Duurzame lifestyle

Mijn minimalisme ervaring, een jaar later

minimalisme ervaring

Het is inmiddels (bijna) een jaar geleden dat ik begon met het minimaliseren van mijn spullen. In september 2016 begon ik met The Minimalist Game en echt, ik vond het fantastisch! Maar hoe sta ik er nu, één jaar later voor? Ik vertel je over mijn minimalisme ervaring, waar ik tegenaan loop en wat ik graag nog verbeterd wil zien. 

Mijn minimalisme ervaring

Ik heb het al vaker gezegd; ik ben nooit een grote shopper geweest. Niet dat ik per se tegen consumeren ben en uiteraard kan ik genieten van mooie spullen, echter heb ik nooit zo de drang gehad om alles te willen bezitten. Ik heb weinig nodig om gelukkig te zijn. Less is more wat mij betreft, absoluut! Leuke dingen doen, dingen ondernemen, vrije tijd hebben, mensen ontmoeten, dáár word mijn leven rijk (en ikzelf gelukkig) van.

Hoe meer spullen (of bezit) je hebt, des te meer tijd en energie het kost om dit te onderhouden. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, mits het spullen betreft die nut hebben, gebruikt worden en/of je leven aangenamer maken. Boeken bijvoorbeeld kan ik erg gelukkig van worden. Net als fijne verzorgingsproducten trouwens (joh). Maar wat als spullen in de weg gaan zitten, nutteloos ruimte innemen en jouw kostbare tijd en energie kosten? Dan wordt het tijd om er iets aan te doen!

Goed, minder spullen, meer ervaringen dus. Dat ik daar vrolijk van word is mij inmiddels geheel duidelijk. Neemt niet weg dat ik evengoed tegen bepaalde uitdagingen aanloop. Wat gaat goed na een jaar minimaliseren en wat kan beter?

Mijn minimalisme ervaring: wat gaat goed

Het lukt mij steeds beter om niet-duuzame producten te vervangen voor een duurzame variant. Zo let ik steeds meer op plastic verpakkingen en probeer ik deze zoveel mogelijk te vermijden. Ik koop alleen dingen die ik nodig heb. Impulsaankopen doe ik vrijwel nooit. Mijn kledingkast is netjes en overzichtelijk; al mijn kleding past op één plank. En alhoewel mijn kleding niet per se van fair fashionmerken zijn, draag ik de dingen die ik heb totdat het versleten is. Pas dan koop ik weer wat nieuws (of tweedehands).

Een paar weken geleden was onze zoon jarig en hebben we als cadeau een fiets gegeven en zijn we een dagje naar de Efteling gegaan. Een nieuwe fiets had hij sowieso nodig en de Efteling was een dag om nooit meer te vergeten. Het was echt fantastisch! Uiteindelijk geeft zo’n dag véél meer voldoening dan het nieuwste minions/lego/minecraft speelgoed. Ik ken hem langer dan vandaag; na een week spelen kijkt hij er niet meer naar om. Ik vind dat zo zonde! Maar de Efteling? Daarover praten onze kinderen nog steeds!

Binnen ons gezin hanteer ik grofweg de volgende formule:

1.Hebben we al een soortgelijk product in huis? Dan eerst opmaken of verbruiken. Geen overvolle (voorraad)kasten meer!
2. Hebben we het écht nodig? Wordt het product ook daadwerkelijk gebruikt of ligt het alleen maar stof te vergaren?
3. Is het een duurzame aankoop? Gaat het product lang mee? Is het duurzaam gefabriceerd?
4. Kun je het eventueel tweedehands kopen? Zo ja, dan geniet dat de voorkeur.
4. Worden we er blijer/beter/gelukkiger van? Ook op de lange termijn?

Dankzij deze ‘formule’ hebben we onszelf al veel nutteloze aankopen én veel geld bespaard. Want minder kopen heeft niet alleen een milieuvoordeel, het is ook goed voor de portemonnee!

