenvoudig met een tangetje uit de steel verwijderen en bij het plastic gooien. De steel kan bij het groente/fruitafval, op de composthoop of zelfs in de grond stoppen. Na 6 weken is je tandenborstel geheel gecomposteerd.

Mijn ervaring met de Nordics tandenborstel

Ik heb twee bamboe tandenborstels ontvangen, namelijk een gele en blauwe variant. Ik heb de gele in gebruik genomen voor mijn review. Daarnaast zijn er ook tandenborstels voor kinderen verkrijgbaar.

Allereerst moet ik zeggen dat de tandenborstel goed in de hand ligt. Het poetst prettig. De haren zijn van medium sterkte, zelf vind ik dit erg fijn. Niet te hard en niet te zacht dus. Ook vind ik de kwaliteit van de haren goed. Ik heb soms met bepaalde tandenborstels dat de haren na twee weken gebruik alle kanten opstaan. Dan was nu niet het geval. Daarnaast denk ik dat de bamboe tandenborstel goed de tandplak en etensresten verwijderd. Maar of het net zo effectief is als een elektrische tandenborstel? Nee, dat denk ik niet. Gaat de Nordics tandenborstel drie maanden me? Ja, absoluut!

nordics tandenborstel

Nordics tandpasta coconut mint

Naast de tandenborstels, heb ik van Nordics ook een tandpasta gekregen om te reviewen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het lastig wat fluoride in tandpasta betreft. De één zegt dat je absoluut wel fluoride moet gebruiken, de ander zegt dat fluoride hartstikke giftig is. Hoe het werkelijk zit? Ik heb geen idee. Mocht je fluoride per se willen vermijden, dan is het goed om te weten dat deze tandpasta fluoridevrij is. Ook bevat de tandpasta geen sulfaten, parabenen en conserveringsmiddelen. Oh, en het is ook eens vegan. Nordics tandpasta heeft een verrassende smaak van kokos en mint.

De ingrediënten van Nordics tandpasta

De tandpasta bevat sorbitol (een natuurlijke zoetstof) en kiezelzuur om de tanden mild te reinigen. Ook xilitol is een natuurlijke zoetstof en stimuleert de speekselafscheiding en reinigt tevens het gebit. Sodium bicarbonate neutraliseert de PH waarde in mond en helpt de tanden op een natuurlijke manier witter te maken. Potassium chloride & trisodium citrate bieden een ondersteunende rol bij het verminderen van gevoeligheid van de tanden. Wel zie ik dat het product PEG-8 bevat. Dit is een synthetische emulgator. Dit betekent dat de tandpasta niet 100% natuurlijk is (wel grotendeels).

Mijn ervaring met Nordics tandpasta

De combinatie van kokos en mint klinkt verrassend, en dat is het ook. Ik ben nog niet eerder een tandpasta met kokossmaak tegengekomen, maar ik moet zeggen: de combinatie werkt wel. Misschien even wennen in het begin, toch kan ik de smaak wel waarderen. De tandpasta heeft een iets andere textuur dan ik van andere merken gewend ben. Het is zachter en wat romiger. De mintsmaak is lekker aanwezig, na het poetsen voelt mijn gebit fris en schoon aan. Ja, eigenlijk wel gewoon dikke prima!

Al met al ben ik erg tevreden over de producten van Nordics. Ze werken fijn, doen wat ze beloven en tegelijkertijd ben je milieuvriendelijk bezig. Nordics biedt een eenvoudige oplossing om je dagelijks leven een stapje groener te maken. De prijzen zijn best goed te doen. De tandenborstels kosten 3,99 euro per stuk en de tandpasta 4, 99 euro en zijn hier online verkrijgbaar.

Gebruik jij al een bamboe tandenborstel en/of een natuurlijke tandpasta?

Deze producten heb ik gekregen.

You Might Also Like...

1 Comment

  • Mariëlle
    26 mei 2018 at 15:06

    Ik vind de producten van dit merk echt super fijn <3

Leave a Reply