Minimalisme, waar loop ik tegenaan

Mijn grootste struikelblok is dat ik niet zo handig ben in slimme opruimhacks creëren. Je ziet wel eens van die superhandige oplossingen op Pinterest, zoals een trapkast die mega efficiënt is ingedeeld bijvoorbeeld. Of een Pinterestwaardige voorraadkast met mooie glazen potten keurig op een rij. Ik mis gewoon dat inzicht, maar dan ook echt. Compleet. Ik zou het echt zó fijn vinden als ik daar nou eens wat handiger in zou worden. Ik kan echt een beetje jaloers worden op een mooi gestyled interieur. Ons huis nu is een bij elkaar geraapt zooitje van tweedehands spullen gemixt met een vleugje IKEA en heel veel computerspullen en speelgoed. fHet is niet één geheel en dat oogt natuurlijk ook rommelig.

Mensen zeggen regelmatig tegen ons: ‘jullie huis wordt te klein, tijd om te verhuizen!’. Nou snap ik deze gedachte wel, maar dan woon je in een groter huis, en dan? Dan verzamel je alleen maar nóg meer spullen. Het is niet de juiste oplossing voor het probleem. Zo’n huis komt namelijk wel weer vol hoor. En als mensen in een tiny huis van 20m2 kunnen wonen, dan moeten wij dat in een flat toch ook gewoon kunnen?

Verhuizen gebeurt vast wel een keer, maar voor nu is het weer van belang om te downsizen en kijken of we van ons huis ‘één geheel’ kunnen maken. Tijd voor een nieuwe opruimronde!

Tijd voor een nieuwe opruimronde!

Ik voel de enorme behoefte om weer op te ruimen, spullen weg te geven of te verkopen. Ik heb zin om mijn meubels op te knappen, muren te schilderen en een minimalistische, maar knusse sfeer te creëren. En met veel planten, ik hou van planten! Nu mijn dochter straks ook naar school gaat heb ik wat vaker mijn handen vrij, waardoor ik hopelijk de tijd heb om dit soort opruim- en opknapklusjes aan te pakken. Overigens krijg ik hier hulp bij, want ik volg een online cursus* van professional organizer Iris Schlagwein. Ik vind dit echt geweldig dat ik hier aan deel mag nemen, want het komt precies voor mij op het juiste moment! Ik zal daarom al het geleerde direct in de praktijk brengen en mijn ervaringen met jullie delen. Zo’n zin in! 🙂

Hebben jullie wel eens een grote opruimronde in huis gehouden? 

*Ik mag kosteloos aan deze cursus deelnemen in ruil voor een review

 

Previous Post
23 augustus 2017
Next Post
23 augustus 2017

12 Comments

 • Jessica J.

  Je bent erg goed bezig! Ik moet nog steeds die eerste stap zetten en begínnen opruimen en wegdoen. Ik heb zo ontzettend veel dingen waar ik niets mee doe en die dus maar stof liggen te vergaren. Ik word er oprecht onrustig van. Kuisen gaat moeizaam omdat ik eerst 1001 prullen moet verplaatsen, mijn kleerkast hangt vol items die ik niet draag, …
  Fijn dat je die cursus gaat volgen! Ik kijk uit naar je review. 🙂

  • Greenblush

   Oh die eerste stap hè, die is zo moeilijk, je moet eerst echt een drempel over. Ik herken het hoor!

 • Mariëlle

  Zooo leuk om te lezen 😀 Ik vind het ook echt geweldig, I love it!! En wat tof, die cursus 🙂

  • Greenblush

   Jaaaa, echt zo gaaf! Ik hoorde vandaag dat er ook een gratis cursus is, ook echt wat voor jou denk ik!

 • Inge | Monsieur Mango

  Oh wat gaaf dat je een online cursus mag volgen! Ik ben hier ook steeds meer op aan het letten. Vooral in de supermarkt zou meer winst te behalen zijn, als alles niet in onnodige verpakkingen zat. 🙁

  • Greenblush

   Jaaaa al dat plastic om verpakkingen is toch ook om gek van te worden?!

 • Tess

  Bij me gaat minimaliseren beter dan vroeger. Zo heb ik beslist geen boeken en dvd’s te kopen, want ik gebruik ze slechts eenmalig. Dus ik ga naar de bib om ze te ontlenen en dat voor amper 5 euro per jaar. Ervaringen kopen zoals reizen, daguitstappen zeggen me ook meer iets , dan spullen die ik rap beu ben. Ook al hoeft het niet zo duur als de Efteling te zijn.

  • Greenblush

   Het was ook voor ons voor het eerst dat we een duur uitje als de Efteling deden 🙂 Wel een heel goed idee van je om naar de bieb te gaan! Wij hebben sinds kort ook weer een abonnement!

 • Linda - Zaailingen

  I like your thinking! Ik heb ook nooit veel koopdrang gehad, maar ik schrok toch wel van de hoeveelheid spullen die ik bleek te hebben toen ik na 8 jaar mijn studentenkamer verliet. Toen ben ik flink gaan ontspullen. Daarna leerde ik van Marie Kondo dat je ook weer niet te goed moet zijn in opbergen, want dan bewaar je alsnog teveel. Herkenbaar, haha. Misschien is die trapkast dus toch niet zo’n gemis 😉
  Toen mijn vriend bij me introk, moest ik nog wat verder ontspullen. We wonen met z’n tweetjes op 45 m2 en moeten onze kleding in één kast en een kleine ladekast kwijt, maar hebben wel altijd nog plek voor meer planten! Binnen nu en een paar jaar willen we een huis (lees: tuin) gaan kopen en ik denk er serieus over na of die niet een maatje kleiner mag zijn dan ‘gebruikelijk’. Zoals jij het nu hebt, klinkt eigenlijk best wel fijn! Die rommeligheid kun je misschien aanpakken door langzaamaan wat dingen te vervangen voor items met meer passende kleuren/materialen?
  Ik ben benieuwd wat je gaat leren van de cursus. Veel plezier alvast!

  • Greenblush

   Wij wonen nu met z’n viertjes op zo’n 80m2. Maar daarvoor hebben met z’n tweeën (en zelfs nog met z’n drieën) in een geweldige studio mét dakterras gewoond. De studio was maar 30m2 met veel schuine muren. We konden er bijna geen kasten kwijt. Wel hadden we een heel hoog puntdak met houten balken. Wat woonden we daar toch te gek, het was zo sfeervol! Mijn eerste zwangerschap was voor ons een verrassing (aangenaam, dat wel), dus we hebben toen zelfs nog een tijdje met z’n drieën daar gewoond. Ging overigens prima! In feite hadden we een tiny house voordat het hip was 😉 Natuurlijk wisten we ook wel dat het niet eeuwig zo door kon gaan. Anders hadden we er misschien nog wel gewoond. Ja ik wil langzamerhand de meubels/items in huis gaan vervangen en op elkaar aan laten passen. Misschien moet ik maar eens een moodboard gaan maken. Ik ben benieuwd naar de rest van de cursus! 🙂

 • Linda

  Hoi Marieke,
  Even benieuwd, heb jij bijv. ook je boekenkast leeg gemaakt? Ik heb hier een aantal meter boeken die ik ooit gelezen heb, maar die ook idd stof staan te vergaren. Maar vind het ook wel gezellig staan…

  • Greenblush

   Hoi Linda, we hebben nog redelijk wat boeken in huis, maar ik heb vorig jaar wel een selectie gemaakt. Ik heb een aantal boeken naar de kringloop gebracht en een aantal tweedehands via bol.com verkocht. Ik vind boeken ook wel een bepaalde vorm van rijkdom/kennis hebben, dus ik zou zeker niet alles wegdoen. Alleen de boeken die overbodig zijn.

Leave a Reply

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!